Карактерот на лугето низ градовите во МК

• Креатор на темата Креатор на темата Evo XII
  • Време на започнување Време на започнување
Еве една моја генерализација според луѓето што сум ги запознал од градовите:

Берово/Пехчево/Делчево - Some say you cannot tell the difference between the Albanians and these people. Во мојот речник овие три градови се означени како Бермудски триаголник. Зошто? Кога читате колумни, блогови, текстови по форум каде има “тепачка“ меѓу провинцијалци и Скупјани - епа овие се провинцијалците! Каде и да се појават не пробуваат ни под разно да се вклопат во средината, туку средината да ја вклопат во нивниот менталитет. Човек ќе помисли дека се крстоносци на културата од Габрово! Скоро секаде прават проблеми ако човек не им се вклопи во нивната “шема“ (читај пиење, курчење еден на друг). У глобала како што Македонците ги ребраат Албанците дека се планинци - епа овие се Македонските планинци. Идентично однесување.
Жените грди до немај каде.

Од вакви ко тебе јадат педерчиња ќотек во Берово и по студентските во Скопје... :)

Пази да не ти се испушти ваков муабет по некој студентски пошо и самиот знаеш кој е главен по домовите ... Чисто за предупредување дека си член на Кајгана ти велам да си седиш мирен дека на денешно време не знаеш кој на каква супстанца е...
Батали ти пред 20 тина години сите на алкохол беа.... На денешно време треба да пазиш..

Аре Ренди, з'ш олку се сашчиса? Ам љуѓено немет поумна работа и хејтет Охриџани. Ево јас на пример ногу убо знам дека сета наша аристократија потеквит од Охрид а патрицискион слој скоро сиот влечит корени од Мешеишта, Врбјани, Елшани и Ташмаруништа (технички то спаѓат под струшко-охридски регион, кајшо Охрид, секако, преoвладвит како епицентар). И секојпат ко ќе слегвам од Ботун кун езеро, застанвам кај хотелон на Коцарета и му вељам: „Ногу фала шо не пушчате да влезиме нас клети Скопјанишча, да се искапиме тро, да касниме најуба пастрмка, да се повосхитвиме на културава, да опулиме некое убо момиче, и општо, да се сузејме малу.“ Коцаре, ко шо го далгоспот фиљанчоек, ми велит: „Немат гајле ре, само да зн'јте да цените и да не се занесвите толку“. И ко ќе те дочекат некој така убо, мораш, шосевелит да возвратиш со реципроцитет. Јас пак му вељам аку идат Скопје по роба или да истајт виза по амбасадине посекако да поминит одкајмене -- дасодморит и да паркират беспари ак му е густ сообраќајон. И ево доденденес си се поштоваме. Мисљам тое пример за соживот.

Значит многу ми се прајт кејфот вака ко ќе видам дека и по Скопјено имат разбрани љуѓе чес шо прает, а не ко некој други нетокму шо се и само на шогодилаци им ојт умот.
Него една друга работа е поважна. Иам една керка. Прибрана, васпитана си е, табиетот путер и е, не презборвит многу, ама ко ќе прогорит сенкир чучулиги чвркорет. Ти се докажа оту не си тересене чоек, а знајш и разлика меѓу сељани и стари гражџани која е. Зато да ти ја дам јас тебе да ja земиш време за мжачка и е. Ќе ја платам свадбата полн ми е портофилот. Ти гарантирам немат џигерите да ти ги јајт ко некоја Битољчанка на пример. И плус то ќе мојш ко господин да се осешчаш на одмор, а не ко потчинет.
Е сеа ак ме прашаш зшчо ја давам на Скопјанец, а во она изворчено Вардар шо го викате немат ни галеби ни лабуди, а право да ти кажам ко град ни царство немате имано. Поштено ќе ти одгорам оту момичено пубо ќе се снајт таму, пеачка сакала да е па зато вредит таму да пробат едно време појќе народ кј шо имат. Ти фашчат окото за зет охридски да станиш?

Значит многу ми се прајт кејфот вака ко ќе видам дека и по Скопјено имат разбрани љуѓе чес шо прает, а не ко некој други нетокму шо се и само на шогодилаци им ојт умот.
Него една друга работа е поважна. Иам една керка. Прибрана, васпитана си е, табиетот путер и е, не презборвит многу, ама ко ќе прогорит сенкир чучулиги чвркорет. Ти се докажа оту не си тересене чоек, а знајш и разлика меѓу сељани и стари гражџани која е. Зато да ти ја дам јас тебе да ja земиш време за мжачка и е. Ќе ја платам свадбата полн ми е портофилот. Ти гарантирам немат џигерите да ти ги јајт ко некоја Битољчанка на пример. И плус то ќе мојш ко господин да се осешчаш на одмор, а не ко потчинет.
Е сеа ак ме прашаш зшчо ја давам на Скопјанец, а во она изворчено Вардар шо го викате немат ни галеби ни лабуди, а право да ти кажам ко град ни царство немате имано. Поштено ќе ти одгорам оту момичено пубо ќе се снајт таму, пеачка сакала да е па зато вредит таму да пробат едно време појќе народ кј шо имат. Ти фашчат окото за зет охридски да станиш?
Ам Ренди, какдатикажам. Ептен голема чес ми прајш, дури малу се унезгодив, шо викет Скопјанишчана. Момичено твое да си го дајш некому шо е ерген, з'ш јас во та категорија не спаѓам веќе баѓи време. Да се наткревам сега пак свадби да прам и полигамист да станвам, мисљам не ојт, а и малу безвезе е.

Инаку напред имав ногу голем мерак да се сторам зет во В'рош -- кај асли граџани -- аристократи, не кај шогоде сељанишча од Велгошчи или Дебарца. Освен то, ногу ме привлеквеше микрогеографската положба на тој дел. Дељми ко ќе фрлиш око од Сараишче -- езероно -- шосевелит -- надланка ти лежит! С'та Божја хубајна, ко шо написал Константин Миладинов Стружанецон. Арно ама нишчо не излезе од та работа з'ш момичето несе погоди -- малу беше терсене и ногу се прајше на Скопјанка.

Од кај лабуди ре?! Не ојт со србизми до го грдиш дијалектов најубав! Значит, Скопје лебеди имат имано ама напред, пред земјотресон. Така кажвеше бабами, богдајапростит, а та имаше фотографска меморија и то во боја. Е сега, за царој -- прав си. Скопје немат имано царој од Душана навака. Мисљам на оној Душан Силни калено шо гимат кренато. Рефлекторине и знаемено на кулана тро отпосле се клаени.

Генерално гледано карактерите на лугето низ градовите во Мк се мешани,но за жал егото на сите ни е до небо и сите мислиме дека сме нај-нај....

И во Скопје ке најдеш нормални приземни луге,и во Охрид,и во Битола,и во Прилеп

Многу ми се чудни струмичанките. Секогаш се дотерани, скоцкани, со шминка, фризура. Нема шанси да ја видеш несредена да шета.

Само уште да беа покомуникативни, или повеќето само на страна се отвараат, а дома ќутат. :) [секоја чест на исклучоците]

Се знае!

eDRVi.jpg

Пишувајте ама немојте со селскиот да претерувате...:вонзем::cautious:

Ам Ренди, какдатикажам. Ептен голема чес ми прајш, дури малу се унезгодив, шо викет Скопјанишчана. Момичено твое да си го дајш некому шо е ерген, з'ш јас во та категорија не спаѓам веќе баѓи време. Да се наткревам сега пак свадби да прам и полигамист да станвам, мисљам не ојт, а и малу безвезе е.

Инаку напред имав ногу голем мерак да се сторам зет во В'рош -- кај асли граџани -- аристократи, не кај шогоде сељанишча од Велгошчи или Дебарца. Освен то, ногу ме привлеквеше микрогеографската положба на тој дел. Дељми ко ќе фрлиш око од Сараишче -- езероно -- шосевелит -- надланка ти лежит! С'та Божја хубајна, ко шо написал Константин Миладинов Стружанецон. Арно ама нишчо не излезе од та работа з'ш момичето несе погоди -- малу беше терсене и ногу се прајше на Скопјанка.

