Загрозена безбедност во Скопје - работат ли институциите?

• Креатор на темата Креатор на темата *LION*
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Со секоја почит на се што се отвара на форумот и што дискутираме за тоа,но мислам дека безбедноста на секој од нас е една од најбитните работи. Џабе ви е знаење ако некоја будала ви искрши глава заради нему познати причини, џабе ви слободен виденд ако не знаете дали ќе си дојдете дома здрави после искачањето. Џабе ви е пари ако некој ве убие на улица или на планина од само нему позната причина.Оваа тема заслужува посебна дебата. Ако не дебатираме и се само цензурираме не значи дека проблемот сам ќе исчезне како со магично стапче. Да не биде после некој член на Кајгана Форумот да отвара тема леле ме испотепаа отварајте сметки ми требаат пари за лекување. Очигледно проблемите се продлачуваат, а институциите на државата не си ја вршат добро својата работа, и сите се прават на три ипол додека има масовно јадење ќутек на улица. Дали ни треба нов масакар не дај боже па да се освестиме што ни се случува. Инаку темава не е политичка па да се затвори, а сите што ќе дискутираат на темата нека го искажат своето мислење без навреди туку со аргументи и факти.

Во автобус на ЈСП претепани две момчиња од скопско Булачани

Две осумнаесетгодишни момчиња од скопско Булачани вчера биле претепани и повредени додека се возеле во автобус на ЈСП на линијата со број 65.

Како што информираа од полицијата, инцидентот се случил 13 часот. Тие без повод и причина биле нападнати од поголема група малолетници, кои влегле во автобусот и почнале да ги удираат со клоци и со тупаници.
По тепањето и двете момчиња биле однесени во болница. Насилниците во тепачката скршиле и едно стакло и едно седиште на автобусот.
Полицијата работи на расчистување на случајот.
http://www.mkd.mk/79491/crna-hronika/vo-avtobus-na-jsp-pretepani-dve-momcinja-od-skopsko-bulacani/
Фото: Погледнете што ми направија неколку албанци во Стара скопска чаршија

Категорија: Вести
Објавено на Петок, 30 Ноември 2012 10:21
Напишано од Azra
Оваа фотографија вчера вечерта пристигна во редакцијата на Press24. Човекот на фотографијата тврди дека група Албанци го нападнале пред Старата скопска Чаршија.
press24.jpg

Press24 ја пренесува следнава изјава на момчето: „Без никаква причина, без било каква провокација, група Албанци не нападнаа мене и моите двајца другари додека се враќавме од вечерната пијачка во старата скопска чаршија. Пред да влеземе во автомобилот, кој ни беше паркиран кај стоковната Илинден, веднаш до плоштадот Секндербег, група од 7 до 8 лица кои зборуваа Албански, се стрча кон нас. Успеавме да влземе во автомобилот, но тогаш еден од нив, зема столче кое не знам како се најде таму и со него удри во предното ветробранско стакло на автомобило. Се скрши стаклото, и ништо не се гледаше. За да побегнеме морав да го отворам прозорот за да гледаме каде возиме. Само што го отворив, добив огромен камен во лицето. Успеавме некако да избегаме и отидов во болница. Добив 5 конци на устата“. Момчето и познато на редакцијата, но инсистира да остане анонимен.
http://www.puls24.mk/index.php/make...vija-nekolku-albanci-vo-stara-skopska-carsija

Безбедноста е загрозена веќе одамна. Дефинитивно не е безбедно да се шеташ вечер сам, па некогаш не е безбедно ни во помала група. Па и стара чаршија, едно од најубавите места...:( Вукојебина!!!

Не работат,тоа е факт,Гоwдана не е надлежна за ништо и готово.Земете си оружје на време,нема кој да не брани,мораме самите.На децата што се тепани од Албанциве би им препорачал да одат во поголеми групи и да избегнуваат ризични автобуси.Просто и едноставно,мора да се престане со молчење.На ќотек,возврати му со ќотек и готово,ако можеш со поише уште поубаво.На такви љонги не им се дотерува паметот со едукација,туку само со ќотек,неможеш да едуцираш некој што нема мозок.

Ne znam, jas iskacam vo carsija redovno i sum nemal problemi do sega so nikoj od niv, sto ne znaci deka ako me napadnat nema da gi ispukam ko kucki. Samo za posle mi e, dali narodot ke se krene ili ke kuti ko picka pred institucija koja postoi radi samiot narod a ne obratno! Ne se samo tie jaki, imame i nie budali, sejte mirni.

Кај нас закони важат само за македонците, се друго е заштитено како бела мечка.
Па нели сме сите исти пред законите, дали треба да ја тужам државата што ме дискриминира со тоа што за за Македонците важат сите закони а за некој друга етничка заедница не важат истите. Зар не е ова прекршување на уставот каде што ни се гарантира еднаквост, или помалите етнички заедници се по еднакви од другите?
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 12:41 ---
Безбедноста е загрозена веќе одамна. Дефинитивно не е безбедно да се шеташ вечер сам, па некогаш не е безбедно ни во помала група. Па и стара чаршија, едно од најубавите места...:( Вукојебина!!!
Па нели спрема уставот и законот имаш право на непречено движење? Или треба да ја тужиш државава што не ти овозможува право на слободно движење?

Кај нас закони важат само за македонците, се друго е заштитено како бела мечка.
Законите важат само за Македонците затоа што тие што треба да ги спроведуваат законите се бетер усрани од тие што се тепани. Ова во нормална држава ќе одведеше до спонтан и организиран граѓански отпор, ама пошто македонскиот народ е целосно пореметен и во менталитет и во се останато, не му останува ништо друго освен панично бегство. И она што ме иритира најмногу е нашиот Премиер и остала владина багра, кои место да им седнат во скут на претставнициве на меѓународна заедница и да ги бомбардираат со информации како тоа Македонците се на одстрел и главата им е на цена во сопствена држава, они 10 години објаснуваат дека сме имале рамни даноци и дека за 2 саата можеш да отвориш фирма (до душа и за толку ќе ти ја блокираат сметката). Ако Албанциве ни ја загрозуваат физичката безбедност дефинитивно нивен партнер број еден е владата која собира арач. Исто ко у турско..:tapp:

многу брзо се заборави велигден и како тогаш се плати со крв . ќе дојде и друг ден кога пак ќе се плати со крв но и тогаш брзо ќе се заборави а во меѓувреме ете вака ќе си јадеме ќотек .
нашата логика е " што ми е мене гајле кога мене овој проблем не ме засега " но да не заборавиме дека е можно секој од нас да го дочека тој ден .

Па нели сме сите исти пред законите, дали треба да ја тужам државата што ме дискриминира со тоа што за за Македонците важат сите закони а за некој друга етничка заедница не важат истите. Зар не е ова прекршување на уставот каде што ни се гарантира еднаквост, или помалите етнички заедници се по еднакви од другите?

Па нели спрема уставот и законот имаш право на непречено движење? Или треба да ја тужиш државава што не ти овозможува право на слободно движење?

А бе на хартија секогаш е едно, во пракса е сосема трето.
Едно е како треба, друго е како е.
Не велам дека е правилно, ама тоа е реалноста.

За жал институциите сите сме свесни дека не се на завидно ниво, доколку правната рамка функционира како што треба, разликата меѓу теоријата и праксата ќе биде намалена. Нема да ја снема, никогаш нема да ја снема таа разлика меѓу теорија и пракса, затоа што за разлика од теоријата, праксата има живи луѓе. Ама ќе се намали. Затоа јас сум за тоа во било кое поле секој да биде вработуван според професионални квалификации, а не според пол, етницитет, религија, партиска определеност и слично. Кога ќе станеме граѓанска држава, каде овие вториве квалификации кои јас ги споменав нема да бидат во прв план, кога нема да има квоти за жени, мажи, онакви, овакви, туку ќе се гледа професионализмот и институциите ќе работат како што треба и државата полесно и поефикасно ќе функционира.

Која држава да ја тужиш? Прошетај во Гостивар, Тетово, Кичево, Струга, Преку вардар, се ќе видиш само македонско знаме не. Јас мислам во полоша ситуација не сме биле. Инспекциите собираат арач (нема македонска фирма што не е казнета), беливе мечки да можат и органи ќе продаваат на излог иникој нема да писне.

Тоа е реалноста за сега, ако те нервира реалноста отвори Курир, Сител или Канал 5 чисто како доза аналгин

drzavata boleduva od rak, minimalni se sansite da prezivee. ne go zemajte ova kako provokacija no taa e vistinata.

А бе на хартија секогаш е едно, во пракса е сосема трето.
Едно е како треба, друго е како е.
Не велам дека е правилно, ама тоа е реалноста.

За жал институциите сите сме свесни дека не се на завидно ниво, доколку правната рамка функционира како што треба, разликата меѓу теоријата и праксата ќе биде намалена. Нема да ја снема, никогаш нема да ја снема таа разлика меѓу теорија и пракса, затоа што за разлика од теоријата, праксата има живи луѓе. Ама ќе се намали. Затоа јас сум за тоа во било кое поле секој да биде вработуван според професионални квалификации, а не според пол, етницитет, религија, партиска определеност и слично. Кога ќе станеме граѓанска држава, каде овие вториве квалификации кои јас ги споменав нема да бидат во прв план, кога нема да има квоти за жени, мажи, онакви, овакви, туку ќе се гледа професионализмот и институциите ќе работат како што треба и државата полесно и поефикасно ќе функционира.
Се сложувам и јас барам тие што работат професионално да си ја работат работа, но како кога некој Македонец ќе истепа или ќе му направи нешто на на припадник од друга етничка заедница, полицијата судството затворите итн се супер ефикасни и доследни, а во обратен случај и да се уапси сторителот(а иде многу потешко) ида стигне на суд се ослободива. Зар треба да го давам примерот со Калето каде што Македонци беа тепани и од Албанци и Полиција, и на крај апсени а од другата страна Албанците не само што тепаа туку и тие што ги уапсија заменик Министерот за Внатрешни Работи ги ослободуваше на лице место , без разлика што имаше камермани фоторрепортери тин. Па чим пред камери се прави тоа можам да замислам кога нема новинари , што се прави па тек тогаш. Друг пример ако во Центар, Карпош или Аеродром паркираш лошо кола одма пајак ќе ти ја собере беспрекорно функционира правната држава, а во Чаир не смејат ни да поминат со пајак службата а не па да собираат непрописно паркирани коли, освен ако не дојде БАРАЊЕ:pos:од градоначалникот таа и таа кола на тоа и тоа место да се собере(а поогодувате веројатноста на чија етничка заедница ќе биде тој автомобил) еве само два примери дадов можам да дадам 1000 примери.

или па многу ниско IQ има некој што е воспитан да пука со калаш да тепа да краде да дила да шверца , зашто школо книга образование и слично е далечен и недостижен поим .

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom