Двојно државјанство? За или против?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Двојно државјанство?

• Вкупно гласачи
    102
Наj малко Македонец може да говори дека комшиjата му живее во нужникот на Европа, погледи си прво дома.
Пуно си е Софиjа со млади луге, коj не верува да дојде да види, па 2 милиона град jе.
Jас ти пишувам дека Македонците со БГ пасоши нема да имат законска основа да се борат за македонски интереси, ти ми отговараш фрустрирано и емоционално :facepalm:
--- надополнето: 5 декември 2012 во 14:30 ---

.

Пуно е жими.. .!. Зашто да нема основ бе чук, ја како македонец во Македонија имам право да направам партија на емигрирани марсовци ако сакам,партија на сељаците или партија на излажани стечајци..каква партија сакам може да направам ..само кај вас у тоа WC шољата неможе.. нужник и канализација на Европа.

Еј, само не ја забегувајте многу темава, нормално е да се спомне односот Македонија - Бугарија за државјанства, ама мојот муабет беше повеќе општ, не се однесуваше на бугарските пасоши. :)

Пуно е жими.. .!. Зашто да нема основ бе чук, ја како македонец во Македонија имам право да направам партија на емигрирани марсовци ако сакам,партија на сељаците или партија на излажани стечајци..каква партија сакам може да направам ..само кај вас у тоа WC шољата неможе.. нужник и канализација на Европа.
Пошто во Македониja може да се направи таква партиja како што кажуваш е таков цирк во собранието и во државните институции-требе да си со партиjата оти инак нема работа да започнеш.
Епа направи патиjа коja ке обезбеди по добар живот на Македонците во Македониja и пo toj начин нема да имат потреба от БГ пасош.
А ние нема да дозволите етнички партии оти си имаме опит со ДПС.
--- надополнето: 5 декември 2012 во 14:41 ---
Еј, само не ја забегувајте многу темава, нормално е да се спомне односот Македонија - Бугарија за државјанства, ама мојот муабет беше повеќе општ, не се однесуваше на бугарските пасоши. :)
Сметам дека Македониja ке фалира и ке се обезлjуди ако се разбранат двоjните државjанства.

Сметам дека Македониja ке фалира и ке се обезлjуди ако се разбранат двоjните државjанства.

Ама мене не ми беше целта на темата дали треба да се забранат двојните државјанства, него едноставно да дискутираме општо во насока на тоа дали двојното државјанство е позитивно или негативно? Кои позитивни/негативни работи произлегуваат од поседување на двојно државјанство? Ми ја сфаќаш поентата?

На пример, ти си еве Бугар, кое е твојот став за двојни државјанства? Значи општо ти зборам не во однос Македонија - Бугарија. Каков е ставот во Бугарија за двојните државјанства? На пример поседување бугарско и да речеме германско државјанство? Не политички, туку онака муабет меѓу луѓето. Тоа уствари е поентата на темата, чисто онака муабет да си направиме, никој не спомна дека треба да се забранат. :)

Малку тешко е за оваа тема да се зборува во општи рамки, зависи од држава до држава и од актуелните политики, цели и проекции на државата. Обично дозволуваат или забрануваат двојни државјанства од практични, а не од идеолошки причини.

Кога е Македонија во прашање, со 35% малцинства, „голема“ дијаспора (ова голема е во наводници бидејќи во апсолутни бројки е смешно мала, голема е како процент од население) и ваква политичка и економска состојба е невозможно да се забрани двојно државјанство. Поточно, погубно би било да се забрани двојно државјанство.

Ама мене не ми беше целта на темата дали треба да се забранат двојните државјанства, него едноставно да дискутираме општо во насока на тоа дали двојното државјанство е позитивно или негативно? Кои позитивни/негативни работи произлегуваат од поседување на двојно државјанство? Ми ја сфаќаш поентата?

На пример, ти си еве Бугар, кое е твојот став за двојни државјанства? Значи општо ти зборам не во однос Македонија - Бугарија. Каков е ставот во Бугарија за двојните државјанства? На пример поседување бугарско и да речеме германско државјанство? Не политички, туку онака муабет меѓу луѓето. Тоа уствари е поентата на темата, чисто онака муабет да си направиме, никој не спомна дека треба да се забранат. :)
Разбрав, права си.
Епа останав с впечаток дека много Македонци сакат двоjното државjанство да се забрани, ако грешам, молим те да ме извиниш.
Лично ja имам и приjатели и роднини со двоjни државjанства. Ja сум за, прво како почитанje на државата во коjа е отишол човекот. Не е редно според мене, некоj да живее во една држава, да и користи сите убави работи и да не и одземе државjанството. Например Македонец се сели во Данска там работи, создава семеjство и живее, епа редно е да земе државjанство, ама он ке си остане Македонец. Истото е и со Бугари во САД. Но во ЕУ не е така за Бугари, оти по закон граганин на ЕУ може да има само едно ЕУ државjанство. А процедурата за смена на такво државjaнство е сложна.
Но ако некоj не живее во матичната држава, не плакjа даноци тамо, не требе да има право да гласа, таков например е законов во Бугариja што го воведоха да запрат турскио глас на бугари муслимани кои цело време живеат во Турциjа.

П.С. И не сум Бугар, а Бугарин, има разлика.

.Стабилна земја како Данска мислиш дека ќе прими некогаш масовен број на Мароканци и ќе им даде државјанства?И ќе дозволи после тој народ како малцинство во таа држава да ги бара своите права?

Па јас тоа и го зборувам бе друже, стабилна земја ги штити своите граѓани, ама и граѓаните ја штитат земјата.
Секој оној кој што ги исполнува условите за да добие данско, норвешко или било какво државјанство кој ќе си го добие своето државјанство, но од друга страна тој е должен и приморан (во тие стабилни земји) да ги почитува правата и законите во таа држава. И во една Данска, Германија, Шведска има голем број на малцинства, ама таму малцинствата несмеат да гугнат за свои права, ти се водиш како нивни граѓанин и си должен да го почитуваш нивниот правен систем. Нека оди мароканец во Данска или албанец во Шведска па нека се шета со калашников по улица или нека го накитат половина град со знамиња од туѓа држава, па да видиш што ќе ги снајде.
Во Македонија е јасно дека неможе да се укинат двојните државјанства, но постои механизам кој јасно ќе прецизира секој оној кој не живее повеќе од 1 година во Македонија, да нема право на глас, тој пак нека си го има двојното државјанство. Па така ќе пак Трајче и Спасе од Австралија ќе си имаат македонски државјанства, ама нема да можат да одлучуваат за мојата судбина тука и Кујтим и Мурат од Америка и од Швајцарија нема да можат да ги натоварат со чартер лет за да ги носат на гласање и повторно тие да одлучуваат за оние кои живеат тука.

Малку тешко е за оваа тема да се зборува во општи рамки, зависи од држава до држава и од актуелните политики, цели и проекции на државата. Обично дозволуваат или забрануваат двојни државјанства од практични, а не од идеолошки причини.

Кога е Македонија во прашање, со 35% малцинства, „голема“ дијаспора (ова голема е во наводници бидејќи во апсолутни бројки е смешно мала, голема е како процент од население) и ваква политичка и економска состојба е невозможно да се забрани двојно државјанство. Поточно, погубно би било да се забрани двојно државјанство.

Ок, потешко е да се зборува во општи рамки, точно дека зависи од држава до држава, но мене муабетот ми беше повеќе да се дискутира концептот за двојно државјанство како таков и како што реков погоре последиците кои истиот ги носи со себе (без разлика дали се позитивни или негативни). Погоре почнаа стандардните расправии за Бугарија - Македонија да се прават, тоа не ми беше намерата, иако нормално е истите да се начнат, не е дека треба само дефиниции да се пишуваат, затоа и го прашав нашиот член од Бугарија да се изјасни каков е генералниот поглед на оваа работа во Бугарија, да го видиме и нивното размислување во поглед на тоа, ама во насока Бугарија - друга држава (не Македонија).

Ете, како што посочуваш некои дозволуваат/забрануваат од практични причини. Тука лежи моментот, преку пример да се објасни која би била легитимната причина да се забрани/дозволи? Секој со своето искуство, пример или прочитан извор некаде.

П.С. И не сум Бугар, а Бугарин, има разлика.

Извини, не ми беше намерата да те навредам, обично за човек од Бугарија се пишува Бугар, не знаев дека тоа навредува. Ретко кој во Македонија вели Бугарин.

ЗА

сум за двојно државјанство и планирам во идно време да земам но тоа го правам од една причина што можам да отидам на многу места и плус тоа можам да работам во европа а ако не земам што имам? скоро ништо зошто? затоа што државава е банана и бидејќи не гледам иднина во оваа држава затоа и сакам да си имам двојно државјанство а тоа дека сум бил предавник како што некој ќе каже ако имам јас не сум предавник, предавници се оние онаму кои ви е ги гласате и кои ви го перат мозокот ко овде да тече мед и млеко јас си ја сакам оваа земја но не државниот врв и тн. кој ме разбра ме разбра кој не :) не мора

ЗА

сум за двојно државјанство и планирам во идно време да земам но тоа го правам од една причина што можам да отидам на многу места и плус тоа можам да работам во европа а ако не земам што имам? скоро ништо зошто? затоа што државава е банана и бидејќи не гледам иднина во оваа држава затоа и сакам да си имам двојно државјанство а тоа дека сум бил предавник како што некој ќе каже ако имам јас не сум предавник, предавници се оние онаму кои ви е ги гласате и кои ви го перат мозокот ко овде да тече мед и млеко јас си ја сакам оваа земја но не државниот врв и тн. кој ме разбра ме разбра кој не :) не мора
Баш во центар (y)

Така е, само кај Березовски се работеше за милијарди евра. Инаку, со милион евра префрлени на сметка на било која Јужноамериканска држава, нема теорија да те екстрадираат...

И Кервиел изгреба 5 милијарди од Сосиете Женерал, ама не му помогнаа многу, изгледа не се сети на опцијата - Јужноамериканска држава;)

И Кервиел изгреба 5 милијарди од Сосиете Женерал, ама не му помогнаа многу, изгледа не се сети на опцијата - Јужноамериканска држава;)

Тој колку што се сеќавам, не ја ниту напушти државата. Можно е да се лажам за ова...

Извини, не ми беше намерата да те навредам, обично за човек од Бугарија се пишува Бугар, не знаев дека тоа навредува. Ретко кој во Македонија вели Бугарин.
Не не ме навредува, али Бугар се използува за старите Бугари што се доjдени oт Aзиjа и са се претопили со словени и траки тука на балканот. И по тоа спојката се нарекува Бугарин.
Бугар е по скоро историски збор.
Jас лично сум бил во странсво неколко години, но не го одземах тамошното државjанство, зошто решив дека ова држава не беше за мен, па се вратив и тука си ми е много добро. Но ако бев останал тамо би го земел грагjанството, зошто оно те споjува со местното население и те прави част от нивното обштество. Ти веке не си емигрант, ти си обичен грагjанин со сите позитиви и негативи. Ако културата, политиката, економиjaта, животот като цело во новата држава ти допадат, нема нормална прекина да не им одземе човек джавjанството. Така сметам ja.
Истото се однесува кога некоj ке емигрира и во Бугариja или Македониja, па не сакам некој да ми биде permanent resided 10-15г., ако ти сакаш да си живееш животот во таа држава и да создаваш семеjство тука ке одземеш државjанство.
А и самото државjанство отвара вратите за секаква работа. И Бугари и Македонци сме упорити и учени луге и со правилните документи се наоагjаме отлчна работа во светот. Зошто знаеме от каква кочина(економски-политички) поминуваме, извини ме за изразот.

Во Македонија е јасно дека неможе да се укинат двојните државјанства, но постои механизам кој јасно ќе прецизира секој оној кој не живее повеќе од 1 година во Македонија, да нема право на глас, тој пак нека си го има двојното државјанство. Па така ќе пак Трајче и Спасе од Австралија ќе си имаат македонски државјанства, ама нема да можат да одлучуваат за мојата судбина тука и Кујтим и Мурат од Америка и од Швајцарија нема да можат да ги натоварат со чартер лет за да ги носат на гласање и повторно тие да одлучуваат за оние кои живеат тука.
Прво ми е многу мило што сфати дека во МК неможе да се укине двојното државјанство од политички причини:)Второ,значи Македонците од дијаспората со најголем процент се луѓе со државјанства од земјата во која живеат,а косоварите се со МК државјанство и одат до Швајцарија или др земја работат ко амали 3-6 месеци (зависно од земјата)и пак се вракаат тука ,па после пак одат за да им се продолжи работната виза...мал е процентот на косовари со државјанства од другиве земји,...значи Мк од дијаспоата ни одговара да се со двојно државјанство,пошто ќе гласаат за Македонски претставник (без разлика ВМРО или СДСМ),а косовариве ќе си гласаат за Албански претставник ,тие секако ке гласаат за нив,нив не можеш да ги уцениш со државјанство.И шо од тој механизам што го објаснуваш ти?На тој начин кој добива?Како не разбираш дека пак ќе се намали бројот на гласачи за нашиве македонски партии со укинување на двојно државјанство???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom