Природно математички факултет - Физика (медицинска, применета, теориска...)

• Креатор на темата Креатор на темата Travie McCoy
  • Време на започнување Време на започнување
да се надополнам, тие што ги познаваш кога тогаш ќе добијат понуда, како што рече 2-3 во паралелка, што да кажат на право пример секоја генерација 200 нови кадри? :confused:
хахаха 200 кадри право и економски апсолвенти секоја год 600 души шо гарант дип пола најмалку 300 :D
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 20:35 ---
хахаха 200 кадри право и економски апсолвенти секоја год 600 души шо гарант дип пола најмалку 300 :D
мене за работа нај ми се свиѓа програмирање е таму нема промашај од дома ке те земат

--- надополнето: 8 февруари 2013 во 20:35 ---

мене за работа нај ми се свиѓа програмирање е таму нема промашај од дома ке те земат
Темата ја отворив од причина што ако сте го погледнале сајтот на институтот за физика ќе видите дека има доста подобласти каде што физиката е присутна.Физика на компјутерски хардвер исто така Demetriuss е дел од тоа што ти го нарекуваш програмирање,можеби не се обучени 100% но самиот оддел ти кажува физика на компјутерски хардвер.Но кај нас побрзо ќе се запишат на Електро или Машински или ПМФ-информатика отколку да ја учат физиката.
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 13:41 ---
Затоа што е голема мака за на крај да заглавиш во биро за вработување.
ПМФ- е признат и надвор од Р.Македонија нели е тоа некоја предност?

Темата ја отворив од причина што ако сте го погледнале сајтот на институтот за физика ќе видите дека има доста подобласти каде што физиката е присутна.Физика на компјутерски хардвер исто така Demetriuss е дел од тоа што ти го нарекуваш програмирање,можеби не се обучени 100% но самиот оддел ти кажува физика на компјутерски хардвер.Но кај нас побрзо ќе се запишат на Електро или Машински или ПМФ-информатика отколку да ја учат физиката.
Па како што гледам само 2 предмети имат програмирање (без разлика на која насока си - со исклучок на наставна), и тоа е далеку од она што е денес најактуелно.
Инаку мислам дека најголеми проблеми се тоа што на која била насока се учи цела класична физика со различни изборни предмети и тоа што луѓето уште од мали имаат страв од физика, дали од материјалот дали од професорите. А и плус повеќето учат механички без да мислат што читаат така да тоа би било најголем проблем при изучување на физиката.

ПС: Планираш физика да се запишуваш? И ако да, тогаш на која насока? :)

--- надополнето: 10 февруари 2013 во 13:41 ---

ПМФ- е признат и надвор од Р.Македонија нели е тоа некоја предност?
Треба да стигнеш надвор. :)

Па како што гледам само 2 предмети имат програмирање (без разлика на која насока си - со исклучок на наставна), и тоа е далеку од она што е денес најактуелно.
Инаку мислам дека најголеми проблеми се тоа што на која била насока се учи цела класична физика со различни изборни предмети и тоа што луѓето уште од мали имаат страв од физика, дали од материјалот дали од професорите. А и плус повеќето учат механички без да мислат што читаат така да тоа би било најголем проблем при изучување на физиката.

ПС: Планираш физика да се запишуваш? И ако да, тогаш на која насока? :)
Да планирам да се запишам физика и затоа и ја отворив темава бидејќи видов дека за овој факултет конкретно нема тема.Со оглед на тоа што се запишуват малку студенти си велам дека посигурно ми е физика отколку факултет за англиски или македонски.Каде што во во секој град во македонија има факултет за јазици.
ме праша која насока-медицинска или теориска физика би се запишал.
Па затоа и побарав мислење од повеќе личности.Но како што кажав кај нас побрзо ќе се запишат машински или електро отколку класична физика или математика. :/

Да планирам да се запишам физика и затоа и ја отворив темава бидејќи видов дека за овој факултет конкретно нема тема.Со оглед на тоа што се запишуват малку студенти си велам дека посигурно ми е физика отколку факултет за англиски или македонски.Каде што во во секој град во македонија има факултет за јазици.
Па затоа и побарав мислење од повеќе личности.Но како што кажав кај нас побрзо ќе се запишат машински или електро отколку класична физика или математика. :/
Има тема ама брзо изумре :D Најбитно гледај да учиш тоа што ќе те тебе лично интересира. Не верувам дека ќе бидеш најсреќен со сила да учеш нешто шо не сакаш или па уште полошо цел живот да го работеш тоа. :)

Инаку ако се оде по план кај мене, кај и да е, од септември колеги :D Се двоумам Теориска/Форензичка. :cautious:

Момче, овие работи се неспоредливи. :icon_mrgr: Тоа демек те бива и за ова и за она, тешко проаѓа на физика, наука е тоа, не е јазик.
Има тема ама брзо изумре :D Најбитно гледај да учиш тоа што ќе те тебе лично интересира. Не верувам дека ќе бидеш најсреќен со сила да учеш нешто шо не сакаш или па уште полошо цел живот да го работеш тоа. :)

Инаку ако се оде по план кај мене, кај и да е, од септември колеги :D Се двоумам Теориска/Форензичка. :cautious:

Форензичка физика нема на додипломски, само на постдипломски.

Форензичка физика нема на додипломски, само на постдипломски.
Од 2012/2013 година ја има таа насока и за додипломски :D
check it out

со изборни предмети кои се специфични само за Форензичка физика:

Основи на молекуларна биологија
Балистика и огнено оружје 1
Балистика и огнено оружје 2
Статистика и ИТ Методи во форензиката
Судска медицина
Форензичка слика и видео
Акустика и форензичка аудиоанализа
Форензичка криминалистика 1
Форензичка криминалистика 2
Истрага на место на злостор 1
Истрага на место на злостор 2

Од 2012/2013 година ја има таа насока и за додипломски :D
check it out

Проштевај, не ги знаев овие новости, сум остарел :icon_mrgr:. Тогаш супер, со среќа. Се надевам дека им се систематизирани новите насоки.

Науката не би требало никогаш да изумри затоа мислам дека со било кој од природните науки може да се најде работа.Бидејќи се во постојан напредок така да...

физиката е поврзана со технологијата,па затоа би требало да има повеќе кадри и поголема побарувачка.:cool:

физиката е поврзана со технологијата,па затоа би требало да има повеќе кадри и поголема побарувачка.:cool:
Би требало, ама нема :D ПМФ уште го сметат за професорски факултет...
како и да е, со теориска физика ако имаш среќа ќе бидеш професор со дополагање предмети, инаку за другите насоки пак има +1/2 опции за работа што се нудат еднаш на неколку години :D

E aj и јас да ви се придружам, пошто најверојатно ќе го запишувам овој факултет, насока Астрономија и Астрофизика.
Отсекогаш ме фасцинирал универзумот и тајните на сите физички појави.

Но ММЕ се нервирам, до сега ич внимание не и обраќав на математиката, целосно сум запуштен со неа -.- ќе ми биде малку тешко. Но штом се сака, се може :D

Има членови на факултетов и такви што сакаат да се запишат па да развиеме дискусија? :)

E aj и јас да ви се придружам, пошто најверојатно ќе го запишувам овој факултет, насока Астрономија и Астрофизика.
Отсекогаш ме фасцинирал универзумот и тајните на сите физички појави.

Но ММЕ се нервирам, до сега ич внимание не и обраќав на математиката, целосно сум запуштен со неа -.- ќе ми биде малку тешко. Но штом се сака, се може :D

Има членови на факултетов и такви што сакаат да се запишат па да развиеме дискусија? :)

Гледај да не ја запоставиш математиката зошто е најважна. За почеток не треба да си некој експерт ама тоа што се учи во средно гледај да го знаеш. Еден совет од мене, на физика секако ќе те примат, батали други предмети и матурски испити и следниве месеци посвети се на математика и физика, конкретно математичка анализа, и нешто диференцијали и интеграли. Ова ако го совладаш прва година( а и другите) со редовно ученње од барем 2-3 сати во ден( во просек) како песна ќе ги земиш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom