- Член од
- 14 август 2006
- Мислења
- 45.841
- Поени од реакции
- 85.946
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ти најде за морал да зборуваш?
![]()
Да. АлКаеда што брани убијци на деца, мене ќе ми каже каков Христијанин сум.I ti pokaza deka ne ja sledis nitu pak ja pocituvas biblijata. Vie ste hristijani koi samo na jazik velat "veruvam vo bog" i toa od sram samo da ne gi narece nekoj Nevernici.A biblijata prasina vi sobira,ili ako ja fatite da ja procitate,od edno uvo vi vleguva od drugo izleguva. Nisto od nea vo praksa ne zemate,dzaba vi e.
Alkaeda ni pomalku ni poveke ista e kako tebe i tvojata kompanija koja se raduvaat i baraat palenje na dzamii. (edit)Да. АлКаеда што брани убијци на деца, мене ќе ми каже каков Христијанин сум.
Процентите би оделе вака 60-65% муслимани (+ бектеши), 25-30% православни христијани и 10% католици. Христијаните се населени обично во јужниот дел. Мит е тоа дека во Албанија бројот на католиците е поголем од на православните.
Мислам дека тоа не е можно,не смее две џамии истовремено да почнат со пеење молитва.
А кој вели дека нема пак да има интервенција?
Значи Албанец и Ш иптар е едно исто нешто! Тоа е исто како да речеш Македонец и Скопјанец! Тие во својата држава и на нивниот јазик се нарекуваат шќиптар (така што воопшто не ми е јасно зошто се вреѓаат кога некој ќе им викне албанец), додека ние ги нарекуваме нив Албанци поради македонскиот назив за нивната држава... И тоа е тоа... како што има македонци муслимани, така има и албанци христијани. Знаеме дека нивната првобитна религија беше христијанството, но поради економско-политичките состојби на Балканот полека полека се исламизирале...Мене ме интересира спротивното: Дали има Албанци што не се муслимани? За шиптaрите знаеме, они се муслимани до смрт, али ме интересира за Албанците.
Најголемито дел на албанци (98%) во косово и мкд се муслимани, бар се декларираат така - колку што се македонците христијани.
Во албанија е друга приказната, мнозинството се муслимани ,но има и значаен број на христијани и католици, и тоа е можеби единствена земја каде еден ист народ има три релгии и нема меѓурелигиозни проблеми.
Истите почнаа да се појавуваат последните неколку години, со јакнењето на фундаменталистите во мкд и косово.
Сали бериша е наклонет кон муслиманите, не дека има некоја задна умисла, повеќе гласови му носат на избори.
Исто така мора да се напомене дека многу од премиерите, министрите и претседателите на албанија се христијани/католици.
А најголемиот број на историски личности се исто така хритијани/католици (Скендербег, богдани, гонџе бојаџи итн.)
Малце надвор е од темва ова...
И што и ако е неверник.Не се суди моралот на човекот по тоа дали е религиозен или не.Тоа што религијата ги има присвоено најдобрите човекови особини,не значи дека и религијата ги создала.I ti pokaza deka ne ja sledis nitu pak ja pocituvas biblijata. Vie ste hristijani koi samo na jazik velat "veruvam vo bog" i toa od sram samo da ne gi narece nekoj Nevernici.A biblijata prasina vi sobira,ili ako ja fatite da ja procitate,od edno uvo vi vleguva od drugo izleguva. Nisto od nea vo praksa ne zemate,dzaba vi e.
И што и ако е неверник.Не се суди моралот на човекот по тоа дали е религиозен или не.Тоа што религијата ги има присвоено најдобрите човекови особини,не значи дека и од религијата ги создала.
Само ти со 5то одделение кај можеш се да разбереш...
Тоа што религијата не им дава право на морална вертикала на атеистите е затоа што е управувана од такви како тебе со 5то одделение.Se gleda kolku moral bez religija moze da se izgradi. Ti si tipicen primer.
секој чест на тебе и твоето толкување. но има една голема мана, ... малубројни сте, а да не бидеш невреден и ко секта ќе ве прогласат ако така продолжите. не знаат и не сакаат да знаат.Овие од Неисламска заедница се најголемите чмар иританти воопшто на земјината топка.Не сум против за градење џамија,цркви и слични верски објекти, но кога е во прашање мојата религија ќе алудирам примарно на главниот проблем во Македонија,а тоа е информирање на тие луѓе за исламот(на ова треба да се насочат сите сили и целата нивна работа) а не на градење верски објекти во кои на намаз ќе атендираат 2 без 3,од кои сите тие врска немаат на што воопшто те учи исламот.
Но затоа,што би рекле нашите,секое тенџерче си има прикладно капаче, така и ова.Си знаат они зошто толку ги насочуваат силите кон градење на објект наместо кон учење(бидејќи вистинскиот муслиман никогаш нема да им даде име ислам на луѓе кои се политички ориентирани,гласаат и поттикнуваат кон гласање....).
Многу лесно се манипулира со неукиот,премногу лесно.