Суфизам

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Amin Allah,na site.
Ne poddrzav jas nikogo,samo te potsetiv deka do den denes,eve za toa mozam da ti garantiram,deka delo na Ibn Arabi so raka ne si fatil. Ova mislenje go imas bidejki drugata strana na ulemata taka te poducila.
Nemas nisto procitano nitu na rumi nitu na sadi sirazi,nitu na abdulkadir gejlani a gi vadite od din zatoa sto sejhovite taka vi kazuvaat. Konkretno za mene me raduva deka mozebi do denes ne si nasol sto me vadi od din nema ni da najdes,te uveruvam. Mozes samo da ne me razberes,ako se sluci,te molam,prasaj.
Улемата го протекфирила,даиите го потврдуваат тоа,јас ги прочитав нивните причини кои се извадени цитати од негови книги и слично кои го вадат од вера.
И понатаму што пишувал не ме интересира.
Ова за ибн араби ти зборувам само,не за другите.

Kako toa za nasa potreba ? Dali ruknovite vo namazot ispravni im se na dzemaatot vo dzamiite koi se od hanefiski mesheb ?
Jas mislam deka vi navedov mnogu Kur'anski aeti i Hadisi (osven edinstveniot za robinkata) koi go kazuvaat sprotivnoto.Zaboravi go slucajot so Imam Ebu Hanife. Ama gi izbegna site aeti i hadisi kako onie na linkot koi na mnogu ubav nacin zboruvaat za "diskoto" vo koe Muhammed a.s.prisustvuval.
Normalno e,koga ne vi pasira,treba tumacenje toa,povtorno koga vi pasira,bukvalno treba svakanje....
Па нормално дека се исправни,тоа само слепите следбеници на месхеб викаат дека само нивниот месхеб е исправен а другите не се.
Послушај мекански,медински шејхови,алими,сепак Мекка и Медина се лулки на исламот.
Црпи знаење од изворниот ислам,а не од тие што се заминати подалеку со разумот како што велиш,каков е тој разум кој се коси со Аллаховиот говор и праксата на неговиот пратеник.

Vaka li ova go tolkuvate ? Vinata e normalno vo onoj sto obvinuva,vo Iblis i ne ja prifakja greskata i ja gleda kako zabrana za duhot koj nema potreba za nesto za sto utre ke se kae.
Iblis vinata mu ja prepisal na Allah dz.s a Adem a.s vinata si ja prepisal sebesi.Za sto bi se kael so dusata za toa sto ne sum i dal nemoral ? A znaeme deka duhot nema potreba od takvi nesta za koi ke se kae.Vaka,Satanisti gi preveduvale i delata na Ibn Arabi,pa tesko e covek sega da dokaze koj bese i sto bese toj.
А зошто воопшто би го толкувал руми,толку ли е битен?
Се толкува Куранот и се толкуваат хадисите,останатото се зема со резерва.
Напои се од изворот акхи,а не од чешмите.

Zosto togas tamu vo srceto kade sto se stacionirani "vistinskite" vernici ne se pobunat protiv ovie rituali (vo Mekka) tuku gi palat dzamiite kade sto Zikr se pravi ?
Затоа што и сам знаеш какво е моменталното стање во арабија,немој да мислиш дека јас сум среќен со тоа што се случува.

Kazi mi dali e Sunnet da se pravi nesto sto Muhammed a.s pravel ?
Ako nesto vo dzamija ima sto ne pravel Muhammed a.s dali e novotarija ?
E,dali se novotari Omer r.a,Ebu Bekr,Osman.... ?
Знаеш и сам што е суннет,не знам на што целиш со ова.

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Напои се од изворот акхи,а не од чешмите.

.
Селам Алејкум , Здраво на сите , се надевам ќе ми простите што влегувам вака во дискусија како без едеб .
Едно прашање само и би сакам реален и објективен од говор .
Од каде знаеш дека „изворот“ кој го спомнуваш е воопшто извор можеби и во твојот случај се работи за чешма ?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Никогаш поентата не ми била дека човекот треба да греши постојано, поентата беше дека за битие кое е совршено, грешката како концепт воопшто, е оксиморон - контрадикторна! Бидејќи под грешка се подразбира нешто непотребно, а совршеноста е нешто каде ништо не е непотребно!

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Селам Алејкум , Здраво на сите , се надевам ќе ми простите што влегувам вака во дискусија како без едеб .
Едно прашање само и би сакам реален и објективен од говор .
Од каде знаеш дека „изворот“ кој го спомнуваш е воопшто извор можеби и во твојот случај се работи за чешма ?
Алејкум Селам
Член од вчера,аман бе одма викате другарчиња во одбрана :)
со самото тоа што никот ти е My Sufi Way мене се ми кажува.

My islam way е мојот ник
My muslim way е мојот ник
My sunnah е мојот ник

не ме интересираат ни суфи,ни дервиши,ни накшибенди,ни ханефии,ешарии,хариџии и сите останати.

Аллах џ.ш му вели на Мухаммед:
“Tebe se ništa ne tiču oni koji su vjeru svoju raskomadali i u stranke se podijelili, Allah će se za njih pobrinuti.On će ih o onome što su radili obavijestiti.”

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А ти што бараш на подфорумот Религија? :)
На прашање одговара со прашање само оној што нема одговор. Подфорумот религија е за дискусии на темите кој се тука достапни, ти на една тема (прашања за исламот) им велиш на другите дека не треба да пишуваат таму доколку не сакаат само одговор, а на оваа тема самиот кажуваш дека не те интересира тематиката а сепак пишуваш.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
На прашање одговара со прашање само оној што нема одговор. Подфорумот религија е за дискусии на темите кој се тука достапни, ти на една тема (прашања за исламот) им велиш на другите дека не треба да пишуваат таму доколку не сакаат само одговор, а на оваа тема самиот кажуваш дека не те интересира тематиката а сепак пишуваш.
Таа тема е стриктно за прашања,оваа тема е од друг карактер.

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Алејкум Селам
Член од вчера,аман бе одма викате другарчиња во одбрана :)
со самото тоа што никот ти е My Sufi Way мене се ми кажува.

[/media]
Што ти кажува мојот ник , дека сум „ мушрик“- се кланјам на гробови ?:)
Не за џабе спомнав дека твојот „извор “ е Вехабиска - Неохариџиска чешма која тече од пред двеста години и го запали светот како тогаш така и денес.
Суфиската чешма во Исламот течела многу, монгу по одмна , нема класичен Исламски мислител кој не бил суфија и ешарија . Можеш слободно да ги прашаш твоите Хоџи околу ова прашање ќе ти одговорат доколку се искрени или способни . Или треба јас да ти набројам овде некоклу стотици па можеби тогаш ќе сватиш колку твојот „Извор“ е загадено мочуриште во кое кој влегол не излегол чист .
Колку да знаеш нема разлика од твојата акида и вахдетул виџуд , а за тоа прашај си се самиот ?
Тоа дека сум вчерашен член не ме прави џахил - незналица , ама твојот говор тебе те прави џахил .
А па ако ти причинува задоволство ќе ја напуштам темава , чисто само за твоето срце да биде мирно .

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
my-sufi-way што за тебе представува вехабизам? и како од двајца муслимани препознаваш кој е вехабија,а кој не е ?
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 12:34 ---
Што ти кажува мојот ник , дека сум „ мушрик“- се кланјам на гробови ?:)
Не за џабе спомнав дека твојот „извор “ е Вехабиска - Неохариџиска чешма која тече од пред двеста години и го запали светот како тогаш така и денес.
Суфиската чешма во Исламот течела многу, монгу по одмна , нема класичен Исламски мислител кој не бил суфија и ешарија . Можеш слободно да ги прашаш твоите Хоџи околу ова прашање ќе ти одговорат доколку се искрени или способни . Или треба јас да ти набројам овде некоклу стотици па можеби тогаш ќе сватиш колку твојот „Извор“ е загадено мочуриште во кое кој влегол не излегол чист .
Колку да знаеш нема разлика од твојата акида и вахдетул виџуд , а за тоа прашај си се самиот ?
Тоа дека сум вчерашен член не ме прави џахил - незналица , ама твојот говор тебе те прави џахил .
А па ако ти причинува задоволство ќе ја напуштам темава , чисто само за твоето срце да биде мирно .
Не реков ни дека си мушрик,ни дека се клањаш на гробови.
Не клевети без врска,твојот ник ми кажува дека Соул ти има кажано за оваа расправа и ти како добро другарче дојде да му помогнеш,а со никот кажуваш на чија страна си дојден,нели? :)
Јас го спомнав шејх Мухаммед Хусејн Јакуб,тој го нарече вехабистички шејх и ќе мажел таму 20 девојки.
Тоа е мизерно.
За човек кој собирал знаење од бин баз,усејмин,џибрин,шејх албани и други шејхови,изнесува мизерни линкови за му го валка името.
Овие сите што ги спомнав и вие добро ги знаете,сите биле и се улема,муфтии и слично.
Сите предавачи во мекка и медина,да бидеш предавач во џамијата на ресулаллах не е мала работа.
Или и таму ги учат на вехабиска акида па сите што завршуваат во Мекка и Медина за вас се вехабии и се загадено мочуриште од кое никој не излегол чист?
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 13:21 ---
my-sufi-way
Soul-of-Space

Ibn Arebi kaže:
’’Naša egzistencija je Božija egzistencija. On je nama potreban kako bismo egzistirali, a mi smo njemu potrebni kako bi u nama prepoznao vlastitu egzistenciju. (...) Njemu je obaveza ono što je obaveza i tebi, On tebi i ti njemu naređuješ, s tom razlikom što se ti zoveš obveznikom nazvao te je samo što si mu ti rekao: „Zaduži me u skladu sa Svojim halom i onim što je pri Tebi“- a On se ne naziva tako. On mene hvali, i ja Njega hvalim, On mene obožava, i ja Njega obožavam.’’
(Knjiga: ’’Fususul-hikem’’/’’Iskrice mudrosti’’1/83)

Бидејќи сте поупатени во делата на Ибн Араби,негово ли е ова дело?
или ова:
’’Znaš li da se Allāh prepoznaje po svojstvima stvorenja, i da nas je On o tome obavijestio prepoznatljiv je po negativnim i manjkavim svojstvima? Znaš li da stvorenje možeš prepoznati po svojstvima Stvoritelja, od prvog do posljednjeg, i sva ta svojstva pripadaju njemu, kao što svojstva stvorenja pripadaju Stvoritelju?’’
(’’Fususul-hikem’’,1/80)
---------------------------------------
’’Prepoznavanje Boga u ženi je potpunije i savršenije! Jer čovjek tada u Bogu vidi i vršioca radnje. Zbog toga je Poslanik volio žene, zbog savršenog Božijeg osvjedočenja u njima.’’(’’Fususul-hikem’’,1/17)
----------------------------------------
’’Spoznao je Allāha onaj koji ga prepoznaje u svakoj stvari, ili bolje rečeno koji vidi da je On suština svake stvari.’’(’’El-Futuhatul-mekkijje’’)

?????

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
my-sufi-way што за тебе представува вехабизам? и како од двајца муслимани препознаваш кој е вехабија,а кој не е ?
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 12:34 ---

Не реков ни дека си мушрик,ни дека се клањаш на гробови.
Не клевети без врска,твојот ник ми кажува дека Соул ти има кажано за оваа расправа и ти како добро другарче дојде да му помогнеш,а со никот кажуваш на чија страна си дојден,нели? :)
Јас го спомнав шејх Мухаммед Хусејн Јакуб,тој го нарече вехабистички шејх и ќе мажел таму 20 девојки.
Тоа е мизерно.
За човек кој собирал знаење од бин баз,усејмин,џибрин,шејх албани и други шејхови,изнесува мизерни линкови за му го валка името.
Овие сите што ги спомнав и вие добро ги знаете,сите биле и се улема,муфтии и слично.
Сите предавачи во мекка и медина,да бидеш предавач во џамијата на ресулаллах не е мала работа.
Или и таму ги учат на вехабиска акида па сите што завршуваат во Мекка и Медина за вас се вехабии и се загадено мочуриште од кое никој не излегол чист?
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 13:21 ---
my-sufi-way
Soul-of-Space

Ibn Arebi kaže:
’’Naša egzistencija je Božija egzistencija. On je nama potreban kako bismo egzistirali, a mi smo njemu potrebni kako bi u nama prepoznao vlastitu egzistenciju. (...) Njemu je obaveza ono što je obaveza i tebi, On tebi i ti njemu naređuješ, s tom razlikom što se ti zoveš obveznikom nazvao te je samo što si mu ti rekao: „Zaduži me u skladu sa Svojim halom i onim što je pri Tebi“- a On se ne naziva tako. On mene hvali, i ja Njega hvalim, On mene obožava, i ja Njega obožavam.’’
(Knjiga: ’’Fususul-hikem’’/’’Iskrice mudrosti’’1/83)

Бидејќи сте поупатени во делата на Ибн Араби,негово ли е ова дело?
или ова:
’’Znaš li da se Allāh prepoznaje po svojstvima stvorenja, i da nas je On o tome obavijestio prepoznatljiv je po negativnim i manjkavim svojstvima? Znaš li da stvorenje možeš prepoznati po svojstvima Stvoritelja, od prvog do posljednjeg, i sva ta svojstva pripadaju njemu, kao što svojstva stvorenja pripadaju Stvoritelju?’’
(’’Fususul-hikem’’,1/80)
---------------------------------------
’’Prepoznavanje Boga u ženi je potpunije i savršenije! Jer čovjek tada u Bogu vidi i vršioca radnje. Zbog toga je Poslanik volio žene, zbog savršenog Božijeg osvjedočenja u njima.’’(’’Fususul-hikem’’,1/17)
----------------------------------------
’’Spoznao je Allāha onaj koji ga prepoznaje u svakoj stvari, ili bolje rečeno koji vidi da je On suština svake stvari.’’(’’El-Futuhatul-mekkijje’’)

?????
Интересно , но , да сите тие Шејхови кои ги спомна се Вехабии , и да сите што завршуваат во Саудиска Арабија се Вехабии дали тоа ќе го признаеш или не не е ни битно .
Нема разлика од Муџессимот-Вехабијата и оној што верува во Хулул т.е Вахдетул Вуџуд. И двете групи му даваат на Совршениот несовршени својства . Според голем број на Улема не се знае чив куфр-неверство е поголемо дали на Вехабиите или на оние кои веруваат во Вахдетул Вуџуд .

Вехабиите веруваат во физичката големина на Аллах џ.џ , во физичката положба на Аллах џ.џ , во физичкиот изглед на Аллах џ.џ сето тоа укажува дека Аллах.џ.џ е тело затоа што законите на физиката се однесуваат само на тела .
Вахдетул Вуџуд е доктрина која исто така го прави Аллах џ.џ да е тело , затоа што само тело во кое постои простор и време и место може да биде содржател во кој може да суштествува друго суштество кое е зависно од простор и време и место .

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Дали јас тоа мирисам „војна“ внатре во совршениот ислам? :confused: Бесконечно многу „ислами“ кои се борат за превласт? Или нешто не е како што треба?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Интересно , но , да сите тие Шејхови кои ги спомна се Вехабии , и да сите што завршуваат во Саудиска Арабија се Вехабии дали тоа ќе го признаеш или не не е ни битно .
Нема разлика од Муџессимот-Вехабијата и оној што верува во Хулул т.е Вахдетул Вуџуд. И двете групи му даваат на Совршениот несовршени својства . Според голем број на Улема не се знае чив куфр-неверство е поголемо дали на Вехабиите или на оние кои веруваат во Вахдетул Вуџуд .

Вехабиите веруваат во физичката големина на Аллах џ.џ , во физичката положба на Аллах џ.џ , во физичкиот изглед на Аллах џ.џ сето тоа укажува дека Аллах.џ.џ е тело затоа што законите на физиката се однесуваат само на тела .
Вахдетул Вуџуд е доктрина која исто така го прави Аллах џ.џ да е тело , затоа што само тело во кое постои простор и време и место може да биде содржател во кој може да суштествува друго суштество кое е зависно од простор и време и место .
Научи си ја верата,не трескај глупости.

бтв.
Не ми рече ништо за твојот шејх Ибн Араби.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Дали јас тоа мирисам „војна“ внатре во совршениот ислам? :confused: Бесконечно многу „ислами“ кои се борат за превласт? Или нешто не е како што треба?
muhamed kazal deka ke se pojavat mnogu sekti no samo vistinskite vernici ke odat vo rajot dzennet mislam se vika raj
mettta znae kolku tocno sekti ke imalo
ne mi teknuva brojkata
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 16:25 ---
Metta World Peace ај те молам една услуга
дали можеш да ми пишеш за наредниве 5 месеци -значи до јули кои денови во месецот се млада месечина или дај кажи кај можам да видам

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
muhamed kazal deka ke se pojavat mnogu sekti no samo vistinskite vernici ke odat vo rajot dzennet mislam se vika raj
mettta znae kolku tocno sekti ke imalo
ne mi teknuva brojkata
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 16:25 ---
Metta World Peace ај те молам една услуга
дали можеш да ми пишеш за наредниве 5 месеци -значи до јули кои денови во месецот се млада месечина или дај кажи кај можам да видам
73,и една од нив е спасена,кога го прашале Која е таа која ќе биде спасена.
Одговорил: Онаа на што сум денес јас и моите асхаби.
Што значи,она што не било вера во времето на Пратеникот с.а.в.с нема да биде вера ни денес,и за 100 години,до Судниот ден.

http://www.timeanddate.com/calendar/moonphases.html?year=2012
овде имаш за младиот месец,не сум многу упатен по тие работи. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom