Двојно државјанство? За или против?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Двојно државјанство?

• Вкупно гласачи
    102

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Вака, од секогаш ми била ова интересна тема за дискусија, плус прочитавме интересни вести овие неколку дена во врска со државјанства и слично. Ја ставив во Право, затоа што посоодветен подфорум нема.

Дали поддржувате поседување на двојно државјанство?
Зошто да?
Зошто не?

Дали имате можеби двојно државјанство и дали тоа ви помогнало во досегашниот тек на животот?

Има држави кои дозволуваат и толерираат, но многу држави не дозволуваат поседување на две државјанства и бараат индивидуата која аплицира за државјанство да се откаже од претходното. Што мислите за тоа? Дали е фер? Или не? Дали се работи за право на избор или сепак државата се штити на тој начин?

Еве кај нас како би функционирало тоа кога би морале луѓето да поседуваат само едно државјанство? Јас познавам многу луѓе кои имаат двојно државјанство.

Против.
Тоа тие исто како некоја да не може да се одлучи од неколку мажи кој е најдобар па си ги користи бенефициите од сите.
Истото важи и за мажите секако.
Да не напоменувам како се користи двојното државјанство на балканот во врска со екстрадициите, економски и друг криминал.
За бугарските пасоши да не ни начнувам како тоа ке ни се удри од глава за скоро време.
Па служењето на војска на времето и ред други работи.
Можеби за поедници е во ред и секако дека имаат корист но генерално и штети на државата.
Барем јас така мислам.

Против двојно државјанство.
Колку сме, толку сме.
Секоја личност треба да има право да си избере кое државјанство ќе си го задржи, но несмее да има двојни државјанства. Зошто некој Стојче и Трајче кои 40 години живеат во Австралија на избори да имаат право да гласаат за мојата судбина тука, тие си имаат австралјански државјанства, па таму нека си одлучуваат за нив. Зошто некој Блерим и Кујтим кои живеат во Шварцарија и Америка секоја година со чартер летови да ми доѓаат на избори и да одлучуваат за земјата каде што некој друг плаќа даноци, во земја каде што ние мораме да ги почитуваме законите, а тие се тука 2-3 недели и после фаќаат магла.
Неможе некој кој не живее тука, да одлучува рамноправно, со луѓето кои живеат тука.
Против двојно државјансто
Да не ги набројувам случаите кога најголемите апаши (Даравелски, Димов, таа џукелата Даневски и ред др)
под превезот на тоа двојно државјанство не го разубавуваат ентериерот во Идризово.

За. Да не елаборирам филозофски што и како ќе пишам со прост пример.
Никогаш не се знае што носи иднината, може во земjата Х да избие воjна, епидемиjа, економска криза или нешто слично па со вториот пасош ќе одиш во земjата Y и обратно.
Тоа дека идентитетот ќе си го ништиш е македонски стереотип. Французин каде и да живее ќе остане Французин, не можеш да му кажеш дека не е тоа што е.

За
Еве да речеме утре отидам некаде настрана и решам таму да живеам 5..10.. 15 год.. може ќе добијам државјанство во таа земја, ќе имам 2 значи.. но тоа не значи дека ќе бидам предавник или дека не смеам да зимам друго државјанство само ради тоа шо си ја сакам државава. Исто така не ги оправдувам државите кои како услов да добиеш нивно државјанство бараат да се откажеш од своето.
Не знам како би функционирало кај нас.. али мислам дека не е фер да бараме од некого да се откаже од своето државјанство за да добие друго. Човекот треба да има право да избира сам дали ќе се откаже од тоа државјанство или не, а не некој да му го наложува тоа.

Вака, од секогаш ми била ова интересна тема за дискусија, плус прочитавме интересни вести овие неколку дена во врска со државјанства и слично. Ја ставив во Право, затоа што посоодветен подфорум нема.

Дали поддржувате поседување на двојно државјанство?
Зошто да?
Зошто не?

Дали имате можеби двојно државјанство и дали тоа ви помогнало во досегашниот тек на животот?

Има држави кои дозволуваат и толерираат, но многу држави не дозволуваат поседување на две државјанства и бараат индивидуата која аплицира за државјанство да се откаже од претходното. Што мислите за тоа? Дали е фер? Или не? Дали се работи за право на избор или сепак државата се штити на тој начин?

Еве кај нас како би функционирало тоа кога би морале луѓето да поседуваат само едно државјанство? Јас познавам многу луѓе кои имаат двојно државјанство.

Може за ова да наведеш за кои држави се работи?
А ја сум неутрален..и за и против..и против и за. Незнам.

За. Да не елаборирам филозофски што и како ќе пишам со прост пример.
Никогаш не се знае што носи иднината, може во земjата Х да избие воjна, епидемиjа, економска криза или нешто слично па со вториот пасош ќе одиш во земjата Y и обратно.
Тоа дека идентитетот ќе си го ништиш е македонски стереотип. Французин каде и да живее ќе остане Французин, не можеш да му кажеш дека не е тоа што е.
Ете уште една причина против која ја заборавив.
Демек дури ми чини тука ке уживам и ке ги користам бенефициите кои ми ги пружа државата ама чим нешто тргне надолу патот под нозе, нека му ја мислат другите.
И државјанство со национална определба ама нема баш никава допирна точка.
--- надополнето: 5 декември 2012 во 12:39 ---
За
Еве да речеме утре отидам некаде настрана и решам таму да живеам 5..10.. 15 год.. може ќе добијам државјанство во таа земја, ќе имам 2 значи.. но тоа не значи дека ќе бидам предавник или дека не смеам да зимам друго државјанство само ради тоа шо си ја сакам државава. Исто така не ги оправдувам државите кои како услов да добиеш нивно државјанство бараат да се откажеш од своето.
Не знам како би функционирало кај нас.. али мислам дека не е фер да бараме од некого да се откаже од своето државјанство за да добие друго. Човекот треба да има право да избира сам дали ќе се откаже од тоа државјанство или не, а не некој да му го наложува тоа.
Да де исто е јас да сум женет со тебе но и да си клецкам одстрана уште една или да си одам ка кој сакам кога сакам и да ги користам бенефициите од двете.
Според тебе јас би имал право да одбирам дали ке ве клецам двете или ке се определам само за една без некој тоа да ми го наложува.
Само незнам дали ти како клецана страна би ми дозволила такво нешто.
Е па исто ти е и со државата.

За тие што поддржуваат двојно државјанство... :)
А што правиме со криминалците кои намерно вадат по два пасоша за да можат да прават криминални дејствија во двете држави, ама го користат едното државјанство кога ќе зашвраљаат и со тоа не може да бидат екстрадирани?
Овој дел е критичен и мора некако да се регулира со меѓународно право.
Може за ова да наведеш за кои држави се работи?
А ја сум неутрален..и за и против..и против и за. Незнам.

800px-DualCitizenMap.PNG

Жолто - Дозволуваат
Црвено - Не дозволуваат

Еве и вака:

Дозволуваат -
Australia, Barbados, Belgium, Bangladesh, Canada, Cyprus, United States, United Kingdom, Switzerland, South Korea, South Africa (requires permission) , Egypt(requires prior permission), Greece, France, Finland, Germany (requires prior permission), Iraq, Italy, Israel, Ireland, Hungary, Iceland, Sweden, Slovenia, Syria, Serbia, Armenia, Lebanon, Malta, Spain ( allows only with certain Latin american countries), Tonga, Phillipines, Sierra Leone, Sri Lanka (by retention), Pakistan (accepts only with 16 countries), Portual, Turkey (requires permission)

Не дозволуваат -
Andorra, Austria, Azerbaijan ,Burma, Bahrain, Botswana, Japan, China ,Czech Republic, Denmark, Fiji,India,Indonesia, Ecuador, Estonia, Iran, Poland, Papua New Guinea, Brunei, Japan, Peru, Kuwait , Kenya, Kazakhstan, Chile, Kiribati, Poland, Korea, Kuwait, Denmark, Latvia, Singapore, Slovakia, Ecuador, Lithuania, Solomon Islands ,Fiji ,Malaysia, Mauritius, Netherlands, United Arab Emirates (UAE), Romania, Thailand, Mexico, Nepal, Venezuela, Norway, Zimbabwe, Mauritius, Myanmar, Nepal

:)

Пааа јас мислам дека Македонија не е доволно стабилна земја за да направи промена околу законот за двојно државјанство.Значи сегашниов закон за двојно државјанство секако им договара на многу луѓе кои живеат во границите на МК,а секако и на иселениците ширум светот.Доколку се донесе таков закон ќе се намали бројот на Македонци, бидејки Македонците од дијаспората сигурно не би се откажале од државјанството што се мачеле години години да го земат и со тоа да си обезбедат подобри услови за живот во друга земја. Да не се заборави огромниот број на Македонци кои живеат во Егеј, тие се борат за своите права тие се борат за двојно државјанство (да добијат грчко државјанство како Македонци по род) и да им се вратат имотите,се борат за слободно движење (во денешни услови не можат на погреб или свадба кај роднина да отидат,а не па друго) ...А на нашиве Албанци и те како им одговара двојно државјанство,како бубрези во лој се!Пример за укинивање на двојно државјанство е Црна Гора, сите што се без црногорско државјанство си плакаат данок на имотите,а Црногорците си живеат од туризам и руски "бакшиш":)

Напишав и избришав.
Јас сум за двојно државјанство.Некогаш ке ти се најде многу како на пример за работа или пак како што спомнаа горе веке не дај боже да има војна па...
И не ги разбирам тие кои велат предавници се ако имаат двојно државјанство некој.Животот те тера на тоа,не значи дека си предавник.Го правиш тоа тебе што ти одговара без разлика што ке рекле останатите.
Татко ми има двојно државјанство и многу му заврши работа.

За

Зависи на кој начин го стекнуваш државјанството. Ако е по пат на натурализација (ако поднесеш барање за добивање државјанство) најчесто државата од која бараш државјанство покрај другите услови бара отпуст од досегашното државјанство. Таков е случајот и со Македонија. Од друга страна ако се ожениш со странски државјанин и ако отидеш да живееш во неговата држава секако дека ти останува твоето државјанство.

Crazy in Love па не е фер да трпат чесните граѓани што сакаат подобар живот поради криминалците, токму од таа причина криминалците треба да бидат максимално набљудувани во двете земjи или како што рече, да се донесе некоj меѓународен закон. Доколку се исклучат криминалците, двоjното државjанство реално би немало негативни страни

За тие што поддржуваат двојно државјанство... :)
А што правиме со криминалците кои намерно вадат по два пасоша за да можат да прават криминални дејствија во двете држави, ама го користат едното државјанство кога ќе зашвраљаат и со тоа не може да бидат екстрадирани?
Овој дел е критичен и мора некако да се регулира со меѓународно право.

800px-DualCitizenMap.PNG

Жолто - Дозволуваат
Црвено - Не дозволуваат

Еве и вака:

Дозволуваат -
Australia, Barbados, Belgium, Bangladesh, Canada, Cyprus, United States, United Kingdom, Switzerland, South Korea, South Africa (requires permission) , Egypt(requires prior permission), Greece, France, Finland, Germany (requires prior permission), Iraq, Italy, Israel, Ireland, Hungary, Iceland, Sweden, Slovenia, Syria, Serbia, Armenia, Lebanon, Malta, Spain ( allows only with certain Latin american countries), Tonga, Phillipines, Sierra Leone, Sri Lanka (by retention), Pakistan (accepts only with 16 countries), Portual, Turkey (requires permission)

Не дозволуваат -
Andorra, Austria, Azerbaijan ,Burma, Bahrain, Botswana, Japan, China ,Czech Republic, Denmark, Fiji,India,Indonesia, Ecuador, Estonia, Iran, Poland, Papua New Guinea, Brunei, Japan, Peru, Kuwait , Kenya, Kazakhstan, Chile, Kiribati, Poland, Korea, Kuwait, Denmark, Latvia, Singapore, Slovakia, Ecuador, Lithuania, Solomon Islands ,Fiji ,Malaysia, Mauritius, Netherlands, United Arab Emirates (UAE), Romania, Thailand, Mexico, Nepal, Venezuela, Norway, Zimbabwe, Mauritius, Myanmar, Nepal

:)

А ние зашто сме со пепел боја :icon_lol: А дозволуваме двојно државјанство..аха па ок,по листава гледам дека и јаки земји забрануваат и дозволуваат.. Секоја држава си има веројатно политика.. А Македонија,незнам дали би можела да ги забрани,пошто имам многу иселеници надвор,ако забрани би изгубила многу свој народ што живее надвор.

Ете Данска не дозволува двојно државјанство.
Кутрите луѓе со данско државјанство, сигурно се чувствуваат обесправено затоа што МОРА да имаат само 1 државјанство, кој знае колку нив им е тешко ако се појави некоја епидемија, економска криза, ќе немаат каде да ја летнат.
Е па не дозволува, паметни се луѓето, неможеш ти да го цицаш системот и бенефициите додека тебе ти одговара, а кога нема да ти одговара парталите и во друг правец.

А Македонија,незнам дали би можела да ги забрани,пошто имам многу иселеници надвор,ако забрани би изгубила многу свој народ што живее надвор.
Не ги заборавај луѓето што вадат бугарски пасоши. Тука има огромен потенцијален проблем.

Crazy in Love па не е фер да трпат чесните граѓани што сакаат подобар живот поради криминалците, токму од таа причина криминалците треба да бидат максимално набљудувани во двете земjи или како што рече, да се донесе некоj меѓународен закон. Доколку се исклучат криминалците, двоjното државjанство реално би немало негативни страни

Што знам, ако веќе сум одлучила да се преселам и да живеам во друга држава и ако се решам да го имам нејзиното државјанство, не гледам зошто би требала да имам две државјанства. Јас сега 30 години живеам надвор и одеднаш на секои 4 години еднаш доаѓам да гласам или да си собирам некои бенефиции. Не знам, не е дека моето е строго против, мислам, ако некој веќе ја има можноста и ја користи, тоа си е негов избор, ама сепак не сум баш наклонета кон двојно државјанство.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom