8 Март, како да се слави?

• Креатор на темата Креатор на темата blue ladybug
  • Време на започнување Време на започнување
Го славам традиционално од 16 години во кафана со другарки, во последниве години со колешки после работа. Го славам како ден повод да се собереме. Права не ми требаат плус ги имам сите права, дискриминирана не сум, не кукам за рамноправност, не изигравам некому домаќинка и чистачка, имам време за себе и се по ред.
Го славам на овој начин оти ми е кеиф така да славам. Оваа година го поместивме за 7ми поради обврски.
Ти најверојатно си од оние мамини миленичиња кои мислат дека имаат живот и пријатели а уствари не познаваат никого, сите пријатели им се од кајгана или фејсбук.
Наместо кафана со другарки да излезеш и да најдеш некој нормален и тој наместо да ти подари ружа да му врзе панделка нааа знаеш што ај да не бидам безобразен тие другарките и кафаната ќе станат минато.

Ти најверојатно си од оние мамини миленичиња кои мислат дека имаат живот и пријатели а уствари не познаваат никого, сите пријатели им се од кајгана или фејсбук.
Наместо кафана со другарки да излезеш и да најдеш некој нормален и тој наместо да ти подари ружа да му врзе панделка нааа знаеш што ај да не бидам безобразен тие другарките и кафаната ќе станат минато.
Не само тоа туку и вошки имам и спијам на тераса.
Прво јас сум генерација растена без мобилни и компјутери, до 20 и кусур години. У подрум не седам влага е.
А вториов дел ме тера да помислам дека ти си од оние мажи кои ги влечат како привезок на 8 Март, како бре не ви е срам на ден на жената да и се закачите и да дремете со неа по кафани или кафичи? Еден ден раат да се нема од вас како пијавици закачени. Светот ќе пропадне тебе ако не те земат на 8 Март.
--- надополнето: 7 март 2013 во 07:31 ---
Како то го славиш од 16 год :eek: то е ден на жената :)
Затоа и пишав дека ми значи како повод да се собереме. На 16 години и една петка по хемија беше добра причина да прославиме, не дека ни треба повод туку поубаво се чувствуваме. Така и 8 Март го доживувавме на тие години.

Poleka mlada damo,isprakas pogresna poraka do site vistinski domakinki koi se gordeat so toa sto se,so drugi zborovi se izdignuvas sebesi na nivna smetka.
Каде напишав дека они не чинат, јас чинам? Читај подобро, никаде не се издигнувам само го потенцирам мојот начин на живеење. Како ние би живееле подобро ако нема домаќинки? :)

Како совршено ја опиша, како лично да ја познаваш.

Нема поубав начин да се одбележи вековната борба на жените за правата и сеќавање на Клара Цеткин и редици жени од кои некои и живот дале за нивните права од колку изелгување порано од работа и одење в кафана каде уз марулки ротквички и узо па после со порција стекче и помфри уз пивце се завршува качени на столици уз пискот на саксофонско соло на стар добар чочек.

Јас лично не славам 8 март. За мене е глупост по кафани, со торти на глава и една толпа жени како игра оро, да се слави, да речам, најсветиот празник за еманципација и добивање на право на еднаквост. Дури и се срамам ако некоја од моите другарки ми рече да одиме да го славиме.

На тој ден треба да се излезе на улица, и да се искаже незадоволството од третманот на жената во нашето општество. Треба да се прослави борбата која ја започнале Клара Цеткин, Роза Луксембург и ред други жени кои биле доволно храбри да го изразат своето незадоволство од подредената улога на жената во која живеела и уште живее во овој машки свет.

На овој ден треба секоја од нас да направи нешто повеќе за да еднаквоста меѓу половите биде реалност(која за жал не е сеуште и во овој 21 век). Замислете колку пари би се собрале од сите жени кои даваат по 500, па и повеќе денари по порција во некое ресторантче, само за да слават нешто кое не го разбираат, а камоли да го ценат тоа што некои жени во минатото го направиле за нив. А да не зборувам за парите кои нашиве мажи и деца ги даваат за незначајни поклончиња, само за да ја потцетат жената дека ова е нејзин ден на кој може да оди кај сака и да го слави како таа сака. А што е со останатите 364 дена во годината? Е па тие денови нема одење никаде и нема што да се слави. Ќе седат дома или ќе одат на работа, ќе готват, чистат или не дај боже ќе бидат малтретирани на секој можен начин, само затоа што тие денови не се нивни, не се „значајни“ како овој. На тие денови нема почит за жената.

А од сите дадени пари за славењето на овој ден, замислете што се може да се направи...
Тука ве оставам за да дадете креативни идеи. И се надевам дека ќе ве предомислам вас Жени, оваа година да не плаќате порција по ресторани, туку да ги донирате парите кои сте мислеле да ги дадете за порција, во некоја друга намена.
Еве идеја од мене...Подобро помислете што вашето дете сакало и побарало од вас во изминатата година, а вие не сте биле во можност да си го дозволите и да му го пружате тоа. Е па сега дозволете му го, сепак вредноста на насмевката на едно дете е бесценета...

Нема поубав начин да се одбележи вековната борба на жените за правата и сеќавање на Клара Цеткин и редици жени од кои некои и живот дале за нивните права од колку изелгување порано од работа и одење в кафана каде уз марулки ротквички и узо па после со порција стекче и помфри уз пивце се завршува качени на столици уз пискот на саксофонско соло на стар добар чочек.
Жените никогаш не се бореле за своите права, туку истите им биле дадени од мажите без никаква борба, жртва и се останато.Дај не читајте романчиња за некакви “ женски права “ и “ женска борба“.
Еве денес ако сакаат мажите да им ги укинат правата на жените што да не се борат случајно?

Кому му се слави во ваква тензична ситуација, алал да му е. Стварно (ова без примеси на сарказам, да се разбереме).

Што да мислам за празников? Со еден збор, мизерија! Жената заслужува многу, многу повеќе отколку само еден ден во годината.

Уште помизерен е начинот на кој македонската жена го слави, а богами и менталитетот ни овдешен. Мажот може ја крши од ќотек дома 364 дена у годината, ама за осми март таа е привилегирана. Ја третира како човечко суштество, замислете! Ќе и купи цвет (може и букет, ако на 7-ми ја искршил од мавање) и ќе и даде благослов да оди во кафана со останатите жени, или да тркне до блиц-шопинг тура во Солун. Милина невидена, нели?

Вакви примери има цел куп и што е најжалосно, во голем број се. Трагично е што македонската жена умее да истрпи се и сешто, и потоа сето тоа да го заборави поради само ЕДЕН ден во годината, како куче на кое му е фрлена милостина, да не речам коска (цвеќе, подарок, прегратка, бакнеж или убав збор, ставете тука што сакате).

Мажи, не чекајте го празников да и покажете дека ви значи. За среќната жена секој ден е осми март. Тоа е лично моја девиза, па сега вие сами извадете заклучок колку и дали славам.
А кој е ден на мажот? ниту еден па вие да не ни посветите.
Внимание барате цела година

ма денес не би ни можеле да ни ги укинете, еволуиравме ние(жените), а еволуираше и дел од вас(мажите).
а јас ќе бидам прва на улица, ако се случи тоа!

Јас лично не славам 8 март. За мене е глупост по кафани, со торти на глава и една толпа жени како игра оро, да се слави, да речам, најсветиот празник за еманципација и добивање на право на еднаквост. Дури и се срамам ако некоја од моите другарки ми рече да одиме да го славиме.

На тој ден треба да се излезе на улица, и да се искаже незадоволството од третманот на жената во нашето општество. Треба да се прослави борбата која ја започнале Клара Цеткин, Роза Луксембург и ред други жени кои биле доволно храбри да го изразат своето незадоволство од подредената улога на жената во која живеела и уште живее во овој машки свет.

На овој ден треба секоја од нас да направи нешто повеќе за да еднаквоста меѓу половите биде реалност(која за жал не е сеуште и во овој 21 век). Замислете колку пари би се собрале од сите жени кои даваат по 500, па и повеќе денари по порција во некое ресторантче, само за да слават нешто кое не го разбираат, а камоли да го ценат тоа што некои жени во минатото го направиле за нив. А да не зборувам за парите кои нашиве мажи и деца ги даваат за незначајни поклончиња, само за да ја потцетат жената дека ова е нејзин ден на кој може да оди кај сака и да го слави како таа сака. А што е со останатите 364 дена во годината? Е па тие денови нема одење никаде и нема што да се слави. Ќе седат дома или ќе одат на работа, ќе готват, чистат или не дај боже ќе бидат малтретирани на секој можен начин, само затоа што тие денови не се нивни, не се „значајни“ како овој. На тие денови нема почит за жената.

А од сите дадени пари за славењето на овој ден, замислете што се може да се направи...
Тука ве оставам за да дадете креативни идеи. И се надевам дека ќе ве предомислам вас Жени, оваа година да не плаќате порција по ресторани, туку да ги донирате парите кои сте мислеле да ги дадете за порција, во некоја друга намена.
Еве идеја од мене...Подобро помислете што вашето дете сакало и побарало од вас во изминатата година, а вие не сте биле во можност да си го дозволите и да му го пружате тоа. Е па сега дозволете му го, сепак вредноста на насмевката на едно дете е бесценета...
Светот да бил женски жените ќе твореле и ќе имале доминантна улога во општеството.Самата природа ќе ги наметнала како креативци, створители, градители, борци, а не како денес тоа што се прави преку квоти, закони и шиканирање на условите за прием на работа.

Во светот никогаш нема да има рамноправност, а најмалку машко-женска рамноправност, затоа што создадени сме да сме различни.Жената врши друга улога во општеството, а мажот врши друга улога во општеството.Ова што сега се случува е се само едно обично кршење на обични природни закони во природата.Се во природата си има зошто е така и зошто е створено така.

Тоа што читате феминистички романчиња со убави спакувани текствои за некаква женска супериорност тоа е ваш проблем којшто врши комплетна дезорганизација на целото општество.Такво нешто никогаш не постоело и никогаш нема да постои.Сите најголеми култури и општества се створени на патријахат, а не матријахат.

Убава позиција имаш земено на темава за да може да се дискутира :)
Би сакала да слушнам кои права ги немаш во земјава, а мажите ги имаат? Дали се чувствуваш дискриминирана, дали некој те навредува дека си жена, неможеш да оставриш некакви права и слично? Зошто ти би протестирала, конкретно за ова и ова?
Јас неможам да сфатам денес ние што немаме?
А парите за кафана и онака редовно се одвојуваат од буџет така да јас не го сметам за некаков издаток. Поклони не сакам, поклони не давам на денов. На остатокот од фамилија 365 дена гледам да им удоволам.

Жените никогаш не се бореле за своите права, туку истите им биле дадени од мажите без никаква борба, жртва и се останато.Дај не читајте романчиња за некакви “ женски права “ и “ женска борба“.
Еве денес ако сакаат мажите да им ги укинат правата на жените што да не се борат случајно?
То ти е се ради недостаток од редовен и квалитетен секс па жените ти биле криви, али ете на пример Емили Девисон, Британка - борец за женските права која во 1913 година излезе на патеката каде се тркаа коњи и застана пред коњот на кралот на Англија Едвард и беше прегазена, почина по неколку дена од последиците
зачитај малце историјат на движењето на жените за правата, можи ќе најдеш инспирација за нешто и во сопствениот живот.

Освен цвеќе што би можел да купам за 8-ми Март? Што би сакале жените (општо)?

То ти е се ради недостаток од редовен и квалитетен секс па жените ти биле криви, али ете на пример Емили Девисон, Британка - борец за женските права која во 1913 година излезе на патеката каде се тркаа коњи и застана пред коњот на кралот на Англија Едвард и беше прегазена, почина по неколку дена од последиците
зачитај малце историјат на движењето на жените за правата, можи ќе најдеш инспирација за нешто и во сопствениот живот.
Многу повеќе жртви имало во Разловечкото востание отколку во целокупната борба на жените ширум светот за нивните “ права“ што и да е тоа.Тогаш ајде да кажеме колку мажи погинале низ историјата.Може?

Британката излегла да ја згази коњ само затоа што незнаела да пука со пиштол што уште во старт се потврдува нерамноправноста на мажите и жените и колку е очајна таа борба да се докажува нешто што е докажано милениуми назад.

Многу повеќе жртви имало во Разловечкото востание отколку во целокупната борба на жените ширум светот за нивните “ права“ што и да е тоа.Тогаш ајде да кажеме колку мажи погинале низ историјата.Може?

Британката излегла да ја згази коњ само затоа што незнаела да пука со пиштол што уште во старт се потврдува нерамноправноста на мажите и жените и колку е очајна таа борба да се докажува нешто што е докажано милениуми назад.
За разловечко востание - во форум историја пошто нема врска ова шо го пишипш исто да кажеме дека во цунамито во 2003 загинаа повеќе луѓе од сите востанија против турци во Македонија и сега ај да извлечеме заклучок околу тоа.
Признај сакаше да испаднеш мачо мен овде на празник така со надеж дека ќе привлечеш внимание, проста математика “ден на жени, нема женско на форум која нема да фрли поглед на дискусиите..... можи и ќе се најде некоја која ќе ми одговори... па јас неа... кизнај“ Али ете си дискутираш со маж на тема за жени шо значи дека си геј.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom