Анкета: Будизам = Атеизам ?

Дали Будизмот е во суштина Атеизам?

• Вкупно гласачи
    71

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Тоа на темата за Ошо . кога ќе ја отворат....не е овде местото.
Донекаде е во право хепта, ја направивте темата за Ошо само англиски цитати и изреки....па дај кажете нешто со ваши зборови...што сте научиле и разбрале...
Еј ај немој и ти сега, така беше на почеток после почнавме да си дискутираме тие што нешто прочитале и дојдоа хиените гладни за тролање кои од вики се учат па почнаа со нивната позната стратегија и успееа да ја затворат темата поради нивното мрчење...
Али нема везе... туку ај сега се вадиш дека незнаеш да одговориш...:P Ајде ќе ти видам на темата Ошо ако ја отворат...:)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
:pos:
Абе не претеруј... сектата на Ошо, каква секта бре не постои таква секта, а и да постои не фала... Инаку грешка си јас имам одговорено поназад на темава мое мислење зошто Буда не бил бидист ниту пак атеист...;) А за атеизмот и будизмот не ме занима многу многу...:)
Ај да видиме колку Ти знаеш....
Оваа прикаската за Буда, која си ја прочитал во книгите на Ошо....не си ја разбрал како што треба,.
Буда дава таков одговор за тие што го прашуваат, не за него,зависно од тоа кој тип на човек го прашува.
Како можеш да речеш дека Буда не бил Будист....:confused:
Ајде сега вади се ако можеш...

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ај да видиме колку Ти знаеш....
Оваа прикаската за Буда, која си ја прочитал во книгите на Ошо....не си ја разбрал како што треба,.
Буда дава таков одговор за тие што го прашуваат, не за него,зависно од тоа кој тип на човек го прашува.
Како можеш да речеш дека Буда не бил Будист....:confused:
Ајде сега вади се ако можеш...
Е арно де баш така, он преставува огледало, па кој дојде он само рефлектира... затоа и викам дека не бил будист(немал намера да направи догма), тие што се Буди не се себе-свесни за тоа дека се Буди, тоа е нешто природно за нив... како што дишењето е природно за сите, не си свесен дека дишиш, а сепак самиот процес се одвива константно... Така и Буда не се пува наоколу дека е пробуден, а па камо ли да се фали дека е будист...:P

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Е арно де баш така, он преставува огледало, па кој дојде он само рефлектира... затоа и викам дека не бил будист(немал намера да направи догма), тие што се Буди не се себе-свесни за тоа дека се Буди, тоа е нешто природно за нив... како што дишењето е природно за сите, не си свесен дека дишиш, а сепак самиот процес се одвива константно... Така и Буда не се пува наоколу дека е пробуден, а па камо ли да се фали дека е будист...:P
Не филозофирај....кај мене не се вадиш со филозофски одговори.Тоа кај атеистите и секташите го прави....
Темава е Будизам и атеизам....значи едното е религија а другото атеизам
Ти рече дека Буда не бил ни будист(религиозен) ни атеист....така?
Абе брат...далеку е Буда од атеизмот, далеку....
Тоа што на западот ги замачкуваат очите со јогата и медитацијата,и ги продаваат како релаксација и лечење, со користење термини како атеистичка религија или дека будизмот е филозофија а не религија...тоа се приказни за мали деца. Секој со неговата интелигенција требе да дојде до заклучок која е вистината за Будизмот

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Не филозофирај....кај мене не се вадиш со филозофски одговори.Тоа кај атеистите и секташите го прави....
Темава е Будизам и атеизам....значи едното е религија а другото атеизам
Ти рече дека Буда не бил ни будист(религиозен) ни атеист....така?
Абе брат...далеку е Буда од атеизмот, далеку....
Тоа што на западот ги замачкуваат очите со јогата и медитацијата,и ги продаваат како релаксација и лечење, со користење термини како атеистичка религија или дека будизмот е филозофија а не религија...тоа се приказни за мали деца. Секој со неговата интелигенција требе да дојде до заклучок која е вистината за Будизмот
Не, он е религио-зен ама не е будист... он не верува во бог, но не е атеист... Како што Исус не е христијанин, а има многу нешта учено од будизмот, но сепак не е ни будист... на многу наврати зборел како атеист, а не е... и тако даље...:)
А тоа за на западот, што знам... подобро да им продаваат јога и медитација него ли догми и верувања... се додека не станат и тие јоги и медитации догми и некаков вид што викаш релаксација и шаблон, та да мислат дека ќе се лечат со тоа тогаш веќе е опасно... Еве еден пример еден мој пријател го интересираше медитација и јас му подобјаснував по нешто ама и он си читал овде онде по интернетов... и еден ден ми вика еј знаеш дека можеш со помош на медитација да си лечиш некакви болести или пример некаква да речеме надворешна рана побрзо да зарасне... и мене ми беше смешно ама ај викам како да му објаснам само му реков, дури и да е така дури и да лечи болести што фајде од тоа кога еден ден ќе ти умре телото, ти не ја бараш суштината на твоето постоење, туку само си радознал па те интересира да видиш што е медитација... така нема да успееш никогаш да ја разбереш и искусиш... ама сепак почни од негде макар било тоа илузорно и себе-лажачко медитирање, како и да е можда некогаш ќе се сопнеш од правиот камен па ќе ја сватиш сопствената заблуда...
Како и да е Гурџи, секој човек како што кажа погоре во зависно од типот на тоа каков човек е ќе мора од тоа ниво на свест да почне па полека, полека да се менува и расте...:)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Како и да е Гурџи, секој човек како што кажа погоре во зависно од типот на тоа каков човек е ќе мора од тоа ниво на свест да почне па полека, полека да се менува и расте...:)
брат...па јас и затоа не објаснувам на сите.....
Требе да се спуштам 3 скали за да ме свати некој новопечен атеист или секташ....
Кај бараш свест кај овие.....тие ни душа немаат...:pos:

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Требе да се спуштам 3 скали за да ме свати некој новопечен атеист или секташ....
Многу си суров...:coffee:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
:pos:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Господине Доналд, дали и Вие ќе не удостоите со ваш одговор на анкетава?
Барем вие како христијанин „направи сам“ би требало да имате јасна претстава за тоа што е атеизам а што Будизам.

Ценет господине Гурџиеф на два - три пати ви кажав дека Будизмот е поблизок до атеизмот отколку до религија. Арно ама таквиот концепт немам намера да го дискутирам. Не е интересно.

Ете и јас за тебе поблизок до атеисти, отколку до Христијани, оти во главата ти се вртата само свети книги и нивната буквална претстава за Бог.

Терај си и даље:P

ТИ кажав, ја те поштуем;) Доволно е, нели?
--- надополнето: 3 февруари 2013 во 13:37 ---
Еј абе сеа приметив Gurdjieff пријателе, абе сеа сите еден по еден почна да ги молиш да гласаат на анкетата:pos:

Дај кажи шо сакаш да кликнам, тоа ќе кликнам:D

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
--- надополнето: 3 февруари 2013 во 13:37 ---
Еј абе сеа приметив Gurdjieff пријателе, абе сеа сите еден по еден почна да ги молиш да гласаат на анкетата:pos:

Дај кажи шо сакаш да кликнам, тоа ќе кликнам:D
Господин Доналт, моето не е молба до сличните како вас, добро, на вас малку Ви попуштам затоа што барем се декларирате како христијанин,...моето е понижување индивидуално, затоа што на ниеден од атеистичката и секташката багра не им е јасно што е Будизам а што атеизам, пропагираат а не знаат што пропагираат.А гледам дека и на вас не Ви е баш јасно.:confused:
Во предходните постови имам кажано зошто НЕ СМЕАТ да гласаат. (едитирано од модератор)

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
До кај сме со гласањево, има победник? Или ќе се прегласува на некој избирачки места?
Да не има неважечки ливчиња? ;)
Ајде дечки, чекам ваш знак кога да го плеснам катинарот овде :)

M

Muranyi

Гостин
До кај сме со гласањево, има победник? Или ќе се прегласува на некој избирачки места?
За атар на Гурџи остај ја анкетава отворена доволно долго да може човекот да се изнаренда за сва времена:)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Бидејќи Гурџи преклу шаховски маневар ни го мрдна топот и се покажа како досега невиден велемајстор, мислам дека време е да му го плеснете катинарот. Во спротивно може да почне со кулинарски техники на рендање па да го побараат како консултант во некое списание од типот на храна и вино! Тоа ќе биде невидена загуба за форумов. ;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
А зошто требе да има победник?
Анќетата е за гласање....и сега и после 100г.
И после нашата смрт ќе има луѓе на кои не им е јасно што е атеизам а што Будизам.
Кој ти е разлогот да ја затвориш?

За атар на Гурџи остај ја анкетава отворена доволно долго да може човекот да се изнаренда за сва времена:)
Господин Мурануи, а да ги погледнете резултативе од анќетава и да се засрамите...
Поради таквите како тебе ја направив,,,,да ги натерам да размислат...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Ќе има уште по некое гласање од некој патник-намерник ... и тоа ќе биде се на се :)
Може уште некој ден да постои зошто да не, потоа клуч и да сведочи овде анкетава за век и веков што е што! :vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom