Ipsissimus
P.I.
- Член од
- 23 јули 2010
- Мислења
- 15.582
- Поени од реакции
- 12.949
Затоа што тебе тоа не те интересира нели?Види тоа со мѕ суфи веј и соул.
Затоа што тебе тоа не те интересира нели?Види тоа со мѕ суфи веј и соул.
Јас ти одговорив , иако не сакав . А ти незнаеш или несакаш ? На крај твое право.Ќе одговорам во твој стил.
Имам одговор,ама нема да ти се допадне бидејќи не си објективен.
Јас ти одговорив , иако не сакав . А ти незнаеш или несакаш ? На крај твое право.
Нема да ти се допадне тоа што ке го прочиташ .
Имам одговор , ти кажав нема да ти се допадне , затоа што не си објективен.
Зависно од тоа што сметаш за суфизам и јас лично не се согласувам со некои гледишта на некои суфии . Како што има навлезено заблуди и погрешни сваќања во сите правци и школи така и во суфизамот . Потребно е да се знае што е суфизам кон што цели .Не се согласувам. Суфизмот има многу слични ставови со различни теолошки, езотериски и филозофски правци.
Ако барајќи ја вистината, однапред одлучиш што мора а што несмее да биде таа, тогаш со сигурност си одбрал погрешен пат.Зависно од тоа што сметаш за суфизам и јас лично не се согласувам со некои гледишта на некои суфии . Како што има навлезено заблуди и погрешни сваќања во сите правци и школи така и во суфизамот . Потребно е да се знае што е суфизам кон што цели .
Има јасно поставени граници кои ако се пречекорат тогаш си во заблуда . Ако ти се познати границите внатре во нив си безбеден и можеш да правиш што сакаш .Ако барајќи ја вистината, однапред одлучиш што мора а што несмее да биде таа, тогаш со сигурност си одбрал погрешен пат.
А тие граници се........?Има јасно поставени граници кои ако се пречекорат тогаш си во заблуда . Ако ти се познати границите внатре во нив си безбеден и можеш да правиш што сакаш .
Аллаховиот Совршен говор и делата и говорот на неговиот последен Пратеник Мухаммед с.а.в.с и сваќање на истите на начин на кој биле сваќани од страна на првите генерации мислимани и нивните следбеници , и согласноста на Исламските Мислители -Иџма Улема .А тие граници се........?
Со други зборови, токму ова:Аллаховиот Совршен говор и делата и говорот на неговиот последен Пратеник Мухаммед с.а.в.с и сваќање на истите на начин на кој биле сваќани од страна на првите генерации мислимани и нивните следбеници , и согласноста на Исламските Мислители -Иџма Улема .
Ако барајќи ја вистината, однапред одлучиш што мора а што несмее да биде таа, тогаш со сигурност си одбрал погрешен пат.
Станува збор за Аллаховиот говор кој е само вистина и ништо друго нема место за грешка .Со други зборови, токму ова:
Вистината се открива преку неутрален пристап. Затоа реков ако однапред решиш што смее а што несмее да биде Вистината, тогаш си во заблуда.Станува збор за Аллаховиот говор кој е само вистина и ништо друго нема место за грешка .
Како може човек да биде во заблуда почитувајки Божјите граници кои се вистински.
Ок,ОкТака си мислиш го закопав вехабизамот од многу поодамна .