Водовод дели сметки од 100 денари, не радувајте се, ќе ве треснат од земја!

• Креатор на темата Креатор на темата Audiofil
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Многу ми се чудни луѓево кои само кукаат без да си ги проверат броилата. Ако сметам дека сметката не ми е точна ќе ја проверам и ќе барам кај е проблемот ама не седејќи дома. Неможе да ми наплаќаат повеќе и јас со скрстени раце да седам и да чекам некој со микрофон да дојде да се пожалам. Или броилото е расипано или тој што треба да чита “забушава“.Грешки во системот за евиденција се прават ама дури не се реагира сами од себе нема да се корегираат.
Кога се осамосталив и почнав сама да си ги плаќам сметките научив како се чита и струјомерот и водомерот и си водев сметка дали точно ми наплаќаат. Бидејќи бев отсутна 7 месеци од државава кога се вратив откако си ги платив паушалните сметки за вода побарав корективно читање и видоа дека сум во претплата. Година и половина сметката за вода ми беше 0 додека не се усогласив со броилото. Делот за смет ми го одбија според месеците на отсуство кое претходно го потврдив со печатот и визата во пасошот. Имаше малку трчање по шалтери но сепак средив се што требаше. :)

Е само со овие од топлификација неможам да се разберам ама ќе дојдат и тие на ред :D
Еве кој паметно размислува и постапува.:)Тоа што сакав да им го објаснам на сите за да ме разберат им го кажа многу прецизно.Само ме изненади во делот за сметот кога кажа дека ти одбиле целосно а според политиката на комунална хигиена ако воопшто не се потрошила ниту вода ниту струја во тој период одобруваат само 50% помалку а не цела сума.

Еве кој паметно размислува и постапува.:)Тоа што сакав да им го објаснам на сите за да ме разберат им го кажа многу прецизно.Само ме изненади во делот за сметот кога кажа дека ти одбиле целосно а според политиката на комунална хигиена ако воопшто не се потрошила ниту вода ниту струја во тој период одобруваат само 50% помалку а не цела сума.

Ксмет мој , ваљда му се бендисав на тој од шалтерот :D

За ЕВН имам лек , знам обично кога доаѓаат да ги читаат и одамна почнав дома да си запишувам колку имам потрошено , притоа пресметувам и ја чекам сметката која често излегува точна према мојата пресметка. Од топлификација се исклучив лани и да ти кажам право ич не им се замарам веќе. А за водовод, кој ќе се пика сега во шахта :) А изгледа ќе треба да почнам и тоа да го практикувам :D
Друже инкасаторите од ЕВН добро си ја работат работата и со читање и со делење сметки.Во Водовод најголемиот проблем се повеќето инкасатори кои несовесно си ја работат работата.Тие го прават целиот хаос со сметките.Да знаеш само колку пати се казнувани но пак си тераат по свое.Имаат грб што ги држи и затоа така прават.

:eek::eek::eek:
Шо правиш со толку вода бе другар.
А редовно плаќаш или, пошо ако е редовно нема теоретски шанси да потрошиш вода за 11000

Па тоа е работата што не трошам толку и прв пат да дојде волку висока сметка иначе по 1000 до кај 2000 за вода...
--- надополнето: 6 март 2013 во 14:46 ---
Многу ми се чудни луѓево кои само кукаат без да си ги проверат броилата. Ако сметам дека сметката не ми е точна ќе ја проверам и ќе барам кај е проблемот ама не седејќи дома. Неможе да ми наплаќаат повеќе и јас со скрстени раце да седам и да чекам некој со микрофон да дојде да се пожалам. Или броилото е расипано или тој што треба да чита “забушава“.Грешки во системот за евиденција се прават ама дури не се реагира сами од себе нема да се корегираат.
Кога се осамосталив и почнав сама да си ги плаќам сметките научив како се чита и струјомерот и водомерот и си водев сметка дали точно ми наплаќаат. Бидејќи бев отсутна 7 месеци од државава кога се вратив откако си ги платив паушалните сметки за вода побарав корективно читање и видоа дека сум во претплата. Година и половина сметката за вода ми беше 0 додека не се усогласив со броилото. Делот за смет ми го одбија според месеците на отсуство кое претходно го потврдив со печатот и визата во пасошот. Имаше малку трчање по шалтери но сепак средив се што требаше. :)

Е само со овие од топлификација неможам да се разберам ама ќе дојдат и тие на ред :D

Кога ти викаат дека мора да платиш и дека се е во ред не ти останува ништо освен да одиш и да си платиш,дали си се нервирал или не на никој не му е гајле. И да влезам во ринг со Николче и бумбар да го напраам пак исто е...Иначе минатите месеци по 1000 до 2000 денари редовна сметка

Друже инкасаторите од ЕВН добро си ја работат работата и со читање и со делење сметки.Во Водовод најголемиот проблем се повеќето инкасатори кои несовесно си ја работат работата.Тие го прават целиот хаос со сметките.Да знаеш само колку пати се казнувани но пак си тераат по свое.Имаат грб што ги држи и затоа така прават.
Познавам еден што работи во Водовод на читање водомери. Во месецот два дена ќе отиде во обиколка каде прочита - прочита (во зградите) каде нема никој дома им пишува според старата состојба. Вика: што ми е гајле ако не се бунат нека плаќаат! А колегата негов што треба по шахти да чита ако најде некое дете за 100 денари да иде со него да се пика по шахти ОК, ако не исто им пишува според претходната состојба :D

Провери си ја моменталната состојба на водомерот и онаа на последната сметка да видиш дали приближно се совпаѓаат бројките односно колку кубици има разлика.

Поевтино е да се произведе 1 Mw струја отколку да се спроведе прочисти прилагоди 10 кубици вода, тоа на сите да ви е јасно.
Барајте си само редовно читање на водомерите и бажадарење на истите, и обавезно информирајте се колку изнесува цената на кубик, и немојте да сте се заебале да плаќате ддв на таа сметка, на вода не се плаќа ддв доколку ви доставуваат сметка со ддв приложете жалба и барајте си корекција на истата бидејќи претприатието кое што ви ја врачува сметката и ви нплаќа ддв не ги уплаќа парите на државата си ги задржува за себе и со тоа ве краде.

Познавам еден што работи во Водовод на читање водомери. Во месецот два дена ќе отиде во обиколка каде прочита - прочита (во зградите) каде нема никој дома им пишува според старата состојба. Вика: што ми е гајле ако не се бунат нека плаќаат! А колегата негов што треба по шахти да чита ако најде некое дете за 100 денари да иде со него да се пика по шахти ОК, ако не исто им пишува според претходната состојба :D
Ајвани!Тие се од оние несовесните што ги кажав погоре.А паметен инкасатор ке си земе еден подолг стап и на него ке си закачи лупа.Кога ке ја отвори шахтата ке си светне со батеријата а лупата ке му ги зголеми бројките и на тој начин ке си прочита без да влегува внатре.:)

• Ми се допаѓа
Reactions: ION
Ајвани!Тие се од оние несовесните што ги кажав погоре.А паметен инкасатор ке си земе еден подолг стап и на него ке си закачи лупа.Кога ке ја отвори шахтата ке си светне со батеријата а лупата ке му ги зголеми бројките и на тој начин ке си прочита без да влегува внатре.:)
Татко ми вака со стап и лупа си чита сам дома. Лупата јас му ја купив :D

Татко ми вака со стап и лупа си чита сам дома. Лупата јас му ја купив :D
Многу паметно.Оваа тактика не е од вчера туку можеби од пред 15,20 години зашто познавам инкасатори што ова го правеа уште тогаш.На никого не го интересира како ќе се прочита водомерот туку само да е прочитан.

Пред некој месец 11.000 денари платив за вода...

Moжно е да ти капе некоја чешма,или казанчето на шољата или бољерот и сл. Или водомерот да е сјебан. И на мене така пред некоја година ми се деси...али казанчето капеше по малце и ај не е ништо..ама водомерот си врти на празно и ете ти + кубици за вода.

Moжно е да ти капе некоја чешма,или казанчето на шољата или бољерот и сл. Или водомерот да е сјебан. И на мене така пред некоја година ми се деси...али казанчето капеше по малце и ај не е ништо..ама водомерот си врти на празно и ете ти + кубици за вода.
Тоа лесно се проверува.Ќе ги затвориш сите чешми и ќе видиш дали врти водомерот.Ако врти ќе бараш детално каде тече вода и ќе го решиш проблемот.

Кај нас дојде 150 денари и тоа само за смет , за вода пишуваше 0 денари...ваљда ќе ги наплатат подоцна.

se e tocno kazano od audiofil:)
izgleda dosta e zapoznat so rabotata na vodovod ili e majstor:D

se e tocno kazano od audiofil:)
izgleda dosta e zapoznat so rabotata na vodovod ili e majstor:D
Вработен сум таму друже затоа знам.:)
--- надополнето: 6 март 2013 во 23:00 ---
Кај нас дојде 150 денари и тоа само за смет , за вода пишуваше 0 денари...ваљда ќе ги наплатат подоцна.
Најверојатно сте во претплата па додека не се потрошат кубиците до онаа состојба до која е платено последниот месец нема да плаќате вода.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom