овој обичај - прв пат го слушамЈееј, кај мене, после кој знае колку време.
![]()
Патем, гледам повеќето вечерате на маса. Кај нас се вечера на земја.
Подобро среќата да ја поделиме сите дома,отколку да е само за менеМожеше. Во тебе![]()
овој обичај - прв пат го слушам
поточно бидеиќи и не се оди на овој ден никаде,и да постои значи не може да се види,може и да објасниш во кој крај е тоа и зошто така се прави.
Добро некаде по селските куќи,каде се готви-кај што има огниште,може и да нема маса и столици,ама сум гледал има округла трпеза,дрвена подигната на мали ногарки,е на таква се седнува околу неа-тоа ли го викаш -на земја.
( да на оваа се меси лебот,сега ми текна)
--- надополнето: 6 јануари 2013 во 19:35 ---
За господ,кај нас дома отсекогаш се оставало-делело
едно парче,и тоа првото,некој што е поупатен и по религијата нека објасни дали е правилно.
Имам роднини во Куманово и они вечераат на земја.Точно, дедо Анчо, после вечерата не одиме никаде на гости. И, правилно е да се јаде на таа триножна маса што ја спомна, ама во денешно време ретко кој има таква. Ние немаме, а јас уште од кога знам за себе (а и моите) сме јаделе на земја (на подот, а бадниковото гранче е под чаршавот). Мислам, таков ни е обичајот нам, иако многумина и од мојот град (Кратово) не го практикуваат ова. По вечерата не седнуваме на стол (тоа како мал го практикував, а сега еве си седам на стол, сигурно нема креветот да го довлечкам до компјутерот). Мислам дека нема врска тоа дали е село/град, до обичаите е.
И моето излезе некако најголемо викам ај сега му е мајката, ама џабе бар си се најадовМожи не ми се падна паричката ама моето парче беше најголемо![]()