Слободната воља и религиите!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ti sto smetas deka ne e potrebno nemoj da go pravis. Nekoj isto hristijanin e i smeta deka e potrebno i go pravi,pritoa ne stanuva musliman. Pa ako go zaucam deteto sabajle da gi mie zabite,sekogas posle jadenje i pred spienje da gi cetka zabite,go prisiluvam na nekoj religiski cin ?
Ако сунетот е медицински а не религиски чин, зошто го изведува оџа а не лекар?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Pa i Brakot go izveduva Odza. Kaj Evreite Odza ne go izveduva.

Mnogu gi ispomesavme poimite. Kaj muslimanite edna od povaznite tradicii stanalo obrezuvanjeto,zatoa i se zabelezuva so mevlud.
Inace ne moze da bide nametnuvanje na vera,kako sto se zapocna,bidejki ne e toa uslov za da bide covek musliman. Toa nisto vo negovoto veruvanje i ubeduvanje ne menuva,osven sto e higienski podobro.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Pa i Brakot go izveduva Odza. Kaj Evreite Odza ne go izveduva.

Mnogu gi ispomesavme poimite. Kaj muslimanite edna od povaznite tradicii stanalo obrezuvanjeto,zatoa i se zabelezuva so mevlud.
Inace ne moze da bide nametnuvanje na vera,kako sto se zapocna,bidejki ne e toa uslov za da bide covek musliman. Toa nisto vo negovoto veruvanje i ubeduvanje ne menuva,osven sto e higienski podobro.
Како бре небило наметнување?! Кого правиш будала? Па неживееме ние на марс!
Сунетот е чин со кој детето станува и официјално муслиман. Затоа и има прослава. Или може ти и кога ќе ти измие заби синот, викаш гости, музика и славиш?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Како бре небило наметнување?! Кого правиш будала? Па неживееме ние на марс!
Сунетот е чин со кој детето станува и официјално муслиман. Затоа и има прослава. Или може ти и кога ќе ти измие заби синот, викаш гости, музика и славиш?
Cetkanjeto e sekojdnevno,obrezuvanjeto ednas se pravi.
Jas nikogo ne pravam budala. Tuka ako ima takov,vie ste,ili samite se budaleete ili pokusavate da napravite nekoj drug.

Povtoruvam,uslovi za covek da bide musliman se 5-te islamski sartovi.A za da stane vernik,uslov se 6-te imanski sartovi.
Tamu ne spagja nitu obrezuvanjeto,nitu cetkanjeto zabi.... tie se preporaclivi raboti. Isto i nosenjeto brada e sunnet,ama kolku muslimani ima bez brada.... ete,kako sto kazav,obrezuvanjeto e od povaznite sunneti pa zatoa praksa postanalo kaj site muslimani,no ne e znaci uslov za da se bide musliman.
Covek ziveel vo hristijanstvo pa prifakja pokasno Islam a ne e obrezan. Ako go sledi sunnetot na Muhammed s.a.w.s togas i ke se obrezi,no i ako ne se obreze,toj veke stanal Musliman i so toa i bez toa.

white_eagle

: : stuck in void : :
Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
More drugar,oti ne razbiras ? Kako sto e Sunnet obrezuvanjeto,sunnet e i cistenje (cetkanje zabi) pet pati na den ! Sunnet e mienje lice koga ke stanes sabajle. Sunnet e mienje race pred i posle jadenje. Isto kako sto e i obrezuvanjeto. Slusaj be drugarce koga nekoj ti zboruva ne skokaj i ne napinaj.
Ti sto smetas deka ne e potrebno nemoj da go pravis. Nekoj isto hristijanin e i smeta deka e potrebno i go pravi,pritoa ne stanuva musliman. Pa ako go zaucam deteto sabajle da gi mie zabite,sekogas posle jadenje i pred spienje da gi cetka zabite,go prisiluvam na nekoj religiski cin ?
Pa ne vi bese jasno i upotrebata na voda posle nuzda,ama muslimanite bea ubedeni deka toa e po higienski pa sega znam deka i kaj hristijanite stanuva praksa ama ne stanale muslimani so toa.
Fitnata e vo toa sto bez razlika na koja e pridobivkata, iako se minorni pridobivkite od obrezuvanjeto da receme deka vredat, nemozes da sporeduvas cetkanje zabi zatoa sto koga ke porasne deteto ako ne saka da cetka zabi moze da zapre so cetkanje, ako ne saka da upotrebuva voda posle nuzda ne mora, ama da mu se vrati otkinatoto delce ne e mozno i ne se vraka.

Ne ja diskutiram higienskata pridobivka kako ne razbiras, biten e izborot na covekot da pravi sto saka so svoeto telo. Eve jas ne sum obrezan pa ne sum izgubil nisto dosega kako i najgolemiot broj drugi neobrezani lugje, znaci ne e strasno da se ostavi deteto neobrezano i da se prasa za negovo mislenje koga ke napolni 18.

Zosto ne mislis deka moeto baranje e razumno ne sfakjam.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Fitnata e vo toa sto bez razlika na koja e pridobivkata, iako se minorni pridobivkite od obrezuvanjeto da receme deka vredat, nemozes da sporeduvas cetkanje zabi zatoa sto koga ke porasne deteto ako ne saka da cetka zabi moze da zapre so cetkanje, ako ne saka da upotrebuva voda posle nuzda ne mora, ama da mu se vrati otkinatoto delce ne e mozno i ne se vraka.

Ne ja diskutiram higienskata pridobivka kako ne razbiras, biten e izborot na covekot da pravi sto saka so svoeto telo. Eve jas ne sum obrezan pa ne sum izgubil nisto dosega kako i najgolemiot broj drugi neobrezani lugje, znaci ne e strasno da se ostavi deteto neobrezano i da se prasa za negovo mislenje koga ke napolni 18.
Aman be prijatele,pa medicinava polovite organi gi smenuva denes ne edna kozicka.... I ne e rabota za koja bi se kael ili bi promenila nesto vo negoviot zivot.
Ocigledno e deka od inat verglate.
Mozete sledno drugo prasanje da si postavite. Jas zadovolen sum so odgovorot sto vi go dadov.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Сунетот е верски чин кој го изведува лекар а не оџа.:sneaky:
--- надополнето: 10 јануари 2013 во 20:41 ---

Zosto ne mislis deka moeto baranje e razumno ne sfakjam.
Ниту атеистите имаат избор!

И тие не се оставаат да пораснат и сами да си го одберат името кое го носат.:tapp:

white_eagle

Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
--- надополнето: 10 јануари 2013 во 20:41 ---

Ниту атеистите имаат избор!

И тие не се оставаат да пораснат и сами да си го одберат името кое го носат.:tapp:
Gledas deka ne sfakas, imeto moze da se smeni po zelba :) sunetot nemoze da se odsunetuva

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Три школи на Магиката, а не "три типа на религија"! :facepalm:
Гурџи...оди научи што означува одреден поим, па после дискутирај бре човече. Што означува за тебе "религија" не е исто со општо прифатена и користена дефиниција! Научи што е секта, што е религија, што е Ред итн итн, па да може да има разбирање. Вака без да имаш поим што е што, личиш на кафански тепач кој оди од маса до маса и покажува колку е јак со неговиот најдобар аргумент - "ти појма немаш, јас све знам, ама за инат не ти кажувам".
хахаха..абе не ми прај смешки и ти и тој шарлатанот што сака да се прави мајстор.
Моите аргументи во секој момент можат да гио побијат вашите, ..значи пак ќе повторам,...ВО СЕКОЈ МОМЕНТ.
Што мислиш, тоа шарлатанот Хепта не го гледа? Не гледаш дека си ја потвиткува опашката на секој мој предизвик?
Пропагирате а не знаете што пропагирате...:pos:абе цепење еј..
И џабе ти се навредите..можеш да лаеш колку сакаш, на крај само тоа ви останува....или да вреѓате или да си ја подвиткате опашката..
Ај сега на учење... уште многу фурни леб требе да изедете, и Ти и оној шарлатанот. Какви времиња дојдоа, шарлатани на секој чекор и продаваат лажни вистини.
А јас кажувам на кој сакам и кога сакам....и тоа ле не ти е јасно?

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Еве јас ќе те прашам оти него го нападна оти бил телемит без да одговориш на прашањето (ad hominem)

Кога детето одлучува само за себе дека ќе стане муслиман па му се прави сунет? Што ако не сака да биде муслиман ама е засекогаш обрежано поради туѓата волја? Истото важи и за евреите.
Детето според учењето на исламот ( секое дете воопшто) поседува вродена природа или фитра и не се раѓа на никаков друг начин освен како муслиман. А после неговите родители прават од него христијанин, евреин ,атеист итн. А попосле тоа само или ја продолжува таа религиска лоза од родителите или си бира по сопствен избор.

Ако не сака да биде муслиман кога ќе порасне, нека тргне до некоја болница и нека се подвргне на пластична операција, или нека жали цел живот што родителите го направиле сунет.
--- надополнето: 10 јануари 2013 во 20:47 ---
Gledas deka ne sfakas, imeto moze da se smeni po zelba :) sunetot nemoze da se odsunetuva
Ти напишав погоре. Прочитај!

white_eagle

Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
Детето според учењето на исламот ( секое дете воопшто) поседува вродена природа или фитра и не се раѓа на никаков друг начин освен како муслиман. А после неговите родители прават од него христијанин, евреин ,атеист итн. А попосле тоа само или ја продолжува таа религиска лоза од родителите или си бира по сопствен избор.

Ако не сака да биде муслиман кога ќе порасне, нека тргне до некоја болница и нека се подвргне на пластична операција, или нека жали цел живот што родителите го направиле сунет.
--- надополнето: 10 јануари 2013 во 20:47 ---

Ти напишав погоре. Прочитај!
Okej sfakam sega za sunetot nemora poveke da pisuvate oti ocigledno ne sfakate kako sekoj covek treba da bide sloboden da odredi za sebesi sto da pravi so svoeto telo. Makar i da e isecen na prstot kako mal ima neprepoznatliva luzna i apsolutno nikakvi komplikacii sepak toa smeta od aspekt sto nekoj drug resaval na tebe da pravi obreden ritual bez nekakvo znacenje za tebe. Nemora da mi vrakate na ova poveke oti posle nekolku posta razbiram deka ni jas ke ve sfatam ni vie mene.

Sega ova mi e nejasno: ako sekoe dete se ragja kako musliman i podocna treba da se educira i da pocne da go sledi ucenjeto na islamot za da bide blagosloveno da odi vo rajot a ne da bide nevernik, togas sto pravime so decata i bezbrojnite lugje niz istorijata koi sto ne bile udovoleni so toa da znaat i da imaat moznost da go izberat islamot kako na primer pleminjata vo amazon koi sto nemaat skoro nikakov kontakt so civilizacijata i nemale moznost da bidat zapoznaeni so vistinata. Zosto tie da nemaat sansa da odat vo rajot?

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Sega ova mi e nejasno: ako sekoe dete se ragja kako musliman i podocna treba da se educira i da pocne da go sledi ucenjeto na islamot za da bide blagosloveno da odi vo rajot a ne da bide nevernik, togas sto pravime so decata i bezbrojnite lugje niz istorijata koi sto ne bile udovoleni so toa da znaat i da imaat moznost da go izberat islamot kako na primer pleminjata vo amazon koi sto nemaat skoro nikakov kontakt so civilizacijata i nemale moznost da bidat zapoznaeni so vistinata. Zosto tie da nemaat sansa da odat vo rajot?
И за тоа има чаре. Повели:

КАКОВ Е ГРЕВОТ НА ОНОЈ ДО КОГО НЕ ДОПРЕЛ КУР’АНОТ
(Извадок од книгата: ДИЈАЛОГ СО ПРИЈАТЕЛОТ НЕВЕРНИК)
13.05.2007

По подолго размислување пријателот продолжи нагласувајќи го секој збор од новото прашање:
Добро, а што велите за човекот до кого не допрел Кур’анот, ниту друга книга од објавата на Бог, ниту пак му дошол божји пратеник? Дали е тој грешен и каков е неговиот грев? Што ќе се случи со него на Денот на пресметката за кој вие зборувате?
Му кажав:
Дозволи ми најпрво да укажам на погрешната претпоставка од твоето прашање. Аллах џ.ш. вели прецизно дека на никого не му ја одзел Својата милост- Објавата:
„Нема ниту еден народ кој бил па прошол, а да не му дошол опоменувач” (Фатир, 24)
„Ние на секој народ му пративме по еден пратеник...” (Ен Нахл, 36)
Пратениците спомнати во Кур’анот не се единствените Божји пратеници. Покрај нив имало иљадници други за кои не знаеме ништо. Аллах џ.ш. за тоа му вели на (Мухамед а.с.):

„...Помеѓу нив се некои чиј опис и доживувања ти ги кажавме, а за некои не ти кажувавме”. (Ел Му’минун, 78)

Бог му објавува на секого, па и на пчелата:
„И ја вдахнови Господарот твој пчелата и и даде природен нагон: гради престојувалиште во ридиштата, на дрвјата и на местата, кои ги подигнаа луѓето” (Ен-Нахл, 68). Понекогаш објавата доаѓа во вид на книга, која ја носи Џебраил, понекогаш во вид на светло кое допира во срцето човеково, понекогаш во вид на отварање на градите за вистината, понекогаш во вид на мудрост, сфаќање на вистината, а понекогаш во вид на покорност, страв и богострав. Секој кој нема да биде глув за Објавата, независно од начинот на кој таа допрела до него, ќе биде награден од Бога џ.ш. А што се однесува за оние кои не сакаат да чујат и да сетат со срцето, на нив не им помагаат ниту книги, ниту пратеници колку и да се.
Бог вели дека ја сипе својата мудрост на кого сака и за тоа на никого не му одговара.
Понекогаш Аллах џ.ш., од мудроста за која само тој знае, ќе казни некого а на некого ќе му прости, примајќи го неговото најслабо верување. Кој од нас знае, можеби само еден поглед на најпростиот човек свртен кон небото во стравопочит, е всушност поспасоносен и поприфатлив од нашето клањање.
Најновоте проучувања на примитивните форми на религиозноста на најстарите човечки заедници покажуваат дека и тие имале пратеници и небесни книги како и нашите.
Во племето Мау-бау откриено е верување во еден Господ, кого тие го нарекуваат Мугај и кого тие го опишуваат дека е еден, ниту е роден, ниту родил, никој не Му е рамен ниту сличен, дека не може да се види и дека не може да се спознае освен низ неговите дела и творење, дека тој е Создател, Скрбител, Милозлив, Дарувател, дека лечи болни, помага на луѓето во невоља, дава дожд, ја прима молитвата. За молњата велат дека е Негов нож, а громотевицата дека е тропот на Неговите нозе. Дали овој Мугај е како и нашиот Бог? Откаде им на нив ова знаење ако во нивната историја не имало пратеник и преносител на она што им било објавено, па времето со тоа учење направило промена.

Во племето Нијам – Нијам наоѓаме исто така верување во еден Господ, кого го нарекуваат Мубили. Во прашумата, како што веруваат, се се движи по неговата воља. Тој со громови ги погодува злите луѓе, а добрите ги наградува со скрб, благослов и сигурност.
Во племето Шејлак веруваат во еден Господ кого го нарекуваат Џок. За него велат дека се сокрива и укажува. Дека е на небото и на секое место. Тој е создател на се.
Во племето Денка веруваат во еден Господ по име Нијалок. Овој збор значи: Тој што е на небото и што е највисок.
Како да ги наречеме сите овие верувања, можеме ли за нив да речеме дека се нешто друго до Ислам?
Зарем се тие нешто друго до Објава која ја пренесувале пратеници на народите низ текот на нивната историја?
Верата е една:
„Тие кои веруваат, Евреи, Христијани и Сабејци ќе заслужат награда кај Господ, ако веруваат во Господ, Денот Суден и ако прават добри дела. Тие нама да западнат никогаш во страв, ниту жал ќе ги снајде” (Ел-Бекаре, 62)
Дури и Сабејците, кои го обожувале Сонцето како еден од Божјите закони, а кои верувале во еден Бог, Денот суден, проживувањето, пресметката и правење на добри дела, ќе имаат награда кај Аллах џ.ш.
Видовите на Божјата милост се различни. Некој се раѓа слеп, додека други се раѓаат со вид. Тие кои живееле во времето на Муса а.с. со свои очи виделе како тој го раздвојува морето со еден удар на својот стап. Современиците на Иса а.с. биле очевидци како тој оживува мртовец. Што се однесува до нас, ние за овие настани знаеме само она што сме го чуле, а да се чуе не е исто што и да се види, ниту е еднаков оној што ќе види и оној што ќе чуе. Покрај тоа, верувањето или неверувањето не е залог за муџиза . Тврдоглавите и охолите ги виделе муџизите на своите пратеници, па потоа уште повеќе зборувале дека се тие лажговци.

Нема сомнеж дека до нашиот пријател, доктор на науки, дошле сите три небески книги, Теврат, Инџил и Кур’ан, последната на неговиот мајчин јазик, па сепак тоа само ја зголемило жестината со која тој влегува во овие расправии. Од вистинските причини и патишта на автентично расправање пријателот забегал во ситуација која не е негова, прашувајќи се за апстрактниот човек на кого не му дошол пратеник и до кого не допрел Кур’анот ниту некои други небески книги, со цел да најде несовршеност во правдата на Бога, нејзина недостатност.
Затоа и прашува тој:
- Зошто се Божјите милости од различен вид? Зошто Господ на некого му дава да ги види неговите докази, а другите само да слушнат за нив?
Одговараме дека тоа можеби не би била милост, туку казна. Зарем Аллах џ.ш. не им кажа на следбениците на Иса а.с. кои барале да им прати софра од небото:

„Ќе ви спуштам трпеза, но кој не ќе верува по тоа , ќе го казнам со жестока казна, како никој дотогаш што не сум казнил” (Ел-Маиде, 115)

Тоа е затоа што за оној кој по гледањето на муџизата не ќе верува, му се наголемува и заострува казната. Блазе си му на оној кој ќе верува без муџизата, а тешко си му на оној кој ќе ја види, а не ќе поверува! Кур’ан во твоите раце е доказ и предопредување, а на денот на пресметката ќе биде казна.
Непостоењето на еден доказ за Ескимецот од поларните краишта, може да биде ослободеност, опрост и милост на Денот Суден, исто како што само еден негов поглед исполнет со побожен стравопочит во еден миг од неговиот живот може да биде доволен да биде примен тој кај Бога како искрен верник.
А зошто Аллах џ.ш. е помилозлив кон некого, тоа сепак му припаѓа на неговата мудрост:
„Бог знаел што е во срцата нивни и им дал смиреност и спокој на душата и ги наградил со една мошне блиска победа и остварување” (Ел-Фетх, 18). Божјето познавање на нас и на нашите срца трае многу подалеку од нашето раѓање и нашиот физички почеток во утробата на мајките, кога нашите души биле околу аршот (престолот), та помеѓу нас има од оние што се околу неговото светло, а има и од оние што се оддалечиле од него, уживајќи во добрата, кои Тој ги создал, и заборавајќи на убавините на својот Создател. Затоа и заслужуваат низок степен на денот на пресметувањето и потоа. Вака зборуваат оние што гледат. Она што ние го гледаме за време на нашето кратко живеење на овој свет не е се. Само Семожниот ја знае мудроста на секоја болка и несреќа. Се што гледаме има своја смисла, но ние не можеме да ја осознаеме неа и мудроста на сето тоа, оти таа не му е дадена на секого. Можеби заради ова постои и другиот свет, ден во кој ќе се воспостави прави мерила и кога нашиот Сезнаен ќе не извести за она околу што сме се разделиле.
На крајот, пријателе мој, ќе те смирам со решителниот збор вистинит кога Аллах џ.ш. вели: „Ние нема да казниме ниту еден народ додека не му пратиме пратеник. “ (Ел-Исра, 15).
Ќе ми дозволиш да ти укажам на нешто многу чудно во твоето прашање. На прв поглед тоа го открива твоето сожалување за оној кого не го сретнала Објавата, милоста и упатот Божји. Подлабоката смисла на прашањето го разоткрива твоето неверување во Кур’анот и милоста Божја. Тоа е навистина обид за заведување. Па така, ова е очигледна контрадикција; ти настапуваш со доказ кој за тебе не е никаков доказ. Зар не гледаш дека логиката што ја користиш потребува темелни корекции.

Д-р Мустафа Махмуд

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Самиот си кажа дека е верски а не медицински, тоа и ми беше поентата.
--- надополнето: 10 јануари 2013 во 21:09 ---
хахаха..абе не ми прај смешки и ти и тој шарлатанот што сака да се прави мајстор.
Моите аргументи во секој момент можат да гио побијат вашите, ..значи пак ќе повторам,...ВО СЕКОЈ МОМЕНТ.
Што мислиш, тоа шарлатанот Хепта не го гледа? Не гледаш дека си ја потвиткува опашката на секој мој предизвик?
Пропагирате а не знаете што пропагирате...:pos:абе цепење еј..
И џабе ти се навредите..можеш да лаеш колку сакаш, на крај само тоа ви останува....или да вреѓате или да си ја подвиткате опашката..
Ај сега на учење... уште многу фурни леб требе да изедете, и Ти и оној шарлатанот. Какви времиња дојдоа, шарлатани на секој чекор и продаваат лажни вистини.
А јас кажувам на кој сакам и кога сакам....и тоа ле не ти е јасно?
Се ми е јасно бре, ти се знаеш и секого можеш да рендаш и побиваш....ама несакаш! :D
Како на пример во темата за кабалата, темата за Волјата...и ред други.

Фурнаџијо оди печи го лебот, не си интересен повеќе.;)

white_eagle

Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
Одговорот искрено ми се допадна многу повеќе (од теолошки аспект) отколку тој што го знам за христијанството (Бог ќе ги воскресне тие што не им го покажал учењето свое и ќе им го понуди да го прифатат или не, нешто во тој научно-фантастичен стил беше како и повеќето други работи) ама тоа не значи дека е вистинит.

Фундаментален проблем со тоа е што иако постојат племиња кои што веруваат во еден Бог неможе да се исклучат племињата кои што веруваат во повеќе богови (сепак јас неможам да тврдам дека знам дека немало и кај нив пратеник па тие го одбиле). За нив сфатив дека Бог нема да ги казнува додека не им испрати пратеник. А тие што умреле пред да дојде тој пратеник?

Инаку прашањето не беше обид за заведување туку искрено прашање затоа што не го знаев погледот на исламот во тој однос, се надевам нема да бидеш остар.

Поздрав.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Самиот си кажа дека е верски а не медицински, тоа и ми беше поентата.
--- надополнето: 10 јануари 2013 во 21:09 ---

Се ми е јасно бре, ти се знаеш и секого можеш да рендаш и побиваш....ама несакаш! :D
Како на пример во темата за кабалата, темата за Волјата...и ред други.

Фурнаџијо оди печи го лебот, не си интересен повеќе.;)
Море сакам да ве рендам тоа секташите и лажните атеисти...највеќе тебе и хепта, и оној атеист.
Нема да ви дозволам на сите теми да трескате глупости и лажни секташки вистини...
На Кабалата мораше хепта да плачи кај киселиот и да пријавува ,за да ме банира, оти знае дека ништо не знае..:pos:
вашата слободна воља и прави што му е кеив...дома, не на јавен форум

Kajgana Shop

На врв Bottom