Анкета: Будизам = Атеизам ?

Дали Будизмот е во суштина Атеизам?

• Вкупно гласачи
    71

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Шо знам. За мене и тебе е така, за нив не ми делуваше дека е глупост.

Значи подугачка коса, да ти биде фатен у реп. Ако нејќеш така, тогаш поарно да ја избричиш главата.

Е сеа, зашто како што, господ знае. Ја не дознав:P
--- надополнето: 31 јануари 2013 во 23:02 ---

Можеби:cool:
Некад, некогаш, некој си, дошол кај Буда бил со дугачка коса, и го прашам што мисли за долга коса кај маж, и овој му рекол, па полесно за тебе е да си ја фанеш в'реп одколку да ти се пафта така, ќе ти брца во храна док јадеш, или избричи се, незнаел за венче инаку сигурно ќе му предложел и венче...:D и сега овие што ти ги спомнав телињава оп одма си запишале за да се знае и за наредните генерации како се носи долга коса кај маж... абе драпај си газо...:icon_mrgr:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ај вака ќе нафрлам уше некои работи шо ќе ми истекнат од муабетот со нив, па може некој ќе знае подетално да подобјасни. Ја тоа што ми останало у глава, сепак 10 години се пројдени од тие разговори.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
А тоа со стаорците, што знам... можда за да не се шират болести или шо ти ја знам... абе што не ќе им текне, ама ако е ради некое суеверие ондак врска нема истото...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А тоа со стаорците, што знам... можда за да не се шират болести или шо ти ја знам... абе што не ќе им текне, ама ако е ради некое суеверие ондак врска нема истото...
Оуу батка, ко ќе ми се врати филмот у то хотелот што се правеа, ептен суеверни беа, од наш агол глеано.

Еднаш дури не замолија ако може ние да го измиеме нивниот клуч од собата, бидејќи кучето на една типка играло со него и го буткало у уста.

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Зборам за насловот на анкетата. Ако треба промена на насловот и на двете работи, да го прашам Никола?

Повторувам - Суштински не е еднакво.

И убаво кажа еден член претходно. Не сите атеисти се будисти. Сите будисти се атеисти. Во суштина. <====== Два битни збора кои значат многу, кога се работи контекст.
Епа тогаш има парадокс на темава. Насловот на темата е ЕДНАКВО, а насловот на анкетата ВО СУШТИНА.

Ама и во суштина не е, има будисти кои не веруваат во бог, а има и што веруваат, а атеист што верува во бог нема да најдеш. Плус ритуалите на будистите ги нема кај атеистите.

Мене ми е различно скрос, а и според анкетава можеш да забележиш

И да ти повторам и јас - НЕ СЕ СИТЕ БУДИСТИ АТЕИСТИ

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Епа тогаш има парадокс на темава. Насловот на темата е ЕДНАКВО, а насловот на анкетата ВО СУШТИНА.

Ама и во суштина не е, има будисти кои не веруваат во бог, а има и што веруваат, а атеист што верува во бог нема да најдеш. Плус ритуалите на будистите ги нема кај атеистите.

Мене ми е различно скрос, а и според анкетава можеш да забележиш

И да ти повторам и јас - НЕ СЕ СИТЕ БУДИСТИ АТЕИСТИ
Гледам доста си упатен во темата. Ќе сакаш да ни кажеш нам неупатените.
1. Што е тоа бог.
2. Кои тоа будисти веруваат во бог и во кој бог.
3. Кои тоа ритуали ги изведуваат будистите и со која цел.
4. Што е атеизам?

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Гледам доста си упатен во темата. Ќе сакаш да ни кажеш нам неупатените.
1. Што е тоа бог.
2. Кои тоа будисти веруваат во бог и во кој бог.
3. Кои тоа ритуали ги изведуваат будистите и со која цел.
4. Што е атеизам?
Нам неупатените? Никаде во множина не спомнав дека има неупатени. Коментирав со Шкорпион за значењето на еднакво и слично, така да не се навредувај одма.

1. Не можеш да дадеш дефиниција за тоа што е бог, и да им ја погодиш на сите. Секој тоа си го замислува поинаку. Тука се работи за тоа дали веруваш или не, ако веруваш тогаш бог ти е уствари една идеја која си ја замислуваш сам.Уствари бог ти е верување за кое не ти се потребни докази.

2. Будистите шо се двоумат дали можат да бидат и будисти и христијани ( што уствари не е можно) , а имаш и будисти кои веруваат во многу богови ама не на тој начин како христијаните што веруваат дека господ ќе ги спаси и слични срања. И не можам да ти кажам кои, оти сигурно не ми се роднини. Ти кажувам што сум читал по форуми

3.Медитација, имаат некои пеења, учење на Дарма (нешто за сонцето и водата, имам заборавено).
Ако мене ме прашуваш, немаат никаква корист од тоа. А они ваљда сметаат дека е здраво да медитираат, корисно да учат за Дармата и оддавање почит со пеење. Инаку, овие ритуали не се задолжителни, кој сака ги прави, кој не не мора

4. Атеизам е не верување во богови и не верување во религија

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Da be, budistite se risjani. A da ne se muslimani, ama "zaspani" pa meditiraat mesto da mavaat celenki od zemNJa pri molenje!?
Ili sepak se jehovini svedoci na Budata?

Dajte, smesno stanue. Mislam, smesno e odamna, ama sega e ToP ojdena diskusijava

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Da be, budistite se risjani. A da ne se muslimani, ama "zaspani" pa meditiraat mesto da mavaat celenki od zemNJa pri molenje!?
Ili sepak se jehovini svedoci na Budata?

Dajte, smesno stanue. Mislam, smesno e odamna, ama sega e ToP ojdena diskusijava
A sto da ocekuvame od tema otvorena od gurdji soodnapred utnati prasanja i definicii. Pametno nesto - sigurno ne

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Нам неупатените? Никаде во множина не спомнав дека има неупатени. Коментирав со Шкорпион за значењето на еднакво и слично, така да не се навредувај одма.

1. Не можеш да дадеш дефиниција за тоа што е бог, и да им ја погодиш на сите. Секој тоа си го замислува поинаку. Тука се работи за тоа дали веруваш или не, ако веруваш тогаш бог ти е уствари една идеја која си ја замислуваш сам.Уствари бог ти е верување за кое не ти се потребни докази.

2. Будистите шо се двоумат дали можат да бидат и будисти и христијани ( што уствари не е можно) , а имаш и будисти кои веруваат во многу богови ама не на тој начин како христијаните што веруваат дека господ ќе ги спаси и слични срања. И не можам да ти кажам кои, оти сигурно не ми се роднини. Ти кажувам што сум читал по форуми

3.Медитација, имаат некои пеења, учење на Дарма (нешто за сонцето и водата, имам заборавено).
Ако мене ме прашуваш, немаат никаква корист од тоа. А они ваљда сметаат дека е здраво да медитираат, корисно да учат за Дармата и оддавање почит со пеење. Инаку, овие ритуали не се задолжителни, кој сака ги прави, кој не не мора

Само за болдот... инаку правиот будизам без медитација не е ништо повеке освен догма, затоа не лупетај дека нема никаква корист од медитација, пробај медитирај па после ќе праиме муабет...;)
Инаку за будистиве, т.е. за во будизмот како догма, има поделеност... има една група која верува во многу божества тие божества ги викаат Деви т.е. луѓе кои за време на животот натрупале многу добра, доблесна карма и заслужно се преодуваат во рај како божества, не стареат, не умираат, само уживаат, но сепак се сеуште се заробени во кругот на раѓање и смрт(круг кој во будизмот е нешто суштински кое треба да се надмине) еден ден ќе им здосади во рајот па за да надминат ќе мора прво да се реинкарнираат повторно во луѓе затоа што само овде има дуалност, а само преку контраст т.е. добро-лошо може да се постигне златната средина или нирвана, а со самото реинкарнирање на планетава тие пак се подложни на лоша и добра карма што значи дека сепак можат и да паднат повротно во лошо друштво:D... Другата група се следбениците на Буда кои не се заморуваат толку многу со такви религиски фантазии туку се фокусираат на медитација и надминување на тој кругот на раѓање и смрт...
Има и друга поделба во Будизмот(само поделби до поделби, ете тоа догматична религија што знае друго освен да подели) на луѓе кои постигнале нирвана, кои станале Буди... едните ги нарекуваат Будисатви а другите Архати... Будисатвите се тие што постигнале нирвана но сепак во нив останала желбата, сочувството да им помогнат на сите тие што се на работ на спознанието, да ги подбутнат малце за да не случајно останат во место безхраброст да рипнат од работ... а Архативе тие викаат дека нема потреба и несмее да се мешаат во ничија карма иако можат да им помогнат тие одлучуваат да не прават ништо, и викаат дека на тие што можат да им помогнат и без нивна помош еден ден порано или подоцна како и да е ќе си ја реализираат вистината сами за себе... Едниве се против другиве и обратно...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

Неупатени кога реков, мислев на мене и на слични како мене, ништо страшно.
1. Дефиниција не можда прецизна, но отприлика се знае, како креатор, како семокен, како сеприсутен кој влијае на светот, според сите религии досега познати. Кај деизмот и пантеизмот е друга претстава за бог.

2. Будисти нема што веруваат во бог како овој под точка 1. нема. Можеби сличен на пантеистичкиот концепт, но тоа е веќе философски концепт, не религиозен.
Тие што веруваат во повеќе богови (33 или според некои концепти 33 милиони,) тоа е друга религија која веројатно тебе ти личи слична на будизмот но не е. Тоа е Хиндуизмот кој според следбеници е трета религија после Христијанството (околу 2 милијарди) и Исламот (1,5 милијарди) со милијарда верници, кој е доста постар. Не се тоа исти со будисти.

3. Отприлика си начнал нешто но целта е друга, а дали има или не корист од тоа тие си знаат, исто колку што има молитвата во Христијанството ...итн.

4. Атеизам е неверување во бог. Толку. Ништо повеќе. Според грчкиот збор “теос“=бог и префиксот “а“=без. Се мисли на бог, како под точка 1. Оти древните грци не знаеле за инаков/ви бог(ови).
Ај сега размисли дали има сличност меѓу Атеизам и Будизам. Никој не вели дека е ИСТО, но будизмот е во секој случај нон-теистичка религија, што мене и не ми прави некоја битнта разила меѓу “нон“ и “а“.

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Само за болдот... инаку правиот будизам без медитација не е ништо повеке освен догма, затоа не лупетај дека нема никаква корист од медитација, пробај медитирај па после ќе праиме муабет...;)
не ти го читам постот оти ме мрзи, а за воа горе ти читај убаво,јас пишав ЗА МЕНЕ! Значи според мене нема корист, а ти шо сакаш мисли, ако сакаш оди медитирај цел ден, не ме замарај мене...

Ај сега размисли дали има сличност меѓу Атеизам и Будизам. Никој не вели дека е ИСТО, но будизмот е во секој случај нон-теистичка религија, што мене и не ми прави некоја битнта разила меѓу “нон“ и “а“.
не пиша ништо шо не знам, како и да е. Никој не вели дека е исто? Насловот на темата гласи Атеизам=Будизам и никој не вели нели? Јас за тоа пишував цело време, имаат сличности ама не вреди да правам муабет ако некој мисли дека се исти.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
не пиша ништо шо не знам, како и да е. Никој не вели дека е исто? Насловот на темата гласи Атеизам=Будизам и никој не вели нели? Јас за тоа пишував цело време, имаат сличности ама не вреди да правам муабет ако некој мисли дека се исти.
Анекта е нели гледаш? И тоа по желба на еден член кој сака да се мајтапи. Никој такво нешто нема речено. Што знаеш и колку знаеш си е твое, никој не може да ти го земе, го цитирав она што си го пишал. Очигледно е дека некои работи не знаеш штом рече дека има будисти кои веруваат во бог. Па уште и будисти кои се двоумат да бидат христијани? Не мораш да се оправдуваш за она што не го знаеш, ако те интересира ќе научиш.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
не ти го читам постот оти ме мрзи, а за воа горе ти читај убаво,јас пишав ЗА МЕНЕ! Значи според мене нема корист, а ти шо сакаш мисли, ако сакаш оди медитирај цел ден, не ме замарај мене...
Ок ок извини што те заморив многу... продолжи си со сонот што го сонуваш со отворени очи...;)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
VO SUSTINA Budizmot e ateizam posto citajte gi govorite na Buda ili bilo koja naucna (nepristrasnaI kniga za Budizmot i sekade pisuva Buda bil ateist i Budizmot e ateizam posto se veli koga ke se raspadnat 5 setila se unistuva svesta to est izceznuva a toa reinkarnacija, pa samiot fakt sto vo DRUGIOT zivot si DRUG kazuva deka ti ne se vecen OVOJ sto si sega, reinkarnacija znaci deka uslovite koi go ovozmozuvaat identitetot se vecni preku ostojbata na rodot, no ti kako ti ne mozes da si vecen posto vo DRUGIT ZUVOT si DRUG TO EST TOA E NEKOJ DRUG NE TI OVOJ SEGA. STO E TOA AKO NE ATEIZAM, PLUS AKO VE ZANIMA A NE VE ZANIMA ZATOA NEMATE POIM ZA STO PISUVATE KE VIDITE DEKA SEKADE PISUVA BUDIZMOT E ATEISTICKA RELIGIJA.

Kajgana Shop

На врв Bottom