Само за вегетаријанци (вегетеријански рецепти)

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Кога постам за Велигден, обично сам си готвам и затоа темава е добредојдена, баш да се соберат посни рецепти до тогаш.
 
A

AnFem

Гостин
Има милиони начини, само треба да се експериментира. Јас почнав со рецептиве, сега повеќето ги правам по мој вкус, овие ми служат само како идеја.

Може полнети тиквички, со ориз, морков, печурки, домат, бамја...
На сличен начин можеш да подготвиш и полнети компири.
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Што е малтекс?
 

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Супа од блитва и праз

Пропржете една главица кромид на масло, посолете, побиберете и додајте два страка праз ситно сечкани. Во друг сад, блитвата омекнете ја во врела вода и исцедете ја. Исечкајте ја на ситно, и дојдајте ја во празот. На страна пропржете една лажица брашно со половина лажиче црвен пипер и сол. Нека цврцне малку запршката и додајте ја во празот. Налејте вода колку да се покрие зеленчукот. Варете го до вриење, а потоа исклучете го. Се служи со коцкички препечен леб евентуално кубети од лук. Мајка ми ја вика клин чорба, зошто помага за железото во крвта:P
 
A

AnFem

Гостин
Посни шницли

Сосотојки:
1 кгр. спанаќ 300 грама ориз сол, бибер, зејтин, магдонос и брашно лебни трошки ( по потреба)

Упатства:
Спанаќот го чистиме и го миеме. Оризот го чистиме и го вариме. Откако е варен го цедиме. Во тенџере ставаме вода спанаќот го спуштаме во водата и го обаруваме и него го процедуваме па на даска за сецкање го сецкаме. Исецканиот спанаќ го ставаме во длабок сад му го додаваме и оризот потоа убаво промешуваме го додаваме и магданосот и зачинуваме по желба, убаво промешуваме. Ако е смесата ретка додаваме лебни трошки. Во друг подлабок сад ставаме брашно земаме од смесата правиме шницли и ги мацкаме во брашното. Така правиме со цело тесто. Во тава ставаме зејтин и тавата ја ставаме на рингла за да се затопли зејтинот. Откако е затоплен ги ставаме шницлите и ги пржиме од двете страни да бидат румени. Кога се готови ги ставаме во убав голем тањир и ги служиме.




Брускети со зеленчук

Сосотојки:
300 г домати 1 краставица 2 чешниња лук 2 лажички рендана кора од лимон 2 лажици маслиново масло 1 лажичка босилек 8 интегрални мини земички сол бибер

Упатства:
Исечкајте го зеленчукот и измешајте го со кората од лимонот и маслиновото масло. Смесата зачинете ја со сол, бибер и ситно сечкан босилек. Исечете ги земичките на половина, потпечете ги во загреана рерна и врз нив распоредете ја смесата од зеленчукот.
(Јас овие кога ги правев, наместо краставица-ставив пиперка, лимон не ставив... Ги ставив зеленчуците во блендер, зачинив, измешав, намачкав на лепчињата и ставив маслинки. Сето тоа го печев заедно со лепчињата)
 

Violent Femme

I am as lovely as a dream in stone..
Член од
27 мај 2011
Мислења
725
Поени од реакции
525
Пита од печурки

За тесто:
-450гр.брашно
-2дл. млака вода
-малку шеќер
-10гр. квасец
-5 лажици масло
-1 лажица оцет
-1 лажица сол

За фил:
-малку масло
-300гр. шампињони
-100гр. растителен кашкавал

За премачкување:
-100гр. маргарин
-2 лажици густин


ПОДГОТОВКА
Додадете малку шеќер и квасец во млака вода. Оставете да се растопи.

Во брашното, додадете сол, масло, оцет и растворениот квасец. Замесете тесто. Оставете го замесеното тесто да отстои 30-тина минути.

Откако тестото ќе стаса, земете еден дел од него и исукајте што е можно потенок круг. Премачкајте го со половина маргарин и нанесете една лажица густин. Радијално пресечете го тестото и преклопете ги деловите за да се добие топка. Завиткајте го тестото во фолија и оставете го 30 минути во фрижидер.

Постапката повторете ја и со втората половина маргарин и тесто.

По 30-тина минути, нанесете брашно на работната површина и развијте што потенка кора и наредете ја со фил. За да го подготвите филот, малку пропржете ги исечканите шампињони и зачинете ги по желба.

Откако ќе ги ставите шампињоните, изрендајте малку кашкавал. Тестото може да го завиткате како штрудла или да одберете некоја друга форма.

Пред да печете, оставете го тестото уште 15 минути. Во меѓувреме, загрејте ја рерната на 250. Печете 15 минути на 250, потоа намалете на 180 и печете додека не стане румена.


Вегетаријанска лазања

Состојки:

-2 домати
-1 главица кромид
-1 поголема тиквичка
-1 модар патлиџан
-2 пиперки
-босилек
-масло
-лук
-сол


Загрејте ја рерната на температура од 450. Добро измијте ги сите продукти, заедно со зачините ако се свежи. Излупете ги модрите патлиџани, кромидот и лукот.
Исечкајте ги сите продукти на парчиња со големина од 6 мм. Лукот исчекајте го мошне ситно, додека босилекот покрупно.
Измешајте го лукот со маслиново масло. Во меѓувреме, садот за печење попрскајте го со масло.
Започнете да ги редите зеленчуците и на секој слој ставете по малку маслото, сол и бибер. Сѐ додека не ја исполните целата тава за печење. Печете околу 15 минути на 230, потоа намалете на 200 и продолжете уште 20 минути со печење. Откако ќе биде готово, лазањата оставете ја уште 30-тина минути во изгасена рерна.
 

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Уште нешто фино!

Не ми се верува каков карнивор сум, а правам ултра вегански рецепти.

Нудлс со зеленчук!

Потребно ви е:
2 пакувања нудлс, од оние од 30 ден, ги има по сите маркети,
маслиново масло, сол, бибер, кари
500 гр свежи шампињони сечкани на листови
1 главица кромид ситно рендана
половина чешне лук ситно сечкано
рака кикирики, исчистени од лушпа и исчукани во аван
рака ситно рендана кинеска зелка
еден морков на ситни стапчиња
соја сос


Нудлите варете ги во посолена вода со малку маслиново масло. Кога ќе бидат омекнати и сосема сварени, процедете ги. Не ги ладете во вода, оставете ги да се цедат природно додека го правите сосот.
Во длабока тава (вок е најсупер, ама ако немате, пробајте и во подлабоко тавче), ставете од маслиновото масло, и тивко пропржувајте ги кромидот и лукот. Кога ќе добијат карамелеста боја (внимавајте да не ги изгорите), додајте ги печурките и динстајте на среден оган, за печурките да пуштат вода. Кога ќе испари сета вода, додајте ги кикириките, кинеската зелка и морковот. Мешајте додека да добие сосот густина и налејте соја сос, околу две супени лажици. Пробајте за сол, бидејќи соја сосот природно е соленкаст, да не претерате многу.
Зачинете со кари и бибер и пропржете за да се соединат сите чудесии.
Нудлите истурете ги во длабок сад и направете дупче во средина и налејте од сосот.

Ако имате стапчиња, можете да се фолирате со нив, ако не, вилушка му е мајката :P
 
A

AnFem

Гостин
Азиски „стир-фрај“ зеленчук


• 1 лажица масло од сусам
• 1 лажица вода
• 1 филџан брокула (само главите, без дршки)
• ½ голема бабура
• 1 чешне лук, истолчено
• 1 лажиче свеж ѓумбир, истолчен (како замена може и сув)
• ¾ филџан исечкани моркови
• 6 шитаке печурки (ако немате шитаке, заменете ги со друга печурка; доколку користите суви шитаке печурки, претходно ставете ги во вода како што е назначено во упатството)
• 1/3 филџан индиски ореви (по можност несолени)
• 1 филџан исечкана кинеска зелка
• 3 лажици пилешка или растителна супа од коцка
• 3 лажици соја сос
• 1 лажица густин
ПРИГОТВУВАЊЕ
Во голема Вок-тава, ставете ги маслото, водата, брокулата, бабурата, лукот и ѓумбирот (доколку користите свеж ѓумбир – ако користите сув ќе го додадете на самиот крај на готвењето, пред да го тргнете Вокот од ринглата). Гответе на среден оган околу 2–3 минути. Додадете ги морковите, печурките, индиските ореви и зелката, и гответе на најјак оган уште 5 минути.
Измешајте ги во еден сад супата, соја сосот и густинот, додадете ги во зеленчукот и гответе уште неколку минути. Послужете го зеленчукот без ништо, о комбинација со нудли од ориз, или пак по желба пред крајот на готвењето додадете претходно приготвено бело пилешко месо.
 
A

AnFem

Гостин
Капоната со печурки

1 среден црн патлиџан
200 грама свежи шампињони
млад кромид (јас ставив праз)
лук
домати од тегла
свеж босилек

Патлиџанот се лупи, се сече на мали (и дебели) стапчиња, се посолува обилно и се остава половина час. Печурките се сечат и се пржат, се тргаат на страна. Во истото масло, се пржат претодно измиените стапчиња од патлиџан. Откако ќе се испржат малку, го додавате кромидот (или празот) и исецканите домати. Се посолува, откако ќе се запржи кратко сето тоа, се додава исецканиот лук, исецканите листови од босилек и на крај испржените печурки.
 
Член од
8 септември 2012
Мислења
19
Поени од реакции
10
ja mnogu retko imam sretnato luge sho se vegetarijanci u mkd mnogu sakam da gi prasham kako moze da nejadat meso sho e ona sho gi tera da nejadat meso od rogenje ili neznam ozbilno nekoj da objasni
Јас сум вегетарјанка веќе 7 месеци, многу лесно се откажав од месото. Едноставно решив да не јадам, и крај, повеќе не помислив. Инаку се откажав од следниве причини:
1.Многу е штетно за здравјето, холестерол и сите други болести доаѓаат од консумирање на месо.Еве овде имаш една презенатација, долга е малку 2 часа трае, но вреди да ја ислушаш. http://www.youtube.com/watch?v=sIskFMiAsJk.
2.Многу голема љубителка сум на животни, и ми се згрозува од луѓето кога гледам како ги измачуваат, како ги колат.Знам дека ја донесов исправната одлука во мојто живот, и пдобро се чуствувам. Инаку моите оброци се: Преку денот јадам овошни салати и салати од зеленчук. Си правам сама супи, од секој вид на зелечук, и за вечера грашок, тавче гравче, пиперки, ориз, боранија,компир,..и има уште многу други видови зеленчук, Омилени ми се спанаќ, бљитва..мњам мњам :)))
Инаку верувај не ти треба некоја голема желба за да се откажаш, доволно е да читаш многу, да гледаш презенатции, да гледаш во кои услови живеат кутрите животни, како со хормони го забрзуваат нивниот раст. Морам да ти кажам дека сум неизмерно среќна што сум вегетарјанка, и сум веќе на пат веганка да станам. жалам во животот што порано не сум станала. Инаку јас ниту риба не јадам, а печурки јадам, пошто тие растат на земја, тоа е храна од природата за луѓето. А протеини примам преку јатките, ореви,лешници,бадеми,кикиритки,леблелија, исто така во гравот има, и во сојата. така да јас ги примам сите потребни витамини, без консумација на месо. И еве здрава жива, не ми фали ништо (освен една мала куќа, со огромна градина) :))) Поздрав, и ако си решен да тргнеш по вистинскиот пат, нема да си сам.
Еве ти и список кои други се пријатели на животните.
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1830
 
Член од
12 септември 2012
Мислења
70
Поени од реакции
72
Јас сум вегетаријанец повеќе од 17 години... Поточно од кога се сеќавам...
Започнав да не јадам месо од почит спрема животните, но денес веке на месото не гледам како храна.

Сметам дека е ОК да е биде вегетаријанец, чисто ако те тера да се чуствуваш добро...
Но сепак сметам дека месото е неоопходно. Никогаш не би наметнала никому да е вегетаријанец. Посебно не доколку имам деца. Ќе морат да јадат месо додека се мали. Ако потоа решат, тоа ќе си е нивно....
 

Kajgana Shop

На врв Bottom