Празнична трпеза

T

tinkerbelll

Гостин
Тоа е тоа! Декорот, а без салфетки нигде, без разлика дали се работи за Божиќ, Нова Година, Велигден, кај нас обавезно ги има. Инаку јас сум лабав тип така да и едноставното може да ми помине, но мајка ми обавезно кити :D Сака да се осети духот на празникот, си има мерак на такви работи.
На трпезата си има од се по нешто, пилешко, свинско, мајонез салата, мезе (сувомеснат ордевер, кашкавал сирење итн) потоа торта, тук там грицки, слатки, суво овошје и секако црвено винце. Слики немам но мислам дека отприлика ја доловив нашата вообичаена празнична трпеза :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.780
Иако не сум многу по готвењето, па посебно не за празници, сепак, ова е периодот на сарма, а баба ми прави најубава посна сарма на светот, па годинава научив и јас да правам :) За жал немам слики.
На второ место ми се еурокрем колачињата, кои се преедноставни за правење но не и ефтини, па повеќето чекаат да им ги направам, сеуште не доживеав некој мене да ми ги направи.
На трето место се питите со праз. Не постои замена за нив. Правев пред 2 дена, за малце ќе ја утнев работата, ама навремено се јавив на баба ми, па испадна успешна иако не успеав ,,витки,, да и направам.
Четврто место е ,,мојата,, француска салата, која е иста како и нормалната само без салама. Е таа, ја декорирам со се што ќе најдам во фрижидер, маслинки, магдонос, брокула, марула....
Петто зимско јадење, кое го јадам само јас а моите бегаат од дома тој ден, се компири со лук печени. Во 2 кила компири ставам 2 цели лука и црна (тепана, биена) сол. Солта станува како кора врз компирите, а лукчето е на покрупно сецкано.
И како ми тргна, утре ќе резервирам кујна да си испечам компири :)

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.649
Поени од реакции
35.225
Еве уште една идеја за елка од кашкавал (истата ќе биде поинтересна доколку се комбинира со салама)
Едноставно, лесно, а многу декоративно

елка од кашкавал.jpg

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Рано е за слики, ама еве го менито:

Печеница и вратче димени на дрво
Кашкавалче мешано
маслинки, биено сиренце
телешка крем салата и макарони крем салата
свинско каре гарнирано со компир и печурчиња
пилешки стек на мој начин спремен
кифлички, зачинети пица стапчиња
сарма
баклава, ролат со банана, овошен колач со крем од ванила
и нормално винце Тга за југ

Кој сака повелете, а слики ќе напрам штом спремам се :)
ова болдов ко покана, а? немој така луси, толку ми чукаат, ЧЕ ти дојдам со дејчето :D

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.829
Поени од реакции
20.261
ова болдов ко покана, а? немој така луси, толку ми чукаат, ЧЕ ти дојдам со дејчето :D
Ако бе ела, ова е домаќинска куќа, ќе ве пречекам ко што личи :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.780
Абе без руска и кифли не е трпеза.
Ех, арно ме потсети!
Прва тура кифлички веќе ја мафнавме, сега се спремам во сабота (пак со бабичка) да се прават нови.
Ова ќе ми биде прв пат јас да правам, се надевам нема да отрујам некого :) :)
Ако ми испаднат добро, обавезно сликам.
Ако не... заборавете дека сум пробала да правам :icon_mrgr:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ех, арно ме потсети!
Прва тура кифлички веќе ја мафнавме, сега се спремам во сабота (пак со бабичка) да се прават нови.
Ова ќе ми биде прв пат јас да правам, се надевам нема да отрујам некого :) :)
Ако ми испаднат добро, обавезно сликам.
Ако не... заборавете дека сум пробала да правам :icon_mrgr:
И?
Не испаднаа, шом нема сличе?

Дај рецепт, да видиме, ја ионака сум по дома у меџувремену, па експериментирам.
Вчера праев pretzels NY style, pretzel bites, muffins, pizza (со комплет мое тесто), garlic bread, форнарини сас кормит/ crispy onion sticks, mozzarella rolls, па некој отвори тема за машкоженцкине вирџини у ЦГ и Книн, па се сетив на филмот Вирџина, таму има една сцена, каде таа вели: да си река и цицвару би сварит била, па и цицвара праев (ќути испадна), oat cookies, хинкгали, сибирски пељмени, ориз со суво грозје и јагнешко (малку јагнешко, поќе на ориз) и боршч.
Се стаив у арч. Од некаде од пладне до кај 4ипол, 5.
Роѓенденцки.
А бе, сеа три дена ќе се јаде, тамам до Нова година. А пак по покупки.

Сеа, утре де, наан, лиснати стапчиња, кифли( со ќ), чикен тика, навратан бирјани, шиштаук, луле ќебап (lule kabob), coconut hotfish, а од блакца ми е заповедано да напраам медењаци, банана шорткејк (дека нема асолни јагоди), јопет мафини, не знам, се удаија у мојне и се ми изедоја и пита со јаболка.

Руска се знае, ја не правам. Си има кој.

Е то је моја наум за празнично весеље.

П.С. Клај ме у кујна, ој си по патот, и пошо одма знае да ми здосади, а куча посо, пиши-бриши, со пун креденец продукти, одма да не ми е досадно седнуем и готвам нешо....после ми е: "криза е бе, пак си се дал на трошење, пари не растат на дрво, кој ќе го јаде сево ова, знеш ли ти некогаш да не потрошиш све по дома, итн итн" а пуна уста храна....хехе

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.780
И?
Не испаднаа, шом нема сличе?

Дај рецепт, да видиме, ја ионака сум по дома у меџувремену, па експериментирам.
Вчера праев pretzels NY style, pretzel bites, muffins, pizza (со комплет мое тесто), garlic bread, форнарини сас кормит/ crispy onion sticks, mozzarella rolls, па некој отвори тема за машкоженцкине вирџини у ЦГ и Книн, па се сетив на филмот Вирџина, таму има една сцена, каде таа вели: да си река и цицвару би сварит била, па и цицвара праев (ќути испадна), oat cookies, хинкгали, сибирски пељмени, ориз со суво грозје и јагнешко (малку јагнешко, поќе на ориз) и боршч.
Се стаив у арч. Од некаде од пладне до кај 4ипол, 5.
Роѓенденцки.
А бе, сеа три дена ќе се јаде, тамам до Нова година. А пак по покупки.

Сеа, утре де, наан, лиснати стапчиња, кифли( со ќ), чикен тика, навратан бирјани, шиштаук, луле ќебап (lule kabob), coconut hotfish, а од блакца ми е заповедано да напраам медењаци, банана шорткејк (дека нема асолни јагоди), јопет мафини, не знам, се удаија у мојне и се ми изедоја и пита со јаболка.

Руска се знае, ја не правам. Си има кој.

Е то је моја наум за празнично весеље.

П.С. Клај ме у кујна, ој си по патот, и пошо одма знае да ми здосади, а куча посо, пиши-бриши, со пун креденец продукти, одма да не ми е досадно седнуем и готвам нешо....после ми е: "криза е бе, пак си се дал на трошење, пари не растат на дрво, кој ќе го јаде сево ова, знеш ли ти некогаш да не потрошиш све по дома, итн итн" а пуна уста храна....хехе
Уште не сум ги правела, утре здравје, ќе бидат па ќе кажам :)

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
E веќе почнавте да тегнете лиги и вие па :) Шала на страна , празничната трпеза бар кај мене и не е богзнае што , кифлички, руска муска ово оно , тоа е :) Секако , после иде посен / мрсен незнам како иде тој десерт , малку музиче за расположение и то :) Па мислам рецесија е , а и кој како стои со финансии ретко кој може да си дозволи прасе со јабука у муцката да му лежи на маса. Некоја женска па и па доликува, бар нема да потрошиш многу пари на неа , ама ќе прилегне бар на пола саат :pos:
--- надополнето: 2 јануари 2013 во 01:39 ---
Уште не сум ги правела, утре здравје, ќе бидат па ќе кажам :)
Немој само сукалото да го заборавиш у некоја од кифличките :)

Kajgana Shop

На врв Bottom