Како настанал исламот: Кој бил Мухамед?

• Креатор на темата Креатор на темата Neemo
  • Време на започнување Време на започнување
Pa i nami bre ne ne interesiraa sto mislat drugite za nas za kuranot i islamot, zasto ne gi gledas posledicite na hristijanskata vera vo meksiko ,brazil i vooopste vo tie drzavi sto se pobozni hristijani ,pred da cistis vo tug dvor ,cisti si gi tvojot

Абе неписмен еден, вие муслиманите се мешате секаде, затоа и добивате соодветен одговор.

Не туку изигравај светец, коа сте у гоман до гуша.

Напротив: на третооделенци им се кажуваат приказните за волкот и Црвенкапа а на возрасните, им се укажува на вистината за Бога.

А Ти, нели беше „м-р„ по нешто? До сега би требало да можеш да разликуваш што е приказна, што е човекова а што е Божја вистина.
--- надополнето: 15 јануари 2013 во 19:32 ---

Soul,
дали Ти лично го знаеш Алах?
ako e Bozja vistina kako ti i site vie obicni smrtnici ste go spoznale boga i so koe pravo mu se molite da ne se slucuva ona sto se slucuva a se sto se slucuva e Bozja volja znaci imate publika toa ve pravi uspesni kao glupak koj pisuva za glupaci sekogas e uspesen i dobro prodavan pisatel.

во врска со болдираниве ако моше да ми одговориш.
велиш во муслиманските држави дека тие работи се грешни и треба да се казнуваат според куранот. ОК, јас немам проблем со тоа. но доколку се задржи во исламската држава.
некако ми е нон сенс да во НЕмуслиманса држава се дрзнува да бара правдина по куранот. нели во таа дотична држава каде што не владее куранот има некои други закони кои ги казнуваат според сопствени убедувања и уверувања? како што куранот кажува, ако не ти се допаѓа можеш да се иселиш од таа држава. а не да наметнуваш нешто, пошто пак како што вика куранот, “не го наметнувај!“
и дискутабилно е тоа со моралот и етиката. пошто тоа се променливи. еве само за пример, тогаш не било педофилија да се ожениш со 9 годино дете, и имаш секс кога ја добило првата манструација. дали ТИ денес го прифаќаш тоа што било тогаш или се водиш по новите современи норми каде тоа Е педофилија? тоа е само еден пример дека тоа со моралот и етиката се променливи.
и како за крај, нели повеќе би им одговарало на муслиманите да НЕмуслиманските држави да станат крајно ѓаволски и сами се уништат и тогаш исламот да им биде спас?
беше тагиран кралот, но добродојден е било кој од муслиманите да даде билокаков одговор на ова.
или како по обичај ќе избегнете прашање од мене?
сакам одговор пошто ако не за друго се трудам да бидам непристрасен иако, каде што ги признавам грешките и од моја (христијанска) страна, ама ги осудувам и маните на останатите религии.

BREAKER7777777 морам и тебе да те тагнам, пошто верувам дека само ти ќе ми дадеш коректно мислење.
убаво кажуваш, ВО ИСЛАМСКИТЕ држави. значи тие работи може и треба да се случуваат во тие држави. сите други нели не треба да се присилуваат да се однесуваат според исламот, ако не се во таа држава? ова мене ми личи на мешање. дали е провокација или не, важно се коси со исламот (да бараш да се спроведуваат исламските учења во НЕмуслиманска држава), бар јас така разбирам.по исламот, и јас би требало да се мешам во тие држави ако се збори за смрт на неверниците? дека се омаловажуваат другите религии. но НЕ, никој не се дрзнува да фрла фетви затоа што некој не се согласува со “таа“ вера.
тоа дека некои се на мислење за педофилија или сл, до сега не сум дискутирал, пошто секое време си носи свои вредности. ДА, во денешно време Е педофилија. но не сакам да судам за нешто што не е во денешно време. така да овој дел од постот ќе го игнорирам.
карикатури ДА, сум приврзаник на нив во секое време на секоја теме. затоа што тоа е уметност низ која се потенцира, исмејува, коментира некоја работа која во тоа место, таа држава е за некаков комантар.

некој спомна Дубаи. тука пријателе НЕ си во право, во другите емирати во УАЕ ДА, има такво нешто такво, Жаржа на пример. но во Дубаи и Абу Даби НЕМА!

Кооператива,

Педофилија е строго дефиниран и специфичен поим а таа гласи:Сексуална склоност на возразна,сексуално зрела персона кон личности кои се сексуално незрели т.е не се влезени во нивните пубертетски години.
Исламска држава не постои во овој момент.Постојат два вида на држави :Шеријат(која е исламска) и сите други(сите оние кои не се уредени според божјиот закон).Во нешеријатска држава како муслиман(ако се сметаш за таков) си секогаш гостин бидејќи таа во суштина не ти е матична држава(според верските убедувања).Шеријатска држава денес не постои и според моја гледна точка не можи да постои во европските земји(бидејќи грото на население го сочинуваат личности кои повеќе се склони кон атеизам).Мешањето во секакви чорби од наводните европски муслимани е повеќе политички проблем замаскиран позади религијата.
За карикатурите,сатирата и хуморот е секогаш добредојден но никогаш пожелен ако со тој хумор се омаложува некоја одредена вредност кај било кого.Значи хуморот без граници не е хумор туку провокација.Хуморот на историски личности кои има огромна вредност и буди различни чуства на одредено население е секако провокација .
Прост пример:Ајде да тргниме со Македонските патриоти кои за Македонците имаат огромна вредност,да удриме на нивна сметка несмасна и лоша шала ,верувам на ниеден нема вкусно да им изгледа тоа,дури би побудило бура на афект во нивните срца.
Затоа,зошто да го навредувам твоето свето?И зошто да го навредуваш моето свето?

Кооператива,

Педофилија е строго дефиниран и специфичен поим а таа гласи:Сексуална склоност на возразна,сексуално зрела персона кон личности кои се сексуално незрели т.е не се влезени во нивните пубертетски години.
Исламска држава не постои во овој момент.Постојат два вида на држави :Шеријат(која е исламска) и сите други(сите оние кои не се уредени според божјиот закон).Во нешеријатска држава како муслиман(ако се сметаш за таков) си секогаш гостин бидејќи таа во суштина не ти е матична држава(според верските убедувања).Шеријатска држава денес не постои и според моја гледна точка не можи да постои во европските земји(бидејќи грото на население го сочинуваат личности кои повеќе се склони кон атеизам).Мешањето во секакви чорби од наводните европски муслимани е повеќе политички проблем замаскиран позади религијата.
За карикатурите,сатирата и хуморот е секогаш добредојден но никогаш пожелен ако со тој хумор се омаложува некоја одредена вредност кај било кого.Значи хуморот без граници не е хумор туку провокација.Хуморот на историски личности кои има огромна вредност и буди различни чуства на одредено население е секако провокација .
Прост пример:Ајде да тргниме со Македонските патриоти кои за Македонците имаат огромна вредност,да удриме на нивна сметка несмасна и лоша шала ,верувам на ниеден нема вкусно да им изгледа тоа,дури би побудило бура на афект во нивните срца.
Затоа,зошто да го навредувам твоето свето?И зошто да го навредуваш моето свето?
ќе те ословам со друже.тоа за педофилијата беше само нешто што е производ (дефиниција) на модерното време, да се има критериум. и не е важно во моментов нели? друго ми беше мислата.
не се навредувам затоа што ги почитувам сите мислења, безразлика дали тоа мислење ми се допаѓало или не. може да не ми се допадне, да се намрштам, да се вознемирам, ама дека ќе реагирам на некаков физички начин НЕ. серазбира се додека е тоа мислење. не е акт! акт подразбирам да ме фати за рака, турне на страна и дере во фаца дека тој тоа и тоа го мисли. сепак секој има право на свое мислење, свои изјави, да го публикува тоа ако сака или мисли дека треба. негова работа е тоа. ти (не мислам конкретно ТИ) може да го пцуеш гоце делчев, да го правиш од гомно подолу, но ако тој во мојата глава и моето срце е најдобар, ништо нема да се смени. така да тука ми е малку неприфатливото со тебе.

ќе те ословам со друже.тоа за педофилијата беше само нешто што е производ (дефиниција) на модерното време, да се има критериум. и не е важно во моментов нели? друго ми беше мислата.
не се навредувам затоа што ги почитувам сите мислења, безразлика дали тоа мислење ми се допаѓало или не. може да не ми се допадне, да се намрштам, да се вознемирам, ама дека ќе реагирам на некаков физички начин НЕ. серазбира се додека е тоа мислење. не е акт! акт подразбирам да ме фати за рака, турне на страна и дере во фаца дека тој тоа и тоа го мисли. сепак секој има право на свое мислење, свои изјави, да го публикува тоа ако сака или мисли дека треба. негова работа е тоа. ти (не мислам конкретно ТИ) може да го пцуеш гоце делчев, да го правиш од гомно подолу, но ако тој во мојата глава и моето срце е најдобар, ништо нема да се смени. така да тука ми е малку неприфатливото со тебе.

Говорот на човекот е многу поболен од ударот.Нормално,ти на навредата на Гоце можеби ништо нема да проговориш(дефинитивно ќе ме мразиш поради мојата непочит кон тебе и она што за тебе е свето) но има луѓе кои се полабилни во афект и дефинитивно ќе реагираат на таа провокација(некои работи едноставно ја прекорачуваат границата).И зошто воопшто таков избор да направам и да провоцирам некого поради неговите верувања?Бидејќи не се како моите?Нема смисла нели.
Јас искрено не се бунтувам против такви но не се нити слагам со нивниот концепт на слобода во пишување(за оваа работа прво треба да се биде цивилизиран,со сенс за култура,коректност и почит кон другите а не секој уличар што носот не знае да си го замие стигна да пишува нешто за некого за кој врска нема нити кој е нити што е)

Говорот на човекот е многу поболен од ударот.Нормално,ти на навредата на Гоце можеби ништо нема да проговориш(дефинитивно ќе ме мразиш поради мојата непочит кон тебе и она што за тебе е свето) но има луѓе кои се полабилни во афект и дефинитивно ќе реагираат на таа провокација(некои работи едноставно ја прекорачуваат границата).И зошто воопшто таков избор да направам и да провоцирам некого поради неговите верувања?Бидејќи не се како моите?Нема смисла нели.
Јас искрено не се бунтувам против такви но не се нити слагам со нивниот концепт на слобода во пишување(за оваа работа прво треба да се биде цивилизиран,со сенс за култура,коректност и почит кон другите а не секој уличар што носот не знае да си го замие стигна да пишува нешто за некого за кој врска нема нити кој е нити што е)
убаво кажа, лабилни. но тие се малку на број. пошто не се согласувам дека сите тие што се дигнаа против карикатурата се лабилни.
второ, ако е некој ко мене, нити ќе мисли дека навредува, нити ќе го свати тоа како навреда. се согласувам кога викаш дека треба да се биде цивилизиран, и провокацијата да остане само провокација. да не реагирам ич. со тоа провокацијата ќе пропадне. тоа значи дека ако ме чепкаш со збор (кој ДА најмногу боли) и јас не изреагирам, твојата провокација пропаднала.
ај утре ќе продолжиме, сега морам да си идам

Неможам да замислам карикатура што ќе ме навреди а уште помалку натера да кршам се по улица и да колам луѓе. Да има невкусни работи ама...таков е светот неможе се да ти е по твој вкус. Што знам имам секакви луѓе...мислам дека голем дел од муслиманите си ја сваќаат верата пресериозно и премногу се емотивно врзани за неа...ова не го оправдувам ама тоа е нивен проблем не е мој...самите тие страдаат емотивно за глупости и се фрустираат за банални работи.

пошто темата прашања за ислам е затворена ајде некој муслиман да ми каже дали некој муслиман на оваа земја може да се вика алах , да му се даде име алах или веке има такви што се викаат алах?

пошто темата прашања за ислам е затворена ајде некој муслиман да ми каже дали некој муслиман на оваа земја може да се вика алах , да му се даде име алах или веке има такви што се викаат алах?

Не може!
Нема такви!

a dali moze nekoj makedonec pravoslaven da se vika gospod ili bog , da mu se dade ime gospod , ili veke ima takvi koi se vikaat po ime gospod. , :tapp:
--- надополнето: 20 јануари 2013 во 17:53 ---

тапа фраер
stoe toa sto ti se dopaga kaj replikata na mona kade samo ona napisala interesno, i ti si stavil lajk na toa, hehehe, kako sto gledam na site nejzini repliki i stavas lajk , ne ke da e do toa izgleda ima nesto drugooooooooo,,

a dali moze nekoj makedonec pravoslaven da se vika gospod ili bog , da mu se dade ime gospod , ili veke ima takvi koi se vikaat po ime gospod. , :tapp:

тапа фраер
stoe toa sto ti se dopaga kaj replikata na mona kade samo ona napisala interesno, i ti si stavil lajk na toa, hehehe, kako sto gledam na site nejzini repliki i stavas lajk , ne ke da e do toa izgleda ima nesto drugooooooooo,,
imam simpatii sprema mona za toa i stavam lajkovi :)))))
nego prasanjeto e stvarno interesno za iminjata poso nema nekoj so se vika allah ama ima mnogu muhamed ustvari mislam deka nekade procitav toa bilo najcesto islamsko ime

тапа фраер
Си утнал малце тука прашањето всушност е дали некој смее исус да се вика ( а има такви ) да те известам инаку мухамед не е муслиманско име мухамед , ајша како имиња постоеле уште пред исламот. али како што и самите знаеме муслиманите уживаат да присвојуваат туги работи па и верата односно христијанска но изменета прилагодена кон условите на арабските племиња.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom