Прашања за Исламот III

Член од
22 јануари 2013
Мислења
481
Поени од реакции
671
Кој меч ги направи индонезија и малезија најголеми муслимански држави денеска бе друже?

Зар во македонија би имал еден единствен христијанин ако исламот се ширел со меч?
Турците беа 500 години,да ги милуваа за 500 години немаше ниеден христијанин да остане.
Но напротив сите цркви во македонија се направени во турско време,размисли малку во чие време биле градени црквите за кои се фалите дека се од 16-17-18 век?

Остајте приказни и бајки,поставувајте конкретни прашања.
Vo Makedonija ima crkvi i od 11 vek!

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Vo Makedonija ima crkvi i od 11 vek!
Никој не вели дека нема.
Јас реков за тие што биле градени во турско време..ако исламот се ширел со меч и слично,зарем турците ќе ги оставеле тие цркви?
или тие што биле од 11 век,зошто турците не ги срушиле кога дошле?
размислете малку.

Член од
22 јануари 2013
Мислења
481
Поени од реакции
671
Никој не вели дека нема.
Јас реков за тие што биле градени во турско време..ако исламот се ширел со меч и слично,зарем турците ќе ги оставеле тие цркви?
или тие што биле од 11 век,зошто турците не ги срушиле кога дошле?
размислете малку.
Во ред грешка те сфатив. Немам ништо против муслиманите. Секој има право да верува во што сака, не правам разлика помеѓу муслиман и христијанин, за мене постојат само добри и лоши луге. Позз

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
И убивање млади дечиња на велигден,тепање баби по автобуски-станици,тепање деца по автобуси и сокаци... Се тоа е поубаво одколку соживот со истите ?
Убивање на еден невин човек јас лично стојам против тоа. Во Исламот има права и исламски закони. Вие уште на нероден петко капата му ја скроивте, се правите ГЛУПИ повеќе од Американците кои се што ќе видат на медиумот му веруваат. Несакам да се подсетувам на случајот во Гостивар кога полицајецот ги уби двете млади момчиња. За мене убивање на еден невин човек или убивање на 10 невини луѓе едно исто е. Да одам уште понатака со други убиства? Па затоа немој да земаш во името на исламот нешто што не е така, и плус за тој случај кој го спомнуваш свесен си дека сеуште не се доведени докази, ниту пак се осудени итн. Тепање на баби, и за тоа сум на ставот дека не е исправно да се спроведува тоа. Зарем секогаш муслиманот тепа? Малце информирај се подобро и од каде да знаеме од каде потекнала таа тепачка. И што мислиш како да имам соживот на пример со тебе кога пред се земаш се против ислам, а не ја гледаш страната кога немуслиманите ги нападнуваат на муслиманите. И јас искрено не се осечам сигурен на некој да му ги доверам моите плечи кој не е муслиман, затоа што имам веродостојна случка за тоа која се случи во мојата околина каде што живејам уште многу одамна кога немаше вакви работи како денес. Кој несакам да ја пишам таа случка затоа што нема ниту да поверувате и секако ќе бидам погрешно сватен или обвинет за лага. Но сепак тоа е Вистина затоа што тоа сите го знаат од страна на муслиманите и немуслиманите во моето место каде што живејам.

W

Werther

Гостин
. Да одам уште понатака со други убиства? Па затоа немој да земаш во името на исламот нешто што не е така, и плус за тој случај кој го спомнуваш свесен си дека сеуште не се доведени докази, ниту пак се осудени итн.
Немој да одиш понатака,доволно е.

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
- Христијанството нема упатства за водење држава, додека Исламот има. Дали тоа не значи дека Исламот е политичка идеологија, а не религија?
- Зошто на Бог кој е семоќен му се потребни војсководци? Зошто Бог сака луѓето кои ги створил да се убиваат? Зошто ги обучува да го прават тоа? Што зборува тоа за Бог?

Не брзај со одговорите, се исклучувам до утре. :)
Денес ако ја дефинираме ПОЛИТИКАТА според она што го гледаме и слушаме, во она што сме очевидци итн надвор од дефиницијата ние можеме да е дефинираме на следниот начин кој јас лично така ја дефинирам: ДЕНЕШНАТА ПОЛИТИКА Е: ЛАЖЕЊЕ, КРАДЕЊЕ, НЕПРАВДА, МОНОПОЛ, ИНТЕРЕС ЗА САМИТЕ СЕБЕСИ А НЕ ЗА ОСТАНАТИТЕ ГРАЃАНИ.
Но за разлика за Исламот исламот не е политика која што ќе ги поседува овее работи кои се присутни во денешната демократска секуларистичка држава, туку Исламот е владење според Куран и Праксата на Мухаммед. Доколку се владее преку шеријат, јас еднаш напоменав некаде по темиве на форумов и уште еднаш ќе кажам, доколку добро го запознаете и анализирате шеријатот ќе увидите дека шеријатот е ПРАВЕДЕН за сите, Шеријатот е Вистина, Шеријатот е за доброто на граѓаните, и кога би навлегле подлабоко со изучувањето на шеријатот нема да постои човек кој нема да посака да живее во шеријат.

