Анкета: Будизам = Атеизам ?

Дали Будизмот е во суштина Атеизам?

• Вкупно гласачи
    71

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Единствената причина поради која сум ја посвоил терминологијата "атеист" било поради тоа што не верувам во централна религиозна фигура со магични моќи. Толку.

Не сум голем фан на категории, термини, етикети, лепенки. Ако не ти одговарам во една кутија, стави ме во друга, мене сеедно ми е. Сум бил нарекуван секако. Од атеист, до сатанист, до комунист, до анархист, до муслиман, до будист, врз основа на мои ставови и гледишта.

Очигледно не можам да бидам сите работи. А тоа, единствено укажува, дека Гурџи, немаш доволно познавање нити од материјата за која дискутираш, нити луѓето со кои дискутираш, за да можеш да извлечеш соодветна дефиниција кои се, во што веруваат/не веруваат, што став имаат. Ова, испаѓа истото што бројни други know-it-alls ми го направиле до сега. Ме бојат со четка која им одговара.

Мислам, дури и муслиман ме направија еднаш. Тие што го лупнаа тоа не беа подалеку со познавањето од тебе. Затоа кога викаат јаболката не паѓаат подалеку од јаболкницата, не е само изречица, туку факт.

Тоа ти е само изговор...на сите прашања се знае одговорот.

Проблемот со тебе и таквите како Ateist, MEDDLE, Ipsissimus, DBack (добро, тој може и е прав атеист) Lord Raven Donald Sikert Divider (едитирано од модератор)...што сакате да мудрувате овде на форумов, е што сите требе да дадете одговор НЕ, ама не ви дава Егото.
Ако гласате ДА , пропаѓаат во вода сите ваши дискусии досега, значи не сте атеисти него сте Будисти,вашиот Атеизам што го проповедате овде е во ствари чист Будизам

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Gurdjieff

Me tuku me tagnuvaj kako ateist.
Jas sum risjanin.

Ako Isus bil budist i ateist, peki. Ako ne, ne mrsimudi na site temi.
Ete, sakase, so dobi i tema i anketa. I pak se proiznese prost.
Nikoj ne ti e kriv. Samo, namali apojte oti greota e da ti gleame alojte.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Тоа ти е само изговор...на сите прашања се знае одговорот.

Проблемот со тебе и таквите како Ateist, MEDDLE, Ipsissimus, DBack (добро, тој може и е прав атеист) Lord Raven Donald Sikert Divider (едитирано од модератор)...што сакате да мудрувате овде на форумов, е што сите требе да дадете одговор НЕ, ама не ви дава Егото.
Ако гласате ДА , пропаѓаат во вода сите ваши дискусии досега, значи не сте атеисти него сте Будисти,вашиот Атеизам што го проповедате овде е во ствари чист Будизам

Гурџи бе, лелеееееее :(.
Дали будизмот има врховен семокен ентитет. НЕ
Али атеистите веруваат во врховен семокен ентитет. НЕ
И разликата е????? Те молам објасними ја.:(
И ова е само што се водам по твоите свакања не ги ни вклучувам општо прифатените дефиниции за Атеизам и Будизам.
Е сега да разгледаме сценарио. Атеист а му се допагаат некои мислења на Буда, Таоизмот, Зен итн. Само затоа што е Атеист според тебе треба да ја отфли мудроста и знаењето и да почне се од почеток. Размисли малце што збориш.
Тоа што прифака одредени размислувања не го прави ни Будист ниту пак што било друго.
У основа секој разумен човек треба да го прифати тоа што има логика, да го отфли тоа што е бескорисно и да додаде нешто свое.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Оваа анкета ги стави во шах мат позиција сите овие што сакаа да „мудруваат“ на подфорумот религија, сите тие кои се правеа дека многу знаат и дека имаат многу читано. Досега најголемите дискутанти и борци на атеизам и на различни секти, кои киснеа секој ден на форумов и докажуваа на другите што е атеизам, дека религиозните немаат поим, дека тие се најпаметни и најначитани.... испадна дека тие немаат јасна претстава за тоа што е атеизам, само тепаат празна слама и сега се плашат да гласаат. Ниеден од овие „борци“ не најде храброст да гласа.Има некои „ситни рибички“, што гласаа со ДА, дури и си дозволуваат да ми кажат дека јас не разбирам....:pos:
Тие не ми се ни интересно да ги рендам, немаат основни познавања околу религијата.
Големите „риби“ како Ateist, Хептаграм XI, Ipsissimus, DBack, Donald Sikert, Werther, Divider, MEDDLE... тие што секој ден „мудруваат“ на форумот, испадан дека им е матно во главата, и дека имам уште многу да учат околу тоа што е атеизам а што религија.
Дури и моите пријатели OSHO-Lover i Bodhidharma не собраа храброст за да гласаат, затоа што се од сектата на Ошо, а тој е со Будистичка основа...:pos:На нив ќе им простам, затоа што дечките имаат големо познавање за поимот религија..(y)
Зошто се плашат?
Затоа што било кој одговор да го дадат се негираат самите себе.Не можат да гласаат НЕ, затоа што будизмот Е религија.
Не смеат да гласаат ДА, затоа што ке ги рендам, ќе се негираат самите себе, испаќа дека нивното пропагирање е дупка во водата, дека зборувале нешто што не разбирале, дека целиот нивни концепт на разбирање е Будистички (а цело време се декларираат атеисти)
Со толку едноставно прашање и со неможноста да се даваат други одговори освен Да и Не ги ставив во шах мат позиција.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Gurdjieff
Олади чоек.

Не разбираш дека ме гласаме (за себе говорам) бидејќи во основа целата тема и анкетата се погрешно постулирани.

Дали е во суштина атеизам од една страна, а од друга имаш знак еднаквост во насловот.
Плус се обидуваш со празна демагогија да докажеш нешто кое е ретко тапо.

Тоа е ко тема да се отвори:
Христијанство=муџахединизам

И анкета: дали е христијанстворо во суптина муџахединизам

И потоа да очекуваш разумна дискусија.
Дај не напињај по виничко каналски

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
@Ateist, @Хептаграм XI, @Ipsissimus, @DBack, @Donald Sikert, @Werther, @Divider, @MEDDLE

НИЕ СМЕ ГОЛЕМИТЕ РИБИ НА ОВОЈ ПОДФОРУМ!
Како кажеме така е... :vozbud:

Gurdjieff ние ќе бидеме тука и откако ти ќе си заминеш :) Не се нервирај... не е никој во мат, ниту во шах... само има моменти кога се повлекуваш заради неточни и глупи тврдења и има време кога напаѓаш. Слабо шах знаеш ти по се изгледа... ;)

П.С. Не му гласајте на анкетата, нека се нервира :pos:

W

Werther

Гостин
Gurdjieff ние ќе бидеме тука и откако ти ќе си заминеш :) Не се нервирај... не е никој во мат, ниту во шах... само има моменти кога се повлекуваш заради неточни и глупи тврдења и има време кога напаѓаш. Слабо шах знаеш ти по се изгледа... ;)
Во случајов не е тоа,моментално сите сме повлечени бидејќи не мрзи да се расправаме со глупостите на Ѓурѓа.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Шах...
Оваа анкета ги стави во шах мат позиција сите овие што сакаа да „мудруваат“ на подфорумот религија, сите тие кои се правеа дека многу знаат и дека имаат многу читано. Досега најголемите дискутанти и борци на атеизам и на различни секти, кои киснеа секој ден на форумов и докажуваа на другите што е атеизам, дека религиозните немаат поим, дека тие се најпаметни и најначитани.... испадна дека тие немаат јасна претстава за тоа што е атеизам, само тепаат празна слама и сега се плашат да гласаат. Ниеден од овие „борци“ не најде храброст да гласа.Има некои „ситни рибички“, што гласаа со ДА, дури и си дозволуваат да ми кажат дека јас не разбирам....:pos:
Тие не ми се ни интересно да ги рендам, немаат основни познавања околу религијата.
Големите „риби“ како Ateist, Хептаграм XI, Ipsissimus, DBack, Donald Sikert, Werther, Divider, MEDDLE... тие што секој ден „мудруваат“ на форумот, испадан дека им е матно во главата, и дека имам уште многу да учат околу тоа што е атеизам а што религија.
Дури и моите пријатели OSHO-Lover i Bodhidharma не собраа храброст за да гласаат, затоа што се од сектата на Ошо, а тој е со Будистичка основа...:pos:На нив ќе им простам, затоа што дечките имаат големо познавање за поимот религија..(y)
Зошто се плашат?
Затоа што било кој одговор да го дадат се негираат самите себе.Не можат да гласаат НЕ, затоа што будизмот Е религија.
Не смеат да гласаат ДА, затоа што ке ги рендам, ќе се негираат самите себе, испаќа дека нивното пропагирање е дупка во водата, дека зборувале нешто што не разбирале, дека целиот нивни концепт на разбирање е Будистички (а цело време се декларираат атеисти)
Со толку едноставно прашање и со неможноста да се даваат други одговори освен Да и Не ги ставив во шах мат позиција.
Мат...:pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom