Домен и DNS подесувања!

• Креатор на темата Креатор на темата Interperf
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
11 јуни 2010
Мислења
230
Поени од реакции
74
Сакам да купам домен име од mkhost.com.mk и при регистрацијата ми дава прашање за DNS подесувања:

http://postimage.org/image/c70agcs8x/

Сега прашањето ми е дали треба да го оставам вака и што тоа значи или треба да дополнам нешто друго?

И исто така планирам да земам хостинг од друга страна, дали може да ја хостирам страната на друг хостинг и потоа само да го заменам линкот од другиот хостинг со .мк доменот? Фала на помоштоа поздав!:)

да можеш да го форвардуваш до хостингот од другата страна. или едноставно да го купиш во мкхост и послем да му направиш трансфер на хостот од кај што ти е да немора да го форвардуваш или да местиш ДНС. Днс-ите ти ги пишува на хостот ќај што ти е хостирана вебстраната.

да можеш да го форвардуваш до хостингот од другата страна. или едноставно да го купиш во мкхост и послем да му направиш трансфер на хостот од кај што ти е да немора да го форвардуваш или да местиш ДНС. Днс-ите ти ги пишува на хостот ќај што ти е хостирана вебстраната.

Фала на одговорот брат!

Значи, DNS подесувањата се всушност линкови од друг хостинг кај што ја имам хостирано страната? Пример....

Ја имам страната на PC и фајловите ги прикачувам на 000webhost и добивам страна со суб-домен (пр. деомен.субдомен1.ком) после сакам тој долг линк да го заменам со новиот .мк домен (домен.мк). Дали полето за DNS е наменето за вакво нешто?

http://www.000webhost.com/free-domain-hosting

Еве ти ги тука DNS серверите на 000webhost. Инаку, купи си го бар најефтиниот linux хостинг пакет од UHost, јас не би ставил платен домен на бесплатен хостинг.

http://www.000webhost.com/free-domain-hosting

Еве ти ги тука DNS серверите на 000webhost. Инаку, купи си го бар најефтиниот linux хостинг пакет од UHost, јас не би ставил платен домен на бесплатен хостинг.

Дали може сега да го купам само домеинот а потоа кога ќе ја хостирам страната на некој хостинг само да го додадам доменот ? Дали тоа може одпосле да го направам и дали е бесплатно?

Дали може сега да го купам само домеинот а потоа кога ќе ја хостирам страната на некој хостинг само да го додадам доменот ? Дали тоа може одпосле да го направам и дали е бесплатно?
Ај отвори еден support тикет во МКХост ќе ти бидат дадени сите одговори на прашањата што те засегаат.

Домејнот кај сакаш купи си го ...
потоа кај сакаш ќе го пренасочиш да покажува (кон твојот хостинг без разлика каде е)
... бесплатно е ... барем би требало да е ... јас не сум чул некој да наплаќа за тоа ...

Мој совет, од искуство ти кажувам имам креирано повеќе страни, кога веќе купуваш домен купи си и хост(не мора за почеток некој скап) инаку на прашањето дали можеш да го поврзиш доменот со новиот хост можеш, но доколку претходно ти е изградена на еден хост, и потоа сакаш да се префрлиш на друг хост ќе ти треба целосно префрлување на дата базата ( и поврзување со днс, беспласно е), а доколку ти е само доменот купен и не ја правиш страната никаде подоцна можеш каде сакаш да го поврзеш без никакви доплаќања исто.

Мој совет, од искуство ти кажувам имам креирано повеќе страни, кога веќе купуваш домен купи си и хост(не мора за почеток некој скап) инаку на прашањето дали можеш да го поврзиш доменот со новиот хост можеш, но доколку претходно ти е изградена на еден хост, и потоа сакаш да се префрлиш на друг хост ќе ти треба целосно префрлување на дата базата ( и поврзување со днс, беспласно е), а доколку ти е само доменот купен и не ја правиш страната никаде подоцна можеш каде сакаш да го поврзеш без никакви доплаќања исто.

зошто е добро да си купи хост?

ПС: домејн е поефтино да си купиш од страна ... пример godaddy ... најефтини се ...
а хостинг зависи за што ти треба ... но немој од godaddy ... :)

ППС: не забележав дали сакаш .мк ... во тој случај само од македонија или марнет можеш да земеш

Патем од марнет можеш и како физичко лице да купиш ... не ти треба фирма или посредник како мкхост ..

ПС: домејн е поефтино да си купиш од страна ... пример godaddy ... најефтини се ...

Народски кажано за да не гледа временска прогноза дали утре ќе му биде достапна веб странта :)

Да не разврзуваме муабети напразно платен хост >>>>> бесплатен хост :)

Народски кажано за да не гледа временска прогноза дали утре ќе му биде достапна веб странта :)

Да не разврзуваме муабети напразно платен хост >>>>> бесплатен хост :)

Ок за платен хост мислам дека праиме муабет ... има разлика од хост до хост ... но не те сваќам за временскава прогноза .. претпоставувам мислиш на некој бесплатен хост ..

godaddy е најефтин затоа и го предложив ...
за хост не го бива .. (и тука зависи уствари за што ти треба хостот) ... но подобро хостинг било каде (некои ЕУ сервери за подобар респонз) освен МК .. или во најдобар случај home server

Ок за платен хост мислам дека праиме муабет ... има разлика од хост до хост ... но не те сваќам за временскава прогноза .. претпоставувам мислиш на некој бесплатен хост ..

godaddy е најефтин затоа и го предложив ...
за хост не го бива .. (и тука зависи уствари за што ти треба хостот) ... но подобро хостинг било каде (некои ЕУ сервери за подобар респонз) освен МК .. или во најдобар случај home server

Арно си ме сванал, Hostgator според мене се едни од најдобрите, веќе 2 и повеќе години сум таму неам никаков проблем :)

ППС: не забележав дали сакаш .мк ... во тој случај само од македонија или марнет можеш да земеш

Патем од марнет можеш и како физичко лице да купиш ... не ти треба фирма или посредник како мкхост ..

Јас сакам да купам .мк домен преку интерент, знам дека може да се купи во Марнет ама колку што знам нема опција за онлајн купување. Значи мора да се има фима или посредник (каков посредник?) за да се купи од Мк Хост? (n) :)

Јас сакам да купам .мк домен преку интерент, знам дека може да се купи во Марнет ама колку што знам нема опција за онлајн купување. Значи мора да се има фима или посредник (каков посредник?) за да се купи од Мк Хост? (n) :)

не треба да се има фирма
http://marnet.mk/
имаш контакт број подоле на страната ... јави се информирај се ...
прашај дали може како физичко лице да купам домејн .. немам фирма
освен ако не си полнолетен ... е за тоа незнам

посредник во твојот случај би бил МкХост ...
а онлајн нема .. но не е сложено да се потполни формуларот ...

не треба да се има фирма
http://marnet.mk/
имаш контакт број подоле на страната ... јави се информирај се ...
прашај дали може како физичко лице да купам домејн .. немам фирма
освен ако не си полнолетен ... е за тоа незнам

посредник во твојот случај би бил МкХост ...
а онлајн нема .. но не е сложено да се потполни формуларот ...

Види вака, преку МкХост може да се нарача домен и да се користи преку нив така што ко од тамо купиш нешто е поскапо пошто тие ти ја вршат работата, мислам дека не мора физички да се оди до Марнет и да се купува и дека може преку интернет, поправи ме ако сум згрешка. :)

ПС. во онлај формуларот на МарНет има празно место за фирма планирам да оставам празно веројатно немора да имаш фирма за домен да купиш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom