Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
W

Werther

Гостин
Исламот не е вера, туку пропаганда...
Аххх бе Аце,Аце стварно незнам од каде да почнам да ти ги објаснам работиве.

А мислам дека имаш проблем со семантиката,сигурно не го знаеш значењето на пропагандата и во моментот кога си го пишувал ова си мислел на нешто друго.

:)

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Аххх бе Аце,Аце стварно незнам од каде да почнам да ти ги објаснам работиве.

А мислам дека имаш проблем со семантиката,сигурно не го знаеш значењето на пропагандата и во моментот кога си го пишувал ова си мислел на нешто друго.

Ајде просветли ме...

W

Werther

Гостин
Ајде просветли ме...
Ајде Аце.

Пропаганда значи:Систематско ширење на идеи,учења и ставови преку медиумите со цел да се влијае врз јавното мнение.

Според оваа дефиниција во сите религии има пропаганда,а и неможеш да го окарактеризираш така Исламот.

Пробај со милитаристичка доктрина,подобро е.

;)

Член од
11 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
31
Како е можно Аллах од бог на месечината да стане бог на се т.е. единствениот бог? Зошто муслиманите ги преземале некои работи од паганизмот и другите религии (христијанство, јудаизам, хиндуизам)? И како муслиманите се сигурни дека куранот/коранот не претрпел измени, а светата книга на христијаните и евреите, Библијата, претрпела човечки измени - за политички, религиозни и други причини?
ke se obidam da vi dadam odgovori na ovie prashanja:
ne znam kade go najde odgovorot deka Allah od bog na mesecina
PA DA STANE BOG NA SVEE
Gospod bill gospodar na svee od sekogash, a toa go tvrdat i site sveti knigi.
svetot postoi mozhebi iljadnici godini.
Allah od site narodi odbrall covek za pratenik,za da ne zallutat i da ne si pravat shteta edni so drugi,za da si go znaat negoviot stvoritell,i samo nemu da mu se pokllonuvaat.
Tako shto vo historiata imalo slucaevi shto go ubile prorokot,go izbrkale od mestovo,i razni slucuvanja.
na nekoi pratenici Allah im dall samo nekollku zbora.
kako shto pominuvallo vreme ,tie bozhji zakoni bile zaboraeni ili namerno otvrlani.taka shto gospod odbrall drug pratenik.
no naj golemite knigi odnosno ustav za zhivotot na coveshtvoto
se cetiri
Teurat na prorokot Mojsia (vo evrejski narod)
so ovoj bozhji ustav ,narodot si zhiveeshe vo mir i vo pravda, i ovaa traeshe mnooogu godini.
koga pretrpe izmeni ovaa kniga Gospod go odbra prorokot David,isto i nemu mu ja objavi knigata "Zebur", no i ovaa ne traeshe mnogu.
Taka shto narodot beshe vo zablluda i Gospod go napravi vtoroto cudo vo svetot go rodi Isus so majka no bez tatko, samo rece BIDI i toj se stvori vo stomakot na negovata majka.
koga porasna Isus Gospod pocna da mu ja objavi Ustavot Biblia ili kako shto pishuva vo Koran Inxhil (noviot zavet)
negovoto proroshtvo tareshe samo 3.5 godini.i pretrpe mnogu teshkoti od strana na evreite,
Evreite ne sakaa da ima drug prorok i druga objava , osven nivnata od Mojsej shto imaa (otrgnato i dodadeno) shto sakale.
kako mnogu proroci taka i Isus ne bill dobrodojden vo toj narod , i Gospod odlucil da go krene ve nebesta,
tie shto go slushaa Isus go primaa kako prorok i go sledea negovata objava,
kako i site knigi taka i Bibliata pretrpe izmeni ,taka shto Gospod odbra drug pratenik koj se vikashe Muhamed,i nemu mu go objavi
Koranot (ustavot)
Gospod vo Koranot kazhuva kako gi izmenile negovite knigi,
taka shto Koranot ke bide posledna Bozhja objava,i Muhamed ke bide posleden prorok na coveshtvoto.
gospod garantira deka Koranot nema da pretrpi izmeni,
znaci Koranot go znaat na pamet iljadnici muslimani,
taka shto Gospod go cuvall vo gllavite na muslimanite a ne vo kniga.
taka shto koj ke go sledi posledniot Ustav na coveshtvoto ke bide spasen, koj ke odbie ,ke bide kaznet vo pekollot.

Член од
24 октомври 2012
Мислења
812
Поени од реакции
510
ke se obidam da vi dadam odgovori na ovie prashanja:
ne znam kade go najde odgovorot deka Allah od bog na mesecina
PA DA STANE BOG NA SVEE
Gospod bill gospodar na svee od sekogash, a toa go tvrdat i site sveti knigi.
svetot postoi mozhebi iljadnici godini.
Allah od site narodi odbrall covek za pratenik,za da ne zallutat i da ne si pravat shteta edni so drugi,za da si go znaat negoviot stvoritell,i samo nemu da mu se pokllonuvaat.
Tako shto vo historiata imalo slucaevi shto go ubile prorokot,go izbrkale od mestovo,i razni slucuvanja.
na nekoi pratenici Allah im dall samo nekollku zbora.
kako shto pominuvallo vreme ,tie bozhji zakoni bile zaboraeni ili namerno otvrlani.taka shto gospod odbrall drug pratenik.
no naj golemite knigi odnosno ustav za zhivotot na coveshtvoto
se cetiri
Teurat na prorokot Mojsia (vo evrejski narod)
so ovoj bozhji ustav ,narodot si zhiveeshe vo mir i vo pravda, i ovaa traeshe mnooogu godini.
koga pretrpe izmeni ovaa kniga Gospod go odbra prorokot David,isto i nemu mu ja objavi knigata "Zebur", no i ovaa ne traeshe mnogu.
Taka shto narodot beshe vo zablluda i Gospod go napravi vtoroto cudo vo svetot go rodi Isus so majka no bez tatko, samo rece BIDI i toj se stvori vo stomakot na negovata majka.
koga porasna Isus Gospod pocna da mu ja objavi Ustavot Biblia ili kako shto pishuva vo Koran Inxhil (noviot zavet)
negovoto proroshtvo tareshe samo 3.5 godini.i pretrpe mnogu teshkoti od strana na evreite,
Evreite ne sakaa da ima drug prorok i druga objava , osven nivnata od Mojsej shto imaa (otrgnato i dodadeno) shto sakale.
kako mnogu proroci taka i Isus ne bill dobrodojden vo toj narod , i Gospod odlucil da go krene ve nebesta,
tie shto go slushaa Isus go primaa kako prorok i go sledea negovata objava,
kako i site knigi taka i Bibliata pretrpe izmeni ,taka shto Gospod odbra drug pratenik koj se vikashe Muhamed,i nemu mu go objavi
Koranot (ustavot)
Gospod vo Koranot kazhuva kako gi izmenile negovite knigi,
taka shto Koranot ke bide posledna Bozhja objava,i Muhamed ke bide posleden prorok na coveshtvoto.
gospod garantira deka Koranot nema da pretrpi izmeni,
znaci Koranot go znaat na pamet iljadnici muslimani,
taka shto Gospod go cuvall vo gllavite na muslimanite a ne vo kniga.
taka shto koj ke go sledi posledniot Ustav na coveshtvoto ke bide spasen, koj ke odbie ,ke bide kaznet vo pekollot.
Пред да се појави Мухамед, Арабјаните верувале во повеќе богови и идоли т.е. тоа е паганизмот. Имало еден бог на месечината, имал слично име (мислам al-lah) и божица на сонцето, и al-lah имал ќерки. Кога Мухамед почнал да проповеда, зачувал некои работи од паганизмот. Во коранот пишува дека Каба е создадена од Абрахам и Ишмаел. Мухамед вели дека е создадена околу 40 години пред изградбата на Храмот на Соломон. Тоа значи дека Каба е изградена окол 998-991 пне, бидејќи Храмот на Соломон е изграден околу 958-951 пне. Но Абрахам и Ишмаел живееле околу 2000 пне што значи дека до тогаш би биле мртви. Со тоа, доколку Мухамед кажува точно, тогаш коранот (и зборот на Аллах) се грешни или обратно, Мухамед, пратеникот Господов лаже. Исто така, молењето во Каба и бакнувањето на црниот камен биле практикувани и пред Мухамед да се роди. Исто така, во коранот самиот Аллах се заколнува во се освен во себе, а Мухамед има кажанот дека тој што се заколнува во било што друго освен Аллах е политеист, што значи дека не верува во еден бог, што би значело дека и самиот Аллах е политеист, со што се негира цел коран а со самото тоа и Исламот. Според мене, Исламот е создаден како мешавина од пред-исламскиот паганизам практикуван од Арабјаните, Јудаизмот, Христијанството, Хиндуизмот, Зороастризмот па дури и грчката митологија.

Член од
11 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
31
Пред да се појави Мухамед, Арабјаните верувале во повеќе богови и идоли т.е. тоа е паганизмот. Имало еден бог на месечината, имал слично име (мислам al-lah) и божица на сонцето, и al-lah имал ќерки. Arabjanite vo toa vreme bile politeisti i veruvale vo idoli koi sami gi pravele,tie ili predcite.za vtoroto prv pat od tebe slusham.
Кога Мухамед почнал да проповеда, зачувал некои работи од паганизмот.toa ne e vistina ,za toa shto i dvepraznici shto gi imallo vo toa vreme Allah im gi smenall so bajrami Во коранот пишува дека Каба е создадена од Абрахам и Ишмаел.toa go tvrdat site bozhji knigi. Мухамед вели дека е создадена околу 40 години пред изградбата на Храмот на Соломон.ne znam od kade go najde ovaa ,prorokot Solomon bil pred Isus i po Mojsia,po David, a Abraham i ismail bile mnogu od porano na site ovie proroci Тоа значи дека Каба е изградена окол 998-991 пне, бидејќи Храмот на Соломон е изграден околу 958-951 пне. Но Абрахам и Ишмаел живееле околу 2000 пне што значи дека до тогаш би биле мртви. Со тоа, доколку Мухамед кажува точно, ova shto go kazhuvash go nema vo koranot.тогаш коранот (и зборот на Аллах) се грешни или обратно, Мухамед, пратеникот Господов лаже.

Исто така, молењето во Каба и бакнувањето на црниот камен биле практикувани и пред Мухамед да се роди. da

Исто така, во коранот самиот Аллах се заколнува во се освен во себе, а Мухамед има кажанот дека тој што се заколнува во било што друго освен Аллах е политеист, што значи дека не верува во еден бог, ne e taka,ako se zakolnesh vo decata, toa ne te pravi politeist.
Allah saka da se zakolnime vo nego ,za toa shto samo toj mozhe da te kazni za toa zakolnuvanje tebe , a ne decata tvoi vo koi si se zakolnall
што би значело дека и самиот Аллах е политеист, со што се негира цел коран а со самото тоа и Исламот. Според мене, Исламот е создаден како мешавина од пред-исламскиот паганизам практикуван од Арабјаните, Јудаизмот, Христијанството, Хиндуизмот, Зороастризмот па дури и грчката митологија.
prijatele ti zaviduvam na realnata debata shto ja vodish,go kazhuvash toa shto si go procital , i toa shto mislish deka e taka.
vo svetot postoi samo edna vistina deka 1+1 se ednakvo na 2
sekogash ako sakash da doznaesh nekoja vistina ke ja najdesh,
no nema da znaesh deka e vistina ,ako ne ja znaesh i lagata.
e togash pametniot gi sporeduva dvata i jasno go gleda vistinata.
--- надополнето: 14 декември 2012 во 03:05 ---
prijatele ti zaviduvam na realnata debata shto ja vodish,go kazhuvash toa shto si go procital , i toa shto mislish deka e taka.
ushte neshto ke ti dodadam za poslednive zborovi shto gi napisha ti:
kaj muslimanite vo svetot mozhebi ima raboti koi gi gledash kako del na hristianstvoto,judizmot i red drugi raboti religi.
za tie bi ti kazhal deka tie ne go ucile dobro Koranot , ne naucile od shto treba da se otrgnat i shto treba da sledat, taka shto od sfoja volja zacuvale neshto i od toa porano shto go imale.
deneska tie ubeduvanja se narekuvat sekti ,koi mislat deka se del na islamot.
no Islamot e daleku od tie ubeduvanja
toa znaci deka shto nema vo koranot i vo praktikata na Muhamed toa ne e islam

W

Werther

Гостин

kaj muslimanite vo svetot mozhebi ima raboti koi gi gledash kako del na hristianstvoto,judizmot i red drugi raboti religi.
za tie bi ti kazhal deka tie ne go ucile dobro Koranot , ne naucile od shto treba da se otrgnat i shto treba da sledat, taka shto od sfoja volja zacuvale neshto i od toa porano shto go imale.
Турбо што е работава бе човек,два дена те има,па три недели и под дрво и под камен да те бара човек не ќе те најде?

На подрум да не беше?

Член од
11 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
31
Турбо што е работава бе човек,два дена те има,па три недели и под дрво и под камен да те бара човек не ќе те најде?

На подрум да не беше?

nema realna tema za da mozhesh da pishuvash neshto
tuka gledam nekoi ,nacionalisti Makedonci, Albanci ,gledam samo omraza karanje , i toa od shto? od nekoja glupa politika shto ja vodat Grujo i Ahmeti.:гомце:
ne vredi da se kara za politika , tie si gi polnat xhepovite ,a ovie ovde se karaat ,koj e pogolem patriot,koj poveqe ja saka drzhavata.
ne e moj moral da zboruvam na vakvi temi priatele

Член од
24 октомври 2012
Мислења
812
Поени од реакции
510

Исламот е создаден во седми век, тоа е факт, што значи претходно не постоел, додека пак христијанството е од 30-та година а јудаизмот со векови пред тоа. Значи исламот земал т.е. присвојувал работи од овие религии...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom