Анкета: Будизам = Атеизам ?

Дали Будизмот е во суштина Атеизам?

• Вкупно гласачи
    71

DéJà Vu

hehehehe
Член од
6 мај 2012
Мислења
813
Поени од реакции
446
будистите не верват во буда или? јас колку шо знам така е :D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Тоа ти е само изговор...на сите прашања се знае одговорот.

Проблемот со тебе и таквите како Ateist, MEDDLE, Ipsissimus, DBack (добро, тој може и е прав атеист) Lord Raven Donald Sikert Divider (едитирано од модератор)...што сакате да мудрувате овде на форумов, е што сите требе да дадете одговор НЕ, ама не ви дава Егото.
Ако гласате ДА , пропаѓаат во вода сите ваши дискусии досега, значи не сте атеисти него сте Будисти,вашиот Атеизам што го проповедате овде е во ствари чист Будизам
Брат, до кога мислеш да поставуваш прашања што немаат врска со религија.требе да ти отворат подфорум за бош прашања...
Оди гласај ајде....

Абе Гурџи, џабе си ме тагнал мене у атеисти.:P Никаде не сум рекол дека сум атеист.

Јас сум Христијанин. Едноставно е. Само тебе не ти личи дека сум тоа, па ти е помило да велиш дека сум атеист. :P

За вториот цитат, наведов некои работи кои ги слушнав од Будисти лично.

Ти најверојатно не ги ни прочита наназад, оти целта не ти е нешо да поднаучиш, туку да изиграваш кловн, и да повторуеш како папагал дека сме заспани.

НА пример Bodhidharma си кажа дека не го познава Будизмот, и тоа е сосема ок. Јас исто кажав дека знам то што сум чул од Будистите у живо, и шо сум читнал нешто некад. Тоа е секако малку, ама барем у основа познато ми е шо значи, за разлика од тебе.

Е сега ти се истопори као и увек деак си добар познавач на Будизмот, малтене си еден од нив, а никад у живот Будист со очи не си видел, и добиваш прашање за стаорците повели одговори го БУДИСТУ. ЈАс не го знам одговорот и затоа прашувам.

Исто имаше напоменато околу косата, и тоа не го разбрав тогаш и го постирав тука, со надеж дека некој можеби знае.

Ти секако не си, ако знаеше ќе бомбардираше со одговор и ќе ликуваше дека ете нешто си не подучил.

Значи чоек никако не е со тебе, дали ти фаќа сеир, дали сериозно ќе пише нешто, исти курац е. И на двата курца ти реагираш исто.

А сепак нормално е човек да смени расположение на две дијаметрално спротивни ситуации.

Ти тоа не го правиш, што наведува на тоа, дека или ништо не разбираш, што е поверојатно, или пак мудро сакаш да ги "нервираш" сите околу тебе. Ова второво е поневеројатно и од абиогенеза оти сепак бара трунка мудрост, нели?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Абе Гурџи, џабе си ме тагнал мене у атеисти.:P Никаде не сум рекол дека сум атеист.

Јас сум Христијанин. Едноставно е. Само тебе не ти личи дека сум тоа, па ти е помило да велиш дека сум атеист. :P

НА пример Bodhidharma си кажа дека не го познава Будизмот, и тоа е сосема ок. Јас исто кажав дека знам то што сум чул од Будистите у живо, и шо сум читнал нешто некад. Тоа е секако малку, ама барем у основа познато ми е шо значи, за разлика од тебе.

Е сега ти се истопори као и увек деак си добар познавач на Будизмот, малтене си еден од нив, а никад у живот Будист со очи не си видел, и добиваш прашање за стаорците повели одговори го БУДИСТУ. ЈАс не го знам одговорот и затоа прашувам.

Исто имаше напоменато околу косата, и тоа не го разбрав тогаш и го постирав тука, со надеж дека некој можеби знае.

Ти секако не си, ако знаеше ќе бомбардираше со одговор и ќе ликуваше дека ете нешто си не подучил.

Значи чоек никако не е со тебе, дали ти фаќа сеир, дали сериозно ќе пише нешто, исти курац е. И на двата курца ти реагираш исто.

А сепак нормално е човек да смени расположение на две дијаметрално спротивни ситуации.

Ти тоа не го правиш, што наведува на тоа, дека или ништо не разбираш, што е поверојатно, или пак мудро сакаш да ги "нервираш" сите околу тебе. Ова второво е поневеројатно и од абиогенеза оти сепак бара трунка мудрост, нели?
Не бе брат...ти си ставен во посебна категорија....
христијани „направи сам“.
И научи се да поставуваш религиозни прашања, а не само бош прашања што немаат додир со религијата.Така нема ништо да научиш. не е битно дали Мохамед бил педофил или дали има ставорци во Кина...тоа не доведува до никаква внатрешен еволуција кај тебе. Тапкаш во место брат

Боди е будист од Ошо сектата...и во Будизмот има секти колку сакаш.

Второто болдирано....нема внатрешни промени кај мене, и на навреди и на смешки.
Имам кажано и порано, само јас можам да дозволам да дојде до внатрешна промена кај мене...кучињата можат да лаат колку сакаат, караванот си оди...ако разбираш, доволно е...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не бе брат...ти си ставен во посебна категорија....
христијани „направи сам“.
И научи се да поставуваш религиозни прашања, а не само бош прашања што немаат додир со религијата.Така нема ништо да научиш. не е битно дали Мохамед бил педофил или дали има ставорци во Кина...тоа не доведува до никаква внатрешен еволуција кај тебе. Тапкаш во место брат

Боди е будист од Ошо сектата...и во Будиозмот има секти колку сакаш.

Второто болдирано....нема внатрешни промени кај мене, и на навреди и на смешки.
Имам кажано и порано, само јас можам да дозволам да дојде до внатрешна промена кај мене...кучињата можат да лаат колку сакаат, караванот си оди...ако разбираш, доволно е...
Види ако ти си извлекол поуки и добри работи од Мухамед, свака ти част, не го може секој тоа:D

Ако имаш одговор за стаорците и за косата одговори го.

Тоа ми е интересно, тоа го прашувам. Ич не ми чуе да доживеам внатрешна еволуција ко тебе, капираш?

Тоа го кажаа Будисти, како дел од нивната традиција, валда и религија, или што и да ти се мота у глава за Будизмот.

Затоа не паламуди многу, ако знаеш одговори, ако не, кажи дека не знаеш.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Види ако ти си извлекол поуки и добри работи од Мухамед, свака ти част, не го може секој тоа:D

Ако имаш одговор за стаорците и за косата одговори го.

Тоа ми е интересно, тоа го прашувам. Ич не ми чуе да доживеам внатрешна еволуција ко тебе, капираш?

Тоа го кажаа Будисти, како дел од нивната традиција, валда и религија, или што и да ти се мота у глава за Будизмот.

Затоа не паламуди многу, ако знаеш одговори, ако не, кажи дека не знаеш.
Утре снег ќе врне ли?.....Што ни дал Бог, тоа...:pos:
Религиозно прашање....:P

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Утре снег ќе врне ли?.....Што ни дал Бог, тоа...:pos:
Религиозно прашање....:P
Ти брат благе везе немаш од животот:P

Терај си го таков каков што те створил Бог.;)

Од секоја врба свирче не бива.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Каков Тинекс, директно од Виница!
Види што убаво гратче:
Фала што ми го рекламирате градот...до вчера не знаевте дали постои таков град во Маќедонија....:pos:

Од Циганскиот рид добро се гледа плоштадот, а хепта?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
.со просветлувањето тој станува Бог, значи нема врска со атеизам..
монотеистичките религии кои го користат емотивниот центар.???
Секој може да стане Бог, гледано од Будистичка гледна точка. за да ја постигне целта требе да уложи многу „труд“
Како во монотеистичките религии што го поимаат Бог станува будистот после n обиди да НЕ СЕ инкарнира, или нешто сосема друго, бог како ... својство, атрибут?
Бог сам за себе? Значи будизмот создава богови? :)
Прашав брама како конечна точка на еден будист кој што со еони можеби се обидува да стане брама и да се откачи од кругот... што е? Тоа е бог? Тогаш се станува бог? Се соединуваш со бог(велиш нема Креатор, значи нема бог кој што покренал се)?
Дали може да биде некој тука, на земјата бог? Како човек? Или тоа ќе биде само просветлен момак?
Ова другото, не знам ќе треба некој христијанин или муслиман да прашам со кој центар тие се во контакт со божественото им.... мене не ми изгледа многу реално и не точно твоето.
Гледано и од телемитска или било која окултна школа секој може и е Бог ... но различни се концептите за бог... јас те прашувам каков е концептот на бог кај будистите. Ако не постои креатор како бог, што е кај нив богот/боговите? Ако е „Јас“ или „не-јас“ тогаш се станува философија и пракса. Прва наука во светот за подобрување на човековата свест, етика и морал. Еволуција, а тоа е далеку од религија.
Ако е така, и атеист може да стане бог... ако работи вежбите од ПатанЏали (со Џ е, научи да го пишуваш), ако открие што се за него може да биде „бог“ и како може да го спознае (не да верува слепо во него) :)
И за последното, да тие бараат Бог (зависи од школата како и дали дефинираат некаква божественост), но некои школи одат до тоа дека постои надвор од човекот бог, а другите бараат бог внатре. Во стилот: работи и ќе видиш дека си бог. Истражи малку, и ќе видиш...

Затоа велам, дали може воопшто да се гледа будизмот како религија кога има еден куп разни школи кои и се подудараат едни со други?
И барав цитати каде се вели дека бараат бог? И каде се кажува каков бог...
Цитати момче, да поткрепиме со цитати зборувањето... јас се прашувам многу во однос на тоа каде да се смести будизмот...
Затоа и реков дека фали уште една точка за гласање, не бидува со ДА - НЕ ....

P.S. Gurdjieff не те јас заморувам со твојот град, друг ти удира зафрканции (Ipsissimus). Си помеша станиците... што ме мене сега мешаш? :pos:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
P.S. Gurdjieff не те јас заморувам со твојот град, друг ти удира зафрканции (Ipsissimus). Си помеша станиците... што ме мене сега мешаш? :pos:
Брат, абе ти и роднини може имаш на циганскиот рид, од тамо најдобро се гледа плоштадот.

Цитати од стринати вики и гуглето ќе тражеш да ти вади папагалот од твојата секта, кај мене нема тоа....или разбираш што зборам или.... твој проблем.
Концептот за Бог кај Будистите и кај Монотеистичките религии не е ист...и не можам јас сега на тебе книга да ти напишам за да сватиш. Ќе земеш и ќе прочиташ некоја книшка надвор од твојата секта...дури тогаш можеби ќе разбереш нешто. Вака ме потсеќаш на свештениците, проповедаат а не знаат ни самите што проповедаат, како ова папагалот од твојата секта...и ќе бараш свест кај такви?
Ни самите не знаат што цитираат., него битно е да се правиш „мудар“ демек.
Религијата или ја разбираш или не се учи на памет....

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Благодарам за обидот да ми одговориш на прашањата кои ги имам... (y)
Па на тебе ништо не ти е јасно...прашања до бесконечност.
Нели многу читаше и пак не ти е јасно....:pos:
(едитирано од модератор)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Јас само се сомневам, како што подучуваат и будистите. Се соменевам и во моето сомневање дури (што е всушност и пракса)... од една во друга крајност. ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom