Муслимански семејства бараат џамија во Аеродром

Ти најде за морал да зборуваш?
:tapp:

I ti pokaza deka ne ja sledis nitu pak ja pocituvas biblijata. Vie ste hristijani koi samo na jazik velat "veruvam vo bog" i toa od sram samo da ne gi narece nekoj Nevernici.A biblijata prasina vi sobira,ili ako ja fatite da ja procitate,od edno uvo vi vleguva od drugo izleguva. Nisto od nea vo praksa ne zemate,dzaba vi e.

I ti pokaza deka ne ja sledis nitu pak ja pocituvas biblijata. Vie ste hristijani koi samo na jazik velat "veruvam vo bog" i toa od sram samo da ne gi narece nekoj Nevernici.A biblijata prasina vi sobira,ili ako ja fatite da ja procitate,od edno uvo vi vleguva od drugo izleguva. Nisto od nea vo praksa ne zemate,dzaba vi e.
Да. АлКаеда што брани убијци на деца, мене ќе ми каже каков Христијанин сум.

Процентите би оделе вака 60-65% муслимани (+ бектеши), 25-30% православни христијани и 10% католици. Христијаните се населени обично во јужниот дел. Мит е тоа дека во Албанија бројот на католиците е поголем од на православните.

Добро, реков дека постојат христијани (без оглед како што се декларираат православни, католици, протестанти.......) меѓутоа не повеќе во Македонија. Доста брзо прешле од католицизам (кој е јасно како го прифатиле) во ислам.
--- надополнето: 30 јануари 2013 во 15:12 ---
Мислам дека тоа не е можно,не смее две џамии истовремено да почнат со пеење молитва.

Зошто? За повеќе да ми го тормозат мозокот?

Секој нека си практикува тоа што сака - ама не јавно. И нека не малтретира други.

А кој вели дека нема пак да има интервенција?

Оставам можност да има, исто како што останува можноста и за „акција-реакција„. Со оглед на шемата која ја практикуваат нашите сограѓани од другата вера, не би ме чудел таков чин од нивна страна...

Ах бе сироти луѓе....
прво:џамијата ако е договорена и ветена да се направи,сите овде што сте тастатура јунаци со прст нема да мрднете верувајте,ќе пишувате уште 1-2 недели од кога ќе се направи и толку :)

и второ што ми е побитно е што гледам дека на вас не ви смета џамијата како објект,љубоморни сте на џамиите бидејќи знаете дека таа џамија ако се направи,ќе функционира,и луѓе тука ќе вршат молитва 5 пати на ден,и ќе се прават разни собири за исламска едукација на луѓето.
што вас ви недостасува во вашата вера и во вашите цркви,не ви се виновни муслиманите што вие не ги посетувате црквите,освен кога има празници. и што црквата во македонија прво асоцира на џиповите на г.г. стефан.
и затоа ви е секогаш криво кога се прави нова џамија,и затоа има коментари од типот: АМАН БЕ НА СЕКОЕ ЌОШЕ ИМА ЏАМИЈА,А ГЛЕДАШ НИЕ СО ЦРКВИ НЕ ПРЕТЕРУВАМЕ.
ете тоа е проблем,бидејќи знаете што уствари представува џамијата за муслиманите.
додека на пример црква,слободно донеси ја кај мене у двор, ќе ве истрпам за божиќ и за велигден и толку :)

Знаеме дека кај што има сила нема правдина,дека и да мрднеме нема ништо да смениме..Затоа ми се напраи ќејфот што ете во една општина во скопје има 1200 албанци кој може само да го издудлаат еднаш и да се помолат на него.Ни џамија ќе видат нит исламска едукација(каква и да е таа).Едино обична едукација може да добијат али вие не сте по таа,поише сте по риболовот покрај езера.
Али бар си кажа поштено што е вистинското значење на џамијата(не како другиве што демек им е за молење),си кажа дека поголемо минаре поише ти се крева..али за во Аеродром ќе си почекате;)

Мене ме интересира спротивното: Дали има Албанци што не се муслимани? За шиптaрите знаеме, они се муслимани до смрт, али ме интересира за Албанците.
Значи Албанец и Ш иптар е едно исто нешто! Тоа е исто како да речеш Македонец и Скопјанец! Тие во својата држава и на нивниот јазик се нарекуваат шќиптар (така што воопшто не ми е јасно зошто се вреѓаат кога некој ќе им викне албанец), додека ние ги нарекуваме нив Албанци поради македонскиот назив за нивната држава... И тоа е тоа... како што има македонци муслимани, така има и албанци христијани. Знаеме дека нивната првобитна религија беше христијанството, но поради економско-политичките состојби на Балканот полека полека се исламизирале...

Нација и религија не треба да се меша и Муслимани не се само Албанците во МКД туку исто така и Ромите(мнозинството Роми), Турците, Бошњаците, Торбешите...
Да речеме дека Албанци се 25%(според последниот попис од 2002), од нив да речеме дека сите се декларираат како Муслимани во МКД, на тие 25% додајте уште десетина проценти(Турци, Роми, Бошњаци, Торбеши) ќе се добие процент од 35% Муслимани во Република Македонија(попис 2002) !
Додека пак повеќе од 90% од останатите 60 и кусур проценти од населението(Македонци+Срби+Власи...) се декларираат како Православни Христијани !
Доколку ја земеме Европа да ја анализираме на Косово 90+% од населението се декларирааат како Муслимани, во Албанија 60-70% од населението, во Босна и Херцеговина близу 50% од населението, четврта по ред е Македонија со процент на Муслимани помеѓу 30 и 40%, сите останати земји било од Балканот, било од остатокот на Европа имаат далеку помал процент на Муслиманска популација !
Е сега дека има и голем процент на Атеисти особено на Европскиов контитент има, како кај Христијаните(било да се Православни, Католици, Протестанти) исто така постојат и Атеисти кај Муслиманите, не е поентата кој како се декларира, туку дали воопшто верува во тоа или не !
И јас се декларирам како православен, но тоа е само поради традицијата, како и поради самата средина и општество инаку немам благе везе со православие !
Лично не верувам дека Албанците се нешто посебно засегнати и забегани по религијата, ова пред се се политички игри и политички потези, мерење на такви, добивање политички поени и сл. Инаку верски храмови веќе има во голема бројка ширум градов како и ширум државава и повеќе не се потребни ниту цркви, ниту џамии, а тие 1200 Муслимани од Лисиче можат и да појдат до Студеничани, како и до Арачиново, па и Чаир... станува збор за блиски релации(неколку км), еден ист град ... а башка и градењето на џамија во средина во која убедливо мнозинство се НеМуслимани би било сфатено како провокација ........... иако не живеам во тој крај, па и слабо се имам движено натака како што знам таму 90+% се Македонци така да овој чекор би го сметале за провокација од страна на Албанците !
--- надополнето: 30 јануари 2013 во 18:42 ---
Најголемито дел на албанци (98%) во косово и мкд се муслимани, бар се декларираат така - колку што се македонците христијани.
Во албанија е друга приказната, мнозинството се муслимани ,но има и значаен број на христијани и католици, и тоа е можеби единствена земја каде еден ист народ има три релгии и нема меѓурелигиозни проблеми.
Истите почнаа да се појавуваат последните неколку години, со јакнењето на фундаменталистите во мкд и косово.

Сали бериша е наклонет кон муслиманите, не дека има некоја задна умисла, повеќе гласови му носат на избори.

Исто така мора да се напомене дека многу од премиерите, министрите и претседателите на албанија се христијани/католици.

А најголемиот број на историски личности се исто така хритијани/католици (Скендербег, богдани, гонџе бојаџи итн.)

Малце надвор е од темва ова...

Според википедијава во Албанија има 70% Муслимани(од нив 80% се Сунити а 20% се Бектеши), потоа 20% се Православни и само 10% Католици !
Доколку Албанија има близу 3 милиони жители тоа значи дека скоро еден милион има Христијани таму(Православни+Католици) !
Но сепак и ден денес Албанија иако одамна заврши ерата на Хоџа сепак и ден денеска го има задржано Атеистичкиот карактер, да не заборавиме дека Енвер Хоџа тотално со закон ги забранил сите религии до една, поповите и оџите ги затворал по затвори, а некои и ги протерувал надвор од државата, додека пак црквите и џамиите ги претворал во магацини/складишта со катанци на вратите !
Во Македонија сите Албанци едногласно се декларираат како Муслимани, а во Косово иако мнозинството се декларираат како Муслимани сум прочитал некаде дека имало 100-200 илјади Албанци-Католици особено во западниот дел од Косово, Албанците па во Црна Гора исто така мислам дека се Католици по вероисповед, а за оние во Грција незнам како се декларираат !

И што и ако е неверник.Не се суди моралот на човекот по тоа дали е религиозен или не.Тоа што религијата ги има присвоено најдобрите човекови особини,не значи дека и религијата ги создала.

Само ти со 5то одделение кај можеш се да разбереш...

И што и ако е неверник.Не се суди моралот на човекот по тоа дали е религиозен или не.Тоа што религијата ги има присвоено најдобрите човекови особини,не значи дека и од религијата ги создала.

Само ти со 5то одделение кај можеш се да разбереш...

Se gleda kolku moral bez religija moze da se izgradi. Ti si tipicen primer.

Se gleda kolku moral bez religija moze da se izgradi. Ti si tipicen primer.
Тоа што религијата не им дава право на морална вертикала на атеистите е затоа што е управувана од такви како тебе со 5то одделение.

Инаку сите муслимани на светов,сте доказ дека религијата нема врска со моралното однесување.

Овие од Неисламска заедница се најголемите чмар иританти воопшто на земјината топка.Не сум против за градење џамија,цркви и слични верски објекти, но кога е во прашање мојата религија ќе алудирам примарно на главниот проблем во Македонија,а тоа е информирање на тие луѓе за исламот(на ова треба да се насочат сите сили и целата нивна работа) а не на градење верски објекти во кои на намаз ќе атендираат 2 без 3,од кои сите тие врска немаат на што воопшто те учи исламот.
Но затоа,што би рекле нашите,секое тенџерче си има прикладно капаче, така и ова.Си знаат они зошто толку ги насочуваат силите кон градење на објект наместо кон учење(бидејќи вистинскиот муслиман никогаш нема да им даде име ислам на луѓе кои се политички ориентирани,гласаат и поттикнуваат кон гласање....).
Многу лесно се манипулира со неукиот,премногу лесно.
секој чест на тебе и твоето толкување. но има една голема мана, ... малубројни сте, а да не бидеш невреден и ко секта ќе ве прогласат ако така продолжите. не знаат и не сакаат да знаат.
чест на оние кои ненаметнувачки го практикуваат исламот. но и сам гледаш дека и овде има некои кои се агресивни и го истакнуваат лошото. а кај мене пак само инат побудуваат, да ги буцкам и да ги нервирам. а они ко секој неписмен се гаќаат на јадицата и јадат ли јадат. примети дека сум христијанин кој не сака во целост да ја практикува библијата. се водам според времето во кое живеам, современо време. на тебе и сличните на тебе ти посакувам лесно да ја добиете борбата со политички настроените муслимани и да ја преставите религијата во подобро светло.
и како за крај, да остане кај тие што сакаат да ја практикуваат, а не да ја наметнуваат.

И јас му симнувам капа на членот-Муслиман Брејкер(со неколку 7ци) ............ тој е пример каков треба да биде и како треба да дискутира еден Муслиман, секоја чест до него, а има и други како него, може на форумов не баш, но во реалноста има да .......... Муслимани кои реално ги гледаат работите и живеат во прикладност со денешнината, а сепак си ја почитуваат и негуваат религијата и притоа не наметнуваат ништо на никого и никого не навредуваат !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom