Суфизам

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Си прочитал нешто но не си разбрал . Во кој пост јас се изјаснив како езотерик или мистик .
Суфијата се стреми кон Зухд - аскетизам .
Не ма ништо езотеричко тука .
Јас не зборував за тебе, туку општо за суфиите. Инаку, еве ти пост кој не е мој за тоа дали суфизмот е или не езотерија:
a) Rafidije (Shije) imamije.
(I pisuva pricini) Ajde da kazeme deka e vo pravo.
b) Sufije ezotericari.
Ete da kazeme i tie se sekta.
c) Filozofi.
Ete kejf da ti napravam i da ti kazam deka i tuka e vo pravo.
d)Neznalice,sljepi sljedbenici cetverice imama.

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Ок,Ок :)
Не знам кај го снема мислењето дека не мора човек да биде суфија за да се стреми кон зухд.
но да го надополнам мислењето, и да се согласам.
Може на пример да биде муслиман и да се стреми кон зухд :)
Може и нема ништо лошо во тоа .

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Зависно од тоа што сметаш за суфизам и јас лично не се согласувам со некои гледишта на некои суфии . Како што има навлезено заблуди и погрешни сваќања во сите правци и школи така и во суфизамот . Потребно е да се знае што е суфизам кон што цели .
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 00:29 ---
Прашањето е:
Кон што цели суфизмот?

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Прашањето е:
Кон што цели суфизмот?
Тесаввуфот е наука за внатрешноста на човечкото битие , нешто испомешано од педагогија, психологија , етика и филозофија . Суфијата е оној што ја имплементира оваа наука во сопствениот живот .Не е Суфија оној што го интересира Тесаввуфот како наука или оној што ја изучува таа наука , Суфија е оној кој тргнал по патот на Тесаввуф. Во Тесаввуфот најголема цел е Аллаховата Љубов .
Аллаховата Лубов лежи во извршувањето и почитувањето на Неговите наредби и прописи , наредување на добро и забранување на зло , се што се извршува од дела се прават за Аллахово задоволство а не за сопствен интерес . Во Тесаввуфот се губи сопствениот интерес , страсти , желби , се губи она што се вика внатрешно јас и самото постоење се претвора во постоење само да му се служи на Створитело Семоќен . Оваа состојба се нарекува Фена фи Аллах т.е губење-потиснување на сопственото јас во кој случај останува само Тој -Аллах или Хуве - Аллах .
Тесаввуфот како збор не бил познат на првите генерации Муслимани но науката била позната немале име за таа наука но целта била позната - Аллаховата Љубов .
Првите четворица Халифи живееле само за Аллаховата Љубов , Асхабите исто така се додека не почна надпреварот за овосветските нешта па најголема цел на Муслиманите станаа Кралствата, Палатите , моќта и власта . Се изгуби најголемата цел на верникот - Аллаховата Љубов .

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ок,Ок :)
Не знам кај го снема мислењето дека не мора човек да биде суфија за да се стреми кон зухд.
но да го надополнам мислењето, и да се согласам.
Може на пример да биде муслиман и да се стреми кон зухд :)

Metta bratko. Covek za da bide Sufija,nemora ni da znae samiot za sebe deka e toa.
Sekoj eden COVEK-INSAN,Musliman koj raboti na smeknuvanje na srceto,dobar odnos kon lugeto,ubav govor kon lugeto,dobrocinstvo prema lugeto,skromno ziveenje,poniznost,navednata glava,nasmevnato lice,poln so zikr poln so obaveni namazi,poln so samokritiki toj e sufija kolku god toa i samiot od sebe da go negira. Nemora covek da se lela vo halka na zikr za da bide Sufija.
E sega,kako sto sto pati imame kazano deka naivno e da se kaze deka nema zabegani i kaj sufiite kako sto ima zabegani vo site pravci.
Za da ne se zamisluva sekoj Sejh i Alim i da ne si tumaci sekoj na svoja raka Hadisi i Aeti vo fikhot postojat meshebite za da ne dojde ova sto insistirate da dojde denes,sekoj po svoe da si tumaci,za eden ova e haram (ima dokaz) za drugi ne e haram (ima dokaz) i nastanuva haos. A istata rabota Muhammed s.a.w.s ja dozvolil vo nekoja prilika a vo nekoja ja zabranil ama prilikata ne ja gledame tuku samo zabranata ili dozvolata....
Taka i za Duhovniot napredok postojat Sejhovi koi so primeri i ubavi i raznorazni nacini ke te naucat kako da se boris so srastite,kako da go smeknes srceto,kako da postignes blag odnos prema drugite,da ne vregjas nikogo,ponaj malku Muslimanite...

Nie vo zivotot sme kako na magare. Ako nemame cel,ako nemame ostvareno pravec a kaceni sme na magare,toa ke ne odvede onamu kade sto ima treva,znaci,onamu kade sto nemu mu pasira a za nas nema nisto korisno. Sekogas cvrsto treba zgrapceno da ja drzime fortomata od magareto koe go javame i da go nosime onamu kade sto ima leb a ne treva.
Strastite ti se kako Magareto,ako mislis deka ne ti treba saglam covek na kogo fortomata ke mu ja podades da te vodi po patot,togas da znaes deka mnogu tesko "ke go pomines" ovoj pat.
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 13:16 ---
Јас не зборував за тебе, туку општо за суфиите. Инаку, еве ти пост кој не е мој за тоа дали суфизмот е или не езотерија:
Ipsissimus,koga me citiras citaj me barem ubavo i predlagam da ne se mesas vo dijalog vo koj nemozes da se vklopis. Poarno prasaj si ako nesto ne ti e jasno.
Tamu kade sto me citira a kede sto pisuva "Sufije-ezotericari" toa napisav deka eden vehabiski (neka mi izvinat sto gi vikam vaka,ama mora da se naznaci) sejh vo edna negova kniga taka gi ima nareceno.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipsissimus,koga me citiras citaj me barem ubavo i predlagam da ne se mesas vo dijalog vo koj nemozes da se vklopis. Poarno prasaj si ako nesto ne ti e jasno.
Tamu kade sto me citira a kede sto pisuva "Sufije-ezotericari" toa napisav deka eden vehabiski (neka mi izvinat sto gi vikam vaka,ama mora da se naznaci) sejh vo edna negova kniga taka gi ima nareceno.
А јас веќе ти кажав дека на форум ако некој те цитира незначи дека ти се обраќа тебе. Поентата ми беше дека и меѓу вас муслиманите, суфизмот некои го сметаат за езотерија, дали ти таквите ќе ги сметаш за вехабии или за нешто друго поради нивниот став, сеедно.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Metta bratko. Covek za da bide Sufija,nemora ni da znae samiot za sebe deka e toa.
.
Ова ме потсети на еврејската сказна за цадиким нистарим צַדִיקִים נִסתָּרים ... Интересен концепт ова што го напомена...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ова ме потсети на еврејската сказна за цадиким нистарим צַדִיקִים נִסתָּרים ... Интересен концепт ова што го напомена...
Sekako,ke najdete i mnogu drugi slicni raboti,ne samo vo Sufiskoto ucenje tuku opsto pomegju site religii postojat mnogu slicnosti. Za sekoj eden Bozji pratenik a.s Bog bese istiot.
Ako ti kazam deka Bog e eden,ne sto ke mi reces deka e slicno kako kaj evreite tuku deka e isto.

Inaku delata go pravat na covekot. Musliman ne te pravi ako samo velis deka si musliman. Ili si slusnal za goleminata na sufiite i samo odis vo halka pravis zikr,se nishas a vnatre vo dusata smrdis.
Nemora Matta da bide sufija,nemoram ni jas.... Neka pravi zikr koga god e sloboden (vo sebe),sekogas neka se trudi koga razgovara so drugi da e so nasmevnato lice,sekogas neka gleda prednost na drugiot da mu ja dade,neka bara postojano greski vo sebe.... ovie se rabotite koi kaj sufiite ke gi ucite.
Metta World Peace
Dali ovie raboti Muhammed s.a.w.s gi zabranil ?

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
А јас веќе ти кажав дека на форум ако некој те цитира незначи дека ти се обраќа тебе. Поентата ми беше дека и меѓу вас муслиманите, суфизмот некои го сметаат за езотерија, дали ти таквите ќе ги сметаш за вехабии или за нешто друго поради нивниот став, сеедно.
Уште ако го сметаш сечие мислење за исправно . Така ќе биде , ќе си изградиш став врз основа на лага . И после нормално ќе ти биде сеедно .

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Za sekoj eden Bozji pratenik a.s Bog bese istiot.
Ова кажаното не оди со исламските напади и провокаторски прашања на други теми што сме ги читале до сега... за да покаже еден муслиман како Исус не е бог ами само пратеник или дека христијаните и евреите не знаат што обожуваат и што е нивниот бог. Или само зборуваш или од зафрканција ги нервираш верниците тука што не се муслимани... (y)
Дали Бог е истиот и едниот и Единствен, муслиманинот и христијанинот најмалку треба да зборуваат јас мислам. Премногу погрешна слика оставате... Но од друга страна пак, езотериските школи како суфизмот, тие може да зборуваат и да пробуваат да ги помират нивните браќа со останатите философии и религии... иако ќе бидат тепани и каменувани (as usual)...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Уште ако го сметаш сечие мислење за исправно . Така ќе биде , ќе си изградиш став врз основа на лага . И после нормално ќе ти биде сеедно .
Став градам врз основа на аргументи и лични искуства, не врз нечии мислења.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ова кажаното не оди со исламските напади и провокаторски прашања на други теми што сме ги читале до сега... за да покаже еден муслиман како Исус не е бог ами само пратеник или дека христијаните и евреите не знаат што обожуваат и што е нивниот бог. Или само зборуваш или од зафрканција ги нервираш верниците тука што не се муслимани... (y)
Дали Бог е истиот и едниот и Единствен, муслиманинот и христијанинот најмалку треба да зборуваат јас мислам. Премногу погрешна слика оставате... Но од друга страна пак, езотериските школи како суфизмот, тие може да зборуваат и да пробуваат да ги помират нивните браќа со останатите философии и религии... иако ќе бидат тепани и каменувани (as usual)...
Jas sum sekogas istiot. Jas koga povikuvav na ubavo na mirno nekoi tuka pomislija deka nie muslimanite nemame smisla za humor,deka nie ne znaeme da provocirame. Pa pocnav i jas na nivni jazik,ne da gi provociram,tuku so nadez deka ke me razberat po nivno.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Jas sum sekogas istiot. Jas koga povikuvav na ubavo na mirno nekoi tuka pomislija deka nie muslimanite nemame smisla za humor,deka nie ne znaeme da provocirame. Pa pocnav i jas na nivni jazik,ne da gi provociram,tuku so nadez deka ke me razberat po nivno.
Да, истиот си. Не повикуваш на убаво. Живеј ;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Аха, да, така е.

Повика на мирно со тоа што го поддржа протестот за ослободување на убијците, само заради тоа што се муслимани.

Покажа смисла за хумор само на теми за Христијанство и коа се говори против него.

Оди легни си таму, и уживај си у гурбетот. Не си дораснат за многу нешта.

Kajgana Shop

На врв Bottom