Божјите својства во Куран и Библија

• Креатор на темата Креатор на темата Muki-20
  • Време на започнување Време на започнување
Ако те засега тоа "до милом бога" ,така се вели,за да се даде некоја сликовита претстава на целата реченица.Тоа е метафора.

Еве ти и пример,кога ќе се каже за некој си човек дека има "челични муда" тоа значи дека е многу храбар.
Тешко на библијата што ја бранат атеисти.

ајде господин метафора иди "спиј си ко заклан",тоа значи да спиеш убаво,тоа е метафора.

осеќаш колку глуп муабет кажа сеа во постов?
--- надополнето: 2 февруари 2013 во 04:54 ---
Епа јас овде дојдов не да учам,туку да полемизирам.
Полемика знаеш што значи или да ти дефинирам ?
Не,објасни ми као за метафората,те молам :D
--- надополнето: 2 февруари 2013 во 04:57 ---
Ти зборуваш за слепа верба, јас зборувам за друго нешто.
--- надополнето: 2 февруари 2013 во 04:51 ---

А ти продолжи да ја менуваш темата кога нема да ти одговара прашање, само тоа и го знаеш од ‘дискусија‘.

па што е проблемот бе друже да не прајме муабет,сеа дојде ти мене да ме убедуваш дека цитатите од куран и библија се прикаски.?

ако си дошол да научиш нешто за религија и јас ти ја представам преку курански или библиски цитати,узми или остави.
шо ме замараш.
ако не ти се свиѓа тоа како јас ти ја представувам религијата,нема потреба да полемизираме понатаму,едноставно побарај си ја твојата религија на друго место.
тоа е толку едноставно.

Тешко на библијата што ја бранат атеисти.

ајде господин метафора иди "спиј си ко заклан",тоа значи да спиеш убаво,тоа е метафора.

осеќаш колку глуп муабет кажа сеа во постов?
--- надополнето: 2 февруари 2013 во 04:54 ---

Не,објасни ми као за метафората,те молам :D
Не ти испадна глуп,зошто не ја разбра метафората и го болдираше тој дел.

Ќе ти дефинирам,само ќе ти кажам дека е срамота тоа што не знаеш.
Полемика ти е усна или писмена расправа,борба на мислења на определена тема.

Не ти испадна глуп,зошто не ја разбра метафората и го болдираше тој дел.

Ќе ти дефинирам,само ќе ти кажам дека е срамота тоа што не знаеш.
Полемика ти е усна или писмена расправа,борба на мислења на определена тема.

Супер :)
значи нема што да полемизираме понатаму.
Добра ноќ

Давам можност самите членови да ја вратат дискусијава во контекст со насловов на темава... Доколку тоа не се случи во наредните неколку поста, темата ќе биде заклучена.
И не само тоа.
Постојат неколку вакви теми, каде истите членови се препуцаваат на иста тематика, и решаваат во стварност - нерешливи опшествени разлики (проблеми), каде единствена жртва се останатите читатели на форумот, и подфорумов Религија.
Големи се шансите и тие теми да бидат заклучени, за да нема потреба од поединечно банирање.
Размислете што сугерирам... зошто за се има црвена линија.

Сите мислења на темава ми се во контекст.Тоа што на муслиманот не му се допаѓаат,е друга приказна.

Кој глуп муабет,доаѓал на форумов да научи нешто.Па,па,па...
Секакви има...
--- надополнето: 2 февруари 2013 во 05:10 ---
Супер :)
значи нема што да полемизираме понатаму.
Добра ноќ
Има некаде во Куранот каде што пишува дека не треба да се сфаќа пишаното буквално ?

Ако има,цитат копирај.

Јас само барам да се држиш до темата ти и сите останати.
не мора на секоја тема да ме прогоноваш со исламски радикализам,џихад,смилковци и слично.
и на други теми веќе реков и тебе ќе ти повторам сега,муабет за ислам и христијанство јас како муслиман правам само со христијани.
што има тебе да ти цитирам од куран или библија,ако не веруваш ни во едното ни во другото.

Јас само барам да се држиш до темата ти и сите останати.
не мора на секоја тема да ме прогоноваш со исламски радикализам,џихад,смилковци и слично.
и на други теми веќе реков и тебе ќе ти повторам сега,муабет за ислам и христијанство јас како муслиман правам само со христијани.
што има тебе да ти цитирам од куран или библија,ако не веруваш ни во едното ни во другото.
Се држам до темата.Нема никаква врска дали верувам или не.
Ти поставив најнормално прашање.

Дали во Куранот е некаде потенцирано дека не треба пишаното во книгата да се толкува буквално ? И нема никаква врска со верувањето прашањево.

Се држам до темата.Нема никаква врска дали верувам или не.
Ти поставив најнормално прашање.

Дали во Куранот е некаде потенцирано дека не треба пишаното во книгата да се толкува буквално ? И нема никаква врска со верувањето прашањево.
Нормално дека не треба се буквално,а и не треба за се да се филозофира.
Затоа и постојат книги кои се викаат Тефсир(Коментар на куранот) кој преку веродостојни хадиси и докази за секој ајет(стих) од куранот појаснува кога е објавен и причината поради која е објавен,бидејќи се што е објавено во куранот е објавено со повод и причина.

Нормално дека не треба се буквално,а и не треба за се да се филозофира.
Затоа и постојат книги кои се викаат Тефсир(Коментар на куранот) кој преку веродостојни хадиси и докази за секој ајет(стих) од куранот појаснува кога е објавен и причината поради која е објавен,бидејќи се што е објавено во куранот е објавено со повод и причина.
Не ти побарав Тефсир,Мефсир...

Цитат во Куранот каде што пишува дека пишаното не треба да се сфаќа буквално.

Не биди мрза,побарај.Нели ти си хард-кор верник,кој одлично си ја познава религијата.Ако е така ова не би требало да ти претставува проблем.

Не ти побарав Тефсир,Мефсир...

Цитат во Куранот каде што пишува дека пишаното не треба да се сфаќа буквално.

Не биди мрза,побарај.Нели ти си хард-кор верник,кој одлично си ја познава религијата.Ако е така ова не би требало да ти претставува проблем.

Има ајети кои треба да се сфатат буквално ако се работи за пропис,Аллах во куранот го забранува алкохолот,тоа е забрана,и тука нема што да се филозофира или да се кажува во метафори и слично.

а друг пример: Аллах во куранот му објавува на Мухаммед: "Кажи им на верниците да ги спуштат своите погледи..."
то не значи буквално да ги спуштат погледите,туку да го тргнат погледот од она што е забрането.

Има ајети кои треба да се сфатат буквално ако се работи за пропис,Аллах во куранот го забранува алкохолот,тоа е забрана,и тука нема што да се филозофира или да се кажува во метафори и слично.

а друг пример: Аллах во куранот му објавува на Мухаммед: "Кажи им на верниците да ги спуштат своите погледи..."
то не значи буквално да ги спуштат погледите,туку да го тргнат погледот од она што е забрането.
Ок.Нормално е тоа да не се толкува буквално.Сепак ти не даде одговор.Нема врска.
Јас моментално го прелистувам оригиналниот Куран,напишан на арапски,а преведен на македонски.Значи не некој шарлатански.
Обрнав посебно внимание на Џихадот,во мојот Куран дома,децидно пишува дека Џихадот е војна против се што е немуслиманско.
И овде ли е потребно толкување ?

хаха :)
пак ти и твојата војна против се што е немуслиманско,а јас еве седам цела вечер и се расправам со тебе,не водам војна никаква :)
може ли цел ајет(стих) од таа војна против се што е немуслиманско?

хаха :)
пак ти и твојата војна против се што е немуслиманско,а јас еве седам цела вечер и се расправам со тебе,не водам војна никаква :)
може ли цел ајет(стих) од таа војна против се што е немуслиманско?
Ти си религиозен,подобро го познаваш Куранот,ти си тој што треба да каже,не јас.

Ако ме прашуваш мене,може.

Ти си религиозен,подобро го познаваш Куранот,ти си тој што треба да каже,не јас.

Ако ме прашуваш мене,може.

може ли цел ајет што си го прочитал да го копираш овде,стварно не знам за што точно се работи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom