Анархија

A

AnFem

Гостин
Не напаѓам само се обидувам да разберам како функционира таа замисла и како ја замислувате во иднина да функционира,ги имам разбрано досега сите системи но ете само во анархијата не сум успеала да пронајдам логика.Ако ти е здодевно да пишуваш ќе си продолжиме во живо следен пат кога ќе се видиме. :D

Првиот болд.Организацијата подразбира сугестии и идеи за основање на нов систем а секој човек индивидуално располага со различен степен на интелегенција и способности.Како во тоа општество би одредиле чија идеја е подобра во сите насоки кои се потребни да функционира самостојно една држава? (трговија,економија,дипломатија со држави кои имаат поинакви системи,култура итн.) и како би ги селектирале поединците со добри идеи освен ако не ги селектирате како генетски и психички поспособни да бидат столб на новиот систем? Од старт тоа е несвесна поделба и овде не гледам начин да се запре фрустрацијата на ''отфрлените'' и помалку способните? Колку што разбирам,без полиција,ред и закони тие би требало самоволно да се потчинат и да разберат,а што ако одбијат под паролата дека сме ''еднакви'' и се противат да речеме на одлични,темелно обработени идеи за просперитет сугерирани од далеку поинтлегентни и поспособни луѓе?

Вториот болд.Се согласувам со овој заклучок и во природата владее законот ''изеди или ќе те изедат'' но нажалост човечката раса јаде и кога е сита.И мене ми се гади од овој факт.
Знам дека не напаѓаш. ;)
Не ми е здодевно да пишувам, баш напротив, секогаш ми е задоволство да дискутирам на оваа тема. Мачно ми е само поради фактот дека постојат овакви амеби, кои секогаш се убацуваат и расипуваат фини дискусии, без разлика што соговорникот има поинакви ставови од моите. А за во живо, ќе мора насамо без leandra, оти ќе трола. :icon_mrgr:

Значи, според мојата замисла, секој би си ја работел својата работа. Ако ти си архитект, јас можам да ти сугерирам и да ти дадам идеи за некаква градба, но дали таа е изводлива ќе одлучиш ти како компетентна... Оној што го мрзи да мисли, може да работи некоја физичка работа, битно е секој да придонесува во општеството. Не гледам зошто би имало фрустрација во општество каде можеш да бидеш тоа што сакаш. Дури и кога би имало фрустрирани луѓе, сигурно бројот нема да биде поголем од овој сега, каде парата е битен фактор за твоето образование. Кој не сака да соработува, логично е да биде отфрлен од останатите, а на тој начин ќе мора да се снаоѓа и да преживува сам.
Држави нема да постојат. Ќе постојат само заедници, области... и според потребите на тие места, ќе се донесуваат одлуки и ќе се решаваат проблеми по пат на консензус.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Не гледам зошто би имало фрустрација во општество каде можеш да бидеш тоа што сакаш. Дури и кога би имало фрустрирани луѓе, сигурно бројот нема да биде поголем од овој сега, каде парата е битен фактор за твоето образование. Кој не сака да соработува, логично е да биде отфрлен од останатите, а на тој начин ќе мора да се снаоѓа и да преживува сам.
Држави нема да постојат. Ќе постојат само заедници, области... и според потребите на тие места, ќе се донесуваат одлуки и ќе се решаваат проблеми по пат на консензус.
Ја сакам да бидам директориште. Ако не може тоа, крал на област или претседател на месна заедница (ова и благајник воедно).

Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
Е неможе бе ти и јас сакам крал да бидам :cautious:
Мене и да ме бркаат од една таква "убавина" не би си одел.

A

AnFem

Гостин
Ја сакам да бидам директориште. Ако не може тоа, крал на област или претседател на месна заедница (ова и благајник воедно).
Креативни нешта, Змејко. Заедницата те сака и се грижи за тебе, не ти дозволува да бидеш паразит...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Која анархија е темаваааа... :D
Импулсот на силите еднаков на нула. Не мрднало ништо ни за цм :)
Лошоооо...

С

Спасе супата

Гостин
Ако си толку голем скептик, нека не биде далеку, можам да те однесам до Грција(ако имаш желба и време нормално :) ). Таму има место каде полиција не смее да припари. Ќе можеш да видиш на лице место како луѓето знаат добро да се организираат и без авторитет.
Не мора да одиш дури до Грција преку граници и да трошиш бензин, такви места има поблиску.

Можеби знаат да се организираат, ама што постигнале е друго прашање.

Л

Лигеја

Гостин
Знам дека не напаѓаш. ;)
Не ми е здодевно да пишувам, баш напротив, секогаш ми е задоволство да дискутирам на оваа тема. Мачно ми е само поради фактот дека постојат овакви амеби, кои секогаш се убацуваат и расипуваат фини дискусии, без разлика што соговорникот има поинакви ставови од моите. А за во живо, ќе мора насамо без leandra, оти ќе трола. :icon_mrgr:

Значи, според мојата замисла, секој би си ја работел својата работа. Ако ти си архитект, јас можам да ти сугерирам и да ти дадам идеи за некаква градба, но дали таа е изводлива ќе одлучиш ти како компетентна... Оној што го мрзи да мисли, може да работи некоја физичка работа, битно е секој да придонесува во општеството. Не гледам зошто би имало фрустрација во општество каде можеш да бидеш тоа што сакаш. Дури и кога би имало фрустрирани луѓе, сигурно бројот нема да биде поголем од овој сега, каде парата е битен фактор за твоето образование. Кој не сака да соработува, логично е да биде отфрлен од останатите, а на тој начин ќе мора да се снаоѓа и да преживува сам.
1.Се сложувам.Но како тогаш ќе се реши пласирањето на работна рака? Конкуренцијата и пренатрупаноста на одреден производ во случајот твојата професија?Ова е проста пазарна економија,кога имаш пазар пласираш производ и добиваш цена но кога има повеќе фабрики кои го пласираат истиот производ секогаш најдобра цена добива најквалитетниот.Како ќе се елиминира вишокот?Во племенските заедници постоел ваков вид на размена на производи но кратко траел...токму заради тој единствен проблем.Конкуренција и квалитет кои ја потиснуваат солидарноста и колегијалноста.
2.Постојат и сега колку што знам заедници кои функционираат индивидуално.Секое со своја намена и свои правила.Еве пример ќе ги земам амишите.Но и тие полагаат сметки некому затоа што живеат во земја на која и плаќаат данок.Кога би се формирала анархиска заедница налик нивната повторно таа заедница би била територијално сместена во некоја држава.Прашање:Каде и на која територија би се оформило новонастанатото анархиско општество?Слободни,необележани територии не ми се познати освен островите на овие славниве што си ги купуваат. :D

Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
1.Се сложувам.Но како тогаш ќе се реши пласирањето на работна рака? Конкуренцијата и пренатрупаноста на одреден производ во случајот твојата професија?Ова е проста пазарна економија,кога имаш пазар пласираш производ и добиваш цена но кога има повеќе фабрики кои го пласираат истиот производ секогаш најдобра цена добива најквалитетниот.Како ќе се елиминира вишокот?Во племенските заедници постоел ваков вид на размена на производи но кратко траел...токму заради тој единствен проблем.Конкуренција и квалитет кои ја потиснуваат солидарноста и колегијалноста.
2.Постојат и сега колку што знам заедници кои функционираат индивидуално.Секое со своја намена и свои правила.Еве пример ќе ги земам амишите.Но и тие полагаат сметки некому затоа што живеат во земја на која и плаќаат данок.Кога би се формирала анархиска заедница налик нивната повторно таа заедница би била територијално сместена во некоја држава.Прашање:Каде и на која територија би се оформило новонастанатото анархиско општество?Слободни,необележани територии не ми се познати освен островите на овие што си купуваат острови. :D
Месечината :D
И прекини веќе да поставуваш такви небитни практични прашања тоа се само ќе си дојде на свое место :oops:

A

AnFem

Гостин
Не мора да одиш дури до Грција преку граници и да трошиш бензин, такви места има поблиску.

Можеби знаат да се организираат, ама што постигнале е друго прашање.
Ќе биде.

2.Постојат и сега колку што знам заедници кои функционираат индивидуално.Секое со своја намена и свои правила.Еве пример ќе ги земам амишите.Но и тие полагаат сметки некому затоа што живеат во земја на која и плаќаат данок.Кога би се формирала анархиска заедница налик нивната повторно таа заедница би била територијално сместена во некоја држава.Прашање:Каде и на која територија би се оформило новонастанатото анархиско општество?Слободни,необележани територии не ми се познати освен островите на овие славниве што си ги купуваат. :D
Златна, ќе продолжам да ти реплицирам преку приватни пораки. Не дозволувам мазохистички да продолжам со дискусија на темава, додека некое недоносено, без грам култура, се убацува постојано и дава некои смешни и ретардирани коментари.
Одамна кренав раце да се објаснувам овде, почнав ради тебе...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ќе биде.

Златна, ќе продолжам да ти реплицирам преку приватни пораки. Не дозволувам мазохистички да продолжам со дискусија на темава, додека некое недоносено, без грам култура, се убацува постојано и дава некои смешни и ретардирани коментари.
Одамна кренав раце да се објаснувам овде, почнав ради тебе...
Игнорирај бе златна додека Raziel; не ги искара :)
И велиш во анархијата сите ќе си помагаме и ќе си се радуваме :D
Мене ме интересира како од платежен систем би преминале во стокова и услужна размена? Како вредноста на стоката/трудот ќе се пресмета? И како земја со земја би соработувале со разменава?

Л

Лигеја

Гостин
Игнорирај бе златна додека Raziel; не ги искара :)
И велиш во анархијата сите ќе си помагаме и ќе си се радуваме :D
Мене ме интересира како од платежен систем би преминале во стокова и услужна размена? Како вредноста на стоката/трудот ќе се пресмета? И како земја со земја би соработувале со разменава?
Рече дека не дискутира повеќе на темава. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom