Brusli, fala za ova detalnovo crtezche ama go gleam nekako karirano posho nisho ne mi znachi.
Aj pls poshtedi mi nekolku saati guglanje i kazhi sho se deltive (desaturase), sho e elongase (hehe valjda ne se misli na elongacija na penis
), sho e beta oksidacija i zoshto lanecov se proshiril za ushe edna (valjda) cvrsta vrska.
Ushe neshto me interesira:
1. Kolku energija (mereno vo kalorii ili kilodzhuli sveisto) nosela pred da bide kiselina a kolku posle toa?
2. Koi se` faktori vlijaat vrz metabolizmov na masnava kiselina. Pr: nekade prochitav deka za da se vrze vo teloto trebalo soodvetni katalizatori - vitamin C i nekoja aminokiselina, mi se chini beshe l-glutamin. Vo sprotivno ako nema dovolno visoko nivo na ovie 2 ke gi iskenjash i gjabe gi zimash
3. Kako reagira DHA kiselinava so radikalite. Mislam, direkt u mucka pa im pagjaat zubite ili pa vakov metaboloshki proces kaj sho na kraj dobijash sosvem treta stvar .. i sho so nea
4. Dali temperaturata vlijae na masnive kiselini i koja e maksimalnata pred nekoj elektron da dobie energija, da se okurazhi i da si dae otkaz od ova soedinenie?
Pardon ako se premnogu banalni prashanjava ama kolku moesh odgovori bar nekoi od niv. Osven ako ne treba za sekoja tochka da pochnesh so sozdavanjeto na univerzumot, nezdravata ishrana na dinosaurusite sho gi naprailo debeli i umrele od infarkt, neuspeshnite brakovi na Malenko i kako None se shunja so crnci.
Odnapred blagodarime
Чичо, па пишав ко за смртник ебаго.
сличката може не требаше, али викаат полесно се учи од слика.
Ај по ред:
-десатураза (ензим, учествува во синтеза на масните киселини, така што од единечна врска кај почетната киселина прави двојна, т.е. сатурираната (заситената) врска која инаку е единечна ја прави двојна (незаситена).
-Елонгаза (пак ензим, исто учествува во синтезата на масните киселини, додава 2 јаглеродни атоми на киселината за да ја направи подолга, тоа не се прави ради реда, туку после со учество на десатураза би се добила нова двојна врска што е бенефит.
Ланецот се продолжува поради затоа што као што гледаш имаш влез на елонгаза 3 пати, значи ланецот се зголемува за 6 С-атоми. Као што гледаш од горе надолу идат, 18,20,22, 24 јаглеродни атоми во низата.
Бета оксидација е процес при кој доаѓа до скратување на ланецот на масната киселина т.е. се метаболизира (се разградува) масната киселина, тука зема учество ацетил CoA, некои енергетски молекули, преку енол форми, ензими тиолази, се крати масната киселина за 1 С атом а се добиваат енергетски молекули, оние шо ни даваат сила.
Незнам колку енергија носи, пиши го името на реактантот и продуктот на гугл мојт ќе ти даде некои вредности, пер бројкиве се небитни, важна е суштината.
За метаболизмот се потребни ензими, тиолази, треба FAD, NAD, треба ацетил КоА, требат ATP а за АТР треба магнезиум и слично. За витамин С првпат слушам, можеби нашле у меѓувреме.
DNA е чудо од молекула, не сите процеси се изучени, имаш некоја супстанца која е докажан мутаген, пример имаш молекула DNA која извиткана во двоен хеликс, со водородни врски, доаѓа некој мутаген ја денатурира молекулата на DNA и при повторна ренатурација што е нормален процес за молекута на DNA доаѓа до погрешно свржување на азотните бази, до појава на несврзани азотни бази, до адиција на некоја друга молекула за азотната база и при тоа доаѓа до оштетување на DNA. Е сега, тврдат дека овие киселини можат да ги врзат слободните радикали, така што тие ќе се адираат на двојните врски и така нивната концентрација ќе се намали па можеби нема да ја уништат молекулата на DNA. Што држи вода. 1
Температурата секако дека влијае, се знае кои се оптимални услови, при зголемена температура, веќе над 45 степени настанува значителна денатурација на DNA, со воспоставување на нормалната температура DNA се регенерира, е сега дали ќе настане оштетување, не знаеме, треба да се направи секвенца.
Електрони не се добиваат никаде, се добиваат енергетски молекули, FADH2, NADH кои учествуваат во респираторната верига во соодветните комплекси.
Премногу ти беа прашањава
ама ај викам да не те одбијам, друг пат, намали.
пс мислам дека претеравме во темава, имаше тема за омега 3, ако можат модераторите нека ги префлат мислењата.