Ако во човекот има душа, тогаш каде се наоѓа таа?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Доста бре :) Ако најдат доказ атеистите нема да веруваат ни ти ни тие... Ова е прашање за сите... кој што има да каже за таа душа кај чУвеко... И кога имаш доказ/слика видео ќе ЗНАЕШ, нема да ВЕРУВАШ од пишан збор! Бреееј... :)
Мене ме интересира нивното мислење,за мене како муслиман ми е перфектно јасно ова прашање ама нивните тези ме интересираат :)
--- надополнето: 19 март 2013 во 12:22 ---
Кој тоа те излажал? Повторно некои митови за атеистите? Синкир па ти го знаеш одговорот?

А да ќе заборавев, исламот има одговор за се, ама муслиманите изгледа немаат.
Добро,можеби погрешно се изјаснив.
да го преформулирам прашањето,тебе како атеист кога ќе те прашаат за душата што одговараш? какво објаснување имаш?
кој ја создал/вдахнал?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Мене ме интересира нивното мислење,за мене како муслиман ми е перфектно јасно ова прашање ама нивните тези ме интересираат :)
--- надополнето: 19 март 2013 во 12:22 ---

Добро,можеби погрешно се изјаснив.
да го преформулирам прашањето,тебе како атеист кога ќе те прашаат за душата што одговараш? какво објаснување имаш?
кој ја создал/вдахнал?
Јас како атеист имам само еден одговор: Појма немам.
Твојот одговор кој е?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Тебе ништо не ти е јасно како муслиман. Ти само веруваш дека ти е јасно како верник. Има разлика... ;)
Ти веруваш на овој чичкото што зборува, не знаеш... убаво ти е да веруваш, верувај :)
Ние бараме доказ :) Дајте да видиме таа душа што прави кај човекот, за украс ли е :P

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
еве едно интересно видео од 2 минути,поврзано со темата
Бла бла бла, концепт ваков концепт онаков... мижи асан да ти бајам работава. Толкува кој како сака.
Тоа е твоето мислење? :tapp:

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Тебе ништо не ти е јасно како муслиман. Ти само веруваш дека ти е јасно како верник. Има разлика... ;)
Ти веруваш на овој чичкото што зборува, не знаеш... убаво ти е да веруваш, верувај :)
Ние бараме доказ :) Дајте да видиме таа душа што прави кај човекот, за украс ли е :P
Ок :)
Јас ќе си верувам,вие барајте си докази и така :)
Убав ден.
--- надополнето: 19 март 2013 во 12:43 ---
Бла бла бла, концепт ваков концепт онаков... мижи асан да ти бајам работава. Толкува кој како сака.
Тоа е твоето мислење? :tapp:
Види вака :)
За секоја област си има стручен човек,кој учел за тоа,посветил време и внимание и слично.
Јас го почитувам ова мислење,бидејќи Др. Закир Наик е доктор по професија и е исламски учењак,куранот,и неколку иљади хадиси знае напамет,голем дел од библија и останати верски книги знае напамет и тн,одржувал предавања на оксфорд и многу познати светски универзитети.(http://www.youtube.com/watch?v=XFqaBixwPi0)
И неговиот збор важи нешто во исламскиот свет,а и во светот воопшто.

Религиите страдаат од вакви како тебе/вас кои за се имаат свое мислење и се прават паметни,јас те прашувам: Дали кога одиш на доктор и тој ти рече дека треба да те оперира од слепо црево,дали му велиш: Не докторе,сечи ти панкреасот знам јас шо ми е :D
или му веруваш како на стручно лице.
Тогаш ни збор не кажувате,само кога е религијата во прашање е тогаш сте најпаметни,вие кажувате Бог постои/не постои,човекот вака створен онака створен,тогаш се разбирате и од медицина и од астрономија.
Абе од секоја област експерти станувате.

Тоа е вашиот проблем друже :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
За секоја област си има стручен човек,кој учел за тоа,посветил време и внимание и слично.
Јас го почитувам ова мислење,бидејќи Др. Закир Наик е доктор по професија и е исламски учењак,куранот,и неколку иљади хадиси знае напамет,голем дел од библија и останати верски книги знае напамет и тн,одржувал предавања на оксфорд и многу познати светски универзитети.(http://www.youtube.com/watch?v=XFqaBixwPi0)
И неговиот збор важи нешто во исламскиот свет,а и во светот воопшто.

Религиите страдаат од вакви како тебе/вас кои за се имаат свое мислење и се прават паметни,јас те прашувам: Дали кога одиш на доктор и тој ти рече дека треба да те оперира од слепо црево,дали му велиш: Не докторе,сечи ти панкреасот знам јас шо ми е :D
или му веруваш како на стручно лице.
Тогаш ни збор не кажувате,само кога е религијата во прашање е тогаш сте најпаметни,вие кажувате Бог постои/не постои,човекот вака створен онака створен,тогаш се разбирате и од медицина и од астрономија.
Абе од секоја област експерти станувате.

Тоа е вашиот проблем друже :)
Кој ти рече дека имам мислење? Прочита што ти одговорив? Кај виде експерт? Од кога исказот “појма немам“ е знаење и тоа експертско?
Тоа што ти си веруваш е твоја работа, но кога тоа твое верување пробуваш да го протнеш како знаење и тоа експертско, е тука не чинат работите, све експерти сте ама на жими мајка, оти така во куранот пишувало :tapp:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон.
Само внимавај исламската вера како ја практикуваш спрема неверниците :) И тие што немаат душа :)

И ти како верник не си стручно лице во однос на компаративните религии.. ти си само верник кој што верува , и не знае. Тебе најмалку треба да ти се верува во однос на знаењето за било што во однос на духовниот пат, за душата и слично... ТИ не може да направиш паралела помеѓу ислам и хиндуизам, ислам и христијанство, ислам и јудаизам, ислам и абориџините и нивното разбирање на душата...

Секој може да зборува што прочитал, да верува тоа што прочитал.
Секој може да зборува за душата кај е што е каква е... Чорбаџија убаво си напиша :)

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Кој ти рече дека имам мислење? Прочита што ти одговорив? Кај виде експерт? Од кога исказот “појма немам“ е знаење и тоа експертско?
Тоа што ти си веруваш е твоја работа, но кога тоа твое верување пробуваш да го протнеш како знаење и тоа експертско, е тука не чинат работите, све експерти сте ама на жими мајка, оти така во куранот пишувало :tapp:
Мислев општо за атеистите и општо за сите прашања,одма станувате експерти по биологија,медицина,астрономија,хемија и остало.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Мислев општо за атеистите и општо за сите прашања,одма станувате експерти по биологија,медицина,астрономија,хемија и остало.
Научи си ги митовите, не измислувај митови за атеисти. Аман веќе од ова предрасудиве за атеисти.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон.
Само внимавај исламската вера како ја практикуваш спрема неверниците :) И тие што немаат душа :)

И ти како верник не си стручно лице во однос на компаративните религии.. ти си само верник кој што верува , и не знае. Тебе најмалку треба да ти се верува во однос на знаењето за било што во однос на духовниот пат, за душата и слично... ТИ не може да направиш паралела помеѓу ислам и хиндуизам, ислам и христијанство, ислам и јудаизам, ислам и абориџините и нивното разбирање на душата...

Секој може да зборува што прочитал, да верува тоа што прочитал.
Секој може да зборува за душата кај е што е каква е... Чорбаџија убаво си напиша :)
Никаде немам спомнато дека сум стручно лице во однос на компаративните религии.
Затоа и не шетам многу по теми да се расправам,најчесто сум на прашања за исламот,и колку што е доменот на моето знаење пробувам да дадам одговори на прашања,нејаснотии во врска со исламот,и тоа повеќето не се мои мислења и одговори вадени од глава туку од исламски извори.
Кога зборуваме за религија,било која.. треба да се има поткрепа од религиски извори а не да дојдеш и да и наметнуваш на религијата некое свое мислење промовирајќи го како вистинско.

бтв. не се занесувај дека постои слободна воља,барем не во ова време во кое живееме.
--- надополнето: 19 март 2013 во 14:03 ---
Научи си ги митовите, не измислувај митови за атеисти. Аман веќе од ова предрасудиве за атеисти.
Отвори ја темата Прашања за атеистите и ќе видиш колку експерти има за постанокот на светот,слики од воздух и што уште не :D

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Отвори ја темата Прашања за атеистите и ќе видиш колку експерти има за постанокот на светот,слики од воздух и што уште не :D
Не повеќе од тоа колку експерти по било која наука како вас муслимани, објаснувајќи Чудни Науки во куранот (пардон вие велите Научни чуда, не Чудни науки)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Не ни смееш да споменеш дека си стручно лице, и да изнесуваш религиозни вистини... Денес се згрозив од вас муслиманите и ќе почнам и суфи-мистицит да ги избегнувам! Која вест ја видов... и ти зборуваш за душа? Имате душа вие? Кај ви е душата кога каенувате и шутирате луѓе за да си го задоволите Аллааах?

Значи одговорите ти се од исламски извори? Воопшто не се точни тие одговори во однос на природата на човекот...
Давање извор за даден религиозен одговор е како давање линк до некоја сказна од браќата Грим!

Душата според мене е слоевита како што е дадена уште пред 6000 години во текстовите во „Книга на Мртвите“ од времето на Сети I ... Кој го интересира нека побара на нет... Истите работи ги има и кај евреите и нивните окултни пракси...

П.С. И не ми зборувај ти за слободна волја, робу... :) Оди коленичи и спасувај си ја душата која е во колениците, според одредени африкански племиња...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
За некои дискутирање за душа е како слепец да дискутира за светлина.....

Прашање е дали можеш да се фалиш дека имаш душа, или од друга страна душата дали може да се фали дека те има тебе....ама тоа е друга тема.
--- надополнето: 19 март 2013 во 16:49 ---
http://www.youtube.com/watch?v=qZ8wguZEhyc
хахахахх

Kajgana Shop

На врв Bottom