Прашања за Исламот III

M

Muranyi

Гостин
Нормално знам дека не го имаш изучено пред се шизмот да знаеш какви луѓе се следбениците на шизмот. Ние не се срамиме да кажеме дека се секта која се припишува во Исламот, туку тоа е Вистина и за тоа кажуваат сите исламски научници. Нејсе, кога вече ги спомна “вехабиите“ дека се радикалисти јас барам од тебе само да ми објасниш следните поими:
Што е “вехабизам, вехабии“?
Што е радикализам?
За вахабизам и неговото разорно дејство врз Исламот,чии последици ги чувствуваме денес,а во скоро време и вие можете да осетите последици,како настанал,кога се јавил,каде се има јавено и кој е негов главен идеолог,е долга тема за дискусија.А планирам,кога ќе имам повеќе време,да отворам баш ваква тема,само да бидам соодветно расположен.Вахабизмот е најголем непријател на Исламот и неговите припадници,тоа што вие не забележувате дека ви влегува на мала врата по џамиите е друга работа,но не можеш да ја негираш никако.
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 00:30 ---
Се смеел ти или не,пишаното е факт,посочи кој дел ти е смешен ако сакаш да дебатираме со аргументи.Вака како телетабиси со смајливања тешко ќе се разбереме.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
сеа тек ништо не разбрав
ај нека ми ги објасни некој поделбите
кој се шиити кој суфии а кој селефисти ?
За шиитите веќе објаснив
и за суфиите исто
за селефистите..
името потекнува од зборот СЕЛЕФ - што преведено отприлика би му значело ПРВИ ГЕНЕРАЦИИ..
што значи,кога некој ќе спомене селефисти мисли на тие што ги следат првите генерации на муслимани.
но селефи се токму тие први генерации(од пратеникот Мухаммед,асхабите(неговите другари),табиините(другари на асхабите,кои не го виделе пратеникот Мухаммед)
зборот селеф јазички значи тоа.

е сега,првите генерации муслимани не се нарекувале ниту шиити,суфии,радикали,вехабии,селефисти,кадерии,дервиши и што уште не...туку едноставно биле муслимани.

јас стварно не знам што за вас представува вехабизмот,како дефинирате вехабија? или како го препознавате на улица?
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 00:34 ---
За вахабизам и неговото разорно дејство врз Исламот,чии последици ги чувствуваме денес,а во скоро време и вие можете да осетите последици,како настанал,кога се јавил,каде се има јавено и кој е негов главен идеолог,е долга тема за дискусија.А планирам,кога ќе имам повеќе време,да отворам баш ваква тема,само да бидам соодветно расположен.Вахабизмот е најголем непријател на Исламот и неговите припадници,тоа што вие не забележувате дека ви влегува на мала врата по џамиите е друга работа,но не можеш да ја негираш никако.
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 00:30 ---

Се смеел ти или не,пишаното е факт,посочи кој дел ти е смешен ако сакаш да дебатираме со аргументи.Вака како телетабиси со смајливања тешко ќе се разбереме.
Јас сум начисто со ова.
Се смеам оти за џабе се трудиш.
Отвори друга тема,па ќе дојдам да дебатираме..овде остави да се одговараат прашања за исламот.

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Пред се пима немаш што е тоа Ислам, а даваш мислење кое не е точно. Те прашувам што е ВЕХАБИЗАМ за тебе и што е РАДИКАЛИЗАМ? Знаеш каде е твојот проблем? Во тоа што тотално незнаење имаш за ИСЛАМОТ а поради тоа имаш погрешна слика за работите. Не си искрен, за да учиш затоа ти се помешале некои работи.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Хехе убаво јас си викам Исламот е Ислам. Нема потреба од поделба на радикален и мирољубив.

Едно те исто е. ИСЛАМ .:D Или со други зборови мошне опасна воено политичка доктрина по развојот на човештвото и неговите стекнати цивилизациски придобивки.
Па исламот ти ги овозможи тие цивилизациски придобивки.
Сеа од тие твои цивилизациски придобивки имаш само коњи на плоштад и леб немаш да јадеш дома.
Толку од твојата цивилизација.

Реков 100 пати и пак ќе повторам и за тебе доналде,и мурањи и сите останати,отворете тема за што сакате и ќе дискутираме/дебатираме,а овде оставете да се одговараат прашања за исламот.
Ве молам.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Колку видови поделби на муслимани постојат? ама сите набројте ги

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Колку видови поделби на муслимани постојат? ама сите набројте ги
mnogu se ne ke moes da gi doprocitas:)
postojat mnogu doktrini razlicni religii sekti somnitelni grupacii opasni veruvanja i pogledi koi se obiduvat da se vgradat vo sustinata na islamskata vistina koi se obiduvaat da stvorat eden pravilen stav na islamot kon niv ,
vo islamot postojat mnogu sekti koi postojano se izmesani vistinata so nevistinata dobroto so losoto pravoto so ne pravoto realnoto so izmislicite ,zastitenata bozestvena objava so devijantnite svakana na loso namernite.
iskreniot muliman site niv gi otvrla kako nevistini izmisleni od bolniot covecki um i opasni za celoto covestvo, ima mnogu dervisi siiti ahmedii bektesi ismailizam , dzaferii bahaizam, kadijanizam,,i.t.n.islamot ke se razdeli na 73 sekti kade sto MUHAED. AS REKOL;
EVREITE KE SE RAZDELAT NA 71 FAKCIJA
HRISTIJANITE NA 72 FRAKCII
MUSLIMANITE NA 73 FRAKCII, SITE KE VLEZAT VO DZEHENEM(PEKOL) OSVEN EDNA, A TOA E ONAA NA KOJA INTERESOT KE I BIDE ZAEDNISTVOTO.ehli sunnet.(EBU MENSUR EL BAGDADI

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Знаеш ли дека моментално во Христијанството има околу 41 000 деноминации?Дали ова за тебе не е доказ дека Мухамед згрешил во предвидувањето?
koi se tie 41000 denominacii,
ne

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Сепак тоа не го менува фактот дека сепак згрешил и не е никаков божји пратеник(тоа е логичен заклучок).
Мухаммед, нека е мир и спас на него, ЈА КАЖУВАШЕ ВИСТИНАТА, и јас КАКО ВЕРНИК ќе верувам во неговите зборови како веродостојно. Па интересно што би останало од христијанството кога вече постојат 41.000 групација? Ќе испадне дека една групација има околу 70.000 следбеници, плус минус некоја помалку некоја повече. Па сега самите укажувате на вашата слабос.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Сепак тоа не го менува фактот дека сепак згрешил и не е никаков божји пратеник(тоа е логичен заклучок).
:facepalm:
вауу.. логика развиена на завидно ниво :)

exlexmk кога сме веќе кај офтопик мислењава,напрај и овде една чистка.

W

Werther

Гостин
Дали навистина верувате дека Мухамед ја пресекол со сабја месечината,а потоа ја залепил ?

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
mnogu se ne ke moes da gi doprocitas:)
postojat mnogu doktrini razlicni religii sekti somnitelni grupacii opasni veruvanja i pogledi koi se obiduvat da se vgradat vo sustinata na islamskata vistina koi se obiduvaat da stvorat eden pravilen stav na islamot kon niv ,
vo islamot postojat mnogu sekti koi postojano se izmesani vistinata so nevistinata dobroto so losoto pravoto so ne pravoto realnoto so izmislicite ,zastitenata bozestvena objava so devijantnite svakana na loso namernite.
iskreniot muliman site niv gi otvrla kako nevistini izmisleni od bolniot covecki um i opasni za celoto covestvo, ima mnogu dervisi siiti ahmedii bektesi ismailizam , dzaferii bahaizam, kadijanizam,,i.t.n.islamot ke se razdeli na 73 sekti kade sto MUHAED. AS REKOL;
EVREITE KE SE RAZDELAT NA 71 FAKCIJA
HRISTIJANITE NA 72 FRAKCII
MUSLIMANITE NA 73 FRAKCII, SITE KE VLEZAT VO DZEHENEM(PEKOL) OSVEN EDNA, A TOA E ONAA NA KOJA INTERESOT KE I BIDE ZAEDNISTVOTO.ehli sunnet.(EBU MENSUR EL BAGDADI
тука ти збориш во име на мухамед како христијанството да е дел од исламот а не е, христијанството си е една религија а исламот друга, и зашто така рекол за христијаните како прво он од кај знаел , и само за 3 религии кажал а за другите 6? и баш сакам да знам колку многу има, затоа и прашав а ако исламот се разделил на 73 секти како што викаш зашто вистинските муслимани го дозволиле тоа? нели во исламот владее строг ред и нема играње играчки

Kajgana Shop

На врв Bottom