ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Mortisha
  • Време на започнување Време на започнување
Јас полагав, ти даваат листе со 3 прашања и половина час си правиш концепт, после тоа те викаат и почнуваш да ги одговараш прашањата додека ти го гледаат концептот, зависи од тоа како се задоволни те допрашуваат и така. Ако не се покажеш доволно како што треба те буткаат, не се баш попустливи. Битно е да се покажеш дека имаш самодоверба и да почнеш убаво :)

Инаку ако може некој од постарите колеги да ми каже нешто за Докмановиќ, Живковска, Бучковски, Каракамишева и Лазаревска би му била благодарна :)

И да, што е со испитов по вовед кај Тасковска, тестот е ист како тој модел-тестот што го има на сајтот, 10 прашања има само? После видов нешто ако си имал поени можело да одиш да те допраша ако имала желба/време блабла.. Страшно е? :D
многу стереотипи и предрасуди има за професоркава а посебно за асистенткава
јес дека има тешки прашања на колоквиум ама на испит скоро никого не го паѓаат
ќе ти ја полнат главата со глупости само да те плашат како и мене што ми ја полнеја ама да знаеш дека се многу фер и попустливи на испитот и ако учиш секако не ти бега висока оценка
и испитот е усно
него да си легнам јас во 11 испитче имам МЈП :D

Јас полагав, ти даваат листе со 3 прашања и половина час си правиш концепт, после тоа те викаат и почнуваш да ги одговараш прашањата додека ти го гледаат концептот, зависи од тоа како се задоволни те допрашуваат и така. Ако не се покажеш доволно како што треба те буткаат, не се баш попустливи. Битно е да се покажеш дека имаш самодоверба и да почнеш убаво :)

Инаку ако може некој од постарите колеги да ми каже нешто за Докмановиќ, Живковска, Бучковски, Каракамишева и Лазаревска би му била благодарна :)

И да, што е со испитов по вовед кај Тасковска, тестот е ист како тој модел-тестот што го има на сајтот, 10 прашања има само? После видов нешто ако си имал поени можело да одиш да те допраша ако имала желба/време блабла.. Страшно е? :D

Докмановиќ е фер момак...он е едини шо си стоел на зборот(во врска со предавања, испит оценување све тоа) мене ми предаваше Историја на Право, за информатичка технологија не знам како се понаша ама ок чоече е принципиелен до крај, полагај усно ако имаш шанса.

Бучковски е прича сам за себе :D појава е чоекот, супер предава, а пак на испит е уште по супер, се полага усно паѓање нема(ако ептен не знаеш те враќа во друг термин)

Каракамишева е така така, предавањата и се добри гледај да те запамти дека идеш на предавање. Ако сакаш да бидеш во милост и немилост на Јелена(асистентката) полагај писмено, усно се полага кај Каракамишева у кабинет и трае може 40 мин нема шо не те прашуе али исто ко кај Бучко нема паѓање само ќе те враќа назад дур не научиш.

За Родна и Тина(Ѓраѓанско) Родна Живковска ретко ќе ја гледате со Тина(и она е професорка не е асистентка) поише ќе имате работа. Ти кажа колегата у постот погоре не слушај легенди и митови не е ни одблиску така, си се држат до приципот и нема бегање, ако научиш добро положуеш ако не нема(за илустрација ја 2 недели само Ѓраѓанско учев и имав 24 од 30 на колоквиум и крајна 9ка) прашања секоја сесија праи нови нема шанси да паднат некои од книжарниците, си идеш редовно на предавање собирај поени за активност зимај презентации (дава 20 поени од активност) и ќе бидеш ок

Кај Мери Лазаревска предавање така така(да не речам непродуктивно) купуеш книга и работна ги потполнуваш(задолжително), за колоквиум прашањата од кај Зоки и немаш гајле, на усно дава да бираш прашање.

Докмановиќ е фер момак...он е едини шо си стоел на зборот(во врска со предавања, испит оценување све тоа) мене ми предаваше Историја на Право, за информатичка технологија не знам како се понаша ама ок чоече е принципиелен до крај, полагај усно ако имаш шанса.

Бучковски е прича сам за себе :D појава е чоекот, супер предава, а пак на испит е уште по супер, се полага усно паѓање нема(ако ептен не знаеш те враќа во друг термин)

Каракамишева е така така, предавањата и се добри гледај да те запамти дека идеш на предавање. Ако сакаш да бидеш во милост и немилост на Јелена(асистентката) полагај писмено, усно се полага кај Каракамишева у кабинет и трае може 40 мин нема шо не те прашуе али исто ко кај Бучко нема паѓање само ќе те враќа назад дур не научиш.

За Родна и Тина(Ѓраѓанско) Родна Живковска ретко ќе ја гледате со Тина(и она е професорка не е асистентка) поише ќе имате работа. Ти кажа колегата у постот погоре не слушај легенди и митови не е ни одблиску така, си се држат до приципот и нема бегање, ако научиш добро положуеш ако не нема(за илустрација ја 2 недели само Ѓраѓанско учев и имав 24 од 30 на колоквиум и крајна 9ка) прашања секоја сесија праи нови нема шанси да паднат некои од книжарниците, си идеш редовно на предавање собирај поени за активност зимај презентации (дава 20 поени од активност) и ќе бидеш ок

Кај Мери Лазаревска предавање така така(да не речам непродуктивно) купуеш книга и работна ги потполнуваш(задолжително), за колоквиум прашањата од кај Зоки и немаш гајле, на усно дава да бираш прашање.
Аии значи стварно неам среќа,прв семестар ми се паднаа џелати ко Астеруд и Томе,сеа место Бучковски некој Гоце ќе ми предава римско право :facepalm:

Аии значи стварно неам среќа,прв семестар ми се паднаа џелати ко Астеруд и Томе,сеа место Бучковски некој Гоце ќе ми предава римско право :facepalm:

Гоце ми немат предавано ама е топ:icon_lol: Плус лесно поминаја кај него на испит ич не му се секирај на Гоце...

и кај Гоце Наумовски е така не му се секирај, само слушај си ја Есин(асистентката) на предавање добро објаснува пошо овој нема да го глеаш нешо многу многу на предавање за разлика од Бучковски кој не утна ни едно предавање 12 недели од 12и15 до 2 беше точен ко швицарски саат :))

Меѓународно приватно право
Д-р. Т.Дескоски
Трговско право
Д-р. Д. Спасевски
Граѓанско процесно право
Д-р. Т.Зороска
Казнено процесно право
Д-р. Г.Калајџиев
Што мислите за овие? Има ли некој искуство? :)
некој искуство? :)

Филозофско-религиска смисла на правото.Ова прашеање често го давала Бачовска на писмениот концепт,али на кој и да му го дала не го одговорил.Ако му текнува на некој нешто нека пише.:)

Eсејот е од два дела I - практичен од првите 6 недели и II - теоретски од вторите 6 недели. За практичниот дел дава пример судска пресуда и ти треба да кажеш кои начела се повредени во пресудата, кое начело е употребено, како се применуваат, кога се применуваат, како е опишано во ЗОО. Додека пак теоретскиот дел темите се: 1. Разлики меѓу објективна и субјективна одговорност; 2. Разлики меѓу материјална и нематеријална штета; 3. Разлики меѓу непостоечки и ништовни договори; 4. Ништовни и рушливи договори. И можно е да даде за Поим на штета и видови штета, пошто оваа тема ја дал во Велес. :D
фала најмногу
--- надополнето: 5 февруари 2013 во 01:03 ---
еве да споделам од минатава сесија есеј применета,прва тема директни даноци,2 тема карактеристики на банкарскиот систем во мк....финансово 1 тема плаќач,гарант,парафискалец итн или финансово-граѓански однос,2 тема поим на фискални приходи и фин. принципи.По финансово се паднаа 5-6 од оние 380 а применета 15-18(читајте во заградите во книгата) на пример средно претпријатие до 11 000 000 евра,250 вработени итн,филозофија нема веќе Келзен рекол... туку правото е блаблабла и понудени 5 лудаци а тие 5 лудаци се опција и за наредните 5-6 прашања,сменет е концептот на прашањата од минатите години.

Исто имаме и една книга што не е задолжителна,али ако ја носиме на испит као ако не сме знаеле едно прашање ќе можело да го замениме со нешто од таа книга,нит ја разбрав,што,како,нит ништо :D
не се палете сите 6ки ке имате кај таа Поповска ништо нема да ви дае ни бодови од активност нит ќе ви ги глеа книгите не купувајте за џабе
имаше луѓе се претепаа по 6 7 страни пишуваа + тоа од изворите и пак сите 6ки имаа... и увид нормално нема :D

некој искуство? :)

МПП учи го навреме во спротивно ќе имаш проблеми. Најтежок предмет е на додипломски. Испитот е убиј боже... :) Професорот е ок.

Трговско е боза, професорот е ок

ГПП е релативно лесно со оглед на фактот што не се навлегува многу во материјалот. Ептен општи прашања се паѓаат. Малце повеќе навлези во парнично. Од вонпарнично и извршно ќе има ЕКСТРЕМНО општи прашања. За разлика од мастер кај мене, кај што се посебни предмети и се бара да ги знаеш ''до коска'':) Професорката е ок

КПП е лесно, професорот е ѕвер

Гоце е најдобар бе не секирај се супер ќе поминеш, не ни враќа за 6 да научиш и врска да немаш пак ќе ти ја пише
иначе најлесни предмети имате семестаров, Англиски, Информатика само еден ден учење ви е тоа така да рачунај дека 3 предмети имаш :D

МПП учи го навреме во спротивно ќе имаш проблеми. Најтежок предмет е на додипломски. Испитот е убиј боже... :) Професорот е ок.

Трговско е боза, професорот е ок

ГПП е релативно лесно со оглед на фактот што не се навлегува многу во материјалот. Ептен општи прашања се паѓаат. Малце повеќе навлези во парнично. Од вонпарнично и извршно ќе има ЕКСТРЕМНО општи прашања. За разлика од мастер кај мене, кај што се посебни предмети и се бара да ги знаеш ''до коска'':) Професорката е ок

КПП е лесно, професорот е ѕвер
на што смер си?

и бонус прашање, дали има разлика у оценувањето кај арсен и кај оваа професорка, или функционираат заедно како овие по облигации што е сеедно?

на што смер си?

и бонус прашање, дали има разлика у оценувањето кај арсен и кај оваа професорка, или функционираат заедно како овие по облигации што е сеедно?

Граѓанско материјално и процесно право.

Испитот е еден, не е битен професорот. Исто е и со МПП, Поликсена Гавроска(ако не отиде во пезија) и Дескоски. Исто е и Административно...

Дај луѓе кажете коа е тоа мартовската казнена сесија? Првиов семестар сВе испопаднав, само еден предмет положив :eek: , и колку се плаќа за презапишување предмет? Не можам да најдам ваква информација на страната од факултетот.

Филозофско-религиска смисла на правото.Ова прашеање често го давала Бачовска на писмениот концепт,али на кој и да му го дала не го одговорил.Ако му текнува на некој нешто нека пише.:)
Мислам дека се однесува на Аврелие Августин и Тома Аквински ( но, можно е да се однесува на канонско и шеријатско право или пак ако сакаме многу општо уште за време на Хамураби, Стара Грција, Египет правото се претставувало како волја на боговите) Но, сепак мислам дека станува збор за првиве двајца...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom