Проект на владата за самовработување

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.369
Поени од реакции
7.139
Eve jas opklada stavam deka na 95% od tie sto ke se izlažat da zemat 3000 evra i da se nafatat kao so biznis mamata ke im se rasplače,u dugovi do guša ke se načukaat. Ama aj, vreme ke kaže.
A pisuva li kolku dolgo treba da ti raboti firmata za da tie 3000 evra posle ne treba da gi vrakas ako zatvoriš? Obično za vakvi raboti e najmalku 3-5 godini,znaci tolku vreme ne smeeš da zatvoriš,a ako zatvoriš znači tie 3000 evra+ kamata ke ti gi obesat na vratot,plus doprinosi,danoci,firmarini,tv pretplati i sto uste ne,i ke ostanes kako drugive vo MK boga da go moliš barem državata da se smiluva i sama da ti ja zatvori firmata oti i za toa ke treba ubava sumička da platiš.
за тебе нема проблем,само дај на оглас каде живееш да ти испорачаат бланко чек без никакви обврски

3000 неповратни - првата година не смееш да затвориш - враќаш 70-80% не знам колку беше

3000 повратни - првата година грејс период,потоа наредните години со 1% камата

можност за здружување - ти и неколкумина кои исполнуваат услови за кредитот можете да го подигнете и со 12-15 илјади евра да започните да работите

арно ама од мрчење нема ништо полесно.........

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.820
Поени од реакции
6.295
Овакви проекти ,или слични, имаше и претходно...
Има некој официјални информации колку од тие бизниси опстанаа и продолжија, а колку затворија ?

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Овакви проекти ,или слични, имаше и претходно...
Има некој официјални информации колку од тие бизниси опстанаа и продолжија, а колку затворија ?
Имаше, 80% од бизнисите уште работат, и знам програмерски фирми што многу добро се држат на нашиот пазар и на странски пазар што произлегоа од овој проект. Ако толку се ориентираш од статистики да не сакаш и да ти кажам кај кои жени у диско имаш најголеми шанси да успееш ? Песимизам и ренесанса над Македонија - ќе издадам нова книга со реплики од темава...

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Имаше, 80% од бизнисите уште работат, и знам програмерски фирми што многу добро се држат на нашиот пазар и на странски пазар што произлегоа од овој проект. Ако толку се ориентираш од статистики да не сакаш и да ти кажам кај кои жени у диско имаш најголеми шанси да успееш ? Песимизам и ренесанса над Македонија - ќе издадам нова книга со реплики од темава...
И како идеше еден човек една компанија или повеќе луѓе една компанија, зошто колку што знам може и неколку лица да се здружат пример 4ца и 12 000 евра да им е сумата да отворат бизнис. На кој начин стартуваа?

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
И како идеше еден човек една компанија или повеќе луѓе една компанија, зошто колку што знам може и неколку лица да се здружат пример 4ца и 12 000 евра да им е сумата да отворат бизнис. На кој начин стартуваа?
3000 евра имаш субвенција за тебе, со секој вработен имаш 1500 евра за плати и придонеси. Барем кога бев во работниот клуб претходниот пат ( претходните субвенции од ист тип ова е втор или третпат ) така ми кажаа, аплицирав со другар со ептен јак бизнис план. Стигнавме до крајна фаза, но он доби стипендија во Финска за студии и несакаше да продожи. Се регистриравме како ДОО. Пробавме со префрлање курци палци полномошни али немошеше и мораше да ни го прекинат проектот а бевме пред одтварање. Знам и други што аплицираа и затоа ти кажувам како работат.

Пардон го изменив мислењето, ако сте двајца имате 6000 евра тоа е точно, ама многу е подобро ако он е регистриран како вработен, зошто имате помалку трошоци на дооел.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Eve jas opklada stavam deka na 95% od tie sto ke se izlažat da zemat 3000 evra i da se nafatat kao so biznis mamata ke im se rasplače,u dugovi do guša ke se načukaat. Ama aj, vreme ke kaže.
A pisuva li kolku dolgo treba da ti raboti firmata za da tie 3000 evra posle ne treba da gi vrakas ako zatvoriš? Obično za vakvi raboti e najmalku 3-5 godini,znaci tolku vreme ne smeeš da zatvoriš,a ako zatvoriš znači tie 3000 evra+ kamata ke ti gi obesat na vratot,plus doprinosi,danoci,firmarini,tv pretplati i sto uste ne,i ke ostanes kako drugive vo MK boga da go moliš barem državata da se smiluva i sama da ti ja zatvori firmata oti i za toa ke treba ubava sumička da platiš.
аман бе, мислете малку со своја глава не со туѓа, па што мислиш ти во животот да работиш, да ги нишаш дрвјата во есен и да продаваш отпаднати лисја после? тоа истото што сега го раскажа истото ќе ти се случува и да не ги добиеш тие 3000 евра, што да речам јас еве 22 години ги плаќам тие давачки, доприноси, фирмарини, тв претплати и слични намети чуда муда а едно денарче немам земено од никаде?? ТИЕ 3000 ЕВРА СЕ ПОМОШ ЗА ОНОЈ КОЈ САКА ДА ОТВОРИ НЕКАКОВ БИЗНИС. како да се објасни ова подобро?

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
е заради вакви што сме не не бива а тој шо има ум користи....еве ви пример

НЕЛИ ИМАШЕ опција да се здружат до 5 луѓе е па кај нас еден умен човек собра 5 глупи деца ги осигура им ги зема 5 по 3 = 15000 евра си отвори бизнис со земјоделска аптека, после 2 години осигурање престана да ги осигурува и така. и волкот сит и овците на број, сепак после тоа овците си останаа овци, им минеше плата ама картичката стоеше кај него, и сеа имат две години стаж на ставка 8000-8500 :tapp:

Член од
8 февруари 2013
Мислења
76
Поени од реакции
14
Ma ne mesajte partii, jas pred dve godini go imav ova iskoristeno za farma za polzavi, nemav ni prijateli ni partiski kniski, vlegov kako premnogu optimist deka mozam i deka nesto ce napravam, i mi dodelia paricni sredstva na oprema, ali ne bese do niv problemot, problemot bese do mene sto nemav dovolno iskustvo pa se macev do ovaa nedela dodeka firmata ne ja zatvoriv a plakav po 100 e mesecno samo zaradi pridonesi, sega se molam da mozam da zemam i da zapocnam odnovo ali ne mozam,.Najdobro od ovoj proekt e da iskoristite za nesto sto imate iskustvo, rabotite ali ne ste registrirani i tie pari da gi namenite samo za biznisot...Moj sovet

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ma ne mesajte partii, jas pred dve godini go imav ova iskoristeno za farma za polzavi, nemav ni prijateli ni partiski kniski, vlegov kako premnogu optimist deka mozam i deka nesto ce napravam, i mi dodelia paricni sredstva na oprema, ali ne bese do niv problemot, problemot bese do mene sto nemav dovolno iskustvo pa se macev do ovaa nedela dodeka firmata ne ja zatvoriv a plakav po 100 e mesecno samo zaradi pridonesi, sega se molam da mozam da zemam i da zapocnam odnovo ali ne mozam,.Najdobro od ovoj proekt e da iskoristite za nesto sto imate iskustvo, rabotite ali ne ste registrirani i tie pari da gi namenite samo za biznisot...Moj sovet
E ova ti se vika mazohist.
:D

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Dali nekoj gi znae uslovite od vas za tie 3000 eura pred da se zemat ?????????
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 21:00 ---
добро, ама ако го знаел занаетот...јас гледам соседот поправа коли, пара намлати. Ама тоа се спорадични примери, занаети, лични искуства врз кои не треба да се базира еден сериозен проект. Затоа се потребни тие податоци и извештаи, достапни за јавноста. Тоа нели се нарекува транспарентност.

So zanaet najlesno se uspeva vo ovaa avantura se drugo e golema kocka i sreca

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
За тие што се пријавиле, има резултати на avrm.com.mk

Член од
13 мај 2013
Мислења
201
Поени од реакции
32
Нашиот народ е научен секогаш да се жали и да зборува дека е тешко невозможно а не сакат да се потрудат да се помачат малку, да ризикуват.Во спротивно како што гледам се задоволни со 200 евра плата и не сакат да се замарат со ништо др.а кукаат и пази 8 часа работа им се многу .Или како некои што зборуваат дедо ти не бил богат ,татко ти не бил неможе да бидеш и ти глупости можам да кажам ако овие двајца не се потрудиле и не ризикувале зошто јас да не можам...Луѓето од ништо прават нешто само треба малку бојлерот да им работи а не дека 3000 евра им се малку за да почнат да отворат мало бизниче и постепено со години ќе се редат коцките...

intro

★ ★ ★★ ★
Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.360
Поени од реакции
1.060
до кога е и важи ли уште оваа понуда од владата ?

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Член од
13 мај 2013
Мислења
201
Поени од реакции
32
Овие поминале...., а кога се следните датуми за пријавување на неповратниот кредит и колку месеци треба да бидеш пријавен во бирото за да можеш да ѓи исполнуваш условите за пријавувањето..:)

Kajgana Shop

На врв Bottom