Бог е Семоќен и кога Бог ќе рече БИДИ и тоа Бидува. За Бог ништо не е тешко. Војсководците се само една причина за водењето на војната против тие кои ги нападнале на верниците, Бог тоа добро го опишува во куранот, затоа земај и проучувај го Куранот за да добиеш детален одговор на се што си поставил/а до сега и се што планираш да поставиш во иднина.

Незнам за кој луѓе мислип, дали за муслиманите или немуслиманите? Па денес доколку некој ти дојде да ти ја убие твојата фамилија, комшии итн т.е. денес ако некоја соседна држава објави војна на македонија што би сториле граѓаните на тоа? Дали ќе седат за да бидеме поколени и убиени или ќе станат за одбрана за да ги убијат или да биде убиен?

Не те разбирам во кој контекст го поставаш прашањето за обучувањето.

А за доказите уште еднаш земај и прочитај во Куранот и во Тумачењето на Куранот кој поточно ни е познат како ТЕФСИР.

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
доколку добро го запознаете и анализирате шеријатот ќе увидите дека шеријатот е ПРАВЕДЕН за сите, Шеријатот е Вистина, Шеријатот е за доброто на граѓаните, и кога би навлегле подлабоко со изучувањето на шеријатот нема да постои човек кој нема да посака да живее во шеријат.

ТЕФСИР.

Dali e seriatot praveden za decata koi ja izgubija svojata majka, za soprugot koj ja izgubi svojata zena (za situacijata koga hristijanka e pogubena vo pakistan)
Dali e praveden za roditelite koi ja izgubija svojata kerka vo kamenuvanje ili brutalno pretepuvanje vo irak.
Dali e praveden za maloto devojce ubieno vo saudiska arabija
Dali e praveden za onie luge koi izbiraat druga religija i zaradi toa se ubivani.

Dali e praveden za ovie luge.

W

Werther

Гостин
. Доколку се владее преку шеријат, јас еднаш напоменав некаде по темиве на форумов и уште еднаш ќе кажам, доколку добро го запознаете и анализирате шеријатот ќе увидите дека шеријатот е ПРАВЕДЕН за сите, Шеријатот е Вистина, Шеријатот е за доброто на граѓаните, и кога би навлегле подлабоко со изучувањето на шеријатот нема да постои човек кој нема да посака да живее во шеријат.
Веќе увидовме дека шеријатот е тоталитаристички и е говно за сите.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Dali e seriatot praveden za decata koi ja izgubija svojata majka, za soprugot koj ja izgubi svojata zena (za situacijata koga hristijanka e pogubena vo pakistan)
Dali e praveden za roditelite koi ja izgubija svojata kerka vo kamenuvanje ili brutalno pretepuvanje vo irak.
Dali e praveden za onie luge koi izbiraat druga religija i zaradi toa se ubivani.

Дали е праведен нашиов закон што ме казни 200 евра за поминување на црвено а децата дома ми гладуваат? Дали е тоа праведно за моите деца?
Иди ти конкурирај за нобелова награда за мир,може и ќе ја добиеш коа можеше и европската унија да ја добие :D
Ти не ги знаеш причините за тие што ги наброи.
Прашај ако имаш нешто паметно,ако не, не изигравај мајка Тереза.
Ептен претерувате.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226

не
не
не
не
не

има делови каде и мене ми се допаѓа шеријатот пошто некои луѓе не заслужуваат да зивеат БУКВАЛНО ама како случаи од типот на девојчево од типот на Сораја леле леле леле па уште 4 сведоци да најде е тоа бре неможам да го сватам

мене ме интересира дали се прифакаат други докази како на пр слики видое снимки гласовни снимки или пак мора да се 4 сведоци ?
иако јас нетреба да одговарам на ова морав малку да се искажам

M

Muranyi

Гостин
Денес ако ја дефинираме ПОЛИТИКАТА според она што го гледаме и слушаме, во она што сме очевидци итн надвор од дефиницијата ние можеме да е дефинираме на следниот начин кој јас лично така ја дефинирам: ДЕНЕШНАТА ПОЛИТИКА Е: ЛАЖЕЊЕ, КРАДЕЊЕ, НЕПРАВДА, МОНОПОЛ, ИНТЕРЕС ЗА САМИТЕ СЕБЕСИ А НЕ ЗА ОСТАНАТИТЕ ГРАЃАНИ.
Но за разлика за Исламот исламот не е политика која што ќе ги поседува овее работи кои се присутни во денешната демократска секуларистичка држава, туку Исламот е владење според Куран и Праксата на Мухаммед. Доколку се владее преку шеријат, јас еднаш напоменав некаде по темиве на форумов и уште еднаш ќе кажам, доколку добро го запознаете и анализирате шеријатот ќе увидите дека шеријатот е ПРАВЕДЕН за сите, Шеријатот е Вистина, Шеријатот е за доброто на граѓаните, и кога би навлегле подлабоко со изучувањето на шеријатот нема да постои човек кој нема да посака да живее во шеријат.

Бог е Семоќен и кога Бог ќе рече БИДИ и тоа Бидува. За Бог ништо не е тешко. Војсководците се само една причина за водењето на војната против тие кои ги нападнале на верниците, Бог тоа добро го опишува во куранот, затоа земај и проучувај го Куранот за да добиеш детален одговор на се што си поставил/а до сега и се што планираш да поставиш во иднина.

Незнам за кој луѓе мислип, дали за муслиманите или немуслиманите? Па денес доколку некој ти дојде да ти ја убие твојата фамилија, комшии итн т.е. денес ако некоја соседна држава објави војна на македонија што би сториле граѓаните на тоа? Дали ќе седат за да бидеме поколени и убиени или ќе станат за одбрана за да ги убијат или да биде убиен?

Не те разбирам во кој контекст го поставаш прашањето за обучувањето.

А за доказите уште еднаш земај и прочитај во Куранот и во Тумачењето на Куранот кој поточно ни е познат како ТЕФСИР.
Sekoe opstestveno ureduvanje,politicko-praven sistem,organ na drzavata za manifestacija na nejzinata mok,bilo kakva institucija koja ke ti padne na um-se ova e podlozno na korupcija i sekogas,bez isklucok,zastranuva od prvobitno vospostavenite celi.Sekoja ideologija proizlegla so cel resavanje na problemite so koi se srekava covekot pri svojata egzistencija vo opstenstvenata zaednica i dosega niedna ne uspeala vo svojata cel.Naprotiv,sekogas se ispostavuva deka na krajot,se pretvora vo sredstvo za manipulacija i kontrola na sirokite narodni masi.Serijatot,pretpostavuvam predviduva odredeni organi,koi ke bidat rakovodeni od lugeto.Spored tebe,po sto se razlikuva serijatot od ostanatite ideologii,za da mozes da garantiras deka nema da zastrani od toa sto go vetuva?Jas mu predviduvam kratok rok na traenje,bidejki se kosi so covekovata priroda,klasicen represiven sistem,nisto razlicen od fasizmot(ne bukvalno).Ne bidete tolku naivni,takvite sekogas zavrsuvaat neslavno vo istorijata.I da nadopolnam,Serijatot ne e praveden kon site,na primer site nemuslimani.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Дали е праведен нашиов закон што ме казни 200 евра за поминување на црвено а децата дома ми гладуваат? Дали е тоа праведно за моите деца?
Иди ти конкурирај за нобелова награда за мир,може и ќе ја добиеш коа можеше и европската унија да ја добие :D
Ти не ги знаеш причините за тие што ги наброи.
Прашај ако имаш нешто паметно,ако не, не изигравај мајка Тереза.
Ептен претерувате.
мета пријателе законот за црвено т.е казната е да превисока ама тоа е за свеста на граѓаните (иако неоправдувам целосно) ама знаеме колку луѓе умираат од сообракајки или прегазени
а ако немаш да платиш казна нема да возиш кола ке одиш со аавтобус имаш опција избор

W

Werther

Гостин
Праведен е.

Знаеш дека со тоа го загрозуваш сообраќајот.

Замисли некое детенце мало,во тоа време да проаѓа улица,а ти залетан на црвено да го залепиш на хауба.
--- надополнето: 19 февруари 2013 во 01:11 ---
АЈ бе мрш не туку кукај ....демек се разбираш нешто...
Варвар,мирен.

Kajgana Shop

На врв Bottom