Исламот ќе стане доминантна религија за 50-тина години?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Значи муслимани кога се креваат во воздух во името на Аллах, тоа е заради околината?
Некој така ги научил, гледале и учеле од тие околу нив???

Па така кажи, и јас мислам така!

Многу мудрости на темава, многуууу :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Си чул ли за епигенетизам? Луѓето не се раѓаат како убици,хомоси.....убица и хомос се станува.За тоа зависат многу фактори.Еден од тие фактори е и генетската склоност да развиеш такво нешто,но најголемиот фактор е ОКОЛИНАТА.
Знам лесно е да се вадиш на гените нонстоп али не ваља друже,не се гените баш виновници за таквите постапки.
Концепт на сезнаен и семоќен бог, знаеш ли што е? Бог кој ги знае сите можни исходи и е над времето (сезнајност) и бог кој има способност да влијае и да ги менува тие исходи (семоќност).
Ако овие две особини не се дел од богот, тогаш тој не е семоќен, толку е едноставно. Е сега, штом твојот бог е совршен, зошто казнува? Казната е акт со кој се санкционира дело кое е против волјата и намерата на казнувачот, со што по автоматизам казнувачот го става во категорија на несовршеност, бидејќи постои нешто кое не е дел од неговата промисла и волја.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
И на крај краеви, што има луѓе да судат во име на Бог? Тој е неспособен сам да пресуди? Има потреба од помош? И најбитното од се, која е потребата од судење, кога нели се е според неговата совршена промисла?
ова и јас се прашувам
каков е тој бог што бара помош од луѓето да се убиваат и мачат и незнам што, зар тој неможе сам тоа да си го среди и да им суди или додека се живи или после на оној свет? Како е можно еден бог кој го нарекувате милослив кога бара од вас да бидете убијци со тоа што ги убивате убијците или крадците или хомичите? Значи ако некој човек убие друг човек тој е убиец, а после кога ке му се пресуди со смртна казна на убиецот, тој што него ке го убие како се нарекува слуга на бога или и тој се нарекува убиец?

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Значи муслимани кога се креваат во воздух во името на Аллах, тоа е заради околината?
Некој така ги научил, гледале и учеле од тие околу нив???

Па така кажи, и јас мислам така!

Многу мудрости на темава, многуууу :)
Околината е главниот фактор за девијантни понашања.
За пример:Човекот можи генетски да е склон од своето поколение за рак на дебелото црево.Значи покажува склоност кон тоа,но ако доволно се грижи за своето здравје,здрава прехрана,намален стрес....веројатно нема да го добие.
Факторите на околината се најбитни и тоа не е мудрост.Така и со хомосексуалците,така и со ред други девијантни понашања.
Тие што се креваат во ваздух тоа не е од ислам(бидејќи исламот строго го забранува самоубиството како и убиството на невини луѓе).

Значи,некој како што милуваш да кажиш “ги научил“
--- надополнето: 12 декември 2012 во 19:41 ---
Концепт на сезнаен и семоќен бог, знаеш ли што е? Бог кој ги знае сите можни исходи и е над времето (сезнајност) и бог кој има способност да влијае и да ги менува тие исходи (семоќност).
Ако овие две особини не се дел од богот, тогаш тој не е семоќен, толку е едноставно. Е сега, штом твојот бог е совршен, зошто казнува? Казната е акт со кој се санкционира дело кое е против волјата и намерата на казнувачот, со што по автоматизам казнувачот го става во категорија на несовршеност, бидејќи постои нешто кое не е дел од неговата промисла и волја.
Зошто бог казнува,зошто постои зло е многу длабока тема.Би сакал да се отвори една таква и да дискутираме на тоа.

Вака само за интро:
Што мислиш,ако не постои злото дали ќе си способен да знаеш што е добро?
Објасни ми што е добро а што зло?
На ова прашање секој ќе ти даде различен одговор во склад со неговите ставови(пр:За мене хомосексуализмот е зло,за тебе не е.За некого алкохолизмот е добар , за некого не...).
Бог е сезнаен.Од тука стартуваме со фактот дека бог знае она што ние не можеме да знаеме.Затоа кога бог ни пренесува дека тоа е зло,тогаш е зло.
Зезната тема и би фатиле премногу оф топик.Затоа,отворете нова тема на ова прашање па ќе се дискутира.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Зошто бог казнува,зошто постои зло е многу длабока тема.Би сакал да се отвори една таква и да дискутираме на тоа.

Вака само за интро:
Што мислиш,ако не постои злото дали ќе си способен да знаеш што е добро?
Објасни ми што е добро а што зло?
На ова прашање секој ќе ти даде различен одговор во склад со неговите ставови(пр:За мене хомосексуализмот е зло,за тебе не е.За некого алкохолизмот е добар , за некого не...).
Бог е сезнаен.Од тука стартуваме со фактот дека бог знае она што ние не можеме да знаеме.Затоа кога бог ни пренесува дека тоа е зло,тогаш е зло.
Зезната тема и би фатиле премногу оф топик.Затоа,отворете нова тема на ова прашање па ќе се дискутира.
Аргументиве те побиваат и само ја нагласуваат апсурдноста од казна која доаѓа од совршено битие.
Ако злото постои со причина да се спознае доброто, тогаш зошто се смета за непотребно? Ако актот на казна е санкционирање на постапка спротивна на волјата на казнувачот, на кој начин тој е совршен, кога постои нешто кое тој не го дозволува, го смета за погрешно, а сепак тој е причинителот кој го допуштил или создал истото?
И зошто му се потребни луѓе да казнуваат во негово име?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Те прашав за Калимеро. Не ми одговори дали ради вас има кеќе, ради тоа што кенка нон стоп како вас, па на творецот му текнало да го поврзе со еден тип луѓе? Или? Зошто носи кече? .

Ако светот стане муслимански, шому и кому ќе се калимеришете?
prasuvacot podobro znae od prasaniot.

Член од
24 октомври 2012
Мислења
812
Поени од реакции
510
Може ли некој муслиман да ми одговори на ова - http://www.wikiislam.net/wiki/Pagan_Origins_of_Islam
Ако ве мрзи да читате или не разбирате англиски, ќе напишам за што се збори во кратки црти - Ако велите дека исламот е збор на Аллах (Бог), како е можно Исламот да е изграден врз темелите на паганизмот на Арабјаните пред да се појави Исламот, се прават работи што порано во паганизмот се правеле и Аллах е уствари богот на Месечината?

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Аргументиве те побиваат и само ја нагласуваат апсурдноста од казна која доаѓа од совршено битие.
Ако злото постои со причина да се спознае доброто, тогаш зошто се смета за непотребно? Ако актот на казна е санкционирање на постапка спротивна на волјата на казнувачот, на кој начин тој е совршен, кога постои нешто кое тој не го дозволува, го смета за погрешно, а сепак тој е причинителот кој го допуштил или создал истото?
И зошто му се потребни луѓе да казнуваат во негово име?
Бог има знаење за работите што ние не ги знаеме.Злото постои за да научиме што е добро.
Зошто бог не искушува со такви девијантни појави?Зошто бог дозволува такви работи? Зошто ги казнува?Зошто бог ги искушува муслиманите да живеат во ваков свет?
Злото постои за да се увиде човековата вера.
Како ние ќе знаеме колку големи верници сме ако не бидеме искушани?
Како ќе знаеш колку веруваш ако не бидеш искушан преку грев?
Затоа бог го остава тоа на луѓето,да ја тестира нивната вера.

Бог знае она што ние не знаеме,ние поседуваме еден вид на знаење бог знае се(“ниту еден лист од дрво не паѓа без неговата дозвола“)

Само ќе ти пастирам еден дел од куранот(сура кехф или пештера) и сторијата за Муса а.с (кој патувал до човекот кој Аллах џ.ш го дарувал знаење кое другите не го поседувале).

A kada Musa reče momku svome: "Sve ću ići dok ne stignem do mjesta gdje se sastaju dva mora, ili ću dugo, dugo ići."*
I kad njih dvojica stigoše do mjesta na kome se ona sastaju, zaboraviše na ribu svoju, pa ona u more kliznu.

A kada se udaljiše, Musa reče momku svome: "Daj nam užinu našu, jer smo se od ovog našeg putovanja umorili."
"Vidi!" - reče on - "kad smo se kod one stijene svratili, ja sam zaboravio onu ribu - sam šejtan je učinio da je zaboravim, da ti je ne spomenem - mora da je ona skliznula u more; baš čudnovato!"
"E, to je ono što tražimo!" - reče Musa, i njih dvojica se vratiše putem kojim su bili došli,
nađoše jednog Našeg roba kome smo milost Našu darovali i onome što samo Mi znamo naučili.

"Mogu li da te pratim" - upita ga Musa - "ali da me poučiš onome čemu si ti ispravno poučen?"
"Ti sigurno nećeš moći sa mnom izdržati" - reče onaj -
"a i kako bi izdržao ono o čemu ništa ne znaš?"
"Vidjećeš da ću strpljiv biti, ako Bog da" - reče Musa - "i da ti se neću ni u čemu protiviti."
"Ako ćeš me već pratiti" - reče onaj - "onda me ni o čemu ne pitaj dok ti ja o tome prvi ne kažem!"
I njih dvojica krenuše. I kad se u lađu ukrcaše, onaj je probuši. "Zar je probuši da potopiš one koji na njoj plove? Učinio si, doista, nešto vrlo krupno!"
"Ne rekoh li ja" - reče onaj - "da ti, doista, nećeš moći izdržati sa mnom?"
"Ne karaj me što sam zaboravio" - reče - "i ne čini mi poteškoće u ovome poslu mome!"
I njih dvojica krenuše. I kad sretoše jednog dječaka pa ga onaj ubi, Musa reče: "Što ubi dijete bezgrješno, koje nije nikoga ubilo! Učinio si, zaista, nešto vrlo ružno!"
"Ne rekoh li ja tebi" - reče onaj - da ti, doista, nećeš moći izdržati sa mnom?"
"Ako te i poslije ovoga za bilo šta upitam" - reče - "onda se nemoj sa mnom družiti. Eto sam ti se opravdao!"
I njih dvojica krenuše; i kad dođoše do jednog grada, zamoliše stanovnike njegove da ih nahrane, ali oni odbiše da ih ugoste. U gradu njih dvojica naiđoše na jedan zid koji tek što se nije srušio, pa ga onaj prezida i ispravi. "Mogao si" - reče Musa - "uzeti za to nagradu."
"Sada se rastajemo ja i ti!" - reče onaj - "pa da ti objasnim zbog čega se nisi mogao strpiti.”
"Što se one lađe tiče - ona je vlasništvo siromaha koji rade na moru, i ja sam je oštetio jer je pred njima bio jedan vladar koji je svaku ispravnu lađu otimao;
što se onoga dječaka tiče - roditelji njegovi su vjernici, pa smo se pobojali da ih on neće na nasilje i nevjerovanje navratiti,
mi želimo da im Gospodar njihov, mjesto njega, da boljeg i čestitijeg od njega, i milostivijeg;

a što se onoga zida tiče - on je dvojice dječaka, siročadi iz grada, a pod njim je zakopano njihovo blago. Otac njihov je bio dobar čovjek i Gospodar tvoj želi, iz milosti Svoje, da oni odrastu i izvade blago svoje. Sve to ja nisam uradio po svome rasuđivanju. Eto to je objašnjenje za tvoje nestrpljenje!"

(18-60-82)

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Бре што глупа тема... се некои „видовњаци“ како ќе биде за 30-50-200 години од сега.
Не знаете утре која болест може да ви ги налегне телата, вие ми дрдорите за 50 години што ќе биде, ако биде...
Бре :) Мудрости саде :)
taka da vidi od kogo e otvorena temata bas interesno i koj se bavi so taa tematika, se slozuvam so tebe glupa tema no sto da se pravi namesto da se grizat za denesniot den oni razmisluvaat sto ke bide posle 50 godini prosto ne mozes da se iznacudis na onie koi pagaat vo grizi poradi denot cie sto sonce ne gi ogrealo, cie sto svetlina ne ja videle. ostavete ja idninata da si dojde gledajte sto se slucuva denes zatoa sto samo ovoj den e samo moj den , neznam dali utre ke bidam ziv.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.928
Поени од реакции
11.746
Е ако де нека стане, никому ништо.
Ме чуди само кога ќе почнат со мозок да размислуваат луѓево па да сватат дека религија јебе стил живота.

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Е ако де нека стане, никому ништо.
Ме чуди само кога ќе почнат со мозок да размислуваат луѓево па да сватат дека религија јебе стил живота.
Ако стане ќе видиш што је** .

Дали стилот или животот ќе ти го..;)

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
Ако стане ќе видиш што је** .

Дали стилот или животот ќе ти го..;)
ke si zivees podobro od sto denes zivees, samo nema da se glupiras da se homosexsualiziras, da se pijancis da siluvas da kradis , da se drogiras i red drugi gnasni raboti.;)

Kajgana Shop

На врв Bottom