Православните Албанци во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата puno
  • Време на започнување Време на започнување
Македонците и албанците да беа една вера а не три, знаете ли колку ќе бевме измешани. Преголем е мостот на верата, сега со арабиското влијание на исламот во македонија мислам дека и се потешко че се трпиме......а да беше само една вера овој муабет немаше ни да го спомхјиме....

posto sekoj si go znae potekloto i korenot i sopstvenite predci nanazad so vekovi po toa i si go formira i svoeto nacionalno cuvstvo no arnautasenjeto kaj ovie lugje zaprelo uste vo prvata faza a prva faza e menuvanje na jazik ili vera
PUNO VSUSNOST OD KADE POTEKNUVAS TI DA VIDIME STO NOSIS TI VO TVOJATA KRV KOI I OD KADE SE TVOITE PREDCI
ne makedonski muslimani tuku makedonci muslimani
ako stanuva zbor za makedonski muslimani vo taa grupa spagjas i ti odnosno muslimanite od makedonija ALBANCI TURCI BOSNJACI I MAKEDONCI MUSLIMANI
zboruvam za privilegiranje a ne za vlast pa i pasite so albansko poteko za sluzben jazik go koristele turskiot no defakto na terwen situacijata e taa deka albancite se glavniot bedem vo otomanskata imperija za zapaden balkan

Како го менувале јазикот??
Па и самите албанци се асимилирале во турци, албанскиот никогаш не бил официален, па и никогаш не се дозволило да се пише на албански....

И тие албански пашалуци кои добија некаква автономија никогаш не траеле долго...

Не знам сигурно од каде потекнуваат моите предци но се претпоставува дека сме бериша....
--- надополнето: 19 февруари 2013 во 23:43 ---
Е стварно ме навреди со ова дете :)
Абе сега ми се правиш поголем оџа од оџата демек по разни форуми немам сретнато коментар на албанец кон македонец муслиман ( абе со мене ќе клањаш што ти е ) или пак колку бати лично македонец муслиман ми има кажано дека албанци му се налутиле поради тоа што бил во добар контакт со христијаните сега лично знам ти најде да ми кажеш туку едно е јасно јавна тајна водите вие за се немора да се правите жртви сега . Во Македонија тешко да најдеш "албанец христијанин" ама во албанија до ден денес македонците неможат да си ги повратат презимињата мораат да им завршуваат на И или на У
http://www.youtube.com/watch?v=5eguKzGg1os Еве чист пример со србите што им правевте по ништо не се разликуваат вашиве таму од фашистичка грција.

:facepalm:

Во Македонија е тешко да се најдат албанци ортодоксни затоа што се асимилирани............силум и милум...

AKO SVE BERISA SIGURNO SVE DOJDENI OD ALBANIJA TUKA dali sum do pravo ako gresam popravi me i objasni nesto
me cudi zosto ne gi znaes predcite barem nekolku kolena na nazad bidejci vie albancite ste rodovski dlaboko povrzani pomegju sebe
eve jas na primer znam deka shest kolena na nazad poteknuvam od edno selo sharplaninsko koi slegle vo selo vo polog i toa gi znaeme po ime koi bile i kako se vikale i od kade dosle
A ZA MENUVANJE NA JAZIKOT vprocem pobaraj ARNAUTASENJE od jovan deretic ili knigata POLOG od jovan trifunovski

AKO SVE BERISA SIGURNO SVE DOJDENI OD ALBANIJA TUKA dali sum do pravo ako gresam popravi me i objasni nesto
me cudi zosto ne gi znaes predcite barem nekolku kolena na nazad bidejci vie albancite ste rodovski dlaboko povrzani pomegju sebe
eve jas na primer znam deka shest kolena na nazad poteknuvam od edno selo sharplaninsko koi slegle vo selo vo polog i toa gi znaeme po ime koi bile i kako se vikale i od kade dosle
A ZA MENUVANJE NA JAZIKOT vprocem pobaraj ARNAUTASENJE od jovan deretic ili knigata POLOG od jovan trifunovski

Да, најверојатно сме дојдени од Албанија, како муслимани, кога бев дете, дедо ме тераше да ги учам на памет имињата на нашите предци, до 6-7 генерации како што се сеќавам, сите со исламски имиња.....сега сум ги заборавил имињата.......

Ги има на интернет овие книги?

Сепак мислам дека нема логика, како е можно само јазикот да го смениле, а не и верата......
Ајде торбешите да се асимилираат јазично, слична вера, слична култура, подобро се поклопуваат....
Ама ортодоксни македонци не е можно да се асимилираат јазично......

udreni sve ili udreni se pravite KNIGATA POLOG OD JOVAN TRIFUNOSKI
tocno e toa deka ortodoksni makedonci ne moZe da se asimiliraat no vo denesni vreminja da koga ima tv vesnici skolo i dr. no pred 200 god itoa kako brzo i efikasno bidejki prostiot selanec ne znael nisto povekje od selskiot atar a za makedoncite so muslimanska vera se uste trae mozebi i so zabrzano tempo i toa dobrovolno od nivna strana
dobro znaj deka si DOSLAK vo zemjata makedonska

:pos: неверојатен е:

Србите а не Колумбо ја откриваат Америка

Сулејман Величествениот по мајка е Србин

Тука се минимум 9 века пред доаѓањето на Словените, 2 века со оружје ја чувале римската империја, биле задолжени за инсталирање на христијанството,
--- надополнето: 21 февруари 2013 во 20:17 ---
udreni sve ili udreni se pravite KNIGATA POLOG OD JOVAN TRIFUNOSKI
tocno e toa deka ortodoksni makedonci ne moZe da se asimiliraat no vo denesni vreminja da koga ima tv vesnici skolo i dr. no pred 200 god itoa kako brzo i efikasno bidejki prostiot selanec ne znael nisto povekje od selskiot atar a za makedoncite so muslimanska vera se uste trae mozebi i so zabrzano tempo i toa dobrovolno od nivna strana
dobro znaj deka si DOSLAK vo zemjata makedonska

Дали си ја читал неговата книга? дали е достојна за да се купува? ама искрено кажи?? да не е овој Јован како оној Деретич......?

Ни денеска ни никогаш не е можно.....
Пред 200 год уште помалку, тогаш албанците почнаа да се исламизираат на големо, се интегрираа во империјата како турци, никогаш не беа признати, ниту пак се декларираа како албанци, а и не било дозволено, албанскиот строго бил забранет да се учи, и да се пишува на албански... самите интегрирани албанци го спроведуваа за жал овој закон........продадени души.....
тогаш и се појавува непријателството меѓу албанците муслимани и ортодоксни, тогаш верата била главна да се дефинира еден народ....
Под вакви околности невозможно би било тие ортодоксни македонци да го зеле албанскиот јазик....

А македонските муслимани вие ги бркате......признајте дека сте исламофоби, не само населението, за жал политиката на државата е така , од кралствотот СКС па до денденес...
Тогаш муслиманите албанци и македонци ги бркаа за турција, а ортодксните алабнци силум беа асимилирани.......

А бе што се занесувате “к’о јајце на кривина“. Само си придавате на важност. Албанскиот бил строго забранет јазик да се учи !?!?!?!?!?!
Можеби затоа сте сеуште неписмени:confused:
Ако албанскиот бил забранет како на исти по вера со Турците, тогаш на иноверците што им правеле Турците? А факт е дека постојат Македонски црковни училишта (световни) од почетокот на 19 век. А и пред тоа се зачувани пишани дела, ако ништо друго со верска тематика. А и натписите на фреските кој ги пишувал? Во Прилепските стари гробишта постојат натписи на стари надгробни споменици од 19 век напишани на македонски јазик. Кој ги пишувал тие? Значи, тој каменорезецот морало да биде барем елементарно писмен за да ги пишува тие споменици.
Ако тоа го можеле Македонците, тогаш зошто албанскиот јазик да биде забранет? Никогаш не бил тој забрануван. Можеби имало слаб интерес за учење? :D.

А бе што се занесувате “к’о јајце на кривина“. Само си придавате на важност. Албанскиот бил строго забранет јазик да се учи !?!?!?!?!?!
Можеби затоа сте сеуште неписмени:confused:
Ако албанскиот бил забранет како на исти по вера со Турците, тогаш на иноверците што им правеле Турците? А факт е дека постојат Македонски црковни училишта (световни) од почетокот на 19 век. А и пред тоа се зачувани пишани дела, ако ништо друго со верска тематика. А и натписите на фреските кој ги пишувал? Во Прилепските стари гробишта постојат натписи на стари надгробни споменици од 19 век напишани на македонски јазик. Кој ги пишувал тие? Значи, тој каменорезецот морало да биде барем елементарно писмен за да ги пишува тие споменици.
Ако тоа го можеле Македонците, тогаш зошто албанскиот јазик да биде забранет? Никогаш не бил тој забрануван. Можеби имало слаб интерес за учење? :D.

Знаеш некоја книга за шкретите?

Македонците и албанците да беа една вера а не три, знаете ли колку ќе бевме измешани. Преголем е мостот на верата, сега со арабиското влијание на исламот во македонија мислам дека и се потешко че се трпиме......а да беше само една вера овој муабет немаше ни да го спомхјиме....
Taка е, јас имам многу помалку проблеми со Албанците Христијани, одколку со Србите или Бугарите.
Но за жал и тие (ќе) страдаат од нивните фундаменталистички сонародници.

Некој ШКРТАЛ нешто? Значи овие Шкретите, шкртале? Чкртале?

Демек шкртале нешто, и така им останало името????

Шкрети - опустошени, некако вака е преведот....

SHKRETËTIRA- ПУСТИНА....

Со чкртањето се зезав. Ќе ти текне зошто.
Шкрто е и на македонски исто така : “шкрто“ (сиромашно). Сиромашно со зеленило, сиромашно со живот, сиромашно со вода.
Дури, македонското толкување е уште поадекватно и поблиско до суштината.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom