Исламот ќе стане доминантна религија за 50-тина години?

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Со тек на времето на лугето све повеке им текнува дека христијанството е само приказна што е измислена од самиот човек за контролирање на рајата но од друга страна во исламскиот свет не е баш така све повеке муслимани всушност од нормални муслимани се радикализираат и преминуваат на екстремно ниво и поради тоа што христијаните све повеке се отргнуваат од религија а муслиманите дури одат во радикализација на нивната вера може исламот да стане доминатна религија поради тоа што христијанскиот човек има капацитет повеке да мисли со своја глава додека на муслиманот многу полесно му го перат мозокот и го манипулираат.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ќе го пукам - Али алахов роб Ахмети.
Помирољубиво амин.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Прва работа. Нели пред малку рековме дека добро и зло се субјективни и релативни поими?
Втора работа. Велиш куранот неучел да ги мразиш луѓето различни од тебе! Ај да видиме:

Сура 9:
29.Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno.

30.Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmeću?
1)Ако една активност од било каков аспект креира негативни чуства кај поголемиот дел од масата луѓе тогаш ќе го сметаме за зло.
-Пр:Електричната енергија,сама по себе не е ниту зла нити добра.Но врз база на искуствата т.е ако некој ја користи за светлина,во медицината(Транскутана електрична неуростимулација) за намалување на болка....тогаш велиме дека електричната енергија е добра.Но кога ќе не “фати“ струја т.е електричен шок....тогаш велиме дека е зла.
-Еден човек кој отишол во борба за својата нација против непријателот(од друга нација) во својата нација ќе биде познат како добар,но кај противниците како зол.

Но ова се примери за општата перцепција на добро и зло и колку тоа може да биде различно интерпретирано.
Но кога е доброто,го поимааат како добро огромен дел од луѓето,тогаш го класифицираме како добро.
Пример:Не кради(ќе се сложиш дека оваа наредба ја поимаат голем дел на луѓето како добра),Не лажи,почитувај ја својата мајка,почитувај ги постарите......
Ќе ги прифатиме како добра кои се експлицитно перцепирани како добра од поголемиот дел на масата луѓе.
Од тука знаеме дека Куранот е божји говор а не ѓаволски.

2)Куранските аети имаат тефсир и се објавени во различен дел од животот на нашиот пратеник Мухамед с.а.в.с.Затоа е многу суштинска и битна неговата интерпретација за истите.

Првиот ајет:
Сура 9:
29.Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno.
Има тефсир т.е објаснување,образложување,поедноставување и врз база на тој тефсир се дава фетва(заклучок)
Еве ја фетвата:

These Ayat (Quranic verses) stress the necessity of fighting against the People of the Scripture, but under what conditions? We previously established the fact that the Islamic State is not permitted to attack non-Muslims who are not hostile to Islam, who do not oppress Muslims, or try to convert Muslims by force from their religion, or expel them from their lands, or wage war against them, or prepare for attacks against them. If any of these offenses occurs, however, Muslims are permitted to defend themselves and protect their religion. Muslims are not permitted to attack non-Muslims who signed peace pacts with them, or non-Muslims who live under the protection of the Islamic State. (Abualrub, Holy Wars, Crusades, Jihad)

The above fatwa refers to the historical context in which the Prophet Muhammad (peace be upon him) fought against other nations. The Prophet Muhammad did not initiate agression against anyone, rather he and his followers were under attack from all who sought to crush the new Islamic state. The first hostilities between the Muslims and the Roman empire began when the Prophet Muhammad's messenger to the Ghassan tribe (a governate of the Roman empire), Al-Harith bin Umayr Al-Azdi, was tied up and beheaded (Al-Mubarakpuri, Ar-Raheeq Al-Makhtum, p. 383). The killing of a diplomat was an open act of war, and the Prophet Muhammad sent an armed force to confront the tribe, but the Roman empire brought in reinforcements and the resulting conflict, known as the Battle of Mut'ah, was a defeat for the Muslims. Only after this did subsequent battles between the Muslims and the Roman Empire occur, and the Muslims emerged victorious. Likewise, as mentioned in the above fatwa, hostiltiies between the Muslims and the Persians only began after the Persian emperor Chosroe ordered his governor in Yemen Badham, to kill the Prophet Muhammad pbuh, although his efforts were thwarted when the latter accepted Islam. Other non-muslim groups, such as those in Madinah, also initiated hostilities against the Muslims despite peace treaties as Shaykh Sayyid Sabiq writes:
As for fighting the Jews (People of the Scripture), they had conducted a peace pact with the Messenger after he migrated to Madinah. Soon afterwards, they betrayed the peace pact and joined forces with the pagans and the hypocrites against Muslims. They also fought against Muslims during the Battle of A`hzab , then Allah revealed…[and he cites verse 9:29] (Sayyid Sabiq, Fiqhu as-Sunnah, Vol. 3, p. 80)

Вториот ает ќе видиш Аллахово проклетство и не се вели убиј те ги туку “Аллах ги убил“ т.е Аллах ги казнил...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Т-мобиле е зло дека корумписал навремето властодршцине ни.. ВИП е добар, ама сеа ОНЕ има супер понуда.
Кои са шејтански, кои са алахови компањии?

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Вертер,

Само за инфо(поназад имаш грешка во поимите).Ако мислиш на спермата(таа се продуцира во тестисите не во скротумот-различен анатомски дел од телото).А семето не е сперма.Семето се продуцира во семиналните везикли(лоцирани во пелвисот).Семето го сочинуваат:Сперма,флуиди од семиналните везикли(добар дел фруктоза,амино киселини,флавини...),флуиди од булбоуретралната жлезда(секрет во уретрата за подобра лубрикација-мукоза,галактоза...) и од простата(протеолитични ензими,ПСА,фосфатаза,липиди,фибринолизин,цинк..).
Ова само за инфо.

Член од
26 декември 2011
Мислења
450
Поени од реакции
278
Колку пати е употребуван зборот Убивај во коранот?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
BREAKER7777777 кога велиш дека Хомоскесуалците треба да бидат убиени, согласно исламот, сметаш дека е тоа болест која заслужува да биде истребена, или пак е некое демонско влијание врз овие луѓе или пак е нешто трето?

Дали доколку твојот внук биде хомосексуалец, ти ќе го убиеш ладнокрвно?

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Колку пати е употребуван зборот Убивај во коранот?
Поимот убивај нема сам по себе никаква вредност.
Може да биде цитат “убивај животинки да се прехраниш во пустина за да преживееш“ или пак “убивај кого ќе стигнеш“
Сам по себе убивај нема никаква вредност и нема никаква смисла додека не најде целоста т.е поентата на тоа “убивај“.
За прашањето колку пати е употребен зборот : Немам поим.
--- надополнето: 14 декември 2012 во 15:12 ---
BREAKER7777777 кога велиш дека Хомоскесуалците треба да бидат убиени, согласно исламот, сметаш дека е тоа болест која заслужува да биде истребена, или пак е некое демонско влијание врз овие луѓе или пак е нешто трето?

Дали доколку твојот внук биде хомосексуалец, ти ќе го убиеш ладнокрвно?
Јас нема да го убивам никого(мразам убивања).Но ако државата го налага тоа,нека го убие.
Тоа е најголемото искушение Доналд.
Во времето на пратеникот с.а.в.с некоја женска од угледна фамилија украдила.И знаеш,не сакале да и ја сечат раката.Одбирале најпознатиот човек од пратеникот с.а.в.с т.е негов добар познаник да го замоли да не и ја сечат раката.
Одговорот на нашиот пратеник бил:“Валлахи и ќерками Фатима да украдеше и неа ќе наредев да и ја сечат раката“

Во исламот немаш мое,твое и непотизми.Она што треба да се казни,се казнува складно на законот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Одговорот на нашиот пратеник бил:“Валлахи и ќерками Фатима да украдеше и неа ќе наредев да и ја сечат раката“
Тука лежи вистината!

Кога нешто нам не ни се случува, ами на другиот, лесно е да се силиме и да делиме правдина и да велиме како ние би направиле ако бевме во таква ситуација!
Знам многумина кои сешто зборуваат, но кога ќе бидат фрлени во искушенија, први бегаат...
Ете ти прост пример... болдираното!

Во секој случај јас сум против сечење на било што! Се скратува човекот да биде човек и да се усовршува...

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Тука лежи вистината!

Кога нешто нам не ни се случува, ами на другиот, лесно е да се силиме и да делиме правдина и да велиме како ние би направиле ако бевме во таква ситуација!
Знам многумина кои сешто зборуваат, но кога ќе бидат фрлени во искушенија, први бегаат...
Ете ти прост пример... болдираното!

Во секој случај јас сум против сечење на било што! Се скратува човекот да биде човек и да се усовршува...
Се слагам Хепта имаш право.
Затоа реков јас:“у војни се познају јунаци“..едно е да мислиш,да познаваш а сосема друго е да направиш.Затоа е тешко да се биде верник.
А бог вели : “Зарем мислите дека нема да ве искушувам?“
“Оној кого бог го сака,го искушува“
Голема е исто така сторијата за Ибрахим а.с(Абрахам) кога требаше да го жртвува својот син Исмаил или пак Нух а.с кога го гледаше својот син и жена како тонат во потопот.

Многу има,затоа реков верата не се докажува со зборови туку со дела.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Со тоа што ќе подржуваш државата со закони да убива луѓе кои не се муслимани и кои не сакаат да плаќаат данок заради тоа!
Добро дело за доказ! Аллах ептен знае како да искушува... бре :)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Ако имате слободно време,ви ја препорачувам книгата-Портрет на еден шпион од Даниел Силва,каде убаво и детално е разработена политичко-идеолошката матрица на Исламот,стремежот за негово ширење низ светот и како исламистите го гледаат останатиот дел од светот.Се работи за многу добар трилер.
kaj moze da se kupi?

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Со тоа што ќе подржуваш државата со закони да убива луѓе кои не се муслимани и кои не сакаат да плаќаат данок заради тоа!
Добро дело за доказ! Аллах ептен знае како да искушува... бре :)
Хепта,
Безвезе ја вртиме дискусијава кон една референс точка(поимањет за зло и добро и општата перцепција за истото).
Како што реков,за тебе Македонскиот патриот кој убива во името на државата(ова го земам како за пример) е добар , но за тие што се убиени е лош.
Што е добро а што лошо стекнуваме преку личните искуства и чуства(емоции) кои се побудуваат како последица на самиот тој акт.
Што е за тебе добро за некого не е и што е за мене добро за некого не е,што е за нив добро можи за нас двајцата нема да биде.

И муслиманите(говориме за групација која го следи и почитува Аллаховиот говор и праксата на пратеникот Мухамед с.а.в.с) на почетокот на исламот(и ден денес) имаат искушенија(некои се мачени,затворани,убивани).За некого е ова право,за некого не е.И ден денес имаш невини Христијани кои се мачени,убивани,слотерирани.....за некои будали е ова добро,за некого не е.
И ден денес да дојде некој дома да ме убие,за некого ќе биде супер за некого нема.
Се разбираме нели ....секој има различни погледи кога се работи за доброто и злото.
Куранот има унифицирани погледи кои се стриктни,прави,едноставни и на тоа се држи.Јасно е кој треба да се убива,кога треба да се војува,против кого треба да се војува....се е тоа дефинирано јасно.

Kajgana Shop

На врв Bottom