Потеклото на Албанците

• Креатор на темата Креатор на темата SLaCk
  • Време на започнување Време на започнување
Според она што го имам учено Али Паша Јанински односно Али Паша Тепелена бил вазал на Османлиите во таа област и бил џелат за Ортодоксното население, а особено Власите најмногу настрадале од него ......... некаде и по интернетов имам прочитано дека сите Власи во тој регион ги уништил, некои ги убил, а поголемиот дел ги протерал !
Така да негативна личност(убиец) како Али Паша не би требало да се гледа како херој, херој на пр. бил Скендербег...

Лично не сум задоволен со твоите знаења за историја...

Лично не сум задоволен со твоите знаења за историја...

А што според тебе бил Али Паша ... миротворец ... :confused:
Јас го знам она што сум го учел по Историја, тоа ми било дадено тоа сум го научил, прашањето е што си научил ти... т.е. која Историја си ја учел немам појма ........... o_O

puno , bidi realen , nisto pogresno ne napisa PIRATIC .

Александар убил персианци, Пир убивал римјани, Скендербег убивал турци, ако гледаме така не можеме никого да гледаме како херој... а имаме многу такви случаеви...А знаеме дека има уште такви кои го гледаат дури Хитлер како херој.....

Но трагинчно за овој случај е тоа што Марко Бочари војувал против Али, така да Али војувал и против ортодоксните(албанци, власи и други) но и против османлиите......
Реално најмногу за нас е трагично да го славиме како херој...
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 22:30 ---
А што според тебе бил Али Паша ... миротворец ... :confused:
Јас го знам она што сум го учел по Историја, тоа ми било дадено тоа сум го научил, прашањето е што си научил ти... т.е. која Историја си ја учел немам појма ........... o_O

Се би дал да знам од кои учебници си учел........

Еве ти гледиште од Албанец

Даут Даути

"Kој го мрази Али-паша Јанински?

Ако ме прашате лично, и јас не го сакам Пашата Јанински, но сум го читал романот, поради многуте парадокси врзани за неговиот лик и дело. И поради една поезија на Исмаил Kадаре, кој во еден стих го портретира Али-паша како човек со "телото во Јанина, главата во Анадолија", опишувајќи го со длабока иронија неговиот трагичен крај. Зошто јас го мразам Али-паша? Од едноставна причина - создал пашалак за да владее (некогаш и многу крваво), а неговиот отпор кон Портата им овозможи на Грците први да создадат држава на Балканот, а Албанците Што живееле и живеат таму, останале во небрано. Ете, тоа е иронијата на судбината на владеењето на "великиот" Паша Јанински."

Исмаил Kадаре, во еден стих го портретира Али-паша како човек со "телото во Јанина, главата во Анадолија"
Па буквално бидна така, османлиите му ја сечеа главата затоа што се бунтувал против султанот....

Ali Pasha gi sotre i Vlasite i Suliotite.
I tie Sulioti znaes kako zavrsija posle osloboduvanjeto na Gcija ?
Kolokotroni eden od najgolemite heroi vo taa drzava , posle ratot e strpan u zatvor i tamu ubien .
Karaiskiqi isto ubien od zad grb , za nego ima i kniga veruvali ili ne od avtor so "grcko" poteklo .. Bubulina isto taka ubiena , i za Botcari e mnogu somintelno negovoto ubistvo .. Site najgolemi heroi vo ta drzava posle ratot se ubieni , samo zatoa sto ne bea Grci , ati toa ne go znaes , zatoa sto ne ti odgovara da go znaes :)

I tie Sulioti znaes kako zavrsija posle osloboduvanjeto na Gcija ?
Kolokotroni eden od najgolemite heroi vo taa drzava , posle ratot e strpan u zatvor i tamu ubien .
Karaiskiqi isto ubien od zad grb , za nego ima i kniga veruvali ili ne od avtor so "grcko" poteklo .. Bubulina isto taka ubiena , i za Botcari e mnogu somintelno negovoto ubistvo .. Site najgolemi heroi vo ta drzava posle ratot se ubieni , samo zatoa sto ne bea Grci , ati toa ne go znaes , zatoa sto ne ti odgovara da go znaes :)

Што има ова врска со мојот пост? o_O

Не е тоа , во дополнение на постот го дадов целосниот цитат.

Не знам каде сум читал дека на Али му ја сечеле главата, вообичаен третман од отоманците за предавниците.......

Александар убил персианци, Пир убивал римјани, Скендербег убивал турци, ако гледаме така не можеме никого да гледаме како херој... а имаме многу такви случаеви...А знаеме дека има уште такви кои го гледаат дури Хитлер како херој.....

Но трагинчно за овој случај е тоа што Марко Бочари војувал против Али, така да Али војувал и против ортодоксните(албанци, власи и други) но и против османлиите......
Реално најмногу за нас е трагично да го славиме како херој...

Скендербег не убивал и напаѓал Турци, он бил нападнат од нив т.е. неговата област и морал да се/ја брани...
А Али Паша Јанински убивал Ортодоксно население(без разлика дали Албанци или Власи) само поради тоа што биле Ортодоксни и Али Паша бил Османлиски вазал, како може Али Паша истовремено да бил и Османлиски вазал и истовремено да се борел против Османлиите, зарем не е контрадикторно тоа !
А што се однесува до Хитлер, на страната на Хитлер(и Мусолини) во 2та светска војна беа токму Албанците(Балистите) ........... бригадата Скендербеу ... додека пак Македонците(Македонските партизани) се бореа и против Бугарите и против Германците како и против Албанските Балисти !
Глупо е да викаш дека Македонците биле нацисти/фашисти кога сите знаеме дека токму Албанците се тие кои секогаш ИСТОРИСКИ ГЛЕДАНО се врзуваат за посилниот .......... бевте со векови вазали на Османлиите, потоа на силите на оската(предводени од Германија), а од ’91 навака сте вазали на Ју-Ес-Еј и НАТО...
За жал Македонецот никогаш не бил вазал со никого, на никого не му го продавал дупето и затоа го јадел стапот, Македонецот не бил вазал ниту со Турчинот, ниту пак со Германецот и Италијанецот, ниту пак сега е некој голем сојузник со западот(САД/НАТО/ЕУ)... а вие сте биле вазали на Османлиите, потоа на Германија и Италија, а сега на НАТО и САД... и затоа имате придобивки(независна држава Косово е придобивка на тоа ваше вазалство со западот на пр.) ... со самото тоа што сте на страната на САД, по автоматизам сте и на страната на Израел кој е бетер и од Германија во втората светска војна !
Така да да речеш дека Македонецот онанирал на Хитлер е повеќе од смешно... Македонецот се бореше против Хитлер, а Албанецот беше на истата страна со Хитлер... и беше поразен !

Не знам каде сум читал дека на Али му ја сечеле главата, вообичаен третман од отоманците за предавниците.......

Тоа е вообичаена казна на Османлиите, веројатно и така да било . И кога не војувал и протерувал , ништо позитивно не видено населението во тој пашалук , познат бил по расипништво. Тој е одметник од османската власт , тоа е различно од борец против Османлиите.

Што има ова врска со мојот пост? o_O
Ima i toa mnogu , deka stalno "grcite" gi stavas na strana , tie koi tokmu se odgovorni i za tvojot narod e se cepkas samo po Albancite , barem prema tvoite postovi neam videno nitu eden edinstven post so si napisal nesto protiv tie koi te asimiliraa od koga stanaa politicki-grci , a siguren sum deka i kaj vasata nacionalnost ima i likvidirani od istite .Ako ne e za tebe Ali Pasha kako go vikaat Pirro , za mene e i toa golem Pirro deka da ratuvas so edna super sila vo toa vreme si trebal da imas golemi mu.. taka go smetat i strancite ,poznat po imeto kako "LAV OD JANINA " ..
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 22:53 ---
(Biographies / Ali Pasha (1741-1822) M, Turkishnational of birth: Albanian, POLITICS: hereditary ruler) known as the Lion of Janina. 1741-1822, Turkish pasha and ruler of Albania (1787-1820), who was deposed and assassinated after intriguing against Turkey
9781410104984.jpg

spacer.gif

The Lion Of Janina The Last Days Of The Janissaries
Author: Maurus Jokai
A historical novel of Ali Pasha of Janina, one of the most brilliant, picturesque, and capable ruffians of Turkish history. Jokai's exuberant imagination revels in the rich colors of the gorgeous East, while his ever alert humor makes the most of the sharp and strange contrasts of Oriental life and society.http://www.paperbackswap.com/Lion-Janina-Last-Maurus-Jokai/book/1410104982/

155635660-ali-pasha-surnamed-arslan-also-known-as-the-gettyimages.jpg
Title:
Ali Pacha of Janina
Caption:
Ali Pasha, surnamed Arslan, also known as the Lion of Janina. Referred to as the 'Mohammedan Bonaparte '. (c.1741-1822). Portrait. Born in Tepeleni, Albania. A former brigand, he maintained a court and negotiated with both Great Britain and France. Deposed and put to death. Image taken from The Life of Ali Pacha, of Janina, Vizier of Epirus, surnamed Aslan, or the Lion: from various authentic documents. (A translation of A. de Beauchamp 's Vie d 'Ali Pacha with additions.). Originally published/produced in Lupton Relfe: London, 1822. (Photo by The British Library/Robana via Getty Images)

Генти , што има јас да пишувам и да осудувам ако дел од мојот народ се хеленизирал , тоа е случај и со други народи . Тоа не би дава право да ги осудувам. Ако задржале национална самосвест , а гледам дека таму и многу повеќе обрнуваат внимание на зачувување на јазикот , нема потреба да ги осудувам. Штом неуспеале влашките претставници кои отишле на Берлинскиот конгрес да издејствуваат Влашка држава тоа го поттикнало тој прoцес. .Една група влашки дејци упатила и свој мемоар до Конгресoт со којшто, во името наисториското право, се изјасниле против припојувањето на Тесалија и Епир кон Грција. Влашката интелигенција била свесна дека евентуалното приклучување наТесалија кон Грчкотo Кралство би значело крај на сонот за формирање влашка држава.

Се активирале и влашките арматoли. Според Јорји Ѓицеа, под водство на Гоoгу Мишу од Периволи, во 1877 година бил изготвен план за востание и за создавање независна влашка држава, која требало да ги опфаќа пределите Пинд, Загoри, Малакаши, Oлимп, Еласoна, Хаша,Гревена, Костур и Бер.Всушнoст , се работи за теритoрии што го сочинувале централното јадро на земјите населени со Власи. Во подготовката на востанието активно учество зеле капиданите Гарелја, Пуљу, Макри, Чукадана, Ѓулека, Гoгу,Пала, Џумерка и браќата Беи, кои воделе сметка за регрутирањето и за обуката на бoрците.

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...
Back
На врв Bottom