Каков спорт да се избере?

• Креатор на темата Креатор на темата SAVA
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
31 јануари 2013
Мислења
51
Поени од реакции
13
Здраво. Сакам да се занимавам професионално со спорт, но не знам каков спорт да изберам.
велосипедизам, атлетика или некој друг. До сега се немам занимавано со никаков спорт. Тоа не значи дека јас не спортувам, спортувам ама рекреативно дома се разбира. Па не знаам како да
почнам. Мислам велосипедизмот и атлетиката би биле идеални за мене , со оглед на тоа дека имам 70kg. , или препорачајте друг спорт кој би бил идеален. Ако има некој на форумов што се занимава професионално или некој професор, или било кој што знае повеќе нека пиши и какви категории има,
колку пати тренинг во неделата, колку пари е учество во клуб, лиценца за возење, до која возраст може да се запише член во некој клуб и т.н.:D

Абе и ти ко Бранко
"Битно да се учествува"!

Ама јас друг совет ќе ти дадам.
- Види за што те бива најмногу, не си ги троши парите залудно. Ако на улица играш фудбал со некојси доодени не значи дека те бива за фудбал. Треба инстиктивно да реагираш на кој спорт те влечи најмногу.
Но,еве да не бидам премногу груб да не те разочарувам, јас тренирав фудбал 4-5 години од кои што беа залудно потрошени и пари и време надевајќи се дека ќе играм негде. Почнав во 2ра лига, а завршив во 4та лига поради тренерот ( не сум неоткријан талент, ама бев доволно добар за 2ра лига, но ете тренерот го тријаше десната рака, а јас не бев со намера да плаќам за да играм ;) ).
Плаќав месечно по 400 денари и имав 3 пати во неделата тренинг.

Абе и ти ко Бранко
"Битно да се учествува"!

Ама јас друг совет ќе ти дадам.
- Види за што те бива најмногу, не си ги троши парите залудно. Ако на улица играш фудбал со некојси доодени не значи дека те бива за фудбал. Треба инстиктивно да реагираш на кој спорт те влечи најмногу.
Но,еве да не бидам премногу груб да не те разочарувам, јас тренирав фудбал 4-5 години од кои што беа залудно потрошени и пари и време надевајќи се дека ќе играм негде. Почнав во 2ра лига, а завршив во 4та лига поради тренерот ( не сум неоткријан талент, ама бев доволно добар за 2ра лига, но ете тренерот го тријаше десната рака, а јас не бев со намера да плаќам за да играм ;) ).
Плаќав месечно по 400 денари и имав 3 пати во неделата тренинг.
Штета за времето инадежта , иначе не за парите.
Иначе ги потенцирав тие два спорта во кои најмногу можам да издржам и постигнам, во овие спортови можеш самостојно, додека во фудбалот, кошарка и др.спортови, треба да соработуваш и
мислиш за другите соиграчи, што е тоа кај мене проблем :свиркам:.

во спортско-професионална смисла ти си дедо. не постои професионален спортист во светот кој не почнал да се занимава со спорт пред 13-14 годишна возраст, па макар после и го променил спортот

Штета за времето инадежта , иначе не за парите.
Иначе ги потенцирав тие два спорта во кои најмногу можам да издржам и постигнам, во овие спортови можеш самостојно, додека во фудбалот, кошарка и др.спортови, треба да соработуваш и
мислиш за другите соиграчи, што е тоа кај мене проблем :свиркам:.

Парите за некој не се проблем, а за некој се. ;)
Не е само тоа проблем, треба и да си "роден" за тоа. Имаше деца кои што тренираа пред мене, па јас им го зедов местото.

Прво што треба да знаеш е тоа што професионално занимавање со спорт односно твојата професија да биде спорт значи тоа да ти обезбедуваш доволно потребни средства(парични) за егзистенција односно да живееш од спортот. Поради тоа со ваков систем во нашава земја индивидуалните спортови по дифолт отпаѓаат. Незнам колку си запознаен но скоро сите индивидуални спортови во земјава се на работ на егзистенција. Поради тоа мое мислење и мој предлог ти е да се фокусираш на некои од "водечките" спортови т.е најдобро платени спортови во земјава а тоа се Баскет, Ракомет и Фудбал. Со малку талент, напорна работа и "добра глава"(да не леташ у облаци дека си ѕвезда, да не те маваат парите во глава, инт.) успехот, односно твојата цел да заработуваш од спортот е достижна.
Од друга страна тренинзите за овие спортови се многу полесни и поинтересни за разлика од одредени индивидуални спортови. Бројот на тренинзи во овие спортови(зборам за про спорт) ти се не повеќе од 8-9 плус утакмици зависно од периодот.
Се најдобро!

Велосипедизам најдобро.Повеќе е рекреативно,псоебно па ако почнеш со тура околу Македонија и завршиш на Tour de France :D

Велосипедизам најдобро.Повеќе е рекреативно,псоебно па ако почнеш со тура околу Македонија и завршиш на Tour de France :D
Ќе заврши негде во некоја провајлија ,не за друго дека ние убави патишта имаме

Касно ти е веќе за да се занимаваш ''професионално'' со некој спорт, но можеш да си спортуваш рекреативно
Да пишев 40год., можеби немаше да бидам изненаден, но не ја сфаќам причината зошто?
Дај некое образложение.

Да пишев 40год., можеби немаше да бидам изненаден, но не ја сфаќам причината зошто?
Дај некое образложение.

Ако не си се бавел со никаков спорт до 19 години прво атлетски си и повеќе од инфериорен а второ моторика на тело да имаш развиена за спортот со кој се бавиш.За Атлетика и Велосипедизам атлетика ти треба неверојатна атлетика.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom