Прашање околу купување телефон преку www.tinydeal.com

• Креатор на темата Креатор на темата Брзии
  • Време на започнување Време на започнување

Брзии

Бело сунце, Бело небо, иди даље бог те јебо!
Член од
15 јануари 2012
Мислења
1.026
Поени од реакции
481
Здраво дечки... Си најдов едно телефонче од www.tinydeal.com и сакам да го купам. Цената му е 91$. Под него пишува Free Shipping што значи дека е бесплатна доставата!?... Што е со царината.. Како што разбрав под 2kg не се царинело роба... Еве што ми е прашањето. Дали јас ако го купам за 91 долар ќе може да стаса до дома без да платам ништо.. И на поштарот ли треба царината да се плати? или Shipping значи и царина и достава... !?

Здраво дечки... Си најдов едно телефонче од www.tinydeal.com и сакам да го купам. Цената му е 91$. Под него пишува Free Shipping што значи дека е бесплатна доставата!?... Што е со царината.. Како што разбрав под 2kg не се царинело роба... Еве што ми е прашањето. Дали јас ако го купам за 91 долар ќе може да стаса до дома без да платам ништо.. И на поштарот ли треба царината да се плати? или Shipping значи и царина и достава... !?

до 2кг ок али тука и цената ти е пресудна бидејки е над 45 евра... ке треба да платиш данок од 18% + лежарина доколку не го подигнеш во најкраток можен рок...

Од каде да го подигнам? Ако имаш купено те молам објасни ми го целиов процес.... :D

Од каде да го подигнам? Ако имаш купено те молам објасни ми го целиов процес.... :D

не знам каде точно живееш али конкретно за мојот случај поштарот го мрзи да ми носи работи дома... па марак некогаш било и едно обично писмо и ми остава ливче да идам да си го подигнам во пошта... е сега конкретно за тебе бидејки ке треба да платиш данок ке ти остават едно ливче и со тоа личве ке идеш во поштата каде што живееш и од шалтерот за прием на пратки ке си го подигнеш, а данокот ке го уплатиш на уплатница на царинската управа на истиот шалтер...

За пратки примени по пошта, физичките лица се ослободени од давачки доколку вредноста на стоката заедно со трошоците не надминува 45 евра.За други уреди се плаќа царина со единствена царинска стапка од 15% од вредноста и 18% ДДВ (во даночната основица се вклучува вредноста на стоката со износот за царина).

не знам каде точно живееш али конкретно за мојот случај поштарот го мрзи да ми носи работи дома... па марак некогаш било и едно обично писмо и ми остава ливче да идам да си го подигнам во пошта... е сега конкретно за тебе бидејки ке треба да платиш данок ке ти остават едно ливче и со тоа личве ке идеш во поштата каде што живееш и од шалтерот за прием на пратки ке си го подигнеш, а данокот ке го уплатиш на уплатница на царинската управа на истиот шалтер...

За пратки примени по пошта, физичките лица се ослободени од давачки доколку вредноста на стоката заедно со трошоците не надминува 45 евра.За други уреди се плаќа царина со единствена царинска стапка од 15% од вредноста и 18% ДДВ (во даночната основица се вклучува вредноста на стоката со износот за царина).
И значи кога ќе ми го донесат треба уште 2000 денари да платам ?

И значи кога ќе ми го донесат треба уште 2000 денари да платам ?

па од прилика така ке му дојде... јас порачав таблет со free shipping 120$ кошташе ама кога отидов у пошта платив уште 1000 ден ддв данок и 300 ден царинска такса и 120 ден лежарина у превод уште 1500 све фино лепо захефтано на кутијата, составиле царински записник па дури и уплатница ми попуниле само пари да дадеш :D да ти е мерак :D

Мислам дека од страна се заработува и пари и со тие пари можеш да си порачаш нешто,ако има некој информации што и како нека каже

не купувај вакви гомна, ако имаш пари купи iPhone 5.

Распрашај се убаво во царина и пошта како одат работите, што се се царини/наплаќа/одданочува. Еден другар беше порачал адидас тренерки (110 евра мислам дека чинеа) и кога отиде во поштата да си ги земе плати уште 60 евра по разни давачки.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom