Анкета: Будизам = Атеизам ?

Дали Будизмот е во суштина Атеизам?

• Вкупно гласачи
    71

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Со анкетава:
Мнозинството ќе одлучи дали Будизмот е религија или атеизам или атеистичко-религиозна пракса или философија?

I don't like that... :cautious:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Со анкетава:
Мнозинството ќе одлучи дали Будизмот е религија или атеизам или атеистичко-религиозна пракса или философија?

I don't like that... :cautious:
Зошто бе?
Вие како окултна групација што ги држите "одговорите" во раце се гадите кога колективот одлучува. А се радувате кога е контролиран од вашите миленици.....оти тоа така?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
EPA AKO NE TE INTERESIRA A SEGA SE GLEDA DEKA NE TE INTERESIRA ONDA AJ POZDRAV.
Па не ме интересира будизмот оти малце ми е превише анти соушл хахах т.е. анти животот... премногу е бегање од реалноста... и за самиот Буда имам забелешки, пример не иницирал доста долг период жена воопшто оти се плашел тие телињата со него што оделе да не се попалат многу ако има и жени меѓу нив, после морал ради еден инцидент да почне да иницира жени ама пак без воља го праел тоа, после друга забелешка смееле да јадат еднаш на ден што ќе им дадат по ќуки што оделе тоа, ок разбирам зошто го праел тоа за да не им смета на световните луѓе оти Буда и неговите телиња не работеле и биле надвор од светот... и дргуи нешта ми се шкљ... затоа секогаш ќе речам оти Зенот е нешто над сите религии, оти во зенот нема поделби и бегство од животот, туку истите тие медитации они ги внесуваат во секојдневниот живот, во работата, во уметноста во се световно и овоземното го воздигнуваат во нешто боженствено, уствари не постои ништо што за Зен е обично или само нешто боженствено... или се е обично или се е боженствено што е едно те исто... Батали Будизам почни го Зен да го проучуваш самиот ќе воочиш каде е разликата... огромна е ...
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 13:02 ---
Ќути бе ти атеист низаеден :D. Дури и се пофали дека си, сега, не не сум, .....ќут. :D
Абе само реков дека во умот, во рационалцноста сум атеист...:D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Зошто бе?
Вие како окултна групација што ги држите "одговорите" во раце се гадите кога колективот одлучува. А се радувате кога е контролиран од вашите миленици.....оти тоа така?
Така цела вечност сме научени... не сакаме „стадо“ да одлучува... и поединецот да е „заштитен“ или да мисли дека е кога е во група. Така сонуваат дека мислата им е посилна или поточна... кога имаат кој да им каже зад нив: ДА ТАКА Е! Тоа е одлика на слабите. :)

Затоа прашав, што со анкетава? Ќе докажете нешто? :) Или само за муабет е ставена?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Абе дефиниција си е дефиниција, штета што се избришаа дискусиите на “прашања до модераторот“ имаше неколку интересни. Ако одиме по дефинициите ти си далеку од агностик, повеќе си Игностик, но во суштина си атеист. Кој како ќе се декларира, негова работа. Еве на пр. јас сум поголем агностик од тебе а ти си поголем атеист од мене. Па сега најди НЗС. Агностицизмот е само кукавичко јајце. Не значи ништо. Симни ги стереотипите како некој што ги има, дека атеизмот е нешто друго.
Абе јас многу другачие гледам на тие ваши богови и божества. Не викам дека не верувам, туку сакам да знам.....Атеизмот се сопнал уште тука, што да се прави муабет за понатака. Боговите и божествата не се измислени туку така, тоа е заблуда во која се атеистите. За верниците да не правиме муабет, они ги хранат "светците" со нивната верба. А атеистиве како гуски у магла...не верувам у ова, не верувам у она и т.н. Кога ќе ми кажеш кои се боговите(богот) у кој не веруваш тогаш ќе ти дадам рака....до тогаш никакво значење нема вашево не верување.
Ај од почеток...кој е YHWH?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Па не ме интересира будизмот оти малце ми е превише анти соушл хахах т.е. анти животот... премногу е бегање од реалноста... и за самиот Буда имам забелешки, пример не иницирал доста долг период жена воопшто оти се плашел тие телињата со него што оделе да не се попалат многу ако има и жени меѓу нив, после морал ради еден инцидент да почне да иницира жени ама пак без воља го праел тоа, после друга забелешка смееле да јадат еднаш на ден што ќе им дадат по ќуки што оделе тоа, ок разбирам зошто го праел тоа за да не им смета на световните луѓе оти Буда и неговите телиња не работеле и биле надвор од светот... и дргуи нешта ми се шкљ... затоа секогаш ќе речам оти Зенот е нешто над сите религии, оти во зенот нема поделби и бегство од животот, туку истите тие медитации они ги внесуваат во секојдневниот живот, во работата, во уметноста во се световно и овоземното го воздигнуваат во нешто боженствено, уствари не постои ништо што за Зен е обично или само нешто боженствено... или се е обично или се е боженствено што е едно те исто... Батали Будизам почни го Зен да го проучуваш самиот ќе воочиш каде е разликата... огромна е ...
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 13:02 ---

Абе само реков дека во умот, во рационалцноста сум атеист...:D
zivotot mozebi e ubav i ubav e nekoji periodi no postoi smrt.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Така цела вечност сме научени... не сакаме „стадо“ да одлучува... и поединецот да е „заштитен“ или да мисли дека е кога е во група. Така сонуваат дека мислата им е посилна или поточна... кога имаат кој да им каже зад нив: ДА ТАКА Е! Тоа е одлика на слабите. :)

Затоа прашав, што со анкетава? Ќе докажете нешто? :) Или само за муабет е ставена?
Па многу нормално дека е за муабет ставена, да не сакаш да биде и официално медиумски објавена како статистички факт...:P
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 13:16 ---
zivotot mozebi e ubav i ubav e nekoji periodi no postoi smrt.
Не не постои смрт... али ај вака... смртта и раѓањето се дел од животот... :) Ти си животот, а ги искусуваш раѓањето и смртта... две страни на иста паричка...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Подобро и не одговарај ако немаш оформено мислење, не му праи ќефој некому.
И ти немаш оформено мислење?...затоа не гласаш?
Ајде брат...чекам!
хахаха...па темата е баш за таквите како тебе и секташите....што им е матно во главите....и за некој христијани „направи сам“....
Пусти страв , лозје брани....гласајте, никој нема да ве тепа...:pos:
Ајде па да ве рендам малку...:pos:

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ајде брат...чекам!
хахаха...па темата е баш за таквите како тебе и секташите....што им е матно во главите....и за некој христијани „направи сам“....
:pos:
Гурџи за претседател...:cuc:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Па многу нормално дека е за муабет ставена, да не сакаш да биде и официално медиумски објавена како статистички факт...:P
Тешко... инаку не би било лошо, но за тоа треба малку поеќе од поставување прашање и одговори ДА - НЕ :)
Јас одбивам да гласам (не сакам отворени анкети) :)

Благодарам Gurdjieff , но да сакав такви ко тебе да ме просветлуваат без ниедна книга прочитано, без една гранка од науката да се знае, без ниедна философија разбрано освен секташки книшки и есеи напишани на италијански или српско-хрватски... ќе идев на пазарот во Виница и веднаш ќе бев просветлен во твоите „мистерии“.
Оди бркај таму птиците по лозјето во Италија не ме заморувај со твоето „рендање“... кога се видел прле да влече кола? Тоа само скока наоколу и смета на сите... може да се сокрши ако падне :)

Анкетата е бесцелна... нема никој ништо да разбере, ете седни и читај ја од почеток што коментираат тие што гласале... :) Ах... шта је...ту је

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Абе јас многу другачие гледам на тие ваши богови и божества. Не викам дека не верувам, туку сакам да знам.....Атеизмот се сопнал уште тука, што да се прави муабет за понатака. Боговите и божествата не се измислени туку така, тоа е заблуда во која се атеистите. За верниците да не правиме муабет, они ги хранат "светците" со нивната верба. А атеистиве како гуски у магла...не верувам у ова, не верувам у она и т.н. Кога ќе ми кажеш кои се боговите(богот) у кој не веруваш тогаш ќе ти дадам рака....до тогаш никакво значење нема вашево не верување.
Ај од почеток...кој е YHWH?
Јас кажав ама не ме читаш. Ај врати се назад се ти е пишано. Нема у она и у ова, точно дефинирав што. А ти пак со твоите стереотипи. Терај.
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 13:24 ---
Ајде брат...чекам!
Оди дошколувај се жити се. Вака само лупаш зелени. Со тебе за религија не правам муабет, пошто појма немаш. Научи прво Човек како се станува, после за “будност“ зборувај.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Атеист анкетава ме потсетува премногу на муабетот кога луѓето се прашуваа како во О.Т.О. може да има атеисти и христијани или било кој што се чувствува религиозен (што и да му е дефиницијата за религиозност)... и дали телемата е религија или философија или и двете или ништо... бесконечно и индивидуално е сето тоа, како и ова.

Секој различно ќе проговори, некои ќе се испокараат и ќе докажуваат чија теорија и мислење е поточно... а само треба да се практикува и научи. Од многу зборување... никој не мрднал ни чекор. Дури ниту философите :)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Тешко... инаку не би било лошо, но за тоа треба малку поеќе од поставување прашање и одговори ДА - НЕ :)
Јас одбивам да гласам (не сакам отворени анкети) :)

Благодарам Gurdjieff , но да сакав такви ко тебе да ме просветлуваат без ниедна книга прочитано, без една гранка од науката да се знае, без ниедна философија разбрано освен секташки книшки и есеи напишани на италијански или српско-хрватски... ќе идев на пазарот во Виница и веднаш ќе бев просветлен во твоите „мистерии“.
Оди бркај таму птиците по лозјето во Италија не ме заморувај со твоето „рендање“... кога се видел прле да влече кола? Тоа само скока наоколу и смета на сите... може да се сокрши ако падне :)

Анкетата е бесцелна... нема никој ништо да разбере, ете седни и читај ја од почеток што коментираат тие што гласале... :) Ах... шта је...ту је
Не, од анкети ништо не се постигнува, и дефинитивно ниту сум гласал никакви анкети, ниту избори ниту ништо во врска со гласање... пример политикава... кого да гласам се хипокрити и дибидуси, идиоти и преваранти и пред се неписмени дечишта... а пак за религиска анкета пак која религиозност ја бараш кај нас овде, се овци до овци и по некоја крава...
А за Гурџи не можеш така да збориш оти не го знаеш човекот... а и читањето книги(не дека сум против читање) не преставува услов за будност...;)

Kajgana Shop

На врв Bottom