Од моја гледна точка ако бизнисот стопроцентно им ги покрива месечните трошоци во фирмата како и приходот кој го земаат како плата исто така 100 проценти им ги покрива трошоците дома тогаш тоа е успешен бизнис и генерира пари. ако мора да надополнуваш нешто макар и мал дел од други извори тогаш бизнисот сеуште не генерира пари. Пред се од претходни лични искуства сфатив дека сепак финансиското образование е пресудно. и со 1 милион евра да почниш ако се нема доволно образование во продажбата и маркетингот, законите и слично, сигурно ги губиш парите и пропаѓаш. Јас почнав со трговија и кеш пара од негде 18000 евра и за година ипол акнав одземја што сега незнам кај ми е глата кај ми е газо уште кредити за плаќање имам ама нема предавање, одново и одново и одново се додека еден ден не се прооди. Зашто човек ако не се обидува да прооди, никогаш и нема да прооди. Кога се има добра идеја и добро познавања за водење на бизнис и со 500 евра бизнис можеш да почнеш и екстремно брзо да постигнеш успех. Ако не пробаш никогаш не ќе знаеш дали нештото кое си го замислил ќе ‘‘одело‘‘ или не.Не се продава цел бизнис туку само удел во бизнисот. Инаку само со почетен капитал тешко дека некогаш ќе порасне бизнисот. Имам другарчиња кој сега влего во 2-3 круг на финансирање почна со 0 денари работат веќе неколку години а бизнисот се уште не генерира добивка (може и никогаш нема ни да) а имаат пари да го водат и си земаат плата. Сам без надворешно финансирање тешко се успева. Посебно не на почеток кога воопшто не се ни квалификуваш за кредит. Плус и како FARANG рече земање кредит е доста ризична работа ако бизнисот генерира загуба ќе мораш да ја финансираш од свој џеб што е често случај со старапи.
Лошата работа кај повеќето луѓе е што кај многу од нив стравот од загубата е поголем отколку возбудата од победата.
--- надополнето: 10 март 2013 во 15:10 ---
А
бе те разбирам брат ама треба да се има човечност, грев и хуманост. Сепак не се тие криви оти немало кој да ги научи поинаку. И јас исто, но мене маката и животот ме учат. и не се задоволувам со коски. или пак можеби само сум повеќе алчен и сакам многу. Сепак ако успеам еден ден во животот мислам дека ќе се трудам колку што ми дозволуваат условите да работникот биде задоволен, да му се олесни работата и да го направиш да ужива и да си ја сака работата. Зашто колку полесна му ја направиш работата со нови машини на пример, воедно имаш двојна добивка, едно работникот нема да биди прекапан и неспособен за работа и ќе имаш поголема продуктивност. Едно е да копаат десет луѓе нива од 4 декари на пример со лопати или дурија или како каде ја викаат, а сосема друго е еден човек со трактор и плугови. Кој ќе сработи повеќе и поквалитетно за 8 часа?Не се секирам само преку таквото од луге што се жалат а ништо не преземаат. Супер ако е така ко што викаш а за останатите таму толку вредат, толку заслужуваат очигледно. Тој што заслужил повеќе знае како да го земе