Од кај лабуди ре?! Не ојт со србизми до го грдиш дијалектов најубав! Значит, Скопје лебеди имат имано ама напред, пред земјотресон. Така кажвеше бабами, богдајапростит, а та имаше фотографска меморија и то во боја. Е сега, за царој -- прав си. Скопје немат имано царој од Душана навака. Мисљам на оној Душан Силни калено шо гимат кренато. Рефлекторине и знаемено на кулана тро отпосле се клаени.

Аре, да знајш шо м’ки ми напрај. Ко разбра она женишчено дома дек Дедо Мраз за Нова Година зет Скопјанец немат да донесит ифрит се стори, ко почна палави да креват ќе ме опереше на лице место. Момичено се сак’лдиса кутрото од липање на сине комшии тапанчињана им ги дупна. А тој кнауфот го редеше еден мајстор за тапети ѓомити за поефтино ама све се слушат во сине одаи. Шуќур се потсмирија да ти напишам одговор ко чоек.

Ти требело Месокастро за зет да се токмиш, дека за Варошанкине постоет (најверојатно неточни) муабети оту мамелеџивки биле. А за географска положба Нам’зија можда најубо е, мада сегде е преубо или как шо рекол онај Стружанецон шо немат добијано лавров венец ко Прличев наш „дарбите природна сила со сета раскош ги растурила“. А ние не сме јаки само на сила него и образовање имаме. А то мојт да го потврдит и некој прапрадедо твој шо студирал (или ак бил понапреден ко визитинг професор шо идал) горе ондека Имарет.

За лабудите е дискутабилно прашање, имаше еден Ватрослав на времето и ми се чинит кажвеше некој важни работи за јазиците. Како и да е сметам оту од нас Охриѓаниве е земен зборот лабуд, а вие пак во Скопјено сте го препрајле во лебед за да не се препознајт дек сте напрајле ујдурма. Така да си знајш.

Охриѓани - Злоба + хеjтаат Скопjани
Битолчани - Его до плафон и чаламџии + хеjтаат Скопjани

Всушност, не се свесен колку си далеку од вистината, луѓето од овие градови не се ни замараат со вас, овој муабет и претпоставката за тоа дека сте постојана тема на муабет функционира само во вашите глави ;)...

Инаку, Битола и Охрид се најдоброто не само од југозападна, туку од цела Македонија (иако луѓето се фалбаџии и снобови и злобнички и најубави и најкултурни сето тоа се со право :pipi:) , единствено Велес е ОК во секој поглед од централниот дел...

И бев крајно пристрасна, нели е тоа целта на темава :icon_lol:?

Луѓе со најлош карактер во Македонија:

1. Охриѓани
2. Тетовчани
3. Гостиварчани
4. Скопјани
5. Битолчани/Прилепчани

Луѓе со најдобар карактер во Македонија:

1. Струмичани
2. Гевгеличани
3. Паланчани
4. Кавадарчани
5. Штипјани
Уште заборави еден хејт да им удриш на Стружани, Кичевчани, Дебарчани и Ресенчани :facepalm:

Всушност, не се свесен колку си далеку од вистината, луѓето од овие градови не се ни замараат со вас, овој муабет и претпоставката за тоа дека сте постојана тема на муабет функционира само во вашите глави ;)...

Инаку, Битола и Охрид се најдоброто не само од југозападна, туку од цела Македонија (иако луѓето се фалбаџии и снобови и злобнички и најубави и најкултурни сето тоа се со право :pipi:) , единствено Велес е ОК во секој поглед од централниот дел...

И бев крајно пристрасна, нели е тоа целта на темава :icon_lol:?
Jас зборам од лично искуство и тоа е мое мислење :)

Уште заборави еден хејт да им удриш на Стружани, Кичевчани, Дебарчани и Ресенчани :facepalm:

Тие стави ги во твојата листа. Мојата листа е полна. Тоа е мое мислење, буни се колку сакаш.

Од вакви ко тебе јадат педерчиња ќотек во Берово и по студентските во Скопје... :)

Пази да не ти се испушти ваков муабет по некој студентски пошо и самиот знаеш кој е главен по домовите ... Чисто за предупредување дека си член на Кајгана ти велам да си седиш мирен дека на денешно време не знаеш кој на каква супстанца е...
Батали ти пред 20 тина години сите на алкохол беа.... На денешно време треба да пазиш..
OK ! ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom