Британија го губи кредитниот рејтинг AAA

• Креатор на темата Креатор на темата Katunec
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Им го намалуваат кредитиот рејтинг наспороти напорите на владата да го смали дефицитот. Кредитниот рејтинг беше круната што Британија ја покажуваше како доказ дека економијата им е појака од тие на државите во еврозоната. Вака почнува економскиот пад...

The Government was dealt a massive economic blow tonight as the UK lost its cherished AAA credit rating despite the Coalition's efforts to cut the deficit.

Moody's, one of the three main credit ratings agencies, announced that it was cutting Britain's rating to Aa1, one notch below the top grade.

The UK has long trumpeted its AAA rating as evidence that the country is economically stronger than the beleaguered eurozone.

http://www.dailymail.co.uk/news/art...credit-rating-triple-dip-recession-fears.html

Им го намалуваат кредитиот рејтинг наспороти напорите на владата да го смали дефицитот. Кредитниот рејтинг беше круната што Британија ја покажуваше како доказ дека економијата им е појака од тие на државите во еврозоната. Вака почнува економскиот пад...

Шта речи? Какву поруку послати? Крајот се ближи, тоа е, прославувајте на плоштад.

Во или надвор од евро-зоната, секоја држава која дозволува зголемување на школарините на универзитетите и ги жртвува најосновните потреби на сопствените граѓани, како што се образованието и здравството, во замена за намалување на буџетскиот дефицит, ќе се соочи со намалување на кредитниот рејтинг.

Ако имаат пари за да го намалат буџетскиот дефицит, тогаш воопшто не би дозволувале универзитетското образование да стане луксуз за секојдневните граѓани, не би повлекувале финансиски средства наменети за најосновните потреби на граѓаните, како што се образованието и здравството, во замена за намалување на буџетскиот дефицит.

Но Британците, исто како и Американците, можат да коваат сопствени монети и да печатат сопствени банкноти, бидејќи исто како и Американците, имаат сопствена валута, за разлика од државите членки на евро-зоната, кои мораат да го користат еврото, за кое немаат право да коваат монети и да печатат банкноти, туку мораат да го позајмуваат од Европската Централна Банка, во која главниот збор го имаат државите чиишто економии го одржуваат еврото во живот, како што се Германија и Франција, и се разбира, мораат да и ги вратат тие позајмени евра на Европската Централна Банка со камата.

Американците коваат монети и печатат банкноти од американскиот долар со 0% камата во масовни количини, што го прави американскиот долар буквално безвреден, но бидејќи истиот се користи во глобални рамки, успешно стои на стаклени нозе, барем засега, додека светските пазари и понатаму ја реализираат меѓусебната трговија во американски долари.

Британците, исто како и Американците, можат да коваат монети и да печатат банкноти од британската фунта, но сепак нивната валута не се користи во глобални рамки доволно за да има задоволителна вредност, поради што ќе мораат да ја издаваат со висока камата, а тоа воопшто нема да го подобри животниот стандард на секојдневниот Британец, поради што пак ќе им се случи намалување на кредитниот рејтинг.

Ова што го прават сега Британците е монетарна стагнација, која ја одржуваат во живот со поскапување на животот за секојдневниот Британец, одземајќи финансиски средства наменети за најосновните потреби на граѓаните, како што се образованието и здравството, со цел со истите тие финансиски средства да се одржи ниска стапка на буџетскиот дефицит, но и тоа е на штета на секојдневниот Британец, поради што сепак им се случува неизбежното - намалување на кредитниот рејтинг.

Шта речи? Какву поруку послати? Крајот се ближи, тоа е, прославувајте на плоштад.

Чуму ти се глупостиве што си ги постирал?! Си дошол да споредлуваш информации и да дебатираш или да се глупираш??

Прва пат од 1978 год. го губат ААА рејтингот. Ќе остане висок, но има ефект ова што се случува. Падот на растот на британската економија се очекува да не се подобри пред 2016. год. и заради теретот што го носи од големите долгови. Тоа не е небитно за една од првите три економии во Европската Унија.

Министерот Џорџ Озборн за оценката на Moody's вели дека таа е “голем потсетник за проблемот со долговите со кои што се соочува нашата земја“. Озборн рече владата ќе продолжи со мерките за штедење. Е сега запрашај се ако растот паѓа слчедниве три години, а продолжуваат со мерките за штедење со исто темпо или полошо, дали има проблем за да го редуцираат дефицитот и да ја стимулираат економијата.

Кредитниот рејтинг му беше на Озборн најголемиот аргумент за да продолжат со мерките за штедење.

А еве што вели Moody’s:

"The main driver underpinning Moody's decision to downgrade the UK's government bond rating to AA1 is the increasing clarity that, despite considerable structural economic strengths, the UK's economic growth will remain sluggish over the next few years due to the anticipated slow growth of the global economy and the drag on the UK economy from the ongoing domestic public and private sector deleveraging process," the agency said.

"Moody's says that the country's current economic recovery has already proven to be significantly slower – and believes that it will likely remain so – compared with the recovery observed after previous recessions, such as those of the 1970s, early 1980s and early 1990s."

"As the rating agency says, Britain faces huge challenges at home from the debts built up over many, many years, and it is made no easier by the very weak economic situation in Europe.

http://www.guardian.co.uk/business/2013/feb/22/uk-credit-rating-downgraded-moodys

Кои производи им се главен извоз на британциве? Освен нафтата се разбира!

Отвори Википедија жити мене и види што е City of London.Ај па пиши.

Ја зборам за реален производ кој ќе произведе работни места и донесе на прилив од странство.

Ја зборам за реален производ кој ќе произведе работни места и донесе на прилив од странство.

Во Сити има 300.000 работници и годишно прават преку 3 трилиони фунти обрт.Немора да е опиплив производот за да го продадеш.Се продава и финансии, експертиза, сигурност, осигурување, итн...

Во Сити има 300.000 работници и годишно прават преку 3 трилиони фунти обрт.Немора да е опиплив производот за да го продадеш.Се продава и финансии, експертиза, сигурност, осигурување, итн...

Untitled.jpg

Се праеш глуп сеа или си се прејал грав?

Извоз брат, коли, бродови, авиони, вистински производи кои носат прилив и странски пари во државата. Ова ти што си го пишал е внатрешна трговија!

Ох, заглавен си ти во 15ти век, јебеш га. Незнаеш што е берза изгледа.

Мене ме мрзи, нека ти објасни FARANG зошто Хонг Конг и Сингапур се најбогати градови во Светот, а не произведуваат ништо.

Почнавме теми да отвараме за секое намалување/зголемување на кредитен рејтинг од Мудис и останатите? Што има за дискусија тука? Економски пад на УК? Ајде, нека даде авторот на темата поопширно мислење од она на МУдис, бидејќи Мудис нигде не прогнозира економски пад...

Продаваат Услуги или најпросто речено мозок. Дури 77% од БДП е од услуги. За разлика во Германија 67% од БДП е услуги. Кога ја прашале Меркел британците зошто Германија е поиздржлива во кризава во однос на Британија. Она одговорила ние продаваме производи повеќе од Британците они продаваат услуги. Така да услугите се топ работа во време на експанзија, но за време на рецесија земјите што имаат повеќе индустрија искочија поиздржливи во време на рецесија тоа е тоа.

Ако сакаш да ме цитираш прво прочитај од почеток па дади мислење. Јас прашав што извезуваат реално, услуги и сервиси може имаат развиено но во реалниот свет тоа не носи здрави и константни приходи, плус ова им е само за во границите на британија.

Хонг Конг и Сингапур не се во Европа со пола милијарда жители, туку во Азија со над 3 милијарди пазар...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom