Напишав Ал Каеда, ако нив ти ги сметаш за борци за слобода и права.. Сеедно, тоа беше само пример.
За жал утопија е сите луѓе во светот за се' да се согласуваат, да нема непријатели и сите да делат исти уверувања и идеали.
Баш затоа што тие "другите" можат да најдат нешто слично, добро е што овие први го нашле. Види, никој не сака војна, секој сака мир. Меѓутоа мир под различни услови, ти текнува? И Хитлер сакал мир. И Ким Јонг сака мир. Сакам да кажам дека за да твоето дете може да се разбуди во свет без војни, некој мора да го чува тој мир и да се бори за идеалите и светот во кој ти веруваш. Затоа се за поздрав овие иновации во воената технологија, па кој знае, можда еден ден ќе се водат само виртуелни војни, или војни со роботи, еве САД веќе одамна користат дронови.
Види, јас не сакам сите да се согласуваат за се, ниту пак дека сите треба да имаат исти уверувања и идеали. Напротив, таков свет би бил сив, мрачен и никогаш не би можело човештвото да оди напред. Несогласувањата и различните идеали се она што го движи светот напред, затоа што од сите ставови, дебати потоа се носат различни заклучоци, се создаваат нови теории. Јас баш ја сакам таа разновидност на идеали. Јас имам едни идеали, ама сакам да ги чујам идеалите различни од моите, затоа што сметам дека од секој човек можеш да научиш нешто, посебно од оние со сосема различни погледи на светот од моите, затоа што така се терам себеси да излезам од сопствените рамки и да ги гледам работите од повеќе перспективи. Се трудам секогаш да ги гледам работите од повеќе гледни точки, не само од мојата, така и себе се предизвикувам да созревам како личност.
Но, не и кога станува збор за омраза. Војните се производ на омраза, на мразње, на желбата за крв и сотрување на другиот. Милион војници се тепаат, се гледаат преку нишан и одзимаат туѓ живот, нема ништо поболно од тоа. Колку колатерални жртви има во војните? Колку невини луѓе, невини деца/бебиња чиј живот се уште не е започнат ги губат своите животи. За што? За некој да си го крева егото и да си ги лечи фрустрациите? Ако толку им е битна иднината и мирот, тогаш лидерите нека се тепаат меѓу себе. Има еден добар стих од SOAD (го парафразирам сега): Why don't president fight the wars? Why do they always send the poor? За принц Хари да се фали како убил Талибанец и истото го правел добро затоа што “бил добар у воените игри на Плејстејшн“? Зар до таму стигна човековиот род? Мирот не се оддржува преку војување, така само се продолжува војувањето, затоа што војните предизвикуваат огорченост и уште поголема омраза кај страните што војуваат.
Не оди подалеку од Балканот. Од што војуваа сите меѓу себе, денес цветаме од просперитет, нели? Саде љубов и мир. Архангел пееја: Купен мир и тишина, пострашни од војна... И така е. Ама после војна, мирот секогаш е купен. Секогаш привиден. После војна - мирот секогаш е вештачки. И се додека има војни, ќе има и вештачки мир. Војните се вештачки, вештачки ќе биде мирот. После војна - тишина. После војна - очај и беда. Соседи кои до вчера се гушкале и славеле заедно слави и славеле Нови години и празници, денес се мразат и не прават муабет. За таков ли мир се бориме? За мир кој оттуѓува?
Хитлер сакал мир, со тоа што ќе ги убие сите Евреи. Тоа е парадокс. Не сакал Хитлер мир, сакал да лечии фрустрации и да си игра владетел и Господ. Има разлика.
Секоја држава треба да си ја брка својата работа, да соработува со оние држави кои и одговараат и културно да си ги остави оние другите да си ја гледаат својата работа.
Луѓето треба да се натпреваруваат, јас сум да има конкуренција, тоа е она што води до различност и диверзитет, ама не да дојде до степен да сакаме да го истребиме различниот од нас или другиот. Сите сакаат да си туркаат животот и да го живеат најдобро што можат и секој треба да го има тоа право. А војната тие права ги скратува и остава само разурнатини, болка и смрт, беда и очај.
Затоа што две мајки, чии синови загинале во ист ден, а се бореле од двете различни страни - исто тагуваат. Нивните сопруги и деца со исто вриштење паѓаат пред нивните ковчези и ги гушкаат нивните тела. Болката која ја предизвикува војната исто влијае кај сите.
И затоа војната не оддржува ништо, туку уништува се и носи солзи, болка и несреќа.
А јас во таков свет не сакам да живеам и одбивам да се помирам со фактот дека војната е нужно зло. Војна е зло кое треба да се истреби, ако сакаме просперитет на човештвото.