Ок,Ок
Не знам кај го снема мислењето дека не мора човек да биде суфија за да се стреми кон зухд.
но да го надополнам мислењето, и да се согласам.
Може на пример да биде муслиман и да се стреми кон зухд
Metta bratko. Covek za da bide Sufija,nemora ni da znae samiot za sebe deka e toa.
Sekoj eden COVEK-INSAN,Musliman koj raboti na smeknuvanje na srceto,dobar odnos kon lugeto,ubav govor kon lugeto,dobrocinstvo prema lugeto,skromno ziveenje,poniznost,navednata glava,nasmevnato lice,poln so zikr poln so obaveni namazi,poln so samokritiki toj e sufija kolku god toa i samiot od sebe da go negira. Nemora covek da se lela vo halka na zikr za da bide Sufija.
E sega,kako sto sto pati imame kazano deka naivno e da se kaze deka nema zabegani i kaj sufiite kako sto ima zabegani vo site pravci.
Za da ne se zamisluva sekoj Sejh i Alim i da ne si tumaci sekoj na svoja raka Hadisi i Aeti vo fikhot postojat meshebite za da ne dojde ova sto insistirate da dojde denes,sekoj po svoe da si tumaci,za eden ova e haram (ima dokaz) za drugi ne e haram (ima dokaz) i nastanuva haos. A istata rabota Muhammed s.a.w.s ja dozvolil vo nekoja prilika a vo nekoja ja zabranil ama prilikata ne ja gledame tuku samo zabranata ili dozvolata....
Taka i za Duhovniot napredok postojat Sejhovi koi so primeri i ubavi i raznorazni nacini ke te naucat kako da se boris so srastite,kako da go smeknes srceto,kako da postignes blag odnos prema drugite,da ne vregjas nikogo,ponaj malku Muslimanite...
Nie vo zivotot sme kako na magare. Ako nemame cel,ako nemame ostvareno pravec a kaceni sme na magare,toa ke ne odvede onamu kade sto ima treva,znaci,onamu kade sto nemu mu pasira a za nas nema nisto korisno. Sekogas cvrsto treba zgrapceno da ja drzime fortomata od magareto koe go javame i da go nosime onamu kade sto ima leb a ne treva.
Strastite ti se kako Magareto,ako mislis deka ne ti treba saglam covek na kogo fortomata ke mu ja podades da te vodi po patot,togas da znaes deka mnogu tesko "ke go pomines" ovoj pat.
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 13:16 ---
Јас не зборував за тебе, туку општо за суфиите. Инаку, еве ти пост кој не е мој за тоа дали суфизмот е или не езотерија:
Ipsissimus,koga me citiras citaj me barem ubavo i predlagam da ne se mesas vo dijalog vo koj nemozes da se vklopis. Poarno prasaj si ako nesto ne ti e jasno.
Tamu kade sto me citira a kede sto pisuva "Sufije-ezotericari" toa napisav deka eden vehabiski (neka mi izvinat sto gi vikam vaka,ama mora da se naznaci) sejh vo edna negova kniga taka gi ima nareceno.