Аквариумски риби (општи дискусии)

Член од
3 февруари 2013
Мислења
17
Поени од реакции
0
Незнам другар, може некој ќе се јави да ти помогне. Види во некој пет шоп, сигурно цените се горе долу исто. Ако ти го прави некој стаклар сигурно и поевтино ќе те фати. Не сум купувал нова опрема прилично долго време така да цениве сум ги подзаборавил.Бидејќи си почетник земи си 2-3 златни рипки, тие не бараат особена нега, ниту квалитет на вода и сл. колку да видиш дали чувањто риби како хоби би ти било интересно. Што и да земеш друго може да ти изумрат за една недела и само да се нервираш и да баталиш акваристика....
епаа фала сепак... иначе за тоаа знам само не ми е јасно дали мора кај златните рипки филтри и цевче за кислород... исто и за останатите рипки ми е тоаа дилема... сега извини и тебе те замарам малце ама утре ке купувам рипки и аквариум па сакам да знам нешто во врска со тоа... :)

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
епаа фала сепак... иначе за тоаа знам само не ми е јасно дали мора кај златните рипки филтри и цевче за кислород... исто и за останатите рипки ми е тоаа дилема... сега извини и тебе те замарам малце ама утре ке купувам рипки и аквариум па сакам да знам нешто во врска со тоа... :)
Најдобро е ако има, тие ќе преживеат подолго од друг вид на риба ако немаш филтер и аератор. Златните рипки и во кугли ги чуваат со месеци па ништо не им е со редовна промена на дел од водата. Но за да имаш здрави и среќни риби, во твојот случај јас би земал еден мал внатрешен филтер кој не кошта повеќе од 500 денари, и тоа ќе ти е доволно за почеток.

Член од
3 февруари 2013
Мислења
17
Поени од реакции
0
Најдобро е ако има, тие ќе преживеат подолго од друг вид на риба ако немаш филтер и аератор. Златните рипки и во кугли ги чуваат со месеци па ништо не им е со редовна промена на дел од водата. Но за да имаш здрави и среќни риби, во твојот случај јас би земал еден мал внатрешен филтер кој не кошта повеќе од 500 денари, и тоа ќе ти е доволно за почеток.
епаа фала многу :)

--- надополнето: 4 февруари 2013 во 12:24 ---
епаа фала многу :)
само некои ми викаат дека може да те зезнат во продавница пошто имало еден друг вид на риба скоро ист на златна рипка... ;):)
--- надополнето: 4 февруари 2013 во 12:28 ---
аа за 2 риба да зеемеш да кажеме во кугла и таков филтер колку бии ме коштало ? и што е поважно тоа за кислород или филтер ? иначе фала многуу ептен ми помогна ;)

Член од
3 февруари 2013
Мислења
17
Поени од реакции
0
Зависи, татко ми порано чувал карас во кугла и си ја достигнал својата старосна граница без проблем, само проблемот му бил големина, неможел да се сврти..:)
Исто и за Бетите, си видел како ги чуваат во аква шоповите, во една чаша само..

Плус уште еден поактивен форум:
www.mkreef.com.mk мислам дека вака беше..:)
а може ли златната рипка да седи доста време во куглата и ме интересира што е поважно... тоаа за кислород(како го викате нез)или филтерот?

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
а може ли златната рипка да седи доста време во куглата и ме интересира што е поважно... тоаа за кислород(како го викате нез)или филтерот?
Ја не би ти препорацал кугла, по мене тоа е мачење на рибата. Како што рече, земи си еден мал аквариум 40х30х25см., купи 2-3 караси (златни рипки) и мал внатрешен филтер. Рипките купи ги млади -1-2см. полесно се прилагодуваат на нови услови и подолго време ќе уживаш во нивното одгледување. Аерацијата е битна, ама и внатрешниот филтер е така конструиран да прави мала аерација која за златни рипки ќе биде доволна. Нормално со редовна промена на вода.

Член од
3 февруари 2013
Мислења
17
Поени од реакции
0
Ја не би ти препорацал кугла, по мене тоа е мачење на рибата. Како што рече, земи си еден мал аквариум 40х30х25см., купи 2-3 караси (златни рипки) и мал внатрешен филтер. Рипките купи ги млади -1-2см. полесно се прилагодуваат на нови услови и подолго време ќе уживаш во нивното одгледување. Аерацијата е битна, ама и внатрешниот филтер е така конструиран да прави мала аерација која за златни рипки ќе биде доволна. Нормално со редовна промена на вода.
епа сега знам дека е мачење ама тоа е... иначе купив 2 мали караси и немам проблем во кугла ми се аа и не е мала куглата... иначе не треба за тие филтер така ни кажа тој во амазон за рибите... имало уште 20 вида кои што можат без филтер ... и нешто гледам прјава им е водата па колку може така во прлјава вода да седат ?:)поззз

Член од
6 септември 2012
Мислења
75
Поени од реакции
35
Excuse my ignorance, но аквариум со горе-наведените димензии, и му препорачуваш на членот ДВА-ТРИ караси кхм и тоа не е мачење? Доколку веќе упатуваш почетник , биди сигурен од старт да го наведеш кон ТОЧНИОТ начин на одгледување , за тоа се прави истражување на рибите кои сакаш да ги чуваш, колку простор/литри вода по риба им е минимално потребно и какви риби се погодни за кој. Од совети како овие има фаил акваристи кои "чуваат риби по 20 години и знаат се". Епа драги news flash ти можеш да чуваш риби и 40 години и пак да ги чуваш погрешно. Без разлика дали се работи за златни рипки, гупи или незнам зебри да речеме.

Ајде сега, акваристика 101:

Колку литра вода е потребно по РИБА/цм или во случајов карас?
Колку литра вода има во неговиот аквариум?
Кој филтер од 500 ден може да се носи си три караси во аквариум толку голем ?

Ако не друго барем... не му препорача да земе 2-3 оскари...

На членот погоре , пред да купиш било што зошто не потрошиш некој саат повеќе во истражување на интернет за што можеш да чуваш во аквариум толку голем? Видови на риби , видови на филтери и слично?

Изговорот дека си почетник не држи вода барем не денеска во 2013 година кога имаш информации за се, кои треба само да се прочитаат и примат.

Поарно потроши месец-два повеќе и 1000 или 2000 ден повеќе за опремата.. направи си соодветен аквариум одколку вака да се залажуваш.

// protip: НЕ ПОСТОИ РИБА НА КОЈА НЕ И Е ПОТРЕБЕН ФИЛТЕР, поготово на караси и други messy риби.

Член од
3 февруари 2013
Мислења
17
Поени од реакции
0
Excuse my ignorance, но аквариум со горе-наведените димензии, и му препорачуваш на членот ДВА-ТРИ караси кхм и тоа не е мачење? Доколку веќе упатуваш почетник , биди сигурен од старт да го наведеш кон ТОЧНИОТ начин на одгледување , за тоа се прави истражување на рибите кои сакаш да ги чуваш, колку простор/литри вода по риба им е минимално потребно и какви риби се погодни за кој. Од совети како овие има фаил акваристи кои "чуваат риби по 20 години и знаат се". Епа драги news flash ти можеш да чуваш риби и 40 години и пак да ги чуваш погрешно. Без разлика дали се работи за златни рипки, гупи или незнам зебри да речеме.

Ајде сега, акваристика 101:

Колку литра вода е потребно по РИБА/цм или во случајов карас?
Колку литра вода има во неговиот аквариум?
Кој филтер од 500 ден може да се носи си три караси во аквариум толку голем ?

Ако не друго барем... не му препорача да земе 2-3 оскари...

На членот погоре , пред да купиш било што зошто не потрошиш некој саат повеќе во истражување на интернет за што можеш да чуваш во аквариум толку голем? Видови на риби , видови на филтери и слично?

Изговорот дека си почетник не држи вода барем не денеска во 2013 година кога имаш информации за се, кои треба само да се прочитаат и примат.

Поарно потроши месец-два повеќе и 1000 или 2000 ден повеќе за опремата.. направи си соодветен аквариум одколку вака да се залажуваш.

// protip: НЕ ПОСТОИ РИБА НА КОЈА НЕ И Е ПОТРЕБЕН ФИЛТЕР, поготово на караси и други messy риби.
знам но сега ги чувам во доста голема кугла 2 караси мали па како за почеток да видам како ке биде.. иначе за кугла ми рекоаа дека не ми е потребен филтер,... стручното лице во продавницата ми кажа дека ако ги чувам во кугла само тиее две мали риби не ми е потребно филтер ... имало уште 20 такви вида кои што може и без филтер... иначе како за почеток. и фала :)

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
Excuse my ignorance, но аквариум со горе-наведените димензии, и му препорачуваш на членот ДВА-ТРИ караси кхм и тоа не е мачење? .
Види од некаде треба да се почне...концептот литро по риба/цм не е добар - а богами тоа го нема во ниедна модерна светка литература туку тој сооднос зависи од низа на физичко хемиски параметри на водата, а пред се од видот на рибата... Во старите акваристички школи се препорачувше должината на рибата помножено со височината кај грбната перка = на количество на вода потребно за рибата, но тоа е само апроксимативно ...Ти впрочем убаво посочи дека има доволно информации на нет за да се прочита се, и неинформираноста не е за оправдување...а што се одмесува до
епа сега знам дека е мачење ама тоа е... иначе купив 2 мали караси и немам проблем во кугла ми се аа и не е мала куглата... иначе не треба за тие филтер така ни кажа тој во амазон за рибите... имало уште 20 вида кои што можат без филтер ... и нешто гледам прјава им е водата па колку може така во прлјава вода да седат ?:)поззз
можам само да те цитирам тебе

Член од
3 февруари 2013
Мислења
17
Поени од реакции
0
Види од некаде треба да се почне...концептот литро по риба/цм не е добар - а богами тоа го нема во ниедна модерна светка литература туку тој сооднос зависи од низа на физичко хемиски параметри на водата, а пред се од видот на рибата... Во старите акваристички школи се препорачувше должината на рибата помножено со височината кај грбната перка = на количество на вода потребно за рибата, но тоа е само апроксимативно ...Ти впрочем убаво посочи дека има доволно информации на нет за да се прочита се, и неинформираноста не е за оправдување...а што се одмесува до
можам само да те цитирам тебе
незнам јас овака си почнав па ке видам понатаму... :)

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
незнам јас овака си почнав па ке видам понатаму... :)
Куглата колку е да ти се чини голема неверувам да собира повеќе од 5л вода. Аквариумот што јас ти го препорачав собира 30л вода. За да карасот се чувствува минимално природно и да достигне репродуктивна зрелост и големина, препорачливо е барем 30л. по една риба...Патем, во кугла тешкко да можеш да поставиш филтер, а колку повеќе риби во малку вода, нормално е да ти треба повеќе филтрација на водата. Рибите како и сите живи организми имаат отпадни продукти кои ги менуваат хемиските параметри на водата, што доведува до подобност за развој на определени бактерии, кои уште повеќе хемиски ја менуваат водата, што на крај доведува до труење на рибите. Воедно и остатоците на неизедена храна се распаѓаат во водата и го забрзуваат горенаведениот процес. Така да, поарно побрзо набави си аквариум според твоите можности па поискусните акваристи овде ќе ти помогнат да создадеш еден концепт кој потоа низ твоето ново хоби ќе го негуваш и надоградуваш...

Член од
6 септември 2012
Мислења
75
Поени од реакции
35
Аха значи знаеш за "низа физичко-хемиски параметри" добро, значи знаеш дека зависи од видот на рибата? добро. Тука сме некаде види човек понекош мора да се спушти на ниво на другиот со кој го води разговорот за да се разбереме.

Ако знаеш за горе кажаното ... како можеш да препорачаш 2-3 караси , да не спомнеш матурирање на аквариумот за да не дојде до несакани појави од измет и други параметри. Или пак во најмала рака да земе веќе користен материјал за филтерот?

друго..

Е сега дека не важи таа политика на литри по риба дискутабилно е кај професионални акваристи со професионална опрема и најчесто голема литража.. каде што може да се компензира со помош на филтрирањето .. а каде што просторот и изборот на рибите е фино определен за дадени видови па може да се додаде плус минус неколку риби или други аквариумски жители.

Бидејќи ако стварно не важеше ќе се чуваа оскари, аровани, џекови и ЗАТНИ РИПКИ ака КАРАСИ ... и во 20 или 30 литри аквариуми нели?

Common sense a? во никој случај тој не може да чува 3 караси во горе дадениот аквариум ИЛИ ПАК најмалку во неговата кугла...

До Влатко

ако знаеш дека е мачење ама ... како што кажа тоа е ... (ухх со ваков став никаде и ништо не се правi) мал совет ако правиш нешто или прави го како што треба или не го прави ич. Не само за акваристикава ти е советов.... Ах да и дека стручното лице од амазон ти кажало дека нема проблем ( хаха лол) за рибите во куглата и не потребата од филтер.... кхм добро.

Ќе те чекаме тука на темава кога во најмала рака ќе почнат да ти потемнуваат перките и кожата на твоите две рипчиња или кога тогаш ќе почнат да ти се појавуваат бели точки по нив.

Од мене толку на темава со среќа во новото хоби :)

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
Аха значи знаеш за "низа физичко-хемиски параметри" добро, значи знаеш дека зависи од видот на рибата? добро. Тука сме некаде види човек понекош мора да се спушти на ниво на другиот со кој го води разговорот за да се разбереме.

Ако знаеш за горе кажаното ... како можеш да препорачаш 2-3 караси , да не спомнеш матурирање на аквариумот за да не дојде до несакани појави од измет и други параметри. Или пак во најмала рака да земе веќе користен материјал за филтерот?
Се разминавме малце со коментарите, но горе доле, повеќето од работите за куглата и двата караси се кажани....

Член од
3 февруари 2013
Мислења
17
Поени од реакции
0

друго..

Е сега дека не важи таа политика на литри по риба дискутабилно е кај професионални акваристи со професионална опрема и најчесто голема литража.. каде што може да се компензира со помош на филтрирањето .. а каде што просторот и изборот на рибите е фино определен за дадени видови па може да се додаде плус минус неколку риби или други аквариумски жители.

Бидејќи ако стварно не важеше ќе се чуваа оскари, аровани, џекови и ЗАТНИ РИПКИ ака КАРАСИ ... и во 20 или 30 литри аквариуми нели?

Common sense a? во никој случај тој не може да чува 3 караси во горе дадениот аквариум ИЛИ ПАК најмалку во неговата кугла...

До Влатко

ако знаеш дека е мачење ама ... како што кажа тоа е ... (ухх со ваков став никаде и ништо не се правi) мал совет ако правиш нешто или прави го како што треба или не го прави ич. Не само за акваристикава ти е советов.... Ах да и дека стручното лице од амазон ти кажало дека нема проблем ( хаха лол) за рибите во куглата и не потребата од филтер.... кхм добро.

Ќе те чекаме тука на темава кога во најмала рака ќе почнат да ти потемнуваат перките и кожата на твоите две рипчиња или кога тогаш ќе почнат да ти се појавуваат бели точки по нив.

Од мене толку на темава со среќа во новото хоби :)
добро но дали може воопшто во кугла да се има филтер... :)
--- надополнето: 6 февруари 2013 во 15:48 ---
добро но дали може воопшто во кугла да се има филтер... :)
кога ке се појави тоа питемнување на перките и белите точки кај рибите одприлика? за да знам до кога да набавам филтер и дали е можно за таква кугла филтер...:)

Член од
17 септември 2008
Мислења
2
Поени од реакции
0
Гледам дека е стар постов ама јас сепак да прашам, читав на нет за риби Convict Cichild, еве и линк http://en.wikipedia.org/wiki/Convict_cichlid#Reproduction
Сакам да купам вакви риби ама некој да ми каже ако знае како се викаат на наш јазик, што да кажам кога ке отидов во продавница.

Kajgana Shop

На врв Bottom