Медитација, поим кој не е јасен на многу луѓе.Многу мислат дека тоа е гледање на една црна точка со саати...

. Овде ќе покушам на еден начин да го објаснам тој термин, поедноставно и на кратко за да можат да ме разберат и неваспитаните деца како
Divider i
Werther (кои уште мислат дека се што лита се јаде) и ова окоравелите атеисти како
Ateist i
DBack, (кои уште мислат дека Дедо Мраз е Бог и кои истиот го тражат секогаш надвор од себе), секташите
Хептаграм XI и
Ipsissimus,(кои почнале нешто да разбираат ама застанале на пола), христијанинот „направи сам“
Donald Sikert, будистот
Lord Raven (toj misli deka e ateist...

)....
За да ја објаснам медитацијата, (овој поим не се дефинира, само може да се разбере), ќе го кажам примерот со мозокот кај човекот, на кој начин истиот функционира....
1. Стадиум на анархична мисла, тоа е стадиум во кој мислата доаѓа и си оди неконтролирана, сама по себе и е многу фрекфентна. Во една минута може да пролетаат многу мисли, најчесто без некоја цел, сами по себе. Овој стадиум е најзастапен кај човекот. Голем дел од луѓето го поминуваат цел живот во таа состојба.
2.Втората состојба на мозокот е кога тој е концентриран на една мисла. Во овој стадиум човекот може да ја задржи истата мисла повеќе време, некогаш дури и 1/2 саати.Најчесто тоа се дешава кога ќе работи некоја работа и ќе „нема време и место“ во мозокот да мисли на нешто
друго.Во оваа состојба не е присутна свеста. Таа е само резултат на маската што ја носи еден човек.
3. Врвот на концентрацијата, највисоката точка се нарекува јога. Тогаш кај човекот се појавува свеста и како резултат на тоа може да ја контролира мислата подолго време. Значи, концентрацијата не е само резултат на одредена работа, него е резултат на свесна контрола на мислата.
Тоа што јогата кај нас се продава како дисциплина, рекреација и разонода, (што би рекол
Acid), е сосема погрешна гледна точка. И самиот Патанјали во неговата втора сутра ја нерекува јогата ментална дисциплина. Тоа што на нас ни ја продаваат само како дисциплина и рекреација, а не како религија, е само начин да се материализира тој тип на религија.И Јогата и Медитацијата имаат секогаш религиозна цел, а тоа е да го најдеш Бог во себе.
4. Да ја однема и таа точка, тоа е Медитација.
Патанјали ја става медитацијата на 8мо ливело, после тоа постои само совршенство.Таа состојба на мозокот јас ја нарекувам состојба „без мисли“ во главата.Тогаш човекот е „сведок“ на самиот себе, може свесно да ги контролира мислите, или сум сретнал и друг термин за таа состојба „сеќавање за самиот себе“, што во превод би значело да бидеш свесен за самиот себе во секој момент,.Само да објаснам, состојбата „без мисли“ не значи дека еден човек не требе да мисли, него дека свесно задржува една мисла во главата и не дозволува други мисли да ја намалат концентрацијата.
Во оваа состојба, свеста не само што има потполна контрола на умот, него има потполна контрола и на другите 6 центри кај човекот, што би рекол Bodhidharma да си концентриран на концентрацијата.
Значи, медитацијата е состојба на човекот која е присутна 24/7 кај човекот.
Ај доста за денеска, нешто ќе си задржам и за мене....