За шопската салата можен судир со источниот сосед

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
А кој рече дека чубрика не користите? Вие у чубрика сте родени. А копарот ви е плус од гнасите што ги гнетете, сакаш да ми кажеш дека не ги користите зачиниве?
На јади бугару на:
http://recepti.gotvach.bg/Чубрика
http://recepti.gotvach.bg/Коп'р
Ќе се удавите у својата кујна, да ви се плукнам у кујната шо ја имате.
Му сметало оти сеа копарот го афирмирам како зачин кој им е составен дел од здивот на секој бугар. Секоја година по еден зачин бугарче ќе ви вадам, сите да видат на што смрдите.
Е со чубрика има само един рецепт бе Lendra ;)
Инако ми е много интересна македонската куjна - без приправи. Нема копар, нема чубрика, нема магданос, нема нане, нема кромид, нема лук, . . . Бедна работа
О, грешка, имало и копар во традиционалниот рецепт за македонски таратур:
Оригиналниот, традиционален рецепт за таратур е:

кисело млеко (овчко или кравјо),
краставички (сечкани или рендани)
маслиново масло
лук, сол и копар, магдонос или нане, едно
од нив.
:vozbud:

Леандро, дојди во Бугарија, биди моја гостенка, јади од јадењата на мојата мајка и мојата жена. Ако не ти е вкусно, ќе ти платам патот во двете насоки. Сериозно пишувам.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1011773307755.1834.1627681498&type=3

Искрено благодарам за поканата. Кога ќе планирам диета ќе наминам :)
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 11:05 ---
Е со чубрика има само един рецепт бе Lendra ;)
Инако ми е много интересна македонската куjна - без приправи. Нема копар, нема чубрика, нема магданос, нема нане, нема кромид, нема лук, . . . Бедна работа
О, грешка, имало и копар во традиционалниот рецепт за македонски таратур:

:vozbud:
Со чубрика имале еден рецепт :pos:Абе овој мене ме праи будала или сам се праи?
Ти не верувај во се што ќе прочиташ, дојди пробај таратур во Македонска кафана дали има копар или нема. Нашата кујна си има кромид, лук, магдонос, нане, вегета, сол, црвен пипер, ловоров лист, црн пипер. Ете толку. Нит копари нит чубрики. Оти бе бугар се срамиш од своето оти бе одговори ми копар еден? Ете ти нов прекар наместо атила копар ќе те викам :)

Ти не верувај во се што ќе прочиташ, дојди пробај таратур во Македонска кафана дали има копар или нема. Нашата кујна си има кромид, лук, магдонос, нане, вегета, сол, црвен пипер, ловоров лист, црн пипер. Ете толку. Нит копари нит чубрики. Оти бе бугар се срамиш од своето оти бе одговори ми копар еден? Ете ти нов прекар наместо атила копар ќе те викам :)
Па гледам што си ми пратила.
Инако нема лошо ни во чубриката, ни во копарот, нито дури во кромидот, лукот, магдоносот, нане, црвен пипер, ловоров лист. Тоа е дел од богатството на секоjа куjна. Ама човек не треба да има комплекси за да го разбере.
И извини, преди 60 години вегетата не е постоела за да ми збориш за неа като традиционен приправ од македонската куjна. Отделно ако те прашам сигурно и не знаеш што има во неа ;)

Искрено благодарам за поканата. Кога ќе планирам диета ќе наминам :)
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 11:05 ---

малечка, заборави да ја спомнеш и „к’цана сол„;) ради збунка на останативе:pos:

Па гледам што си ми пратила.
Инако нема лошо ни во чубриката, ни во копарот, нито дури во кромидот, лукот, магдоносот, нане, црвен пипер, ловоров лист. Тоа е дел од богатството на секоjа куjна. Ама човек не треба да има комплекси за да го разбере.
И извини, преди 60 години вегетата не е постоела за да ми збориш за неа като традиционен приправ од македонската куjна. Отделно ако те прашам сигурно и не знаеш што има во неа ;)
Чим е богатство викај ние бугарите јадеме копар и чубрика!
Ајде да видам повтори.

Инако нема лошо ни во чубриката, ни во копарот, нито дури во кромидот, лукот, магдоносот, нане, црвен пипер, ловоров лист. Тоа е дел од богатството на секоjа куjна. ;)

вашата шарена сол дали е иста со оваа http://forum.kajgana.com/threads/Мелена-толчена-к’цана-сол-македонска.66658/

Нешто слично треба да е. Както и при вас секоj си користи разни зачини.
За мен главните зачини са 3 - сол, чубрица и благ црвен пипер, но се продават и со повеке составки.
Не купувам, почти секогаш во готовите има един зачин коj се вика сминдух (не знам дали го има при вас, при нас е популарен наjвеке во Тракиjа) и коj лично на мене не ми допага.

Нешто слично треба да е. Както и при вас секоj си користи разни зачини.
За мен главните зачини са 3 - сол, чубрица и благ црвен пипер, но се продават и со повеке составки.
Не купувам, почти секогаш во готовите има един зачин коj се вика сминдух (не знам дали го има при вас, при нас е популарен наjвеке во Тракиjа) и коj лично на мене не ми допага.
го заборави царевичното брашно
а ова сминдух- појма немам што е

Царевично брашно во домашната барем не слагаме. Во готовата - там има.
Можно е сминдух при вас да го знаете като мајчина душица (видох другата тема и кои билки користите - има прилика со сминдухот).

Сминдух на македонски е пискавица или попозната како грчка детелина. Ова растение често се користи и како зачин за риба или јадења од зеленчук.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom