Биртии

Тишка

Кротитељ
Член од
1 јуни 2011
Мислења
6.951
Поени од реакции
9.581
Дали е нова биртија или јас сега е дознав појма неам планирам да видам шо е како е али ко ми кажаа некој работи во врска со биртијава се прснав од смеење особено имево е крваво
:pos::pos: "ПАЛЕСТИНА":pos::pos:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Дали е нова биртија или јас сега е дознав појма неам планирам да видам шо е како е али ко ми кажаа некој работи во врска со биртијава се прснав од смеење особено имево е крваво
:pos::pos: "ПАЛЕСТИНА":pos::pos:
I uletaj unutra so jarmulka!!
I zuluf :D

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.545
Поени од реакции
5.855
Слушнав дека некаде во Кисела вода имало тазе отворено кафанче. Татко ми беше и е презадоволен. Скарата била да си излижеш прсти, а тоа е најбитно :) Знае некој точно каде е?

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.003
Поени од реакции
24.477
Знае ли некој каде има чалгии во Скопје во сабота? И да е фино место плус, да пеат Македонски песни пред се Sussaro; ? :)

И овде дали бил некој да пренесе впечаток?
http://www.restorani.com.mk/restoran/restoran_la_Tana_/110
Ја сефтосав сега саботава што пројде така да имам тазе импресии. Не е биртија, кафанче е, на рангот со комшиската Злате, Дане, Ганза, тој фазон на така да ги наречам-пристојни кафанчиња со средни накај благовисочки цени каде што обично одиш со друштво и се заседнуваш. Не е биртија, не е луксузен ресторан ала Воденица, не е лаунџ бар во модерен стил туку баш класично кафанче, лустерите се во форма на тркала од кочија, има везено народни черги, ѕидот дел има цигли, исто така поставени се тук там по полиците бардаци, фенери, носии има и импровизиран камин односно да се асоцира на старо време. Со други зборови класична авериџ де жаву кафана какви што ги врие низ Скопје веќе спомнатата Ганза, на времето Папу, Читална, Чамо, Перо, Идадија. Не е многу голема, и тој малку простор ми беше некако визуелно чуден не ми ја дава баш таа релакс атмосфера што ја барам во кафана. Дали беше до плочките, поставеноста на масите, малиот простор или се заедно не знам. Далеку е од лошо, доста пристојно е ама ми нема топлина. Цени не знам оти други плаќаа, ама со голема веројатност можам да претпоставам дека се слични на оние Кај Злате затоа што ем се конкуренција ем се врата до врата, па ваљда не е газдата глуп на два така слични концепти да става повисоки цени. Значи средни.

Е сега музиката. Јас во суштина бев викнат како консултант дали хармоникашот што свиреше таа вечер да биде викнат да свири на свадба. Тоа не ме зачуди оти јас сум си сељак и ова е 4ти или 5ти пат каде младоженци ме викаат во кафана кај што свирел некој бенд па јас како стручен консултант да предолжам дали да им свират на свадба. Луѓе мои, хармоникашот ја везеше хармониката како рендање сирење за шопска. Такво работење на хармоника сум видел само три пати. Бог да го прости покојниот ми роднина Ѓорѓе, Горан Алачки и малиов. Татко му беше на кларинет а уште еден тип на гитара. Значи трио. За 5 минтуи ми пројде мрчаторската фаца од ладноста на просторот. Малиов е ремек дело, јас најодговорно тврдам дека ретко сум видел не само толку добар хармоникаш туку уопште музичар кој е до толку добар со својот инструмент. Одеа Ово је моја куча, Милацка, Муштулук, Мој Дилбере па после пребација на Македонски ама подзаборавени Тинке Катинке, Дојди ми Лено на перниче бело, Чудна жена беше Вера и уште еден куп, дечкиве буквално не застанаа. На едната маса имаше некои по јазикот или Словенци Чеси, Словаци или Полјаци ги мешам тие три јазика па дури и они од традиционалното Лрч од фамилијата Адамс расположение почна да викаат, да плескаат со рацете. Топ, топ атмосфера штета што бев многу трезен. Ако резервираш таму сабота прашај дали вечерта ќе биде Војче хармоникашот и ако ти кажат да, ич не му ја мисли. Сабота чалгии, ама баш чалгии во традиционалната смисла на зборот не сум сигурен кај има. На времето имаше во винарија Темов и тоа баш Сабота. А ваму топ, тенк беше. Штета само што нема многу маси па да се добие на поголема атмосфера оти колку повеќе луѓе има што пејат и се веселат толку и подобар амбиент се ствара. Кажав за цените не знам ама за се друго вреди да се отиде макар и само еднаш ради дегустирање на местото.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Благодарам на одличното објаснување :)

Тишка

Кротитељ
Член од
1 јуни 2011
Мислења
6.951
Поени од реакции
9.581
Слушнав дека некаде во Кисела вода имало тазе отворено кафанче. Татко ми беше и е презадоволен. Скарата била да си излижеш прсти, а тоа е најбитно :) Знае некој точно каде е?
А татко ти да го прашаше:cautious:

jyvation

Пургер
Член од
4 ноември 2009
Мислења
2.156
Поени од реакции
2.755
Бети бе :pos:
А незнам дали ви текнува на најстарата биртија незнам која генерација сте Под Мостот. Се наоѓаше буквално под нови мост, се идеше од кај Стоковна доле накај куќите. Беше сместена како во шупа, испаѓаш надвор и се фрлаш во Вардар. Али најубава скара имаше таму.
И на железничка пред да ја преправат таа со лавовите надвор, тука беше да се удавиш во тага. Куварката и келнерка е, иде наплатува, се пика внатре и плеска две плескавици, клиентела строго сите бродови пропаднати. И карши неа имаше една, ја затворија иста приказна.
Ако не се лажам само сендвичарата во проширена веријанта работи во тој дел.

Дајте локација на оваа, нема шанси да сум ја пропуштила :)
Таа "биртија" ти што ја нарекуваш беше меѓу првите 3 кафани во Велес ако не и прва кафана во Велес нека ме поправи некој од постарите.Иначе ја држеше дедо ми бог да го прости угостител гурман над гурманите.Најубавата скара ја имаше ама штета умре он и се затвори.До ден денес доаѓаат луѓе и прашуваат за кафаната дали работи.Еххххх може во иднина пак ќе замириса на скара од "Под мостот"..

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Таа "биртија" ти што ја нарекуваш беше меѓу првите 3 кафани во Велес ако не и прва кафана во Велес нека ме поправи некој од постарите.Иначе ја држеше дедо ми бог да го прости угостител гурман над гурманите.Најубавата скара ја имаше ама штета умре он и се затвори.До ден денес доаѓаат луѓе и прашуваат за кафаната дали работи.Еххххх може во иднина пак ќе замириса на скара од "Под мостот"..
Не ја нарекувам јас биртија, биртија и беше со најдобра скара во цел град. Требало да го продолжите занаетот.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.702
Поени од реакции
48.990
Знае ли некој каде има чалгии во Скопје во сабота? И да е фино место плус, да пеат Македонски песни пред се Sussaro; ? :)

И овде дали бил некој да пренесе впечаток?
http://www.restorani.com.mk/restoran/restoran_la_Tana_/110
Сум бил и ја овде два пати , првтиот пат на своја воља, вториот пат дека дека морав. Немам примедба на ништо, цени прифатливи, музиката феноменална ( и мене ми остави одличен впечаток хармоникашот) храна пристојна, народ на место, послуга топ, келнерите муабетџии смеења заебанции, све таман.

Се таман освен смртниот грев што не се простува,-Сковин ракија. Местово само таа ја служи (не знам дали се сменило нешто од декември по ова прашање) а јас таа ракија не можам да ја смислам, вкус има за курац, тепа на некој компот расипан на ништо не личи, нареднте два дена си го барам мозокот. Вториот пат отидов, мислев дека можда се предомислиле и вментнале нормална ракијаа, ама пак на тоа налетав, па морав пиво да пијам цела вечер.
Како и да е, ако не ви смета Сковин , топло ја препорачувам и јас кафанава, многу пријатно место.

Kajgana Shop

На врв Bottom