За шопската салата можен судир со источниот сосед

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Одново прочетох статиjата и се забавлjавах.

. . . Освен спорот со Грција, на патот на Македонија кон ЕУ како сопка може да се испречат и ракијата, мастиката, ајварот, шопската салата и македонското вино. Според експертите овие производи може да се претворат во услов што некоја од земјите од регионот може да ни го постави на патот кон Унијата.
По коj начин? Некои си немат поим што пишат.
. . . За шопската салата, според познавачите, може да настане судир со источниот сосед. Бугарија смета дека заради Шопите како етничка заедница кои се населени во земјата и овој производ може да си го присвои.
Нема как да си го "присвоим". Шопската салата не е нешто кое е преземено од некаде однадвор. Обратното.
Но, реонот од каде што потекнува шопската според составот на салатата не е од Бугарија.
Прво - коj е реонот од каде што потекнува шопската според составот на салатата?
Второ - кое од составот на салатата не е од Бугариjа?
Трето - тоа тврдение е обратното на предното.

И Македонија произведува квалитетен патлиџан, краставици, пиперки. . . .
Хахаха, е ово е аргумент. И Мексико произведува "квалитетен патлиџан, краставици, пиперки. . . .". И Турциjа. И Ливан. За неписмените "новинари" е можно и тие да претендират за Шопска салата, така?
BTW, вие да не jа правите шопската салата со "квалитетен патлиџан"?

Заклучок - таа вест е дел од поредната антибугарска кампаниjа со коjа ви промиват мозоците.
Битното е да се мразат Бугарите и Бугариjа, нели?
Бидете мааалце попаметни и не се ловете като риба на стрв.

И последно - Бугариjа не е запазила Шопската салата като своj производ. :)

хахахаха
не сум знаел дека и вие имате спор со Романија:pos:
Романија имала територијални претензии кон Бугарија
ама и проговори за правата на романското малцитство во БГ
рум'нците да се смјатат за рум'нци, а не за друга категорија,„

http://dnes.dir.bg/news/more-bulgaria-gaz-granitza-rumania-zalezhi-10789953

хахахаха

спорот се реши за неколку месеци Романците ништо не добија, спорот беше за тоа бидејќи има големи наоѓалишта на гас и на земната и на морската граница помеѓу Бугарија и Романија
дури романската влада загуби, бидејќи бугарија забрани да се добива,, шистов гас'' на наша територија бидејќи загадува земјата и водата луѓето во Романија кога разбраа и тие рекоа дека не сакат и сега двете земји ќе ги користат само гас од црно море

хахахаха

Cool, што уште ке измислиш?
Таа "вест" бе одпреди година и бе "бурја в чаша вода" за един ден.
Отдавна е забравено.
Нешто ново претоплено против Бугариjа?

Cool, што уште ке измислиш?
Таа "вест" бе одпреди година и бе "бурја в чаша вода" за един ден.
Отдавна е забравено.
и како го решивте спорот со Романија?
им ги отстапивте нивните 17 кв. км ?

http://www.mkd.mk/74775/makedonija/...dineti-protiv-makedonskata-integracija-vo-eu/

најново
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=7BE90675ACEAEC459EC783BBC9F2FDB2
се’ додека има вакви далавери од бугарска страна - се“ што е „гнасно“ и на што ќе налетам без разлика дали е пред година дена или постаро ќе го прочиташ( видиш ) овде

Која шопска ја имате хахаххах. Нашата ја имате ли пробано или несакате пошто ке се разочарате колку подобра и повкусна е од вашата. А тоа Чернобил многу ве уништил, затоа многу убави патлиџани и краставици имате :eek:

Даааа и што сега, во 2013г. Македонците немате пари да ставите бензин за кола до морето, да не думам за други трошоци....
Не бе бугарче, ние со коли одиме без коли се враќаме од бг, се испокрадовте. Пешки да тргне човек натаму и чевлите ќе му ги украдете. Апашки народ, само да те покраде некако.
Па и овој со шкембево, кога ќе ви налупаат дробен копар има прсти да излижете. И тоа патентирајте го :D

какви глобални проблеми има, со салати ке се расправаме уште тоа ни фали

Дај бе опуштете се многу сте стегнати на темава, глобални проблеми имало, сега ние ќе ги решиме одма и климатското затоплување и исчезнувањето на делфините.

Бугарите се за разонода и забава, таква нација се да те насмеат, што сте се уозбилиле толку не ми е јасно.

Дај бе опуштете се многу сте стегнати на темава, глобални проблеми имало, сега ние ќе ги решиме одма и климатското затоплување и исчезнувањето на делфините.
Бугарите се за разонода и забава, таква нација се да те насмеат, што сте се уозбилиле толку не ми е јасно.

Како добро позната експертка по се (од копарот та до термоjадрениот синтез) ќе те замолам да го протолкуваш тоа тврдење на македонски весник во темата:
. . . Но, реонот од каде што потекнува шопската според составот на салатата не е од Бугарија. . . .
Зоштото вака написано излиза дека за нас сте за разонода и забава.
:pos:

Како добро позната експертка по се (од копарот та до термоjадрениот синтез) ќе те замолам да го протолкуваш тоа тврдење на македонски весник во темата:

Зоштото вака написано излиза дека за нас сте за разонода и забава.
:pos:
Ах бе бугарче бугарче, самиот збор бугар да ти го објаснам значи бљувотина, нешто бедно, дно. Ене азис од русе ставил песна кеш кеш, а при тоа е свесен за својата гадна музика од типот на пипни ме тук и тук насекаде ме пипни во превод можеш што сакаш да ми правиш за две чрвени ја и онака сум бугарска бештија. Затоа сте смешни, од кога влеговте у еу се замислувате ко Господ за јајца да сте го фатиле, а мизеријата уште ви мириса. Знаеш преку ноќ неможеш да станеш европеец, особено ако си бугар. Сфашташ или тешко ти иде? Еве пример, збориме за салата а бугарот прашува за Цар Самоил и како да не се смееш? Тоа ти е бугарска глава.
сакам да ве прашам горди синове на Самуила, што мислите вие за ова Битолска плоча,
интересно е што пишува во Македонска (Србоманска) Википедија:
http://mk.wikipedia.org/wiki/Битолски_натпис
и што се наога во Српска:
http://sr.wikipedia.org/wiki/Битољски_натпис
каков цар е Самоил и каков Јоан Владимир?
То е и специален поздрав за Јордана Јанкулоска - Леандроска

Личи да ти е избол Василиј II и на тебе едното око па не може да се соочиш со вистината.... :)

Ах бе бугарче бугарче, самиот збор бугар да ти го објаснам значи бљувотина, нешто бедно, дно. Ене азис . . . .
Одново "имам комплекси, имам комплекси, имам комплекси. . . "
Не те прашах за комплексите ти, зададох ти конкретно прашане на кое не ми одговори.
Се уште чекам твоето толкуване. Нели си големиот експерт по все!
:icon_lol:

Со "македонска" салата ти почнува и филмот Балканкан на даривоjе митрович болна главо Леандроска,
Леандроска уште Моникабелуческа

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom