Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
луѓе што служеле во ЈНА а сега се нешто во АРМ велат дека нема споредба на тие две работи.Кај нас офицерите воопшто не не малтретираа,тоа го правеше постарата војска-џомбите.Пред нас офицерите викаа-никој несмее да малтретира,а ним настрана им веле-ма удредете,дупете малку.
Две приказни:
-бевме на логоровање во шатори направени од обични шаторски крила што ги имавме со себе.Храна ни носеа во мањерки од касарна,а се служеше навечер со агрегат.Една вечер имаше некоја помија за вечера,и по обичај јас најбрзо вечерав(затоа си имам промбелми со стомакот,цел живот набрзина јадам),и едно време свикаа војниците.Кога се собравме видовме дека поручникот кога е кренал кутлачата(голема лажица) во неа имаше претрупен глушец на половина,а сревата му висеа надолу пола метар.Кој јадел,јадел,кој не гладен си остана
-на исто логоровањеедна вечер не фати солно невреме,ги баравме шаторите низ поле,и дури ги наместивме од дождот бевме мокри до кожа.Кога легнавме од голема вода (како сега во Струмица) телата ни беа до половина во вода.Ноќта паднаа температурите дебело под нула и сабајлето кога се разбудивме све беше на нас смрзнато.еден војник на друг му ги крпеше кошулите и маиците за да можат да се соблечат.А тек кога требаше да се стави ногата со летни чораби во смрзната чизма...и сега ме фаќа језа од тоа
на почетокот кога си гуштер се прегледуваа војниците во амбулантите и ставаа некои си вакцини против тровања,после “делкај“ што ти душа сакаш ништо не те вркаЈас мислев дека се измислици овие дешавки, а вие на своја кожа сте ги преживеале. Секоја чест, за восхит
Глушец у јадењето..несакам ни да помислам колку си блуел потоа![]()
Ам самана помисла ќе те убиена почетокот кога си гуштер се прегледуваа војниците во амбулантите и ставаа некои си вакцини против тровања,после “делкај“ што ти душа сакаш ништо не те врка
Не си била гладнаАм самана помисла ќе те убие
Алал да ви е незнам што да речам, десет вакцини нема да помогнат ако видам такво нешто, а веќе сум се најала од манџата со остаток од глушец и црева. Ете зошто жени не одеа во војска, тоа ќе било пискот![]()
Нека прашаат ке им се објасни.Баш ме интересира дал некој кој не бил војска знае за што правиш муабет?
Лично немав ни таму ни дома од глупа причина што касарната немаше кантина а ебаните професионалци требаше да ги честиш за да ти донесат од Карпош во Kуманово![]()
во воено време никој нема да те праша што сакаш - воениот рок треба да биде симулација на војна......2003 тата мислам беше почнаа со обука и женски одделенија,доста женски се пријавуваа да служат воен рок,нормално во посебни павиљони во касарната Ѓорче Петров каде се обучуваа техничка служба и интендантски служби........да напоменам дека во тие одделенија имаше војници-жени со чинови - водници/поручници(на ниво на цела касарна,значи не само кај жените,ами жени ги водеа машките одделенија)Ам самана помисла ќе те убие
Алал да ви е незнам што да речам, десет вакцини нема да помогнат ако видам такво нешто, а веќе сум се најала од манџата со остаток од глушец и црева. Ете зошто жени не одеа во војска, тоа ќе било пискот![]()
ќе бидеш викната на рапорт и казнета!Вољно![]()
Еднаш неделно односно секој Вторник добивавме СДО или сув дневен оброк, еднаш ни се погоди СДО од далеката 1958 година.Јас мислев дека се измислици овие дешавки, а вие на своја кожа сте ги преживеале. Секоја чест, за восхит
Глушец у јадењето..несакам ни да помислам колку си блуел потоа
И ве прочитав битно било во првите да јадеш, зошто? Што е битно кога јадеш?![]()