Шаманизам

Absu Lamja Shinbyeong

Priestess of Prometheus
Член од
5 јануари 2013
Мислења
35
Поени од реакции
30
Jung:love:

Heptagram; Povekje mislev na kulturite, otkolku skolite-Znaci, npr., kako se tolkuvala vo Indija, taoizmot, vo simbolicka smisla i na Bliskiot istok, kaj paganskite kultovi na plodnost i taka ponatamu. Koncept za seksualna magija vo kulturoloska smisla, kako mitski korpus-tip na mitskoto razmisluvanje, da kazeme. Vo takva smisla mozam da kazam deka ja praktikuvam, ama mnogu malku bukvalno the top of the iceberg. Vo smisla na konkretni skoli, ne. Ne sum bila vo takvo okruzenie vo zivotot da mozam da razvijam timska sorabotka, inaku mozebi i bi praktikuvala, taka da za skolite ne sum avtoritet, vo smisla ne mozam da kazam kako gi gledaat rabotite.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Da, sekako deka ima i toa ne samo spored mene, mislam :) Indiskata tantra ima povrznici so drugite vidovi na duhovna seksualna unija, iako praksite od razlicni kulturi mozat da se razlikuvaat vo odredeni aspekti.
Samo sto sega ili tie praksi se pogreshno svateni kako seksualna perverzija, ili kako zabegana sekta... Pa zatoa se underground, ta retko nekoj koj voopshto znae po neshto za pravata Tantra I nejzinite praksi... Barem spored mene... :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Samo sto sega ili tie praksi se pogreshno svateni kako seksualna perverzija, ili kako zabegana sekta... Pa zatoa se underground, ta retko nekoj koj voopshto znae po neshto za pravata Tantra I nejzinite praksi... Barem spored mene... :)
Кај нас можеби, но има кои ја знаат. И нема врска со ова погоре ниту со тантра-јога.
И ај не ми офтопичарите по темата. :D

Еве нешто за шаманите и нивните седум нивоа на свест.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Кај нас можеби, но има кои ја знаат. И нема врска со ова погоре ниту со тантра-јога.
И ај не ми офтопичарите по темата. :D

Еве нешто за шаманите и нивните седум нивоа на свест.
Не можеше да ги напишеш ти во подточки овие нивоа... глупо е видеово оти е само во текстуална форма... нема зборење... а видео е... боље да ги напишеше попрегледно ќе да беше, таман и ќе ги преведеше за тие што не разбираат... Инаку интересантно, сепак ништо не објаснува во видеото... Ајде да те видиме дади објаснение како се постигнуваат сите 7 нивоа посебно... сподели пракса, техники... :)
--- надополнето: 5 февруари 2013 во 12:45 ---
Jung:love:

Heptagram; Povekje mislev na kulturite, otkolku skolite-Znaci, npr., kako se tolkuvala vo Indija, taoizmot, vo simbolicka smisla i na Bliskiot istok, kaj paganskite kultovi na plodnost i taka ponatamu. Koncept za seksualna magija vo kulturoloska smisla, kako mitski korpus-tip na mitskoto razmisluvanje, da kazeme. Vo takva smisla mozam da kazam deka ja praktikuvam, ama mnogu malku bukvalno the top of the iceberg. Vo smisla na konkretni skoli, ne. Ne sum bila vo takvo okruzenie vo zivotot da mozam da razvijam timska sorabotka, inaku mozebi i bi praktikuvala, taka da za skolite ne sum avtoritet, vo smisla ne mozam da kazam kako gi gledaat rabotite.
Не мора да бидеш инициран во такви школи за да практикуваш тантра и слични пракси... ако имаш партнер доколку не е ептен скептичен према тие нешта ондак најубаво е со него... ;)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не можеше да ги напишеш ти во подточки овие нивоа... глупо е видеово оти е само во текстуална форма... нема зборење... а видео е... боље да ги напишеше попрегледно ќе да беше, таман и ќе ги преведеше за тие што не разбираат... Инаку интересантно, сепак ништо не објаснува во видеото... Ајде да те видиме дади објаснение како се постигнуваат сите 7 нивоа посебно... сподели пракса, техники... :)
--- надополнето: 5 февруари 2013 во 12:45 ---

Не мора да бидеш инициран во такви школи за да практикуваш тантра и слични пракси... ако имаш партнер доколку не е ептен скептичен према тие нешта ондак најубаво е со него... ;)
Мислиш дека некој ќе чита тоа? Не зезај, да го плеснам на англиски не би сакал, а да преведувам километарски текстови немам намера. Се занесував со таа идеја да го направам тоа, ама 1. за кого, 2. Многу има да се пишува.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Пуста надеж... :)
Никако не мора да бидеш... ма никако :) И за шаман, никако нема иницијација, се е достапно за некој од Македонија од книги... да... Иницијацијата е безвредна нели? :eek:
Абе ајде соземете се и малку посериозно што е ова? Панаѓур? :)
Глупости...

Атеист под 1 е најбитното... нема за кој на овој форум... :(

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Мислиш дека некој ќе чита тоа? Не зезај, да го плеснам на англиски не би сакал, а да преведувам километарски текстови немам намера. Се занесував со таа идеја да го направам тоа, ама 1. за кого, 2. Многу има да се пишува.
И што викаш...:) И не е многу бе... можеш во скратени црти...

Сепак ако не те мрзи некад пиши ги не за друго може некој ќе прочита...;) И еден да е добро ќе е...
--- надополнето: 5 февруари 2013 во 12:56 ---
Пуста надеж... :)
Никако не мора да бидеш... ма никако :) И за шаман, никако нема иницијација, се е достапно за некој од Македонија од книги... да... Иницијацијата е безвредна нели? :eek:
Абе ајде соземете се и малку посериозно што е ова? Панаѓур? :)
Глупости...
Ај марш море... Не реков дека е безвредна, кај го прочита тоа... но не реков ни дека е вредна...:P Секоја иницијациа е уствари за да му се помогне на оној што не знае сам да си помогне... и после тоа да му каже ај сега дим да те њема...:D оти таа само помага на почеток ама има големи шанси и да испаден опасен сојузник т.е. да стане зависност од личност, групација, пракса и т.н. а се треба да се искористи и после тоа батали и да се прејде на следно ниво...;)
За тие што се доволно свесни не им е потребна иницијација, доволно се интелигентни да праксите и медитациите ги уклопат во секојдневниот живот и активност, како и неактивност...
Ај сега марш уште еднаш... иди иницирај си некој копиљ :P :D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Сексуалната магика е пракса која нема врска со културата и опкружувањето ... за неа не се зборува, тоа е највнатрешно скриено кај практичарот, затоа и нема општ учебник за тоа... за секој е различно, секој има свои енергии и свои „брави“ и „клучеви“... сексуалната магика е најтаинственото нешто кај човекот: бидејќи е врзано со секс (а тоа е многу страшно :) ) + најбрзо се постигнува тоа што со ритуална магика би ти требало месеци работа.... поеќе има со будење на скриени енергии кои од некоја причина лежат длабоко заглавени под идеите за грев, неморал, не-етичност итн итн...
Денес малкумина практикуваат една од 4-те видови јоги не пак сексуална алхемија... иако се зборува на големо и за тоа... секој зборува, дури и неиицирани во тие мистерии :)

Иницијанти тивко и без многу врева пренесуваат пракси и тактики како и што, но не може да се зборува јавно за тоа ниту пак треба свети нешта да излегуваат од светилиштето (и нема врска праксата со личноста и нејзиното опкружување, тоа брзо се надминува).
Шаманизмот не знам дали имаат сексуална магика или користат други техники... за тоа треба да простудирам...

П.С. OSHO-Lover ти не знаеш ништо, си вадиш размисли од ракав, непроверени и нетестирани... не се расправам со тебе за свети работи. Ти си обичен смртник во поглед на иницијации и тантра и се остало, немаш допир ниту со такви школи, ниту со луѓе... се ти е од книги кој што напишал или есеи од нет (и нормално видеа со трансче музика) . Браво... и ти ќе ми збориш за иницијација што е? Инициран си? Ако не си, молчи... „доволно се интелигентни“ твој цитат... :facepalm: Сонце... ц ц ц

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Сексуалната магика е пракса која нема врска со културата и опкружувањето ... за неа не се зборува, тоа е највнатрешно скриено кај практичарот, затоа и нема општ учебник за тоа... за секој е различно, секој има свои енергии и свои „брави“ и „клучеви“... сексуалната магика е најтаинственото нешто кај човекот: бидејќи е врзано со секс (а тоа е многу страшно :) ) + најбрзо се постигнува тоа што со ритуална магика би ти требало месеци работа.... поеќе има со будење на скриени енергии кои од некоја причина лежат длабоко заглавени под идеите за грев, неморал, не-етичност итн итн...
Денес малкумина практикуваат една од 4-те видови јоги не пак сексуална алхемија... иако се зборува на големо и за тоа... секој зборува, дури и неиицирани во тие мистерии :)

П.С. OSHO-Lover ти не знаеш ништо, си вадиш размисли од ракав, непроверени и нетестирани... не се расправам со тебе за свети работи. Ти си обичен смртник во поглед на иницијации и тантра и се остало, немаш допир ниту со такви школи, ниту со луѓе... се ти е од книги кој што напишал или есеи од нет (и нормално бидеа со трансче музика) . Браво... и ти ќе ми збориш за иницијација што е? Инициран си? Ако не си, молчи...
Хахаххаха оди бре марш... :D
Ме изнасме да непукниш... Туку сум бил инициран одамна... не повеќе... сега само можам да иницирам, но не и да ме иницираат... :P Туку ај не ми се расправа со тебе оти си праиш фантазии за тоа кој каков е бил или ќе биде... Ок е, од книги и видеа ми се размислите непроверени... (y)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Не се сили, ако ти повредив нешто со вистината која ја кажав, не сум јас крив. Не си инициран, не може да се земе за вистина тоа што го зборуваш бидејќи не го знаеш од внатре, не си имал пракса и знаеш она што иницијанти би ти дозволиле да знаеш. ПА ти користи сега интелегенција што е и како е за во животот...

Зошто не си признаеш дека не си инициран, дека немаш никакви реални допирни точки со учењата за кои зборуваш како да си дел од нив? Зборуваш за иницијации, а не си ни стапнал на таа патека да видиш што значи тоа и како? Се плашиш? Се убеди како тоа не ти треба, ти си над сето тоа? Те излагаа со информациите на нет?

Интелегенцијата нема врска ниту со иницијација ниту со шаманизам... тоа е местото на Ѓаволот (елемент воздух). Е сакам некој да ми каже за шаманите како го надминуваат ова... да направам некоја паралела со телемисткиот систем на напредување...

Праксите зошто се кај шаманите? Битна им е интелигенцијата? Или како и кај евреите и кај грците и нивните мистерии се обидуваат да ја трансцедентираат и надминат велејќи „Не тоа, Не тоа“? Користат тие „чудни дроги“ за да намали интелегенцијата? Хм...? :)

П.С. Ако ти е во ред да се лажеш себе си, лажи се... но не ми прави филмови мене за иницијации и сексуална магика... знаеш она што ти е дадено да знаеш по книги и видеа :) Кукавицата секогаш вреска најсилно и игра подло... играј момаку ;)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Не се сили, ако ти повредив нешто со вистината која ја кажав, не сум јас крив. Не си инициран, не може да се земе за вистина тоа што го зборуваш бидејќи не го знаеш од внатре, не си имал пракса и знаеш она што иницијанти би ти дозволиле да знаеш. ПА ти користи сега интелегенција што е и како е за во животот...

Зошто не си признаеш дека не си инициран, дека немаш никакви реални допирни точки со учењата за кои зборуваш како да си дел од нив? Зборуваш за иницијации, а не си ни стапнал на таа патека да видиш што значи тоа и како? Се плашиш? Се убеди како тоа не ти треба, ти си над сето тоа? Те излагаа со информациите на нет?

Интелегенцијата нема врска ниту со иницијација ниту со шаманизам... тоа е местото на Ѓаволот (елемент воздух). Е сакам некој да ми каже за шаманите како го надминуваат ова... да направам некоја паралела со телемисткиот систем на напредување...

Праксите зошто се кај шаманите? Битна им е интелигенцијата? Или како и кај евреите и кај грците и нивните мистерии се обидуваат да ја трансцедентираат и надминат велејќи „Не тоа, Не тоа“? Користат тие „чудни дроги“ за да намали интелегенцијата? Хм...? :)

П.С. Ако ти е во ред да се лажеш себе си, лажи се... но не ми прави филмови мене за иницијации и сексуална магика... знаеш она што ти е дадено да знаеш по книги и видеа :) Кукавицата секогаш вреска најсилно и игра подло... играј момаку ;)
хахахаххаха :) Ок ок така е...;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
хахахаххаха :) Ок ок така е...;)
Мило ми е што се сложуваш... мислев дека и овој пат ќе беше залудно зборувањето и ќе се сфатеше сето тоа лично и во навредлива смисла... (y)

Инаку чекам некој да ми каже за надминувањето во шаманизмот и како го постигнуваат тоа, од каде информации? И кои шамани, руските мистици расфрлани по Сибир или шамани во Америка? :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Инаку чекам некој да ми каже за надминувањето во шаманизмот и како го постигнуваат тоа, од каде информации? И кои шамани, руските мистици расфрлани по Сибир или шамани во Америка? :)
Не ве следев во вашите препукувања, надминување на .....?
Инаку шаманизмот бил распространет на сите континенти по цела земјина топка дури и во европа, не само во Сибир и Америките, што е баш најчудно што имале доста сличности.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Мило ми е што се сложуваш... мислев дека и овој пат ќе беше залудно зборувањето и ќе се сфатеше сето тоа лично и во навредлива смисла... (y)

Ај вака, да видиме колку ти разбираш... (нема да отварам сеуште тема за тантра па затоа оти ја зазборевме тука накратко, секако ако дозволи Атеист :) )
Доколку дишењето е до абдомен и си доволно свесен за истото... тоа го допира центарот за секс... во исто време проаѓа низ сите други центри и воедно ги поврзува... ако ја искористиш сексуалната енергија за ејакулација(сега зборам од машка перспектива , различно е за жените) залудно(ок има некоја секунда повеќе задоволство ама ништо посебно) ја губиш таа енергија која си можел да ја искористиш за придвижување на истата енергија на други нивоа... затоа во тантрата има пракси каде треба да се остане во сексуалниот момент, доживљај што е можно повеќе и да се доживее оргазам без ејакулација(пак за машкото зборам, за жената таа има можност за многу повеќе оргазми, тоа веќе сите добро го знаеме од толкуте статии на нет...) т.е. да се блендуваат машката и женската енергија, и во момент се губи осетот на одвоеност... Во тие моменти си тотално свесен иако навидум осетот е како да си пијан ама не од алкохол...;)
Ајде пиши твое мислење во врска со ова кратка моја непроверена размисла... нели дека ти си практикувал и практикуваш... само пиши од свое лично искуство... не ме интересираат пишаници од овој или оној...:)

Kajgana Shop

На врв Bottom