Прашања за Исламот III

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Тоа е Аллахова воља,тука јас што и да ти кажам ќе погрешам.
Кадиџа како што велиш или Хатиџа,е првата жена што прифатила Ислам и поверувала во она што му се објавува на Мухаммед.
Како прво,покажи почитување,прво ми велиш ЧИЈ ПИОН БИЛ,после сакаш мое мислење.
Мухаммед е последниот Божји пратеник,печат на сите веровесници. и нема тука што мое мислење да давам.
Ти ако имаш твое логичко мислење различно од моето,Ок,не можеме сите исто да размислуваме.
За религија се размислува со убедување а не логички.
Нинович напиша убаво,ќе го цитирам за да ти биде јасно,за да не полемизираме до утре.
Дали Хатиџа поверувала, или заедно со Вораква и римокатоличките свештеници му наметнала да измислува такви визии, е дискутабилно.

Но бидејќи велиш, согласно болдираното, дека логика не помага, туку само убедување, тогаш јеби га, нема да успееме ништо да изнајдеме кое ќе биде задоволително за двете страни.

Со болдот, ме тераш едноставно да како аргумент користам она што пишува во Светите Книги, а тоа за мене е хендикеп, бидејќи е еднострано.

И секој доказ, па и од Светите книги, изваден, нема да биде прифатен од твоја страна, бидејќи како што велиш ти ВЕРУВАШ. Тука престанува секоја рационалност и логика.

Успеа(вте) дури и толку очигледните зборови на Исус, за лажните пророци после него, да ги релативизирате, и да ги вметнете дека всушност се во корист на мУхамед, и него го најавуваат.

Ваква комуникација, тешко оди.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Дали Хатиџа поверувала, или заедно со Вораква и римокатоличките свештеници му наметнала да измислува такви визии, е дискутабилно.

Но бидејќи велиш, согласно болдираното, дека логика не помага, туку само убедување, тогаш јеби га, нема да успееме ништо да изнајдеме кое ќе биде задоволително за двете страни.

Со болдот, ме тераш едноставно да како аргумент користам она што пишува во Светите Книги, а тоа за мене е хендикеп, бидејќи е еднострано.

И секој доказ, па и од Светите книги, изваден, нема да биде прифатен од твоја страна, бидејќи како што велиш ти ВЕРУВАШ. Тука престанува секоја рационалност и логика.

Успеа(вте) дури и толку очигледните зборови на Исус, за лажните пророци после него, да ги релативизирате, и да ги вметнете дека всушност се во корист на мУхамед, и него го најавуваат.

Ваква комуникација, тешко оди.
Јас и ти веќе остваривме убава комуникација,и тогаш запнавме кај Светите книги(било кои) еве и сега,за мене како муслиман Хатиџа е првата жена која примила ислам,за тебе е нешто друго и тоа е тоа. Не гледам јас тука ништо дискутабилно.

Кога зборуваме за религија и за ВЕРУВАЊЕТО,кај мене немаат предност рационалноста и логиката,туку убедувањето и верувањето.
За се друго можеме да правиме рационален и логичен муабет.
Кога мене ми поставуваш прашања за исламот,очекувај исламски став за одговорот низ призмата на Куран и суннет.
Не очекувај да филозофираме и полемизираме.
Едноставно како што рече,не гледаме исто на Светите книги и тоа е тоа.

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
Prasanje do muslimanite

Vo muslimanski drzavi kade sto vladeat muslimanski zakoni e dozvoleno "stoning" - kamenuvanje t.e izvrsuvanje na smrtna kazna so vrlanje na kamenja od grupa na luge kon obvinetiot (vo nekoi slucaevi koi najdov na internet pisuvase deka megu tie koi frlat kamenja kon obvineti zeni se naogaat i nejzinite sinovi!!!!!!!)

Dali moze da objasnite dali e "stoning" predvideno i dozvoleno vo kuranot?
a ako e, moze i so citatii od smiot kuran da odgovorite

eve nekoi linkovi vo vrska so toa
http://www.youtube.com/watch?v=i6ovYP7xMCo
http://www.youtube.com/watch?v=GYpuXpbf0jg
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 12:41 ---
http://www.youtube.com/watch?v=vOIbgd5qcrg

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Јас и ти веќе остваривме убава комуникација,и тогаш запнавме кај Светите книги(било кои) еве и сега,за мене како муслиман Хатиџа е првата жена која примила ислам,за тебе е нешто друго и тоа е тоа. Не гледам јас тука ништо дискутабилно.

Кога зборуваме за религија и за ВЕРУВАЊЕТО,кај мене немаат предност рационалноста и логиката,туку убедувањето и верувањето.
За се друго можеме да правиме рационален и логичен муабет.
Кога мене ми поставуваш прашања за исламот,очекувај исламски став за одговорот низ призмата на Куран и суннет.
Не очекувај да филозофираме и полемизираме.
Едноставно како што рече,не гледаме исто на Светите книги и тоа е тоа.
Ако ја исклучиш логиката и рационалноста, како тогаш ќе ја знаеш другата страна што говори, а можеби е во право?

Како ќе знаеш дали живееш во заблуда или вистина?

Не може да има две вистини нели?

Ако само ја користиш таа што ти ја наметнале од мал, и сметаш дека таа е правата вистина, тогаш си совршен роб, каков што посакуваат, оние кои ја користат религијата за масовна контрола.

Светите книги се инструментот за контрола.

Али нема везе, јасно ми е мене, дека и ти, и тој што те лајкнал, сте интровертни персони за нешто ново и различно, и сметате дека ја знаете вистината, а таа кутрата далеку е од вас.

Јас тука престанувам, да се обидувам да ти укажам дека Исламот, како и другите религии, е човечка креација. Залудно е.

Поздрав.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
Се гледа тоа кај сите Муслимани е така.
На пример, здравата логика вели дека доколку има сведоци, телефонски разговори како доказ и ДНК на средството од злосторот, тогаш нема здрава логика да идеш по улица и да се дереш Ослободете ги убијците и Смрт за Каури (најнапред, затоа што веќе доволно убивте).
Но, тука е ВЕРУВАЊЕТО и твојата "религија", така да, точна ти е изјавава.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Prasanje do muslimanite

Vo muslimanski drzavi kade sto vladeat muslimanski zakoni e dozvoleno "stoning" - kamenuvanje t.e izvrsuvanje na smrtna kazna so vrlanje na kamenja od grupa na luge kon obvinetiot (vo nekoi slucaevi koi najdov na internet pisuvase deka megu tie koi frlat kamenja kon obvineti zeni se naogaat i nejzinite sinovi!!!!!!!)

Dali moze da objasnite dali e "stoning" predvideno i dozvoleno vo kuranot?
a ako e, moze i so citatii od smiot kuran da odgovorite

eve nekoi linkovi vo vrska so toa
http://www.youtube.com/watch?v=i6ovYP7xMCo
http://www.youtube.com/watch?v=GYpuXpbf0jg
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 12:41 ---
http://www.youtube.com/watch?v=vOIbgd5qcrg
Имаш среќа што јас не се прашувам
бидејќи јас да се прашувам,ќе воведев каменување за вакви pain in ass како тебе.
Не поставувај исти прашања,одговорени се во темава.
Поздрав.

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
бидејќи јас да се прашувам,ќе воведев каменување за вакви pain in ass како тебе.
Поздрав.

Jas ne naidov na odgovor za ovaa situacija, stoning.
Ako mislis deka so zakani e postignes nesto se lazes.
Inaku moeto prasanje e obrateno do muslimanite, toa znaci site koi sto se vo islamskata religija a ne do tebe.
veke uvidov deka so tebe nema diskusija ili bilo sto drugo na intelektualna osnova, taka da moite prasanja slobodno pominuvaj gi kako da ne postojat, tie ne se nameneti za tebe.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
Поздрав.
Така е брате,

Кафирите го заслужуваат тоа. Јавно треба да се каменува.....

Ехмаулијадфулаксјх

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Тоа е мислење на сите муслимани во светот,и нема да најдеш муслиман кој ќе ти каже дека Куранот е менуван.
А поучените луѓе тоа нормално и со докази ќе ти го кажат.
Околу споредбата,ти реков дека од исламски аспект поголемиот дел не е точен.

И да,еден од 10те предзнаци на Судниот ден во Исламот е симнувањето на Иса а.с. :)
ама, добро еве да речеме вака ке дојден исус по втор пат и ова дефинитивно ке биде крај на секого ке му биде пресудено и све ке се смени само во еден правец во подобар, исус ке дојде меѓутоа тој ке збори во име на библијата и христијантвото а не исламот? каде е тука исламот и неговата улога ако исус според вас е божји пратеник и тој доага но не зборува во име на ислам туку на христијанството кое кога дошол за прв пат тука започнало со влијание на оваа планета, прашањето ми е како муслиманите ке го сватат тоа ако исус збори во име на христијаните? дали ке речете дека тоа е лажен пророк овој пат пратен од сатаната и како што рече ти милијарда и нешто следбеници дали само тие имаат право на живот на оваа планета ? што правиме со другите 5 милијарди дали тие се само привремени фигури кои немаат значење?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Секогаш можеш да се извадиш дека сте се бореле за слобода и права итн...

Не е точно тоа.

Пре да се појави наводно Гејбриел, немало Ислам.

.
imalo islam site bozji verovesnici bea muslimani. site bozji verovesnici pocni od adam zavrsi do muhamed,a,s nost edna vera i edna poraka deka vistinskiot bog e samo eden bog za obozavanje i da bides potcinet na negovite odredbi(,toa znaci islam)zborot islam ili musliman znaci da se bide pokoren na boga potcinet na boga islamot ne gi negira drugite bozji verovesnici , tuku tvrdi deka vistinskata religija i vera e pokornosta na boga site bozji verovesnici ja nosele i ja kazuvale taa poraka,gabriel im se pojavuval na site bozji verovesnici.bog na site negovi verovesnici , gi narekuval muslimani , pokorni kon nego,i na site drugi sledbenici , mnogu luge mislat deka islamot kako vera e imenuvana vo vremeto na Muhamed,a.s , takvoto mislenje e sosema pogresno , bidiki kuranot ni ukazuva na realnosta a toa e deka bog na site verovesnici gi narekuval muslimani ..
i vo verata ne ve zadolzi so nesto isklucitelno, vo verata na vasiot tatko ibrahim(avram), toj ve imenuvase od porano kako muslimani, i vo ovoj kuran isto taka.(kuran;)

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
ама, добро еве да речеме вака ке дојден исус по втор пат и ова дефинитивно ке биде крај на секого ке му биде пресудено и све ке се смени само во еден правец во подобар, исус ке дојде меѓутоа тој ке збори во име на библијата и христијантвото а не исламот? каде е тука исламот и неговата улога ако исус според вас е божји пратеник и тој доага но не зборува во име на ислам туку на христијанството кое кога дошол за прв пат тука започнало со влијание на оваа планета, прашањето ми е како муслиманите ке го сватат тоа ако исус збори во име на христијаните? дали ке речете дека тоа е лажен пророк овој пат пратен од сатаната и како што рече ти милијарда и нешто следбеници дали само тие имаат право на живот на оваа планета ? што правиме со другите 5 милијарди дали тие се само привремени фигури кои немаат значење?
Концептот на исламот за Иса а.с(Исус) е дека,кога ќе дојде нема да се представува како божество,напротив ќе алудира на обожавање на еден бог,единствен.Ќе збори во име на својот господар и нашиот господар ,а не во свое име.
Прашање е како вие ќе го перцепирате Исус т.е како божество или како божји пратеник?
Ние веруваме дека тука ќе биде круциалната разлика помеѓу Иса а.с(Исус) и Антихристот(деџал или големиот заведувач) кој ќе се представува себеси како бог(со неговата моќ кој Аллах џ.ш ќе му ја даде).Па кој ќе поверува во него,излегол од монотеизмот т.е излегол од вера.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
значи сега испаѓа вака: ако христијанин поверува, ...... пошто за нас е бог, ние секако го јадеме стапот? .........

Kajgana Shop

На врв Bottom