babsyy,
PurplePuma
Мислам дека без причина се конфронтирате
Во Сирија се води војна.
Во секоја војна, а посебно во современите војни, пропагандните дејства се значаен елемент.
Ова е само еден пример од тие пропагандни дејстава
Немојте да мислите дека она што сега читате за Сирија, а претходно сте читале Ирак, Косово, Босна се е вистина. Напротив, повеќето од тие работи не е вистина
Едноставно, тие што водат пропагандна војна, бараат разлики и ги потенцираат тие разлики со цел да ја ослабат подршката што таа едната страна ја ужива кај населението.
http://en.wikipedia.org/wiki/Syria
Инаку во Сирија живеат и околу 9% христијани, од кој некои се несторијанци.
Сите тие различни видови на Муслимани, Христијани и други, таму заедно живееле со векови наназад и немале никакви проблеми. А денес, со пропагандните воени дејства се сака да се постигне воена цел.
Мене тоа ми е апсолутно јасно.
Искрено, не ги жалам возрасни луѓе, кои се глупираат за било каква пропаганда, кои зимаат Куран/Библија во раце и се убиваат за истото.
Ама ова дете, баш ова дете, никому не згрешило.
Е ме боли бе што ова дете, баш ова, е само статистички број.
--- надополнето: 13 март 2013 во 14:58 ---
Значи кога би ги сумирала твоите постови, ти тврдиш дека не се сите Албанци исти, ниту пак сите муслимани, затоа што и во свое најблиско друштво имаш такви. Јас не само што сум сигурна, туку и тврдам дека дури и тие твои пријатели да не посетуваат верски објекти, нивните семејства се верници. И сепак доаѓаме до заклучок дека не можеш да генерализираш какви се муслиманите, врз основа на поединци, нација сеедно. Јас не можам да правам селекција врз основа на тоа кој е религиозен, туку кој е човечен, а кој не. Албанци, Македонци, Турци, Роми има многу, ама луѓе за жал се' помалку..
Ако замислиме едно општество со 50 припадници, од кои 25 се христијани, а 25 муслимани.
Хипотетички, од тие 25 христијани, 18 да одат и да ги малтретираат останатите 25 муслимани,
дали тие христијани сами не си создаваат генерализација за себе?
Оној ден, кога нездравото однесување на муслиманите ќе се намали до таа точка да биде окарактеризирано како дело на поединец, кога нема да се прават протести за ослободување на терористи, кога нема да се прават многу од гнасотиите за кои сме сведоци, а била сведок и историјата, тогаш можеме да престанеме со генерализацијата.
Без око да ми трепне ти кажувам дека јас ГИ БИРАМ луѓето околу мене, не е доволно некој само фин да биде со мене и да застане за да пројдам пешачки.
Да познавам, и тие не се случајно во мојот живот. Ќерките на овие муслимани се слободни исто колку што сум и јас, едната од ќерките е во врска со христијан, и никој не и прави проблем.
Ај сега замисли ти ситуација, можеби не кај тебе дома, ама кај некоја од твоите другарки дома - да најде дечко христијан? Што ќе направат нејзините?
Не се чувствувај обесправена онаму кај што не си.
Муслиманите кои својата вера си ја чуваат за себе и не замараат остаток од народ, никој не ги закача, и добро си го знаеш тоа.
Што правиме со оние кои не се малку, а се обидуваат својот замислен закон да го стават над законот на државата?
Како што веќе ти кажав со сликичката - верувај во што сакаш, ама чувај си го тоа за себе. Не малтретирај други со истото.
Можеби јас верувам во свет кај што облеката не е потребна, па сепак не шетам гола по улици.
За едно општество да функционира му требаат единки кои се однесуваат по исти утврдени обрасци, и ако некој - кој сака нека е, го нарушува тоа, претставува штетник за останатите единки кои го изградиле тоа општество.
Сега за сега, муслиманите - на чело со Албанците муслимани, се обидуваат да прават нешто што не може во оваа земја. И ако де, нека пробуваат.
Одмаздата се сервира ладна.