Демографска состојба на населението во Македонја-1942 год.

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Ќе ги земавме за валидни овие бројки да не беа живи нашите родители и предци , да ни кажат дека и тие се попишале во тоа време како турци , иако немале везе со нив.
Е да. Дедо ми ми рече е најновиот демографски инструмент, кој се покажа како најакуративен.

Да де да , повише имало роми него албанци.

И во Мојанци во 1953-та имало 53 албанци и 350 турци.
Ама такви турци што не знаеле турски.

Во Орланци 1 албанец и 221 турчин.

Сингелиќ , 176 албанци , 479 турци.

Горно Нерези , 52 албанци , 578 турци

Долно Нерези , 71 албанец , 342 турци

=

Ќе ги земавме за валидни овие бројки да не беа живи нашите родители и предци , да ни кажат дека и тие се попишале во тоа време како турци , иако немале везе со нив.

Me interesira sea koa ima vakva tema za demagogii i demografii на население, зошто во карта на голема албанија спага Кавадарци? кога и во кој дел од историјата тој град/село бил со доминантно албанско население, за сега знам дека има еден албанец, Ештреф бозаџијата така го викат таму :) го знаат кавадарчани....
Дедо ми кажуваше дека порано иделе албанци во градот од западна македонија за да работат како аргати по лозјата да копат берат итн....но никогаш не живееле албанци таму....

А колку % се моментално застапени Македонците во Тетово и во Гостивар ?!!
10-15-20% ???

Еве имаш за Тетово погоре, 35%
Во Гостивар се 33%.

Тоа е за 2002-ра , а моментално , можеби се испод 30%.
--- надополнето: 17 декември 2012 во 19:07 ---
Me interesira sea koa ima vakva tema za demagogii i demografii на население, зошто во карта на голема албанија спага Кавадарци? кога и во кој дел од историјата тој град/село бил со доминантно албанско население, за сега знам дека има еден албанец, Ештреф бозаџијата така го викат таму :) го знаат кавадарчани....
Дедо ми кажуваше дека порано иделе албанци во градот од западна македонија за да работат како аргати по лозјата да копат берат итн....но никогаш не живееле албанци таму....

Кавадарци :) , за прв пат слушам , не бе тоа е глупост , кој Кавардарци кој Прилеп.
И да било некогаш 60% албанци (а не било) , чим сега живеат мнозинство македонци таму , секоја мапа која ги вклучува нив е пуста желба за големи држави.

Е да.Дедо ми ми рече е најновиот демографски инструмент, кој се покажа како најакуративен.

Еве како може дедото да биде во право:

Никиштане (Скопско) 1953-та :
-албанци: 156
-турци: 493

1961-ва
-албанци: 599
-турци: 0

=
Ако дедо ти е од Никиштане најдобро може да објасни како тоа за 8 години бројот на албанци од 156 станал 599 , а на турците од 493 на нула.

Дедото ќе ти каже дека и тој се попишал турчин , пошто така им рекол некој , им ветувале дека ќе живеат во турски рај.

Кавадарци :) , за прв пат слушам , не бе тоа е глупост , кој Кавардарци кој Прилеп.
И да било некогаш 60% албанци (а не било) , чим сега живеат мнозинство македонци таму , секоја мапа која ги вклучува нив е пуста желба за големи држави.
Дали можеби мапите кои ги вклучуваат Тетово и Дебар се валидни од тој аспект?

kako prvo prviot popis e vo 1951 pa vo 1953 napravile use eden neznam zost, drugo nikoj ne lafe za zaminuvanjeto na turcite od makedonija vo 50 tite

една работа да ви е јасна, населението вака или онака понекогаш се претопува, дали турци се пишале албанци у последно време тобешите се пишат албанци оти полесно се вработуват, па има и срби шо се пишат македонци и роми и власи така да помалите е природно да го губат својот идентитет и се лепат на двете најјаки заради економска причина.......и ич не се навракајте наназад...самите сме криви што торбешите преминуват во албанци.......е така да сте ми живи и здрави......
--- надополнето: 17 декември 2012 во 19:47 ---
Да де да , повише имало роми него албанци.

И во Мојанци во 1953-та имало 53 албанци и 350 турци.
Ама такви турци што не знаеле турски.

Во Орланци 1 албанец и 221 турчин.

Сингелиќ , 176 албанци , 479 турци.

Горно Нерези , 52 албанци , 578 турци

Долно Нерези , 71 албанец , 342 турци

=

какви се тие турци шо незнаеле турски? дислези, и да си признаеме или се македонци шо си ја смениле верата, или нешто друго, онака погодувам оти во кавадарци македонците и турците шо незнаеја турски во 1910 не ме факај точно беа по 25000 25000 егал.....после се отселија сите дислези по измир дијарбакир и сеупте лафат кавдаречки дома , атурскиот го научија таму......грешка е на нашите шо не ги сакале оти ја смениле верата......ама ај

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom